Βρετανικός Τύπος: “«Ή τώρα ή ποτέ», λέει ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας το τέλος του lockdown”, στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρονται στην ίδια ιστορία. Την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον ότι σκοπεύει να άρει τους νόμους στην Αγγλία που επιβάλλουν μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις στις 19 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι παμπ και τα θέατρα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς.

Daily Telegraph

Κάτω από τον τίτλο «Ή τώρα ή ποτέ, λέει ο Τζόνσον», η Telegraph επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Βρετανία ενδέχεται να μην επιστρέψει στην κανονικότητα εάν δεν αδράξει την ευκαιρία τώρα, λέγοντας: «Εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα βοηθηθούμε με την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε: “Πότε θα είμαστε ικανοί να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό;”» Λέει επίσης ότι η απόφαση να ανακοινωθεί η επιστροφή στην ατομική ευθύνη αντί της κρατικής παρέμβασης, σηματοδοτεί την αλλαγή στην προσέγγιση της κυβέρνησης. Γράφοντας στην Daily Telegraph η Sherelle Jacobs, προβλέπει “έναν άσχημο πολιτισμικό πόλεμο”, καθώς κατά την άποψή της, η σύγκρουση είναι μεταξύ των ένθερμων υπέρμαχων της ελευθερίας και εκείνων που θέλουν μια ουτοπία με την εξαφάνιση του Covid, με τις μάσκες ως το επίκεντρο μιας ιδεολογικής μάχης.


Daily Mail

Η Daily Mail δηλώνει με εορταστική διάθεση “Επιτέλους ελευθερία”, προσθέτοντας ότι, με τον πρωθυπουργό να αψηφά τις “ζοφερές προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες”, η χώρα “σχεδόν” θα επιστρέψει στο φυσιολογικό. Παραθέτει επίσης την παρατήρηση του πρωθυπουργού «Ή τώρα ή ποτέ» στη συνέντευξη τύπου στην Downing Street, όπου ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα ενέχει τον κίνδυνο να προσπαθήσει να ξανανοίξει η χώρα το φθινόπωρο ή το χειμώνα όταν «ο ιός θα έχει το πλεονέκτημα».

Ωστόσο, η εφημερίδα προειδοποιεί, ότι τώρα υπάρχει σύγχυση σχετικά με την καραντίνα για τις καλοκαιρινές διακοπές, το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και το μέλλον της εργασίας από το σπίτι. «Οι Βρετανοί καταδικάζονται τώρα να χωριστούν σε δύο αντίπαλες ομάδες», εκείνους που φορούν μάσκες και εκείνους που αποφεύγουν εντελώς τέτοια καλύμματα προσώπου. Αυτός είναι ο φόβος του John Naish της Daily Mail, ο οποίος προβλέπει «μια τοξική ατμόσφαιρα ακραίας συμπεριφοράς, δυσπιστίας και πιθανώς βίας» μεταξύ ατόμων που θα φορούν παντού μάσκα και αρνητών της μάσκας, που θα εξοργίζουν ο ένας τον άλλον.


Times

Η κίνηση του πρωθυπουργού για άρση των περιορισμών κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα των Times, εξηγώντας ότι καθώς ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να τερματίσει μήνες lockdown, ταυτόχρονα προέτρεψε την προσοχή και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαζόταν αυστηρότερη καθοδήγηση το χειμώνα. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός “θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει την επιβολή νέων περιορισμών, με όλο το κόστος που επιφέρουν”.

Ο επιστημονικός συντάκτης των Times, Tom Whipple, πιστεύει ότι “ανοίγουμε ακριβώς τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων από τον ιό, τονίζοντας ότι ενώ, φαινομενικά, η απόφαση σχετικά με την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, πραγματικά επιβεβαιώθηκε χθες: “Η Αγγλία και κατ’ επέκταση, η Μεγάλη Βρετανία, ξεκινά ένα μεγάλο στοίχημα”, λέει. Οι Times γράφουν σε άλλο άρθρο για την νεαρή τενίστρια, Emma Raducanu, που στην φωτογραφία είναι ξεκάθαρη η απογοήτευση που εμφανίζεται στο πρόσωπό της, καθώς αποσύρθηκε από τον τελευταίο αγώνα της στο Wimbledon, με αναπνευστικά προβλήματα και πόνο στο στομάχι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το έθνος αισθάνεται τον πόνο της, αλλά  αυτό είναι “μόνο η αρχή” και ότι το “μέλλον της 18χρονης είναι λαμπρό”.


Financial Times

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε συγκρατημένη θέση καθώς παραδέχτηκε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν, φτάνοντας ακόμη και τα 50.000 την ημέρα μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος, με τους θανάτους να συνεχίζουν να αυξάνονται. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να πρέπει να τεθούν εκ νέου το χειμώνα και χαρακτήρισε την κατάργηση της νομικής απαίτησης για τη χρήση μάσκας “τοτεμική κίνηση για τους σκεπτικιστές βουλευτές των Tories”.


