Βρετανικός Τύπος: Η Κούβα θα ανοίξει για τουρισμό από την επόμενη εβδομάδα – Η Ινδία πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια κρούσματα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Guardian

Η Κίνα εντάχθηκε επίσημα σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολίων για τη διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid-19 σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying δήλωσε την Παρασκευή ότι το Πεκίνο είχε ενταχθεί στην πρωτοβουλία γνωστή ως Covax, καθιστώντας την Κίνα τη μεγαλύτερη οικονομία που θα ενταχθεί στον συνασπισμό με στόχο την καταπολέμηση του λεγόμενου «εθνικισμού εμβολίων».

Η Κούβα θα ανοίξει για τουρισμό από την επόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής θα ανοίξει στον διεθνή τουρισμό από την επόμενη εβδομάδα καθώς προχωρά προς μια «νέα ομαλότητα» αφού περιόρισε την επιδημία του κοροναϊού.

Η Ινδία πλησιάζει 7 εκατομμύρια κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα ιού αυξήθηκαν κατά 70.496 τις τελευταίες 24 ώρες σε 6,91 εκατομμύρια την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Οι θάνατοι από μολύνσεις Covid-19 αυξήθηκαν κατά 964 σε 106.490, ανέφερε το υπουργείο και είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που έφτασε σε αυτό το ζοφερό ορόσημο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, ενώ η επιδημία της δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης.

Πέντε ελληνικά νησιά έχουν προστεθεί στον κατάλογο που εξαιρούνται της καραντίνας της κυβέρνησης, δήλωσε ο γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps. Αφίξεις στην Αγγλία από τη Λέσβο, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο, την Τήνο και τη Ζάκυνθο, δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονωθούν για 14 ημέρες από τις 4 π.μ. το Σάββατο.

Η Ρουμανία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς χώρες υψηλού κινδύνου για να σταματήσει την απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων. Οι ταξιδιώτες από 49 χώρες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απομονωθούν για 10-14 ημέρες κατά την άφιξη, εκτός από εκείνους που ταξιδεύουν για λιγότερο από τρεις ημέρες, οι οποίοι πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κοροναϊού. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανέστειλε πτήσεις από τις χώρες της λίστας, εκτός από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ΗΑΕ και το Κατάρ.

Η Μαδρίτη πρέπει να επιβάλει περιορισμούς ταξιδιού ή να αντιμετωπίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέει η ισπανική κυβέρνηση. Οι περιορισμοί διατάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας για την μείωση των εστιών διαφορετικά η εθνική κυβέρνηση θα επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα την ανάγκαζε να συμμορφωθεί, δήλωσε η ισπανική κυβέρνηση αργά την Πέμπτη.

Τα νοσοκομεία του Παρισιού κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ραγδαίας αύξησης των ασθενών με Covid-19, ακυρώνοντας τις άδειες του προσωπικού και αναβάλλοντας τις μη απαραίτητες επεμβάσεις, καθώς οι ασθενείς με κορονοϊό αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς από όλους τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν τα 7,6 εκατομμύρια κρούσματα. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Το σύνολο των κροσμάτων στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ, σε περισσότερους από 212.000, αντιπροσωπεύει περισσότερους από έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την 25η τροποποίηση του συντάγματος, η οποία περιέχει ρήτρα που επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να απομακρυνθεί από το αξίωμα παρά τη θέλησή του λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας.

The Telegraph

Η Κίνα θα εκμεταλλευτεί τον Ατλαντικό και θα απειλήσει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί η First Sea Lord. Το πέρασμα της Βόρειας Θάλασσας έχει ανοίξει στη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της τήξης παγόβουνων, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ανοιχτό σε εισβολές από το κινεζικό ναυτικό. Σε ομιλία του στο αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales, ο Ναύαρχος Tony Radakin είπε ότι οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στο πέρασμα της βόρειας θάλασσας θα δημιουργήσουν «νέες οδούς θαλάσσιου εμπορίου στην κορυφή του κόσμου» που θα μειώσουν κατά το ήμισυ τον «χρόνο διέλευσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας». Ο Ναύαρχος είπε: «Όταν η Κίνα ταξιδεύει στον Ατλαντικό, με ποιο τρόπο θα έρθει, από τη μεγάλη διαδρομή ή από τη σύντομη;» Προειδοποίησε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των «εθνών, των ναυτικών τους και πάνω από όλα των εμπορικών τους πλοίων» θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο όταν η Κίνα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαδρομές καθώς θα «απειλούσε την έννοια» της ελεύθερης θαλάσσιας κυκλοφορίας πρόσθεσε. «Θα πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας σε αυτόν τον κόσμο. Καθώς ο Βορράς γίνεται πιο ανοιχτός και προσβάσιμος, θα είναι επίσης πιο αμφισβητούμενος και ανταγωνιστικός». Ο Τζέρεμι Κιν, ο υπουργός Αμυντικών Προμηθειών, πρόσθεσε ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματικότητα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ανοίξει τις θάλασσες και θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτές». Σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, το Πεκίνο διαθέτει τον μεγαλύτερο ναυτικό στόλο στον κόσμο με 350 πλοία και υποβρύχια. Οι πηγές άμυνας προειδοποίησαν ότι το αυξανόμενο μέγεθος του ναυτικού της Κίνας είναι ανησυχητικό, καθώς είναι πιθανό να γίνει πιο ενεργό στον Ατλαντικό, ο οποίος θεωρείται «πίσω αυλή» του Ηνωμένου Βασιλείου.

