Βρετανικός Τύπος: «Η πρωθυπουργός έχει κρίσιμες συνομιλίες» και «Προτίθεται να περιορίσει τα οφέλη», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Οι συνέπειες από τον μίνι προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας και η αναταραχή που προκάλεσε στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να απασχολούν τις εφημερίδες.

Η Guardian αναφέρει ότι σήμερα, η πρωθυπουργός Liz Truss και ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng πρόκειται να πραγματοποιήσουν «επείγουσες συνομιλίες» με τον επικεφαλής του Γραφείου για την Ευθύνη του προϋπολογισμού (OBR), του δημοσιονομικού παρατηρητή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνάντηση με τον πρόεδρο γίνεται, αφού δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές σχετικά με τα οικονομικά τους σχέδια. Πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τον «μίνι-προϋπολογισμό» της περασμένης εβδομάδας, δεν δέχθηκε πρόταση της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής της για να δημοσιεύσει τις οικονομικές προβλέψεις που συνήθως συνοδεύουν σημαντικές ανακοινώσεις για τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες. Οι βουλευτές της διακομματικής Επίλεκτης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η απουσία έκθεσης του OBR, έπαιξε ρόλο στην επακόλουθη αναταραχή στην αγορά, με την αξία της λίρας να πέφτει και την Τράπεζα της Αγγλίας να παρεμβαίνει για να σταματήσει την κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Θέλουν λοιπόν, να δημοσιευτεί η πρόβλεψη αμέσως, με τον συντηρητικό πρόεδρό της να υποστηρίζει ότι ορισμένοι παρατηρητές είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει τον έλεγχο. Κυβερνητική πηγή είπε ότι η συνάντηση είναι «σαν να προσπαθείς να διαβάσεις το εγχειρίδιο αφού έχεις σπάσει το πράγμα».

Η Metro δημοσιεύει δημοσκόπηση της YouGov, που διενεργήθηκε για τους Times, η οποία δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα 33 μονάδων έναντι των Συντηρητικών, το μεγαλύτερο προβάδισμα του κόμματος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, σε γενικές εκλογές, θα έδινε στους Εργατικούς 498 έδρες και στους Tories μόλις 53, κάτι που θα έδινε στον Sir Keir Starmer μια πλειοψηφία 346 εδρών. Ο συντηρητικός Sir Charles Walker λέει ότι με αυτό το αποτέλεσμα το κόμμα του θα «έπαυε να υπάρχει».

«Οι Συντηρητικοί φοβούνται την εξαφάνιση μετά από τρεις εβδομάδες της Truss ως πρωθυπουργού», είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας i, η οποία αναφέρει ότι οι βουλευτές της κυρίας Truss αντέδρασαν με «σοκ και οργή» στην αναταραχή των τελευταίων ημερών, με έναν να λέει στην εφημερίδα: «Πρέπει να φύγει. Φέρτε πίσω τον Μπόρις». Η εφημερίδα αναφέρει δημοσκόπηση της YouGov για τους Times, η οποία δείχνει ότι οι Εργατικοί είναι 33 μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς. Η εφημερίδα αναφερόμενη σε μια σειρά συνεντεύξεων της πρωθυπουργού σε αρκετούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC την Πέμπτη  πίστευε ότι θα γινόταν «ολοένα και καλύτερη» όσο περνούσε η ώρα, αλλά γινόταν «ολοένα και χειρότερη», δίνοντας τις ίδιες «παράλογες απαντήσεις». Οι Συντηρητικοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και υποστηρικτών της Truss – «εξέφρασαν απογοήτευση» για την απόδοσή της, ενώ η εφημερίδα σχολιάζει αρνητικά λέγοντας ότι, δυσκολεύτηκε να δώσει απαντήσεις και οι συνεντεύξεις «σημαδεύτηκαν από παρατεταμένες σιωπές».

