Βρετανικός Τύπος: «Η Βρετανία απαιτεί πάγωμα λογαριασμών ενέργειας» και «Αντίο Μπόρις», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και ο θάνατος του πρώην σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι μεταξύ των θεμάτων στις εφημερίδες της Τετάρτης.

Μια δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών της Daily Mirror δείχνει ότι οκτώ στους 10 ανθρώπους, το 82%,  θέλουν η κυβέρνηση να διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας στο τρέχον επίπεδο, αντί της  προγραμματισμένη αύξησης του Οκτωβρίου. Η έρευνα δείχνει 12 εκατομμύρια νοικοκυριά να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ετήσια αύξηση στις 3.549 λίρες ετησίως με περισσότερα από ένα στα 10 άτομα να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά και άλλους λογαριασμούς. Η Deltapoll μίλησε με 1.600 ενήλικες μεταξύ 26 και 30 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής Ofgem την περασμένη Παρασκευή ότι το ανώτατο όριο τιμής της θα εκτοξευόταν κατά 80% από την 1η Οκτωβρίου. Διαπιστώθηκε ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους είπε ότι «σίγουρα» δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την άνοδο, ενώ ένα άλλο 40% είπε ότι «μάλλον» δεν θα μπορούσε να βρει τα επιπλέον χρήματα. Οι προμηθευτές ενέργειας εν τω μεταξύ, θέλουν ένα πρόγραμμα δανείου 100 δισεκατομμυρίων λιρών για να τους επιτρέψει να κρατήσουν τους λογαριασμούς στο ίδιο επίπεδο για δύο χρόνια.

Η Guardian δημοσιεύει προειδοποίηση από τις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία που λένε ότι θα αντιμετωπίσουν μια «εντελώς μη βιώσιμη» αύξηση της ζήτησης που θα τις εμποδίσει να ταΐσουν τις πιο πεινασμένες οικογένειες αυτό το χειμώνα. Η εφημερίδα αφιερώνει επίσης  την πρώτη της σελίδα στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Σοβιετικό ηγέτη που πιστώθηκε ότι έφερε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και το άνοιγμα της τότε ΕΣΣΔ στον κόσμο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών, αφού υπέφερε από μια μακρά και σοβαρή ασθένεια, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθεί η αιτία θανάτου. Ο κ. Γκορμπατσόφ ήταν ένας «σπάνιος ηγέτης», ο οποίος είχε τη «φαντασία να δει ότι ένα διαφορετικό μέλλον ήταν δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ένας άνθρωπος του οποίου η «ακούραστη δέσμευση για το άνοιγμα της σοβιετικής κοινωνίας παραμένει παράδειγμα για όλους μας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Άνοιξε το δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη» και «αυτή την κληρονομιά δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ursula von der Leyen. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για τον νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος κράτησε το αξίωμα μέχρι το 1991, ενώ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επίσης μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά του.

Η εφημερίδα i εστιάζει στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εκλιπαρούν την υποψήφια για την ηγεσία των Tories, Liz Truss, για βοήθεια εάν γίνει πρωθυπουργός, ενώ οι επικεφαλής του κλάδου ζήτησαν από την κυβέρνηση να διευκρινίσει πώς θα στηρίξει τις μικρότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν περίπου 400% αύξηση στο ενεργειακό τους κόστος. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε απότομες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και η εταιρεία αναλύσεων Cornwall Insight δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, μια εταιρεία που καθόρισε την τιμή της ενέργειας για δύο χρόνια από τον Οκτώβριο του 2020, θα αντιμετωπίσει πενταπλάσια αύξηση του κόστους σε δύο μήνες κάνοντας αναφορές για φόβους ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μαζικό κλείσιμο χωρίς ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας ή νέα βοήθεια από τον επόμενο πρωθυπουργό. Μία από τις πιο πιθανές επιλογές θεωρείται ότι είναι η έκπτωση επιχειρηματικού επιτοκίου παρόμοια με την έκπτωση του δημοτικού φόρου για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με πηγή του κλάδου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προσωπικό ήδη απολύεται σε ορισμένες μικρές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πενταπλάσια αύξηση των λογαριασμών.

Οι Financial Times  σχολιάζουν προειδοποίηση από τον υποψήφιο για την ηγεσία των Tories, Rishi Sunak, ο οποίος λέει ότι θα ήταν «εφησυχαστικό και ανεύθυνο» να αγνοηθεί ο κίνδυνος οι αγορές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη βρετανική οικονομία. Ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος θεωρείται ως το αουτσάιντερ στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, είπε στους Financial Times ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί ότι ο χρόνος του στην πολιτική πρώτη γραμμή έχει τελειώσει, μετά το κύμα παραιτήσεων που οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί. Ο κ. Sunak λέει στην εφημερίδα ότι «προσπάθησε να δει» πώς «αθροίζονται» οι υποσχέσεις της Liz Truss για σαρωτικές φορολογικές περικοπές και βοήθεια σε οικογένειες που αγωνίζονται με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Καθώς απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του, ο κ. Τζόνσον είπε στην Daily Express ότι προσφέρει την «ανοιχτή υποστήριξή» του είτε στον κ. Sunak είτε στη Liz Truss. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο «αισιόδοξος» Μπόρις Τζόνσον λέει ότι είναι «περήφανος» που εκπλήρωσε τις υποσχέσεις του και θα στηρίξει τον  διάδοχό του να «αρπάξει τη σκυτάλη και να τρέξει μαζί του». Ο πρωθυπουργός επαίνεσε την «ηρωική» φύση του βρετανικού λαού και είπε ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα θα ανακάμψει «δυναμικά» μετά την κρίση του κόστους ζωής.

