Βρετανικός Τύπος: «Η ομιλία του πρωθυπουργού για την Peppa το γουρουνάκι πυροδοτεί την οργή των Tories» στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Η Guardian δημοσιεύει φωτογραφία με έναν χαμογελαστό Τζόνσον, που φορά έναν σκούφο, σε μια νεροτσουλήθρα  στο θεματικό πάρκο Peppa Pig World, την οποία επαίνεσε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ομιλίας του στην ομάδα CBI. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε τον ενός έτους γιο του, Wilf, για να επισκεφτεί το θεματικό πάρκο, είπε: «Ο κόσμος της Peppa Pig είναι πολύ δικό μου μέρος», προσθέτοντας ότι είχε «φανταστική ευρυζωνική σύνδεση». «Το πραγματικό μάθημα για μένα που πήγα στον κόσμο της Peppa Pig… ήταν για τη δύναμη της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο κ. Τζόνσον. Η εφημερίδα ωστόσο περιγράφει την ομιλία του ως «χαλαρή» και λέει ότι φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη του κόμματος του. Η «ικανότητα και το κίνητρο» του Μπόρις Τζόνσον είναι θέματα που απασχολούν τους βουλευτές των Tories μετά την εκφώνηση μιας «περίεργης ομιλίας» του πρωθυπουργού σε επιχειρηματίες, προσθέτει η εφημερίδα και αναφέρει ότι αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές αμφισβητούν την ικανότητα του να ηγηθεί του κόμματος μετά από αυτό που ένας πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου περιγράφει ως «αρκετά κακό» δεκαπενθήμερο.

Ο κ. Τζόνσον έκανε μια ομιλία για “το αυτί της Peppa ” στο λιμάνι του Tyne, σύμφωνα με τη Metro. Ο Πρωθυπουργός άφησε τους επιχειρηματίες μπερδεμένους με μια «περίεργη» ομιλία στη CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας) το πρωί της Δευτέρας, λέγοντάς τους πώς αγαπάει την παιδική φιγούρα του Hampshire. «Το πραγματικό μάθημα για μένα που πήγα στον κόσμο της Peppa Pig… ήταν για τη δύναμη της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο κ. Τζόνσον. «Ποιος θα πίστευε ότι ένα γουρούνι που μοιάζει με… πιστολάκι για τα μαλλιά του Πικάσο, ένα γουρούνι που απορρίφθηκε από το BBC, θα εξαγόταν τώρα σε 180 χώρες και θεματικά πάρκα τόσο στην Αμερική όσο και στην Κίνα, καθώς και στο New Forest, μια επιχείρηση αξίας τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων λιρών σε αυτή τη χώρα» και συνεχίζει «Νομίζω ότι είναι καθαρή ιδιοφυΐα, έτσι δεν είναι; Καμία κυβέρνηση στον κόσμο, κανένας δημόσιος υπάλληλος του Γουάιτχολ, δεν θα είχε σκεφτεί την Πέπα». Ωστόσο εμφανίστηκε ταραγμένος αφού έχασε τη σειρά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας, μουρμουρίζοντας «συγχωρέστε με» τρεις φορές καθώς ξεφύλλιζε τα χαρτιά του ενώ το κοινό καθόταν σε μια αμήχανη σιωπή, πριν τελικά συνεχίσει περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα. Αργότερα, ένας δημοσιογράφος τον ρωτά: «Έχασες τις σημειώσεις σου, είναι όλα εντάξει;» Ωστόσο, πολλοί από τους βουλευτές του δήλωσαν ότι ήταν «τρομοκρατημένοι» από την ομιλία με έναν από αυτούς να παρομοιάζει τον Τζόνσον με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα Mr Bean. Η εφημερίδα παρομοιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού με την καταστροφική ομιλία του 2017 στη διάσκεψη, που εκφώνησε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, η οποία αγωνιζόταν να μιλήσει, με έναν τρομακτικό βήχα και την πτώση μιας  πινακίδας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει πίεση από Συντηρητικούς βουλευτές  να ταρακουνήσει την ομάδα του στην Downing Street μετά την ομιλία του στους CBI. Ένας επιχειρηματικός όμιλος είπε ότι η ομιλία είχε «έλλειψη στρατηγικής και απλώς δεν ήταν αρκετά καλή»  και η εφημερίδα σημειώνει ότι «ενέτεινε τους φόβους» στους βουλευτές των Τόρις ότι το Νο 10 «δεν είναι αρκετά δυνατό». Και η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι η ομιλία αυτή – σε συνδυασμό με την εξέγερση για την κοινωνική μέριμνα – ώθησε κυβερνητική πηγή να εκφράσει την ανησυχία του για το ένα  «παραπάτημα μετά το άλλο», προειδοποιώντας, «οι άνθρωποι ακονίζουν τα μαχαίρια τους». Η εφημερίδα γράφει και για την κατάρρευση του προμηθευτή ενέργειας Bulb που εισήλθε σε καθεστώς ειδικής διοίκησης τη Δευτέρα.

