Βρετανικός Τύπος: «Η μιζέρια του lockdown τελειώνει το Πάσχα» στα περισσότερα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Αρκετές από τις εφημερίδες ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πώς και πότε θα περιοριστεί το lockdown στην Αγγλία. “Πίσω στους κήπους των παμπ το Πάσχα!” αναφωνεί η Mail της Κυριακής, κάνοντας λόγο σε σχέδιο του πρωθυπουργού για χαλάρωση του lockdown, που θα παρουσιαστεί στις 22 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να επιτραπεί στην εστίαση να ανοίξει ξανά στις 30 ή 31 Μαρτίου για υπαίθριο ποτό ή φαγητό και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 μ.μ. θα αρθεί.

“Πικνίκ και καφές στο πάρκο από τις 8 Μαρτίου”, σύμφωνα με την Sunday Telegraph, με συναντήσεις έξω από το σπίτι, να είναι οι πρώτες δραστηριότητες που θα επιτρέπονται, με γκολφ και τένις να ακολουθούν λίγο αργότερα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί σχεδιάζουν μια προσέγγιση “καρότο και μαστίγιο” όπου τοπικά περιοχές θα μπορούσαν να κλειδωθούν σε περίπτωση μεγάλης επιδημίας ή νέας μετάλλαξης, παρόμοια με την τακτική που ακολουθείται στην Αυστραλία. Αυτό που πρέπει να δείξει τώρα η κυβέρνηση, αναφέρει παρακάτω η εφημερίδα, είναι ο λόγος για τον οποίον γίνονται όλα αυτά, εξηγώντας ότι το όφελος των εμβολίων δεν είναι μόνο η διάσωση ζωών, αλλά και η άρση των περιοριστικών μέτρων μόλις προστατευθούν επαρκώς οι ευάλωτοι. Η σήραγγα «Boris burrow», ένα τούνελ κάτω από τη θάλασσα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως ήδη από τον επόμενο μήνα, δημιουργώντας τον πρώτο σταθερό σύνδεσμο μεταξύ των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου και βοηθώντας στην απεμπλοκή του εμπορίου που επλήγη από τις εντάσεις του Brexit, αποκαλύπτει η εφημερίδα.

“Επιστροφή στο σχολείο σε τρεις εβδομάδες” είναι ο τίτλος των Sunday Times. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στην τάξη στις 8 Μαρτίου, αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι το σχέδιο άρσης των μέτρων είναι «προσεκτικό» και «δίνει προτεραιότητα στους μαθητές». Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπεύθυνος ενός από τους μεγαλύτερες ακαδημαϊκούς ομίλους τονίζει ότι η επαναφορά όλων των μαθητών την ίδια μέρα θα ήταν «αδύνατη». Μια γελοιογραφία δείχνει τους γονείς να χοροπηδούν από την  χαρά τους για το νέο, με τίτλο: «Οι γονείς έχουν τα αποτελέσματα που περίμεναν». Οι Sunday Times σε άλλο άρθρο τους  λένε ότι, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε το όνειρό του να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, χλευάσθηκε επειδή ήταν μεγαλεπήβολο. Ωστόσο, βάσει προτάσεων που υποβλήθηκαν σε επανεξέταση που διέταξε ο κ. Johnson για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, η σιδηροδρομική εταιρεία υποβάλλει πρόταση για την κατασκευή σήραγγας κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

“Αυτό πρέπει να είναι το τελικό lockdown” είναι ο τίτλος της Sunday Express, η οποία αναφέρει το αίτημα 63 βουλευτών των Tories που ζητούν από τον πρωθυπουργό όλοι οι περιορισμοί να λήξουν τον Μάιο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η παρέμβασή τους έρχεται καθώς η κυβέρνηση αναμένει να επιτύχει τον στόχο της στα μέσα Φεβρουαρίου για τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ατόμων, ξεπερνώντας τα 15,2 εκατομμύρια δόσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δεδομένου ότι είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Sunday Mirror κάνει σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης που επιτυγχάνει τον στόχο της για εμβολιασμούς και το βέλος του Έρωτα που βρίσκει τον στόχο του, με τον τίτλο “Αγάπη είναι … 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί”, προσθέτοντας ότι το 80% των πιο ευάλωτων ομάδων προστατεύονται. Για την εφημερίδα, αυτό το επίτευγμα είναι το δώρο του Αγίου Βαλεντίνου από το NHS σε μια χώρα που είναι πολύ κουρασμένη από το lockdown .

Ωστόσο, η Observer γράφει ότι ένα από τα βασικά πρόσωπα πίσω από την προσπάθεια εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η καθηγήτρια Sarah Gilbert, η οποία ηγείτο της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της Οξφόρδης, επέκρινε το σχέδιο κατά της πανδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις σχετικά με πιθανούς νέους ιούς, ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να παραδεχθούν ότι ο Covid-19 μεταδιδόταν με τον αέρα και ότι άργησαν πολύ να δημιουργήσουν το κέντρο παρασκευής εμβολίων στο Oxfordshire, το οποίο και θα ολοκληρωθεί μόλις στο τέλος της χρονιάς. Η απαλλαγή του Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία των ΗΠΑ προκαλεί έκπληξη στην εφημερίδα και έχει τον τίτλο «Δράμα στη Γερουσία καθώς η δίκη του Τραμπ τελειώνει».  Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να απαλλάσσεται χθες το βράδυ αφού οι Δημοκρατικοί υπέκυψαν στην πολιτική πίεση και εγκατέλειψαν την εξαιρετικά καθυστερημένη προσπάθεια να καλέσουν μάρτυρες. Η εφημερίδα πιστεύει ότι οι δικτάτορες και οι μονάρχες του κόσμου θα ενθαρρυνθούν από αυτή την «παρωδία», προσθέτοντας ότι οι στρατηγοί της Μυανμάρ θα μπορούν πια να ρωτήσουν: “Γιατί η εξέγερσή σας είναι πολύ πιο δικαιολογημένη  από τη δική μας;”

Η Daily Star, η οποία υπόσχεται μια “κάρτα για του Αγίου Βαλεντίνου” για όσους ξέχασαν, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό θέμα στην πρώτη σελίδα, επικρίνοντας τον Στρατό για το γεγονός ότι κάνουν ευθανασία στους “σκύλος ήρωες” αντί να τους εντάξουν σε φιλοξενία μετά την υπηρεσία τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι 1.200 από αυτά τα σκυλιά έχουν θανατωθεί και επικαλείται έναν στρατιώτη της SAS που λέει ότι είχαν σώσει τη ζωή πολλών στρατιωτών.

Επίσης θέμα για την προστασία των ζώων κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο του Sunday People  με τίτλο “διαβολικό παιχνίδι”. Η εφημερίδα αναφέρεται σε έναν Βρετανό που διοργανώνει σαφάρι στην Αφρική όπου λέει ότι η κρίση της πανδημίας σήμαινε ότι υπάρχουν “πολλά ζώα για σφαγή”. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρεται στις θετικές εξελίξεις για τους εμβολιασμούς,  περιγράφοντάς τες ως  ένα σημείο καμπής στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...