Η Metro με τίτλο «Ο κόσμος θρηνεί έναν αληθινό άνθρωπο της ειρήνης», αποτίει ένα φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που βοήθησε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών μετά από μακρά ασθένεια. Η εφημερίδα περιγράφει τον πρώην σοβιετικό ηγέτη ως «γοητευτικό και εκσυγχρονιστικό» και τον αποκαλεί «ειρηνοποιό», που νοιαζόταν βαθιά για την αποτροπή ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο και ενώ το έργο του κ. Γκορμπατσόφ εξυμνείται από πολλούς, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι τον μισούσαν καθώς δυσανασχετούσαν για την απώλεια της θέσης της υπερδύναμης της χώρας, ενώ επισημαίνει ότι πολλοί στη Ρωσία δεν του συγχώρησαν ποτέ την «αναταραχή» που εξαπέλυσαν οι μεταρρυθμίσεις του με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι οποίες, οδήγησαν στην ελευθερία και τη δημοκρατία την ανατολική Ευρώπη. Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας, τον τόπο ανάπαυσης πολλών επιφανών Ρώσων.

Οι Times λένε ότι οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή smartphone NHS, που περιέχει τις ίδιες πληροφορίες που είναι προς το παρόν διαθέσιμες μόνο στους γενικούς γιατρούς, για να έχουν «πρόσβαση» σε νοσοκομεία με τις  μικρότερες λίστες αναμονής σε μια νέα προσπάθεια μείωσης των καθυστερήσεων για τακτική φροντίδα. Οι υπεύθυνοι της υγείας συμφώνησαν την Τρίτη να δώσουν στους ασθενείς περισσότερες επιλογές για το πού θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν ψηφιακούς πίνακες για να κατευθύνουν τους ανθρώπους προς τα νοσοκομεία με τη μικρότερη αναμονή.

Η Daily Mail με τίτλο: “Έχει παραιτηθεί η αστυνομία από τις διαρρήξεις;”, αποκαλύπτει μια «καταστροφική αναφορά» του πρώην επικεφαλής επιθεωρητή David Spencer σχετικά με την κατάσταση της αστυνόμευσης, ο οποίος λέει ότι «έχει χάσει το δρόμο της» και το κοινό αισθάνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «έχουν παραιτηθεί από εγκλήματα» όπως οι διαρρήξεις. Ο κ. Spencer, επικεφαλής το, Policy Exchange, ζήτησε μια ριζική ανανέωση των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης χρήσης των υπαρχουσών εξουσιών για την απόλυση των ανίκανων αστυνομικών. Δημοσκόπηση που δείχνει ότι τέσσερις στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων, άποψη που θεωρείται ότι υποστηρίζεται και από την Υπουργό Εσωτερικών, Priti Patel, καθώς κυβερνητική πηγή είπε: «Οι απόψεις της Υπουργού είναι ότι η αστυνομία θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει σωστά τα βασικά, όπως την παραδοσιακή αστυνόμευση της γειτονιάς, ώστε να κάνει τους δρόμους μας ασφαλέστερους». Αυτήν την περίοδο, έξι από τις 43 αστυνομικές δυνάμεις στην Αγγλία και την Ουαλία, συμπεριλαμβανομένης της Μητροπολιτικής αστυνομίας, βρίσκονται σε «ειδικά μέτρα» λόγω της αποτυχίας τους να διερευνήσουν σωστά διάφορα εγκλήματα.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια σε fast track διαδικασίες», αναφέρει ότι οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να μπουν γρήγορα στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση. Ο Greg Clark, ο Υπουργός Ανάπτυξης, παρουσίασε νέους κανόνες για την επιτάχυνση της έγκρισης μεγάλων έργων υποδομής ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, με σχέδια που θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την έγκριση των υπεράκτιων αιολικών έργων. Καθώς το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εγείρονται φόβοι ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν τις 7.000 λίρες μέχρι τον Απρίλιο. Χθες η Ursula von der Leyen κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης για την κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας: «Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι πια μια λειτουργική αγορά γιατί υπάρχει ένας παράγοντας, ο Πούτιν, που προσπαθεί συστηματικά να την καταστρέψει και να τη χειραγωγήσει». Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι είχε πραγματοποιήσει καθαρά κέρδη 2,5 τρις. ρούβλια (36 δισεκατομμύρια £) το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...