Βρετανικός Τύπος: «Η στιγμή των Εργατικών» και «Ωρολογιακή βόμβα στεγαστικών δανείων», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Αρκετές από τις εφημερίδες της Τετάρτης σχολιάζουν εκτενώς την κεντρική ομιλία του ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, στη διάσκεψη του κόμματός του στο Λίβερπουλ, την Τρίτη, καθώς και την προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Guardian αναφέρει ότι ο Sir Keir είπε ότι, «όπως το 1945, το 1964, το 1997, αυτή είναι μια στιγμή των Εργατικών», κατηγορώντας τους Συντηρητικούς ότι «έχασαν τον έλεγχο της βρετανικής οικονομίας». Στο editorial της, η Guardian σημειώνει ότι ο Sir Keir “αρχίζει να υποστηρίζει κάτι” και, αν και κάποιοι θα ήθελαν να είναι πιο τολμηρός, έχει “καλύτερη βάση από αυτούς που θέλει να αντικαταστήσει”. Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα σχέδια μείωσης των φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικρίνει ανοιχτά τη βρετανική κυβέρνηση για τα σχέδιά της ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την κρίση κόστους ζωής. Αυτή είναι μια ασυνήθιστα ειλικρινής δήλωση για το ΔΝΤ, έναν οργανισμό χωρών που συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία. Η κυβέρνηση λέει ότι η πρόταση, που παρουσιάστηκε από τον καγκελάριο Kwasi Kwarteng την περασμένη εβδομάδα, θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά τώρα το ΔΝΤ, το οποίο λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης οικονομικής προειδοποίησης,  λέει ότι η πρόταση είναι πιθανό να αυξήσει την ανισότητα και να επιταχύνει το ρυθμό ανόδου των τιμών.

Η Mirror περιγράφει την ομιλία του ηγέτη των Εργατικών, ως «ξεσηκωτική» και «μήνυμα ελπίδας». Η εφημερίδα σημειώνει τη δέσμευση του Starmer ότι, μια κυβέρνηση των Εργατικών θα δημιουργήσει μια κρατική ενεργειακή εταιρεία, την GB Energy, ενώ λέει ότι η πολιτική τους θα μπορούσε να “μειώσει τους λογαριασμούς και να δημιουργήσει πλούτο για να μοιραστούν όλοι”. Η ανακοίνωση του καγκελαρίου Kwasi Kwarteng, είναι το μεγαλύτερο φορολογικό πακέτο των τελευταίων 50 ετών, με περικοπή 45 δισ. λιρών να χρηματοδοτείται από κρατικό δανεισμό. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα, καθώς και τον τερματισμό του ανώτατου ορίου, στα μπόνους των τραπεζιτών. Οι αγορές έχουν ήδη σημάνει συναγερμό, με τη λίρα να υποχωρεί. Το ΔΝΤ ωστόσο, λέει ότι η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να «επαναξιολογήσει» τα φορολογικά μέτρα, ειδικά εκείνα που ωφελούν τους υψηλά εισοδήματα, όταν δημοσιεύσει το δημοσιονομικό της σχέδιο τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη Metro, ο Sir Keir Starmer προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην «ξεχάσουν ή συγχωρήσουν τον λανθασμένο χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση» στις επόμενες γενικές εκλογές και υποστήριξε ότι οι Εργατικοί μπορούν να κερδίσουν με συντριπτική πλειοψηφία. Ορισμένοι Tories υποστηρίζουν ότι η πτώση της λίρας στην πραγματικότητα οφείλεται στον συναγερμό ότι οι Εργατικοί ενδέχεται να βρεθούν σύντομα στην κυβέρνηση. Με τον Keir Starmer έως και 17 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ο πρώην ευρωβουλευτής Λόρδος Hannan έγραψε στον ιστότοπο ConservativeHome: «Αυτό που έχουμε δει από την Παρασκευή είναι εν μέρει μια προσαρμογή της αγοράς στην αυξημένη πιθανότητα ο Sir Keir Starmer να κερδίσει το 2024 ή το 2025, που θα οδηγήσει σε υψηλότερους φόρους, υψηλότερες δαπάνες και ασθενέστερη οικονομία».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στις φημολογούμενες εντάσεις μεταξύ του καγκελάριου και της πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η κυρία Truss ήταν αρχικά απρόθυμη για το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας να εκδώσουν δηλώσεις για να στηρίξουν τη λίρα, αλλά τελικά συμφώνησε με τον κ. Kwarteng ότι ήταν η σωστή κίνηση. Η εφημερίδα αναφέρει τον Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγο στην Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιώντας ότι οι μειώσεις φόρων που χρηματοδοτούνται από το χρέος που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng ως μέρος του μίνι προϋπολογισμού της Παρασκευής θα απαιτήσουν μια «σημαντική νομισματική απάντηση», ενώ προσθέτει καταλήγοντας ότι, οι αναλυτές αναμένουν τώρα το κόστος δανεισμού να φθάσει στο 6,25%, σχεδόν τριπλάσιο από το τρέχον επιτόκιο του 2,25%, μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η εφημερίδα Sun αναφέρει ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 6% το επόμενο έτος, θα δημιουργήσει μια «ωρολογιακή βόμβα στεγαστικών δανείων» για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και προσθέτει ότι οι δανειστές έχουν πλέον αποσύρει συνολικά 365 συμφωνίες στεγαστικών δανείων από την αγορά. Η Sun επισημαίνει ότι ο καγκελάριος αντιμετωπίζει πιέσεις να ενεργήσει επειγόντως για το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων, με έναν βουλευτή των Συντηρητικών να περιγράφει τον μίνι προϋπολογισμό ως το «πιο σύντομο σημείωμα αυτοκτονίας στην ιστορία».

