Βρετανικός Τύπος: «Η παραφροσύνη της απομόνωσης» και «Έλα Αγγλία! Ας γράψουμε ιστορία», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Πολλά πρωτοσέλιδα εύχονται καλή τύχη στην Αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου πριν από τον ημιτελικό του Euro 2020 εναντίον της Δανίας σήμερα το απόγευμα.

Η πρώτη σελίδα της Daily Mail, όπως και πολλές από τις εφημερίδες της Τετάρτης, είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια. Στην κορυφή, που πανηγυρίζει για τους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας, προτρέποντας την ομάδα του Gareth Southgate να γράψει ιστορία, λέγοντας ότι πολλοί οπαδοί θα στραφούν στα φυλαχτά τους το απόγευμα του μεγάλου παιχνιδιού και ότι όσοι έχουν προκαταλήψεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για το γεγονός ότι ο αγώνας θα μεταδοθεί και στο ITV. Επισημαίνει ότι το ρεκόρ της Αγγλίας στο κανάλι αυτό είναι “απαίσιο”, με μόλις έξι νίκες σε 25 αγώνες από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Αντίθετα, το ρεκόρ της ομάδας στο BBC είναι 17 νίκες σε 24 παιχνίδια και κλείνει λέγοντας ότι ευτυχώς που τελικά και οι δύο ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα παρουσιάσουν τον τελικό. Στο δεύτερο μισό του πρωτοσέλιδου, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τους κανόνες καραντίνας για άλλες έξι εβδομάδες, ως τα μέσα Αυγούστου, ως “παραφροσύνη της απομόνωσης”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπήρξε μια εξαγριωμένη αντίδραση, με τους κανόνες καραντίνας να απειλούν τις διακοπές και τις επιχειρήσεις και να καταστρέφουν σχέδια έως και 3,5 εκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Εκτός από μια φωτογραφία του «ασταμάτητου» αρχηγού της Αγγλίας Harry Kane, η Daily Telegraph, γράφει ότι το έθνος είναι μια «χώρα ελπίδας» και μια χώρα που έχει «όνειρο δόξας». Όμως, το σκίτσο του γελοιογράφου Matt της εφημερίδας περιλαμβάνει μια οικεία προειδοποίηση για τους Άγγλους ποδοσφαιριστές. “Είναι οι Δανοί,” λέει η λεζάντα, δείχνοντας τους Βίκινγκς να έρχονται στην ξηρά “και φοβάμαι ότι έχουν εξασκηθεί στα πέναλτι!” Παρακάτω αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για καθυστέρηση της «Ημέρας της Ελευθερίας» με τα σχέδιά της να κάνει τους πλήρως εμβολιασμένους να ακολουθούν τους κανόνες αυτο-απομόνωσης μέχρι τις 16 Αυγούστου, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα πλήξει τους τομείς του τουριαμού και των τεχνών, με προειδοποιήσεις ότι οι χώροι και οι παραστάσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν, όταν ένα μόνο μέλος του προσωπικού βρεθεί θετικό στον ιό.

Οι Financial Times ρίχνουν επίσης μια ματιά στον αντίκτυπο που θα έχει η καθυστέρηση του τερματισμού των κανόνων απομόνωσης, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες και οι επικεφαλής της υγείας προειδοποιούν ότι η Αγγλία θα αντιμετωπίσει εβδομάδες χάους στο χώρο εργασίας, καθώς αναμένει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα την εβδομάδα να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από κοροναϊό ή να τους ζητηθεί να απομονωθούν.

