Βρετανικός Τύπος: «Η Omicron ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Φόβοι για τα Χριστούγεννα», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Σχεδόν  όλα τα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στη νέα μετάλλαξη του Covid, “Omicron” και στους κίνδυνους που εγκυμονεί.

Tο κύριο θέμα της εφημερίδας i, με τίτλο “Η Μεγάλη Βρετανία μάχεται για να κρατήσει μακριά την “Omicron”, γράφει ότι η υπηρεσία Test and Trace της Αγγλίας βρίσκεται σε αγώνα ενάντια στο χρόνο για να βρει χιλιάδες άτομα που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας πρόσφατα περάσει χρόνο σε μια από τις χώρες όπου τα κρούσματα της παραλλαγής έχουν ήδη αναγνωριστεί. Έξι χώρες έχουν μπει στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο και Εσβατίνι. Τα ταξίδια από αυτές τις χώρες απαγορεύονται προσωρινά και όλοι οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από αυτές θα κληθούν να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στις έξι χώρες, με τις ΗΠΑ να προσθέτουν τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι στη λίστα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την παραλλαγή ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων της. Το Omicron είναι το ελληνικό γράμμα για το O, συνεχίζοντας τη σειρά με τις ονομασίες του ελληνικού αλφαβήτου του ΠΟΥ για τις παραλλαγές του Covid-19, ο οποίος επέλεξε να παραλείψει το γράμμα N, ίσως για λόγους σαφήνειας, καθώς αυτό θα ήταν γνωστό ως η παραλλαγή “Nu”.

Η Daily Mirror το χαρακτηρίζει ως «βόμβα πανδημίας». Ο τίτλος «Παραλλαγή Covid ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο»» αντανακλά τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι επιστήμονες για αυτό που αποκαλούν ως τη «χειρότερη» παραλλαγή του Covid. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι “θέμα χρόνου” να φτάσει εδώ. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της Omicron εντοπίστηκε στις 9 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική και η παραλλαγή αναφέρθηκε στον ΠΟΥ στις 24 Νοεμβρίου. Η Νότια Αφρική έχει ζήσει τρία κύματα της Covid-19, πιο πρόσφατα με την παραλλαγή Delta, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι η Omicron θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη ένα κύμα. Ο μέσος όρος  κρουσμάτων 7 ημερών της χώρας στις 26 Νοεμβρίου ήταν 3.459 σε σύγκριση με 417 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η Daily Mail είναι αποφασισμένη να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα με το πρωτοσέλιδο της, το οποίο παροτρύνει τους αναγνώστες «Να είστε ήρεμοι και να μην αφήσετε το νέο Covid να καταστρέψει τα Χριστούγεννα». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι προϊστάμενοι υγείας δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κανένα «εύλογο σενάριο» σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα βρεθεί « να επιστρέφει στην αρχή». Επισημαίνει δε ότι «ακόμα και ο διαβόητα άθλιος καθηγητής Chris Whitty» προσπάθησε να «ηρεμήσει τις αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις» και παροτρύνει τον Boris Johnson «να μείνει ψύχραιμος και να μην ακούσει αυτούς που απαιτούν νέα μέτρα ».  Η συμβουλή της Daily Mail, δίνει θετικό τόνο, επικαλούμενη ειδικούς που πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του Covid θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από αυτή τη νέα παραλλαγή. Η παραλλαγή Omicron ωστόσο έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, με το Βέλγιο να αναφέρει το πρώτο κρούσμα αργά την Παρασκευή. Επιβεβαιωμένα κρούσματα του Omicron έχουν επίσης βρεθεί στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και την Μποτσουάνα.

Η Daily Express φαίνεται να βρίσκεται στο απαισιόδοξο στρατόπεδο στις ειδήσεις για την Omicron, προειδοποιώντας στο πρωτοσέλιδό της για τους φόβους ότι το «σούπερ στέλεχος» βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια προσθέτει ότι αποτελεί «απειλή για τα Χριστούγεννα». Η εφημερίδα εστιάζει στα σχόλια ορισμένων ειδικών στον τομέα της υγείας που πιστεύουν ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για νέους περιορισμούς στις ελευθερίες μας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η παραλλαγή Omicron (αρχικά αναγνωρίστηκε ως B.1.1.529) έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτό θα σήμαινε ότι αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει όσους έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 να μολυνθούν ξανά και να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά συνολικά.