Οι Times αναφέρουν ότι οι δανειστές άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε επίπεδα “που δεν προέκυψαν από την οικονομική κρίση”. Επικαλούμενη  προειδοποίηση από οικονομολόγους,  η εφημερίδα λέει ότι ένας συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων, πληθωρισμού και κινδύνου ύφεσης θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη πτώση στις τιμές των κατοικιών, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι ενδέχεται να μειωθούν μεταξύ 10% και 15%. Σε άρθρο τους οι Times αναφέρουν ότι οι Tories έχουν πληγεί από τη συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία και την οικονομική αναταραχή των πρώτων ημερών της Liz Truss ως πρωθυπουργού, ενώ πηγή των Συντηρητικών αναφέρει ότι οι βουλευτές «πανικοβάλλονται» και φοβούνται ότι το κόμμα θα φορτωθεί την πολιτική ευθύνη για την κρίση κόστους ζωής. Ωστόσο η εφημερίδα τονίζει ότι οι Εργατικοί δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στα λάθη της κυβέρνησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και ότι αν και ο Sir Keir έκανε τους Εργατικούς για άλλη μια φορά σοβαρό υποψήφιο, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της φήμης για την ικανότητα, την ευπρέπεια και την προσοχή στη λεπτομέρεια της πολιτικής.

Οι εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας παρουσιάζονται στα πρωτοσέλιδα. «Ο Πούτιν κατηγορείται για δολιοφθορά» είναι ο τίτλος της Telegraph. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι η πιθανότητα δολιοφθοράς είναι μια υπενθύμιση της ευπάθειας των υποθαλάσσιων υποδομών, όπως τα καλώδια δεδομένων Διαδικτύου από τα οποία έχει εξαρτηθεί ο κόσμος.  Η δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να «επαναξιολογήσει» τα φορολογικά της μέτρα για τον μίνι προϋπολογισμό και να εξετάσει την «πιο στοχευμένη» υποστήριξη δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της Telegraph. Η εφημερίδα την αποκαλεί “εξαιρετικά ασυνήθιστη επίθεση στην οικονομική πολιτική μιας χώρας της G7” και λέει ότι προκάλεσε “την οργισμένη αντίδραση των Tories”. Αναφέρει επίσης τον πρώην υπουργό Brexit, Λόρδο Φροστ, να λέει ότι η πρωθυπουργός και ο καγκελάριος Kwasi Kwarteng θα πρέπει να «συντονίσουν την κριτική» από ανθρώπους που λέει ότι εξακολουθούν να βρίσκονται «στον πνευματικό κόσμο του Gordon Brown».