The Daily Mail

Ο κορονoϊός θα μπορούσε να είναι μαζί μας «για πάντα»: Ο καθηγητής Graeme Ackland προειδοποιεί για «φρικτή» κατάσταση εάν οι επιζώντες μπορούν να μολυνθούν εκ νέου – παρόλο που οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανοσία θα κάνει την ασθένεια πιο ήπια στο μέλλον, αν και δεν  είναι σαφές κάτι επειδή ο ιός υπήρξε μόνο φέτος. Οι επικεφαλής επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποίησαν στο παρελθόν ότι το Covid-19 θα είναι για πάντα επειδή μπορεί να δράσει όπως και άλλοι εποχιακοί ιοί. Ο καθηγητής Ackland συμμετείχε στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και εξέτασε διάφορα σενάρια κλειδώματος και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν την κρίση. Η μελέτη έγινε καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων επιστημόνων υπέγραψε μια δήλωση που ζητούν να επιστρέψουν στην κανονική  ζωή όλοι εκτός από τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Μέχρι σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 12.000 γιατροί και ειδικοί είχαν εγκρίνει τη «Διακήρυξη του Great Barrington» που υποστηρίζει την ανοσία.

Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές έδειξαν θετικοί στον Covid στο Πανεπιστήμιο του Newcastle σε μια εβδομάδα, με 91 παραβάτες στο Μάντσεστερ. 5.000 φοιτητές σε έως και 91 πανεπιστήμια πιστεύεται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή απέλαση λόγω της παραβίασης των αυστηρών κανόνων. Πέντε από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν ότι θα στραφούν σε διαδικτυακά μαθήματα σε μια απεγνωσμένη κίνηση για τον περιορισμό της επιδημίας. Οι φοιτητές που βρίσκονταν σε εστίες σε πανεπιστήμια όπως το Αμπερντίν, το Μάντσεστερ, η Νορθμπούρια και το Ρέντινγκ, αντιμετωπίζουν πρόστιμα άνω των 500 £ για παραβίαση κανόνων.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 17.540 ακόμη περιπτώσεις κορονοϊού, με τον αριθμό των ατόμων που έδειχναν θετικά για την ασθένεια κάθε μέρα να έχουν τριπλασιαστεί σχεδόν κάθε δεκαπενθήμερο. Οι επικεφαλής της υγείας κατέγραψαν 14.162 περιπτώσεις κοροναϊού χθες, διπλάσιο από τα 6.178 που καταγράφηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο. Ξεχωριστά στοιχεία που κυκλοφόρησαν σήμερα έδειξαν ότι 51.475 άτομα είχαν θετικά αποτελέσματα για το Covid-19 στην Αγγλία την εβδομάδα ως τις 30 Σεπτεμβρίου, αύξηση 56% σε μια εβδομάδα. Άλλοι 77 θάνατοι ανακοινώθηκαν επίσης σήμερα, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό από τις αρχές Ιουλίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κυλιόμενος μέσος αριθμός ημερήσιων θανάτων επτά ημερών είναι 56, από το χαμηλό ρεκόρ των επτά στα μέσα Αυγούστου.

BBC News

Η International Business Machines (IBM) ανακοίνωσε ότι θα χωριστεί σε δύο εταιρείες.  Η κίνηση είναι μια προσπάθεια για να εστιάσει επιχειρήσεις όπως το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές της IBM έκλεισαν σχεδόν στο 6% μετά την ανακοίνωση. Είναι η τελευταία αλλαγή από την πρώτη μεγάλη εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο που διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές της επιχειρήσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Arvind Krishna ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας πίσω από την εξαγορά της εταιρείας cloud της Red Hat από την IBM έναντι 34 δισ. δολαρίων. Επί του παρόντος, οι Υπηρεσίες Web Amazon και η Microsoft κυριαρχούν στην αγορά υπηρεσιών cloud. Η IBM, η οποία έχει σήμερα περισσότερους από 352.000 εργαζόμενους, δήλωσε ότι αναμένει πως ο διαχωρισμός θα κοστίσει 5 δισ. Δολάρια. Οι παλαιότερες επιχειρήσεις της IBM θα ενωθούν σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται NewCo. Αυτό θα περιλαμβάνει τις «Υπηρεσίες διαχειριζόμενης υποδομής». Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η κίνηση είναι μια προσπάθεια να επικεντρωθούμε σε πιο κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα. Ο κ. Arvind δήλωσε ότι η NewCo θα έχει 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και θα εξυπηρετήσει το 75% των εταιρειών Fortune 100 όταν κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά μετοχών. Η NewCo θα έχει 90.000 υπαλλήλους και θα λάβει ένα μόνιμο όνομα το επόμενο έτος, μαζί με μια λίστα μετοχών στην αγορά.

Metro

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η Υπηρεσία Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), κέρδισε το βραβείο 2020 για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της πείνας. Το βραβείο αξίζει δέκα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, περίπου 850.000 £ ή 1,1 εκατομμύρια $, και θα παρουσιαστεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...