Η Daily Telegraph είναι πιο φιλική προς τον κ. Τζόνσον, λέγοντας ότι ακόμα κι αν έχασε τον δρόμο του στην ομιλία, ήταν χαρακτηριστικά πολύχρωμος, χρησιμοποιώντας την Peppa Pig ως παράδειγμα για το πώς μια φαινομενικά απερίγραπτη ιδέα μπορεί να γίνει παγκόσμια εμπορική επιτυχία. Υποστηρίζει ότι η πολιτική του έλξη προέρχεται από την ικανότητά του να συνδέεται με απλούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας παραλληλισμούς που μπορούν να κατανοήσουν. Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Brexit Λόρδος Φροστ προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να συνεχίσει όπως έκανε πριν φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τους περιορισμούς. Λέει ότι η παρέμβασή του “ήλθε εν μέσω αυξανόμενων αναφορών για ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στο Νο 10”. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέλη του Παλατιού έχουν εκφράσει ανησυχίες για ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τη σχέση μεταξύ των νεότερων βασιλικών μελών και των μέσων ενημέρωσης.

Υπάρχει οργή για τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη, αναφέρει η Daily Express. Ο βουλευτής των Tories, Sir Edward Leigh, αναφερόμενος τις διελεύσεις μεταναστών είπε στο Κοινοβούλιο: «Είπαμε στον λαό στο δημοψήφισμα, εμείς οι υπέρμαχοι του Brexit, ότι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο. Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό έχουμε χάσει τον έλεγχο. Αν πείτε στους πιο απελπισμένους οικονομικούς μετανάστες στον κόσμο ότι θα παρέχουμε δωρεάν συνοριακή υπηρεσία, υπηρεσία ταξί κατά μήκος της Μάγχης, δεν θα σας απελάσουμε ποτέ, θα σας βάλουμε σε ένα ξενοδοχείο όσο θέλετε, αντιλαμβάνεστε ότι θα  έρχονται όλο και περισσότεροι; Αυτή είναι τώρα μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Συνεχίζοντας, κάλεσε την Υπουργό Εσωτερικών να εξετάσει ως εφεδρικό σχέδιο μια «έκτακτη πράξη εξουσιών που θα παρακάμψει τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εάν είναι απαραίτητο». Η κ. Patel απάντησε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για την εθνικότητα και τα σύνορα θα βοηθούσε «γύρω από το άσυλο, την επεξεργασία, την απέλαση, τις γρήγορες μετακινήσεις και, κυρίως, τη διασφάλιση ότι θα σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των διακινητών που μεταφέρουν λαθραία ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για να επιφέρουμε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση σε ολόκληρο το σύστημα. Δεν υπάρχει ενιαία λύση σε αυτό και γι’ αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο σημαντικό».

Η Daily Mail σε μια αποκλειστική της είδηση ​​αναφέρει ότι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης με όρους στην Αγγλία και την Ουαλία, θα αντιμετωπίσει μια «μεγάλη αναταραχή» για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, που προκλήθηκε από την εκτεταμένη οργή για την απελευθέρωση του διπλά παιδοκτόνου και βιαστή, Colin Pitchfork την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με όρους τον Σεπτέμβριο.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab θέλει το διοικητικό συμβούλιο να επικεντρωθεί περισσότερο στους «πιθανούς κινδύνους», προτού αποφασίσει να απελευθερώσει δολοφόνους και βιαστές. Ο αρχισυντάκτης της Daily Mail, Alex Brummer, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, πιστεύει ότι «επικαλούμενος την Peppa ως μια μεγάλη βρετανική εξαγωγή, ο κ. Τζόνσον επεδίωξε να τονώσει τη φήμη του ως υποστηρικτής των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

Το βασικό θέμα των Times βασίζεται σε ένα άρθρο που γράφτηκε για την εφημερίδα από τη γυναίκα που ηγήθηκε της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια Covid, της Kate Bingham, η οποία ισχυρίζεται ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε πολύμηνες καθυστερήσεις στο να προμηθευτεί τα εμβόλια αν ήταν στο χέρι του κανονικού μηχανισμού της κυβέρνησης. Λέει ότι υπάρχει «καταστροφική έλλειψη δεξιοτήτων στην επιστήμη και τη βιομηχανία», αν και επαινεί την ευφυΐα και την εργασιακή ηθική μεμονωμένα των δημοσίων υπαλλήλων. Η γυναίκα που έχει επιφορτιστεί με την εξασφάλιση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας είπε ότι η χώρα «τίθεται σε κίνδυνο» από την «ομαδική σκέψη» στη δημόσια διοίκηση, αναφέρουν οι Times. Η Kate Bingham εξέφρασε αυτό που η εφημερίδα λέει ότι είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση» στις δεξιότητες και την εμπειρία της επιστήμης στο Whitehall και μια αποτυχία να «ξεριζωθούν όσοι δεν έχουν ικανότητες». Η εφημερίδα ωστόσο πιστεύει ότι τα σχόλιά της απηχούν τις επικρίσεις του πρώην επικεφαλής συμβούλου του Τζόνσον, Dominic Cummings.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...