Η Guardian έχει κάνει κάποια περαιτέρω ανάλυση των αριθμών και των αναφορών που δείχνει ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό αυτό το καλοκαίρι και αυτό πιθανώς σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απομονωθούν έως και 10 εκατομμύρια άτομα για μια περίοδο έξι εβδομάδων, προκαλώντας ανησυχία για την υγεία και την οικονομία. Ο Sajid Javid, υπουργός Υγείας, δήλωσε χθες, ότι η Αγγλία εισήλθε σε “αχαρτογράφητη περιοχή ” με την εκτεταμένη κατάργηση των κανόνων κλειδώματος από τις 19 Ιουλίου. Οι νέες λοιμώξεις θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν πάνω από 100.000 την ημέρα το καλοκαίρι, είπε, περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο σημείο της πανδημίας. Ο Javid ανακοίνωσε ωστόσο ότι όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος δεν θα έπρεπε να απομονωθεί αφού έρθει σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από τις 16 Αυγούστου, με εξαίρεση τα άτομα κάτω των 18 ετών. Ο κανόνας αυτός  για τους ενήλικες θα  ισχύει αν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από τη δεύτερη δόση τους, ενώ όποιος κολλήσει τον ιό πρέπει να απομονωθεί βάση νόμου.

Η Daily Express κρατάει διαφορετική στάση, αποκαλώντας την κίνηση του Sajid Javid να τερματίσει την απομόνωση για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τις 16 Αυγούστου ως «ώθηση ελευθερίας», ενώ είπε ότι τα παιδιά θα εξαιρούνται επίσης από την καραντίνα, παρόλο που τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να εμβολιάζονται, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό. Μέχρι στιγμής 33,9 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ ο κ. Javid είπε ότι το τέλος της αναγκαστικής απομόνωσης είναι δυνατό λόγω της επιτυχίας της διάθεσης του εμβολίου. «Η ελευθερία βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας για άλλη μια φορά, χάρη στον προστατευτικό τοίχο του προγράμματος εμβολιασμού αυτής της χώρας και τις τεράστιες προόδους που έχουμε σημειώσει για τον έλεγχο αυτού του ιού». Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να παραγγελθούν να μείνουν στο σπίτι τους έως ότου τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες στις 16 Αυγούστου.

Η εφημερίδα i δημοσιεύει αποκλειστική ιστορία με τον τίτλο “Οι μάσκες απομακρύνθηκαν, για την οικονομία”, αναφερόμενη σε μια πηγή του Whitehall, που λέει ότι η «επιτακτική» κινητήρια δύναμη για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας προήλθε από μια ανάλυση που έδειξε ότι οι εκδηλώσεις και ο τομέας του τουρισμού θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια £ έσοδα, ενώ προσθέτει ότι οι υπουργοί αποφάσισαν να άρουν τον περιορισμό παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι πρέπει να διατηρηθούν τα “βασικά μέτρα” για τον έλεγχο της “αναζωπύρωσης στις λοιμώξεις” και να σταματήσουν τις “εκδηλώσεις που εξαπλώνουν ευρέως τον ιό”.

Οι Times έχουν νέα για τους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι και σχολιάζουν ότι από τις 19 Ιουλίου, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που φθάνουν στην Αγγλία από χώρες που περιλαμβάνονται στον πορτοκαλί κατάλογο θα είναι σε θέση να αποφύγουν την καραντίνα. Οι Υπουργοί θα συναντηθούν την Τετάρτη για να υπογράψουν ένα πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο, οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν από πορτοκαλί προορισμούς χωρίς την απομόνωση των 10 ημερών, ανοίγοντας έτσι δρόμο για ταξίδια από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο πολυαναμενόμενος αγώνας έρχεται με μερικούς εντυπωσιακούς αριθμούς. Έτσι το ποδόσφαιρο και η μπύρα συνθέτουν το μπροστινό μέρος της Metro, η οποία υποστηρίζει ότι οι οπαδοί θα καταναλώσουν 30 εκατομμύρια μπύρες καθώς θα παρακολουθούν την ομάδα τους, με σχεδόν επτά εκατομμύρια να σερβίρονται σε μπαρ, αφήνοντας τους δρόμους ερημικούς αλλά δίνοντας ώθηση στον εγκλωβισμένο κλάδο της φιλοξενίας. Εκτός από τον τίτλο “Beer we go”, δημοσιεύει φωτογραφία  με μια οπαδό της Αγγλίας με ένα γεμάτο ποτήρι μπύρας στο χέρι, λέγοντας μια μικρή προσευχή για την Αγγλία. Η εφημερίδα λέει επίσης ότι, όσοι θέλουν να είναι μέσα στους 60.0000 οπαδών στο Wembley, υπάρχουν εισιτήρια αξίας 595 ευρώ που πωλούνται στο Διαδίκτυο για 4.000 £.

