Βρετανικός Τύπος: «Η ντροπή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας» και «Ποτέ μην τον αφήσετε έξω», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η επικεφαλής της Scotland Yard, Cressida Dick, εμφανίζεται σε πολλά πρωτοσέλιδα καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της δολοφονίας της Sarah Everard.

“Ποτέ ξανά” γράφει η Daily Mirror, η οποία ασχολείται με απαιτήσεις για ριζικές αλλαγές στην αστυνομία μετά τη δολοφονία της Sarah Everard. Ο δολοφόνος της, αστυνομικός Wayne Couzens, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την Πέμπτη. «Ο Couzens θα μπορούσε να ήταν ένας «κατά συρροή δολοφόνος που ενεργούσε σε κοινή θέα», λένε εγκληματολόγοι και ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών της αστυνομίας Chris Clark στη Mirror. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα γράφει ότι οι λιανοπωλητές προειδοποιούν για  ελλείψεις στα ράφια που ενδεχομένως οδηγήσει σε “έναν εφιάλτη πριν από τα Χριστούγεννα”. Τα καταστήματα έχουν ήδη άδεια ράφια και Χριστούγεννα με έλλειψη γαλοπούλας, παιχνιδιών και μπύρας πλησιάζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για «σαφή έλλειψη επιλογών», όπου θα είναι σπάνια, ακόμη και τα απαραίτητα είδη.

Η αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας καλείται να παραιτηθεί, αναφέρει η εφημερίδα i. Η Cressida Dick αντιμετωπίζει πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αδυναμίας να σταματήσει τον Couzens. Ο συντάκτης της εφημερίδας, Oliver Duff, πιστεύει ότι δεν έχει προσφέρει προτάσεις για μεταρρύθμιση και δυσκολεύεται να καταλάβει πώς μπορεί να συνεχίζει να είναι στη θέση της. Ο αστυνομικός διαπιστώθηκε ότι είχε το παρατσούκλι “ο βιαστής” από τους συναδέλφους του, γράφει η εφημερίδα.

Η φωτογραφία της αρχηγού, Dame Cressida, που δείχνει καταρρακωμένη δημοσιεύεται από την Daily Mail, με τίτλο “έσκυψε το κεφάλι της από ντροπή”. Η εφημερίδα γράφει ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δεν την υποστήριξε και ότι η καριέρα της βρίσκεται τώρα «υπό σοβαρή απειλή». Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι απίστευτο πως η Dame Cressida παραμένει στη θέση της. “Πόσες ακόμη επαίσχυντες αποτυχίες μπορεί να ανεχτεί;”, αναρωτιέται.

Η καταδίκη του Wayne Couzens είναι «ντροπή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας» γράφει η Guardian. Ανώτερος αξιωματικός της μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης της Βρετανίας έχει παραδεχτεί ότι έχασαν ευκαιρίες να τιμωρήσει τον Couzens για αδικήματα στα οποία υπέπεσε,  πριν από την επίθεση στην κ. Everard.  Αποδέχθηκε ότι  είχε αρκετές πληροφορίες για να προσδιορίσει τον Wayne Couzens ως απειλή για τις γυναίκες πριν βιάσει και σκοτώσει την κ. Everard, προσθέτει η εφημερίδα. Επίσης τονίζει ότι ένας απλός έλεγχος πινακίδων θα μπορούσε να συνδέσει το Couzens με υποτιθέμενη προηγούμενη παράβαση.

Πέντε αστυνομικοί, εκ των οποίων τρεις από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, βρίσκονται υπό ποινική έρευνα για φερόμενη ανταλλαγή υβριστικού υλικού με τον Wayne Couzens, γράφουν οι Times. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι είχε ανταλλάξει μισογυνιστικό, ρατσιστικό και ομοφοβικό υλικό με συναδέλφους σε μια ομάδα WhatsApp μήνες πριν την επίθεση. Οι Times σχολιάζοντας τις κλήσεις για παραίτηση της Dame Cressida, πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα εξυπηρετούσε κανένα χρήσιμο σκοπό. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται ότι η πρωτεύουσα και η νοτιοανατολική Αγγλία συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» σε μια ανάλυση του Whitehall για την έλλειψη βενζίνης, σύμφωνα με τους Times. Άλλες περιοχές όπου η μέση στάθμη καυσίμων είναι μικρότερη από 20% περιλαμβάνουν τα Βορειοδυτικά και τα Midlands, ενώ αναφέρει ότι η κατάσταση βελτιώνεται στα βορειοανατολικά, στο Γιορκσάιρ, στη Σκωτία και στην Ουαλία.