Η Guardian επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος συναγερμός στην Ευρώπη καθώς η νέα παραλλαγή του Covid εξαπλώνεται στην ήπειρο. Αναφέρει ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η νέα παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε χθες στο Βέλγιο, «αναπόφευκτα θα φτάσει και στη Βρετανία». Γράφοντας στην Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός Gordon Brown, λέει ότι η ευθύνη για την εμφάνιση της Omicron βαρύνει τους ηγέτες που απέτυχαν να εξασφαλίσουν ότι τα εμβόλια θα χορηγηθούν στις φτωχότερες χώρες. Λέει ότι 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λήξουν τον Δεκέμβριο και θα καταστραφούν όταν θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν μελλοντικές μεταλλάξεις. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τον κόκκινο συναγερμό που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για την καταιγίδα Arwen.

Οι Financial Times γράφουν για έναν «αγώνα δρόμου για την ασφάλεια» στις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου ως αποτέλεσμα των τελευταίων ειδήσεων για τη νέα παραλλαγή του Covid. Αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου και οι παγκόσμιες μετοχές επλήγησαν από τις «χειρότερες πτώσεις» τους σε περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η Daily Telegraph ασχολείται με τον επικεφαλής ιατρό της Αγγλίας Chris Whitty ο οποίος σημειώνει ότι η παραλλαγή Delta παραμένει η κύρια παραλλαγή με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε από τώρα και μέχρι τα Χριστούγεννα και που εξακολουθεί να προκαλεί μεγαλύτερους φόβους για το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη νέα παραλλαγή Omicron. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο καθηγητής Whitty έχει καταστήσει σαφές ότι η «μεγαλύτερη ανησυχία» του είναι ότι το κοινό θα αντιδράσει αν εισαχθούν περαιτέρω περιορισμοί.  Αρκετές εφημερίδες δημοσιεύουν την ίδια φωτογραφία με αυτήν που είναι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που δείχνει ένα ευτυχισμένο νεαρό αρραβωνιασμένο ζευγάρι με λουλούδια, αλλά με τη τραγική πληροφορία ότι η γυναίκα που απεικονίζεται – η Maryam Nuri Mohamed Amin – είναι το πρώτο θύμα από τον μαζικό πνιγμό αυτής της εβδομάδας στη Μάγχη. Η Maryam Nuri Mohammed Amin -24χρονη από το Κουρδιστάν του Ιράκ- απεικονίζεται με μπλε φόρεμα, να χαμογελά δίπλα στον αρραβωνιαστικό της.

Η ίδια φωτογραφία εμφανίζεται επίσης στο πρωτοσέλιδο των Times και περιγράφει λεπτομερώς πώς ταξίδεψε από το Κουρδιστάν του Ιράκ για να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της στη Βρετανία. Σε αντίθεση με τις άλλες εφημερίδες οι Times πρωτοστατούν επίσης στο θέμα, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προειδοποιήσει τη Γαλλία ότι “πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” για να βρει έναν τρόπο να αποτρέψει την απώλεια περισσότερων ζωών. Οι Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είπε στη Γαλλία ότι η απόφασή της να αποκλείσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις συνομιλίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος θα κοστίσει περισσότερες ζωές. Τονίζει ότι η απόφαση του κ. Τζόνσον να δημοσιεύσει επιστολή στον Πρόεδρο Μακρόν σχετικά με το θέμα στο Twitter έχει προκαλέσει «ένα έκτακτο διπλωματικό ξέσπασμα». Η εφημερίδα δεν κρύβει την απογοήτευσή της για τον κ. Μακρόν, περιγράφοντάς τον ως «αφελή, ανήθικο και επιδειξία» που εκλέχθηκε σε μια θέση «πολύ πέρα από τις αρμοδιότητές του». Κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου ωστόσο λέει στην εφημερίδα: “Πρέπει να βρούμε λύσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε παιδιά να πεθαίνουν στη Μάγχη κάθε εβδομάδα”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...