Βρετανικός Τύπος: «Η Τράπεζα της Αγγλίας αισθάνεται «ανήμπορη» μπροστά στον αυξανόμενο πληθωρισμό»

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Αρκετά από τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης αναφέρονται στη σύλληψη ενός συντηρητικού βουλευτή ως ύποπτου για σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Καμία από τις εφημερίδες δεν κατονομάζει τον βουλευτή, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί από την αστυνομία ή το Συντηρητικό Κόμμα.

Η Daily Express αναφερόμενη στο θέμα, αποκαλύπτει ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας βρισκόταν υπό κράτηση για καταγγελίες που χρονολογούνται μεταξύ 2002 και 2009 στο Λονδίνο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μετά από αναφορά σε αξιωματικούς τον Ιανουάριο του 2020 για φερόμενη κακοποίηση. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης τον άνδρα ως ύποπτο για κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης και παράβαση δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ο αρχηγός του κόμματος, Chris Heaton-Harris, του διεμήνυσε να μην παρευρεθεί στη Βουλή όσο διεξάγεται η έρευνα. Ωστόσο, πρόκειται να παραμείνει βουλευτής, καθώς το κόμμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα αναστείλει την βουλευτική του ιδιότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Το γραφείο των Συντηρητικών λέει ότι δεν θα σχολιάσει μέχρι να τελειώσει αυτό, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο βουλευτής παραμένει υπό κράτηση για ανάκριση. Ωστόσο, το σωματείο το οποίο εκπροσωπεί το προσωπικό που εργάζεται στη Βουλή, ζήτησε την αναστολή του συλληφθέντος βουλευτή και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Garry Graham δήλωσε: «Τι θα χρειαστεί για να αναλάβει τελικά στα σοβαρά το Κοινοβούλιο την ευθύνη του απέναντι στο προσωπικό και τους επισκέπτες του και να αναστείλει την πρόσβαση όσων βρίσκονται υπό έρευνα για σεξουαλικά αδικήματα;» Ωστόσο, η εφημερίδα εικάζει πως το κόμμα φοβάται ότι, εάν το άτομο τεθεί σε αναστολή και έτσι γίνει γνωστό το όνομά του, αυτό θα μπορούσε να ταυτοποιήσει το φερόμενο θύμα ή τα θύματα. Η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται σε πολλά πρωτοσέλιδα, εγκαινιάζοντας τη νέα γραμμή Elizabeth στο Λονδίνο. Η Daily Express δημοσιεύει φωτογραφία της βασίλισσας να ακτινοβολεί καθώς έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο σταθμό Paddington του Λονδίνου για να δει την ολοκληρωμένη γραμμή Elizabeth, με τον τίτλο «Σε τροχιά επιστροφής». Η εφημερίδα αποκαλεί την απρόσμενη εμφάνισή της στην εκδήλωση, φορώντας ένα έντονο κίτρινο παλτό, «ηλιοφάνεια». Και προσθέτει ότι στην μονάρχη δόθηκε μια δωρεάν κάρτα Oyster – αλλά σημειώνει ότι ήταν πιστωμένη με μόνο 5 £, αρκετά για να πάει από το Paddington στην Tottenham Court Road και πίσω, στο τέλος ωστόσο, η 96χρονη βασίλισσα έχασε την ευκαιρία να ταξιδέψει  και επέστρεψε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ως «νέο σκάνδαλο του Κοινοβουλίου» χαρακτηρίζει τη σύλληψη του βουλευτή η Daily Mirror. Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «το έγκλημα είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε».  «Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι τόσο ζωτικής σημασίας η εξάλειψη του εγκλήματος. Είναι επειδή μόνο όταν έχουμε ασφαλείς δρόμους και κοινότητες, αποκτούμε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για να επενδύσουν και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη». Ήδη εν τω μεταξύ 56 βουλευτές αντιμετωπίζουν καταγγελίες για κακή σεξουαλική συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο, ενώ στα πιο πρόσφατα περιστατικά, ο  βουλευτής των Tories, Imran Ahmad Khan, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, τρεις ημέρες αφότου καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση σε ένα 15χρονο αγόρι το 2008. Η εφημερίδα αφιερώνει επίσης ένα μεγάλο μέρος του πρωτοσέλιδου της στη λεγόμενη δίκη της Wagatha Christie, μετά την κατάθεση του Wayne Rooney την έκτη ημέρα της υπόθεσης συκοφαντίας. Η Coleen Rooney μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από τη Rebekah Vardy, η οποία αρνείται την κατηγορία της κυρίας Rooney ότι διέρρευσε προσωπικές πληροφορίες για αυτήν.