«Δεν είμαι για στροφή», είναι το προκλητικό μήνυμα της πρωθυπουργού στη Mail, στο «παλιρροϊκό κύμα αντιπολίτευσης» για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Liz Truss αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον μίνι προϋπολογισμό της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια ενός γύρου συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο την Πέμπτη. Η εφημερίδα περιγράφει ως «μώλωπες», τον κύκλο των συνεντεύξεων που διεξήχθησαν με την πρωθυπουργό από αρκετούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του BBC Radio Stoke, αλλά αναφέρει ότι είπε: «Έπρεπε να λάβουμε μέτρα επειγόντως για να αναπτυχθεί η οικονομία μας». Η Mail αναφέρει ότι η κυρία Truss έχει «ορκιστεί να προχωρήσει» τα σχέδιά της παρά τις πιθανές εκλογικές συνέπειες.

Οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια για περικοπές παροχών σε πραγματικούς όρους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των δαπανών που ορίζονται στον μίνι προϋπολογισμό, αναφέρουν οι Times. Σύμφωνα με τα σχέδια, οι πληρωμές παροχών θα αυξάνονταν ανάλογα με τα κέρδη αντί του πληθωρισμού, μια αλλαγή που θα αποφέρει εξοικονόμηση 5 δισ. λιρών. Αναφέρει επίσης ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov άφησαν ορισμένους βουλευτές των Tories “να εικάζουν ανοιχτά ότι η Truss δεν θα είναι στην Downing Street στο τέλος του έτους”.

Η Telegraph αναφέρει εκτιμήσεις του Ιδρύματος Resolution που υποδεικνύουν ότι ορισμένες οικογένειες θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν κατά 1.000 £ ετησίως εάν τα επιδόματα δεν αυξηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό. Προσθέτει επίσης ότι οι υπουργοί έχουν ειδοποιηθεί για περικοπές δαπανών «που δεν φάνηκαν μετά την προσπάθεια λιτότητας του George Osborne στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008-9» και θα μπορούσαν να χρειαστούν να γίνουν τώρα, για να εξισορροπηθεί ο ισολογισμός. Η Telegraph αναφέρει ότι οι πληρωμές παροχών θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους ως μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης να καθησυχάσει τη χώρα ότι οι δαπάνες είναι υπό έλεγχο.

Ένα νέο νόμισμα των 5 λιρών που σηματοδοτεί την άνοδο του βασιλιά Καρόλου στο θρόνο δημοσιεύεται στο μπροστινό μέρος της Mirror. Η εφημερίδα λέει ότι το νόμισμα “σύντομα θα αξίζει περίπου 50 p. Ευχαριστώ, Πρωθυπουργέ”, καταλήγει. Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζει η εφημερίδα, θα αυξηθούν για εκατομμύρια νοικοκυριά από αύριο Σάββατο, με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να λένε ότι πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να πληρώσουν λογαριασμούς διπλάσιους από πέρυσι. Η κυβέρνηση περιορίζει το κόστος ανά μονάδα για να μετριάσει την αύξηση, με τους υπουργούς να έχουν παρέμβει μετά από προβλέψεις για αύξηση 80% στους λογαριασμούς οικιακού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για το πρώτο εξάμηνο του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι ένας τυπικός ετήσιος λογαριασμός θα ανέλθει στις 2.500 £, αντί για τις προβλεπόμενες 3.549 £. Η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί περαιτέρω από τα επιδόματα, αλλά το ποσό θα εξακολουθεί να υπαγορεύεται από την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το κάθε νοικοκυριό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που κατοικούν σε μεγαλύτερα σπίτια συνήθως να αντιμετωπίζουν υψηλότερους λογαριασμούς.

Η Express ασχολείται με τη δημοσίευση την Πέμπτη του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας, το οποίο επιβεβαίωσε ότι πέθανε ειρηνικά στο Κάστρο Balmoral στις 3.10 μ.μ. στις 8 Σεπτεμβρίου και αποκαλύπτει ότι πέθανε από «γήρας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το έγγραφο είναι “λιτό ως προς τις λεπτομέρειες, αλλά συναρπαστικό σε αυτές που δίνει”, συμπεριλαμβανομένης της ώρας του θανάτου, όταν ο πρίγκιπας William, ο δούκας της Υόρκης και ο κόμης και η κόμισσα του Wessex ήταν όλοι εν πτήση, για να είναι δίπλα της και αναρωτιέται: «Γιατί χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρες για να το πουν στον Harry»;

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...