“Κλείστε τον μέσα … και μην τον αφήσετε να ξαναβγεί έξω ποτέ” είναι ο τίτλος της Metro καθώς αναφέρεται στην καταδίκη του Wayne Couzens ότι θα πεθάνει στη φυλακή αφού ο δικαστής αποφάνθηκε πως η «καταστροφική, τραγική και εντελώς βάναυση» απαγωγή, βιασμός και δολοφονία της Sarah Everard από τον αστυνομικό άξιζε τη σκληρότερη δυνατή ποινή. Ο 48χρονος Couzens αντέδρασε, καθώς ο Λόρδος Justice Fulford, είπε ότι οι τελευταίες ώρες της αφού της πέρασε χειροπέδες του και την ξεγέλασε να μπει στο αυτοκίνητό του «θα ήταν τόσο ζοφερές και αγωνιώδες που είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς». Ο Couzens αρνήθηκε να κοιτάξει τον δικαστή καθώς ανακοίνωσε την ισόβια κάθειρξη του, χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης.  Οι συντετριμμένοι γονείς της Σάρα αργότερα είπαν ότι ο κόσμος ήταν ένα «ασφαλέστερο μέρος με αυτόν φυλακισμένο». Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται η ισόβια κάθειρξη για έναν μόνο φόνο ενήλικα, που δεν διαπράχθηκε σε τρομοκρατική επίθεση.

Η Daily Express πρωτοστατεί με εκκλήσεις για καλύτερη προστασία των γυναικών αφού ο δολοφόνος της Sarah Everard φυλακιστεί ισόβια. Γράφει ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel θέλει να “αλλάξει ριζικά” τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Η επικεφαλής της αστυνομίας Dame Cressida Dick αγνόησε τις πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας της Sarah από τον εν ενεργεία αστυνομικό, Wayne Couzens. Αλλά η Dame Cressida Dick παραδέχτηκε ότι η εμπιστοσύνη του κοινού «κλονίστηκε», ενώ επέμεινε ότι θα «συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας των γυναικών». Ο δικαστής του Old Bailey που καταδίκασε τον Couzens, χαρακτήρισε χθες τα εγκλήματα του «απεχθή, εγωιστικά και βάναυσα», ενώ είναι ο πρώτος αστυνομικός που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ποτέ.

Η Dame Cressida προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αστυνομία μετά την καταδίκη, αναφέρει η Daily Telegraph, λέγοντας ότι είναι μια ικανή γυναίκα που αναγνωρίζει την ανάγκη να αλλάξει η κουλτούρα της. Σημειώνει επίσης ότι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν από τη Μητροπολιτική Αστυνομία περιλαμβάνουν την αποτροπή μυστικών αστυνομικών που να εργάζονται μόνοι – καθώς αυτό ήταν το τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο Couzens για να παρασύρει την κ. Everard στο αυτοκίνητό του.

Το πρωτοσέλιδο της Sun έχει τον ηθοποιό James Nesbitt να γεμίζει το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σε βενζινάδικο στο νότιο Λονδίνο. Εξοργισμένοι οδηγοί απομακρύνθηκαν από το πρατήριο καυσίμων για επτά ώρες λόγω των γυρισμάτων του θρίλερ Suspect, του Channel 4, γράφει η εφημερίδα. Οι αγανακτισμένοι οδηγοί στο νότιο Λονδίνο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι προσπάθειές τους να προμηθευτούν καύσιμα, εν μέσω της πανεθνικής κρίσης  κατέστη αδύνατη.

Προειδοποιήσεις ότι οι ελλείψεις θα καταστρέψουν τα Χριστούγεννα δημοσιεύει η Daily Star. Το πρωτοσέλιδο της δείχνει ένα αγόρι να λέει στον Άγιο Βασίλη, “φέτος, θα ήθελα μια άδεια για φορτηγό, γαλοπούλα και λίγη βενζίνη”, με τον Άγιο Βασίλη να απαντά: “Δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα, γιε μου”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/uk/daily-mirror/20211001/details

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...