Η Sun αναφέρει ότι η δίκη της Wagatha «εκτροχιάστηκε» καθώς οι σύζυγοι της Coleen Rooney και της Rebekah Vardy «ξεκίνησαν τον δικό τους πόλεμο λέξεων». Το δικαστήριο άκουσε ότι ο πρώην σκίπερ της Αγγλίας Wayne Rooney ζήτησε από τον συμπαίκτη του Jamie Vardy να κάνει τη γυναίκα του να «ηρεμήσει», στο Euro 2016, αναφέρει η εφημερίδα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Jamie Vardy απάντησε ότι ο πρώην διεθνής «έλεγε ανοησίες» και «πρέπει να μπερδεύτηκε».

Η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει επίσης να εμφανίζεται έντονα στα πρωτοσέλιδα. Οι Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak, καταρτίζει σχέδια για να αυξήσει την έκπτωση για την οικιακή θέρμανση, κατά εκατοντάδες λίρες τον Ιούλιο, πριν ανακοινώσει γενικές φορολογικές περικοπές το φθινόπωρο. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν σχεδιάσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας εφάπαξ μείωσης £300, £500 ή ακόμα και £600 για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αυξηθεί έως και 9,1% το έτος έως τον Απρίλιο, νέο ρεκόρ και σημαντική αύξηση. Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Sunak προειδοποιήθηκε από έναν συντηρητικό βουλευτή ότι το κόμμα τους θα έχανε τις επόμενες εκλογές εκτός και αν επιλέξει να μειώσει τους φόρους.