Για την Sun, το κύριο θέμα της στο πρωτοσέλιδό της είναι το ποδόσφαιρο και ένα σάντουιτς με μπέικον, ένα μήνυμα προς τους αντιπάλους του ημιτελικού της Αγγλίας και καλεί τους παίκτες του Southgate να φέρουν στο σπίτι το μπέικον, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να σιγοψήσουν τους Δανούς.

Η Daily Star προτρέπει την ομάδα της Αγγλίας με την ρήση του Σαίξπηρ, «για άλλη μια φορά στην επίθεση, αγαπητοί φίλοι» και συνεχίζει χαριτολογώντας: «Τρίψατε τις μαγικές μπάλες του Χάρι και πήγαμε στον ημιτελικό». Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η ομάδα μπορεί να χρειαστεί λίγη επιπλέον τύχη ενάντια στη Δανία απόψε αν θέλει να εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό του Euro 2020 και προτρέπει τους αναγνώστες της λέγοντας: «Χτυπήστε ξύλο!», ενώ εκτιμά επίσης ότι 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παρακολουθήσουν τον αγώνα στην τηλεόραση.

BBC News: Η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Δανία και βαδίζει προς τον τελικό. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα στις 20:00, επικρατεί ενθουσιασμός για τον πολυαναμενόμενο ημιτελικό του Euro 2020 εναντίον της Δανίας και υπάρχει μια γενική αίσθηση ελπίδας ότι οι ποδοσφαιριστές αυτής της ομάδας με επικεφαλής τον Gareth Southgate δεν μπορούν μόνο να κερδίσουν αυτό το παιχνίδι αλλά και τον ανταγωνισμό, καθώς η νίκη θα εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό ενός μεγάλου τουρνουά για πρώτη φορά από το 1966. “Δεν έχουμε τόσο καλή ιστορία στο ποδόσφαιρο όσο θέλουμε να πιστεύουμε μερικές φορές, λέει ο Southgate. “Δεν έχουμε πάει ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έτσι μπορούμε να είμαστε η πρώτη ομάδα της Αγγλίας που θα το κάνει αυτό, κάτι που είναι πραγματικά συναρπαστικό”.Οι «Three Lions» θα παίξουν εναντίον των Δανών που έχουν κινηθεί εξαιρετικά μετά το εναρκτήριο παιχνίδι τους, όταν ο μέσος τους, Christian Eriksen υπέστη καρδιακή ανακοπή. Έχουν κερδίσει τρεις αγώνες στη σειρά για να φτάσουν στους ημιτελικούς και επίσης αγωνίζονται να γράψουν τη δική τους ιστορία. Οι οπαδοί της, που κατοικούν στη Δανία δεν θα μπορέσουν να ενθαρρύνουν την ομάδα τους στο Wembley λόγω των περιορισμών, αλλά περίπου 6.000 εισιτήρια έχουν διατεθεί στους Δανούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς τι θα σήμαινε να καταστρέψει τα όνειρα της Αγγλίας για τη δόξα του Euro, ο τερματοφύλακας της Δανίας Kasper Schmeichel είπε: «Δεν ξέρω. Το έχετε κερδίσει ποτέ;» Αλλά ο αρχηγός της Αγγλίας Harry Kane λέει ότι η ομάδα είναι σε ισχυρή θέση να το κάνει σωστά. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει την Ιταλία, η οποία νίκησε την Ισπανία με πέναλτι, την Κυριακή.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.bbc.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...