Η εφημερίδα i έχει μια αποκλειστική είδηση όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την πρωθυπουργό Liz Truss και τον κ. Kwarteng για τους οικονομικούς κινδύνους και το πιθανό σοκ στις αγορές από τον μίνι προϋπολογισμού. Πηγή του Νο 10 διέψευσε στην εφημερίδα ότι οι δυο τους είχαν «μια έντονη λογομαχία» λόγω της απροθυμίας της κυρίας Truss να εκδώσει δήλωση του υπουργείου Οικονομικών για να καθησυχάσει τους επενδυτές καθώς η λίρα βυθίστηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Mail η παρέμβαση του ΔΝΤ αντιμετωπίστηκε επικριτικά μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά από μια μέρα που οι αγορές είχαν ηρεμήσει. Ο βετεράνος των Tories John Redwood είπε: «Το ΔΝΤ έκανε πολύ λάθος, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας, σχετικά με τον πληθωρισμό για τον οποίο τώρα δικαίως ανησυχούν. Δεν προειδοποίησαν ούτε εμάς ούτε τις άλλες κεντρικές τράπεζες ενόψει του μεγάλου πληθωρισμού, ότι οι νομισματικές πολιτικές του 2021 ήταν πολύ χαλαρές, τα επιτόκια πολύ χαμηλά και ότι η εκτύπωση χρημάτων έβγαινε εκτός ελέγχου. Είναι πολύ κρίμα που δεν προειδοποίησαν έγκαιρα για αυτό. Τώρα θα πρέπει να ανυπομονούν. Πρέπει να πολεμήσουμε την ύφεση. Φυσικά, πρέπει να είμαστε συνετοί με τα οικονομικά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αν οι πολιτικές λιτότητας έχουν τον τρόπο τους και έχουμε μεγάλη ύφεση, ο δανεισμός δεν θα πέσει και τα δάνεια θα εκτοξευθούν». Σε άλλο πρωτοσέλιδό άρθρο της η Mail αναφέρει ότι, ο David Norris, ένας από τους δολοφόνους του Stephen Lawrence, αντιμετωπίζει «ποινική έρευνα» αφού παραβίασε τους κανόνες της φυλακής και την ασφάλεια αποκτώντας ένα smartphone και το χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει κλήσεις και να στείλει selfies από το κελί του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες στα κελιά είναι σε εξέλιξη και ότι θα μπορούσε να παραταθεί η ποινή φυλάκισής του Norris.

Η Express αναφέρει ότι η «διπλή πανδημία» των ιών του Covid και της γρίπης θα μπορούσε «να προκαλέσει όλεθρο στις υπηρεσίες υγείας αυτόν τον χειμώνα» και προσθέτει ότι υπάρχουν φόβοι ότι η ανοσία στη γρίπη μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τονίζει ότι όποιος πληροί τις προϋποθέσεις για εμβόλιο καλείται να κάνει το συντομότερο δυνατό.

Η εφημερίδα Star σχολιάζει την επιτυχημένη αποστολή της Nasa να συντρίψει ένα διαστημόπλοιο σε έναν αστεροειδή για να ελέγξει εάν θα μπορούσε να εκτρέψει οποιοδήποτε μελλοντικό αντικείμενο που θα βρισκόταν  σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...