Βρετανικός Τύπος: «Η συγγνώμη του Alok Sharma» καθώς «Η Ινδία και η Κίνα αποτρέπουν τη συμφωνία COP», στα πρωτοσέλιδα

Η συμφωνία που επισφραγίστηκε μετά από έντονες διαφωνίες στη Γλασκώβη στο COP26 είναι το κύριο θέμα για τους Sunday Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε μια δραματική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, η Ινδία και η Κίνα απέσυραν τις δεσμεύσεις τους για τα ορυκτά καύσιμα και απέτρεψαν μια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της χρήσης ενέργειας από άνθρακα. Η κύρια φωτογραφία της εφημερίδας είναι ένας φορτισμένος συναισθηματικά Alok Sharma, πρόεδρος της COP26, ο οποίος σε μια σπάνια επίδειξη συγκίνησης, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του, είπε ότι «λυπάται βαθιά» και ζήτησε συγγνώμη από τους εκπροσώπους το Σάββατο, για τον τρόπο που έγινε η καθυστερημένη αλλαγή. Αντί για δέσμευση για επιτάχυνση της «σταδιακής κατάργησης» της ενέργειας από άνθρακα, ο όρος υποβαθμίστηκε σε «σταδιακή κατάργηση». Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, μειώνει τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο τα κράτη πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της χρήσης άνθρακα. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps χαρακτηρίζεται ως ο «υπουργός για τα ιδιωτικά αεροσκάφη» στους Sunday Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι ίδρυσε μια μονάδα που αντιτάχθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης να χτίσει σε ιδιωτικά αεροδρόμια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μονάδα κατάφερε να μπλοκάρει μια οικιστική ανάπτυξη σε ένα αεροδρόμιο, καθώς και σχέδια για ένα εργοστάσιο σε άλλο που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τον κ. Shapps, ο οποίος έχει το δικό του αεροπλάνο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η μονάδα ήταν μια συμβουλευτική ομάδα, όχι μια ομάδα λόμπι.

Ο Observer προσθέτει ότι οι δεσμεύσεις για περικοπές εκπομπών στη σύνοδο κορυφής ήταν κατώτερες από εκείνες που απαιτούνται για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες. Οι χώρες συμφώνησαν να επιστρέψουν στις συνομιλίες το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, το κύριο θέμα για την εφημερίδα επικεντρώνεται σε ισχυρισμούς από αδημοσίευτα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Jennifer Arcuri. Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, η οποία ισχυρίζεται ότι αυτή και ο Μπόρις Τζόνσον είχαν στενή σχέση όσο εκείνος ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, είπε ότι ο κ. Τζόνσον απέρριψε τη συμβουλή του προσωπικού για να προωθήσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και να κερδίσει την αγάπη της, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην εφημερίδα ότι ο κ. Τζόνσον «ακολούθησε όλες τις νομικές απαιτήσεις στον κώδικα δεοντολογίας της Συνέλευσης του Greater London εκείνη την εποχή». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ξανανοίξει μια έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε ότι ακολούθησε όλες τις νομικές απαιτήσεις εκείνη την εποχή.

Γράφοντας για την Sunday Telegraph, η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss επιτέθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πρέπει να τερματίσει την «επαίσχυντη βιομηχανοποιημένη μεταναστευτική κρίση» που φτάνει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Η κ. Truss σημειώνει ότι η Ρωσία έχει ευθύνη να τερματίσει την προσπάθεια της Λευκορωσίας να χρησιμοποιεί «απελπισμένους μετανάστες ως πιόνια» για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Εν τω μεταξύ, η αδυναμία για συμφωνία την τελευταία στιγμή για το κλίμα χαρακτηρίζεται ως «κατάρρευση άνθρακα» από την Sunday Telegraph.