Η Guardian αναφέρει ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 9%, οι βουλευτές των Tories «ασκούν πιέσεις» στον Καγκελάριο Rishi Sunak, για να αναλάβει «αποφασιστική δράση» με μέτρα όπως μείωση του ΦΠΑ, αύξηση της στήριξης των λογαριασμών ενέργειας και αύξηση των παροχών, ενώ λέει ότι μια σειρά Συντηρητικών “από διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος” κάλεσε τον Sunak να παρέμβει εντός εβδομάδων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί «υποστηρίζουν την ιδέα» ενός φόρου στις εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου, μετά από δημοσκόπηση για την κυβέρνηση που ανακάλυψε ότι ήταν «εξαιρετικά δημοφιλής» στο κοινό.  Παρακάτω η Guardian περιγράφει την ανακοίνωση της νομοθεσίας για την παράκαμψη του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας ως «μια άσκοπη και άκαιρη πρόκληση», με τον τίτλο: «Σενάριο στην άκρη του γκρεμού». Τονίζει επίσης ότι, η διαμάχη θα μπορούσε να αφήσει τον Μπόρις Τζόνσον αντιμέτωπο με ένα άλλο «σενάριο χωρίς συμφωνία, στην άκρη του γκρεμού» τη στιγμή των επόμενων εκλογών.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετώπισε αντιδράσεις χθες το βράδυ σχετικά με την απόφασή της να επιτρέψει στο προσωπικό να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι. Οι υπάλληλοι πρέπει να έρχονται μόνο για μία μέρα στις πέντε, με τον μακροπρόθεσμο στόχο τους να ορίζεται μόνο στο μισό της εργάσιμης εβδομάδας. Η αποκάλυψη προκάλεσε οργή χθες το βράδυ, επειδή ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey προειδοποίησε ότι αισθάνεται «ανήμπορος» μπροστά στον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, προβλέπει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών και ότι θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους φτωχότερους σε πραγματικούς όρους και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας. Επίσης, στις δηλώσεις του προέτρεψε τους εργαζόμενους στη Βρετανία, να μη ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο πρώην υπουργός Liam Fox είπε ότι η Τράπεζα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τονώσει την οικονομία. «Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι σε μια πληθωριστική κρίση, τόσο λίγα βασικά στελέχη βρίσκονται στον τόπο εργασίας τους», πρόσθεσε. Και ο Brandon Lewis όμως, ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, επέκρινε τον κ. Bailey για τα «σχόλιά του». Ο πρόεδρος της Marks & Spencer, Archie Norman, δήλωσε ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων θα έπλητταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το γεγονός «ίσως δεν ήταν αποκαλυπτικό». Μια κυβερνητική πηγή περιέγραψε τις δηλώσεις του κυβερνήτη ως «γελοίες και ειλικρινά ανεύθυνες». Ο Mervyn King, ο οποίος ηγήθηκε της Τράπεζας από το 2003 έως το 2013, προέτρεψε τον κ. Bailey, ο οποίος «έχει πλέξει το εγκώμιο της εξ αποστάσεως εργασίας», να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουν ότι συνειδητοποιούν ότι η ανάγκη τώρα είναι να δώσουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα πως επικεντρώνονται στη μείωση του πληθωρισμού», είπε στο ραδιόφωνο LBC. Η εφημερίδα δεν εγκρίνει αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας επικριτικά: «Γι’ αυτό είναι αβοήθητη η Τράπεζα της Αγγλίας!». Την περασμένη εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον είπε στην Daily Mail ότι το προσωπικό ήταν «πιο παραγωγικό, πιο ενεργητικό, πιο γεμάτο ιδέες» όταν βρισκόταν στο χώρο εργασίας με συναδέλφους. Παρόλα αυτά, οι 3.000 υπάλληλοι της Τράπεζας της Αγγλίας πρέπει να έρχονται στο γραφείο μόνο μία μέρα την εβδομάδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, με τα 1,3 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας να ξεπερνούν τους ανέργους, υπογραμμίζουν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς προσπαθεί «να χαλιναγωγήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με τους εργαζόμενους να αναζητούν αυξήσεις μισθών εν μέσω του κόστους κρίσης διαβίωσης». Οι πληθωριστικές πιέσεις υποκινήθηκαν από τα χθεσινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους Financial Times, που παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Τα UFO είναι αληθινά! Ή έτσι λέει η Daily Star, η οποία ισχυρίζεται ότι «οι επικεφαλής της κατασκοπείας των ΗΠΑ παραδέχονται επιτέλους αυτό που σας λέγαμε εδώ και χρόνια» και είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα κερδίσει ένα πολυπόθητο βραβείο δημοσιογραφίας για το έργο της. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξακριβώσει την προέλευση αυτών που η κυβέρνηση αποκαλεί UAP, «Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα», στην πρώτη δημόσια κατάθεση στο Κογκρέσο εδώ και 50 χρόνια για ιπτάμενα αντικείμενα. Δύο κορυφαία στελέχη του υπουργείου Άμυνας κατέθεσαν σήμερα στην υποεπιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, 11 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης όπου αναφέρονται περισσότερες από 140 περιπτώσεις UAP που αναφέρθηκαν από Αμερικανούς πιλότους της πολεμικής αεροπορίας μετά το 2004. Η αναφορά περιελάμβανε κάποια από τα βίντεο που είχε δώσει παλαιότερα στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο, όπου φαίνονται μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και κάνουν ελιγμούς που ξεπερνούν τις δυνατότητες των σύγχρονων αεροσκαφών, χωρίς τα αντικείμενα αυτά να έχουν κάποιο ορατό προωθητικό σύστημα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...