Guardian

Η Guardian χαρακτηρίζει την κίνηση ως «τζόγο» στον τίτλο της, πάνω από την  φωτογραφία του «προβληματισμένου» πρωθυπουργού. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ανακαλεί εκατοντάδες οδηγίες κατά του Covid, θα κάνει την Αγγλία την «κοινωνία με τους λιγότερους περιορισμούς στην Ευρώπη», ενώ οι αλλαγές, όπως αναφέρει, “θα κάνουν τη χώρα ακραία σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όπου παραμένουν περιορισμοί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων”.

Αναφέρει επίσης ότι το άνοιγμα χαρακτηρίστηκε “απερίσκεπτο” από το Εργατικό Κόμμα και η κατάργηση της νομικής απαίτησης για την χρήση της  μάσκας προκάλεσε αντίδραση από τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους δήμαρχους της περιοχής.


Metro

Ο τίτλος της Metro αναφέρει: “Ο Μπόρις ρίχνει τα ζάρια”, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει βάλει ένα τολμηρό στοίχημα, καθώς οι τελευταίοι περιορισμοί του lockdown θα αρθούν στις 19 Ιουλίου, παρόλο που τα καθημερινά κρούσματα θα αυξηθούν και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν. Επισημαίνει τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το ότι το κοινό μπορεί να λάβει τις «δικές του ενημερωμένες αποφάσεις», αλλά και την προειδοποίησή του ότι το τέλος της  πανδημίας είναι «πολύ μακριά». “Δεν θέλω οι άνθρωποι που αισθάνονται χαρούμενοι από την απαλλαγή των μέτρων, να νιώθουν ότι αυτή είναι η στιγμή του τέλους του Covid”, αναφέρει.


Daily Mirror

Η Mirror επικεντρώνεται στις ανησυχίες σχετικά με τη κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη με τον τίτλο “Προβλήματα μάσκας” και λέει ότι ο συναγερμός αυξάνεται με την απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει την χρήση της, ενώ τονίζει ότι η μη χρήση της θα θέσει τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τους οδηγούς λεωφορείων και ταξί και το προσωπικό των μπαρ σε μεγαλύτερο κίνδυνο.  Δημοσιεύει σχόλιο του Jo Goodman, του οποίου ο πατέρας πέθανε από τον Covid, λέγοντας: «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την λογική πίσω από αυτό». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν οι μάσκες να παραμείνουν τουλάχιστον στις δημόσιες συγκοινωνίες.


Εφημερίδα i

Η εφημερίδα i εστιάζει την προσοχή της στις προσπάθειες εμβολιασμού περισσότερων ατόμων. Κάτω από τον τίτλο «Ο πλήρης εμβολιασμός γίνεται επιτακτικός καθώς άρεται η χρήση της μάσκας», γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με όλους τους ενήλικες να λαμβάνουν την δεύτερη δόση μετά από οκτώ εβδομάδες.

Προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η 19η Ιουλίου θα μπορούσε να γίνει «ημέρα απώλειας της ελευθερίας» για τους ευάλωτους, εάν οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες. Η εφημερίδα συμφωνεί με τον κ. Τζόνσον ότι είναι καιρός να χαλαρώσει τους περιορισμούς, αλλά παροτρύνει τους αναγνώστες της να απολαμβάνουν με υπευθυνότητα τη νέα τους ελευθερία.


The Sun

Η Sun, η οποία έχει το βλέμμα της στραμμένο στον ημιτελικό του Euro 2020 της Τετάρτης, δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον, τον Άγγλο σταρ Harry Kane και τον Raheem Sterling, με φόντο τη σημαία του Αγίου Γεωργίου και τον τίτλο «Free Lions», ενώ προσβλέπει σε γεμάτα  μπαρ και γήπεδα ποδοσφαίρου μόλις ο πρωθυπουργός καταργήσει τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης ενώ χαρακτηρίζει την Ημέρα της Ελευθερίας της 19ης Ιουλίου ως το τέλος των «κυβερνητικών απαγορεύσεων».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η άρση των κανόνων θα είναι «μια χαρούμενη ανακούφιση» καθώς θα ανακτηθούν πολύτιμες ελευθερίες που χάθηκαν τον Μάρτιο του περασμένου έτους και επαινεί τον Μπόρις Τζόνσον για το “πολιτικό του θάρρος” που αντιστέκεται στους απατεώνες, ρωτώντας: “Τι θέλουν; Ακόμη ένα έτος καθαρτηρίου;”


Daily Star

Η Daily Star σχολιάζει την τελευταία ομοβροντία του Dominic Cummings στην πρώτη της σελίδα, λέγοντας ότι σε  μια ανάρτηση του σε blog, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού έγραψε ότι, “παραδέχεται τακτικά πως είναι γελοίο, ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός” και  πίστευε ότι ο Τζόνσον ήταν ανίκανος να γίνει πρωθυπουργός. Επίσης πίστευε – και εξακολουθεί να πιστεύει – ότι το πρώην αφεντικό του είχε πολλά «κακά χαρακτηριστικά».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...