Η Mail on Sunday αναφέρει ότι ο απερχόμενος επικεφαλής των Συνοριακών Δυνάμεων περιέγραψε τα “αιματοβαμμένα σύνορα” ως “απλώς έναν κακό μπελά”. Ο Paul Lincoln φέρεται να έκανε τις επισημάνσεις κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για την αποχώρησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της Border Force. Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη έφτασε σε νέο ημερήσιο ρεκόρ 1.185. Περισσότεροι από 23.500 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη μέχρι στιγμής φέτος, μια απότομη άνοδο από τους 8.404 το 2020, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Sunday Mirror εστιάζει στις τέσσερις θέσεις εργασίας που κατέχει ο Συντηρητικός βουλευτής, Richard Fuller. Η εφημερίδα ισχυρίζεται στην πρώτη της σελίδα ότι ο βουλευτής, έχει λάβει περισσότερες από 700.000 λίρες από εργασία εκτός του κοινοβουλευτικού του ρόλου, με ένα μεγάλο κομμάτι να φέρεται ότι προέρχεται από εταιρεία που η εφημερίδα αναφέρει ότι επενδύει σε τεχνολογία κατασκοπείας στην Κίνα. Η Mirror μεταφέρει θέση των Εργατικών, σύμφωνα με την οποία το λεγόμενο σκάνδαλο διαφθοράς, “γίνεται χειρότερο μέρα με τη μέρα”, επισημαίνει ωστόσο ότι κανένας κανόνας δεν έχει παραβιαστεί, ενώ ο κ. Fuller δεν έχει κάνει σχόλιο για το θέμα επί του παρόντος.

Οι Sunday People γράφουν ότι η ετεροθαλής αδερφή της Δούκισσας του Sussex, Samantha Markle, βρίσκεται σε συζητήσεις με δικηγόρους και θέλει να ξεκινήσει αγωγές κατά της αδελφής της Meghan στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια και διαφορετικά ζητήματα . Η Samantha ισχυρίζεται ότι η Δούκισσα του Σάσεξ ενημέρωσε ψευδώς για αυτήν τους συγγραφείς ενός αμφιλεγόμενου βιβλίου, ενώ πρόκειται να συναντηθεί ξανά με τη νομική της ομάδα τη Δευτέρα σχετικά με την πιθανότητα μήνυσης της Meghan για «συκοφαντική δυσφήμιση και συκοφαντία» καθώς και για «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής». Η Samantha, 57 ετών, είπε ότι σοκαρίστηκε όταν η Meghan ζήτησε συγγνώμη στο Εφετείο μετά την αποκάλυψη emails, που έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε συνεργαστεί με τους συγγραφείς του βιβλίου, «Βρίσκοντας την ελευθερία». Οι ισχυρισμοί της Meghan είναι ότι τα αδέρφια της «παράτησαν το γυμνάσιο» και ότι «δεν είχε ποτέ σχέση με κανέναν από τους δύο». Και πρόσθεσε στις λεπτομέρειες που έδωσε στους συγγραφείς της βιογραφίας της σε τρίτο πρόσωπο: «Μόλις η Meghan βγήκε με τον Harry, η Samantha άλλαξε το όνομά της  σε Markle και ξεκίνησε μια καριέρα δημιουργώντας ιστορίες για να τις πουλήσει στον Τύπο. Είχε χάσει την επιμέλεια και των τριών παιδιών της από διαφορετικούς πατέρες». Η Meghan δεν έχει μιλήσει με τη Samantha από τότε που συνάντησε τον Πρίγκιπα Harry το 2016.

Η Sunday Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να διαθέσει 50 εκατομμύρια λίρες για να βρεθεί θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι «θα ρίξει όλο το βάρος της κυβέρνησης» σε μια νέα αποστολή για την εύρεση μιας θεραπείας, με επικεφαλής Βρετανούς επιστήμονες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αναφερόμενη στη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, η Greenpeace λέει στην Sunday Express ότι «άλλαξαν μια λέξη, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το σήμα … ότι η εποχή του άνθρακα τελειώνει».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...