Βρετανικός Τύπος: «Ισχυρές επιχειρηματικές αντιδράσεις για τον πρωθυπουργό» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι αντιδράσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος παρουσιάζονταιι στα περισσότερα πρωτοσέλιδα.

Η Guardian αναφέρει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επέκριναν  τον κ. Τζόνσον για έλλειψη συνεκτικού οικονομικού σχεδίου στην εκφώνηση της «αναμνηστικής» ομιλίας, κατά την οποία έκανε ελάχιστη αναφορά στο γεγονός ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε ως «πομπώδης, κενή και οικονομικά αναλφάβητη» από το Ινστιτούτο ελεύθερης αγοράς, Adam Smith, ενώ το συντηρητικό Bright Blue εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση. “Το κοινό θα κουραστεί σύντομα από τον κοροϊδία του Μπόρις εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις διαδοχικές κρίσεις: αυξήσεις τιμών, αυξήσεις φόρων, ελλείψεις καυσίμων, έλλειψη εργατικού δυναμικού”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του, Ryan Shorthouse. «Δεν υπήρχε τίποτα νέο σε αυτήν την ομιλία, ούτε εμπνευσμένο νέο όραμα ή πολιτική». Απέτυχε να αναφέρει τις ελλείψεις στις προμήθειες, τις ουρές στη βενζίνη ή τη μείωση των καθολικών πιστώσεων των 20 λιρών την εβδομάδα που τέθηκε σε ισχύ χθες, για περισσότερες από 5 εκατομμύρια οικογένειες, που είναι η μεγαλύτερη περικοπή επιδομάτων μιας ημέρας στην ιστορία. Αντ’ αυτού, ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συνδιάσκεψη των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ με μια προεκλογική καμπάνια, διάσπαρτη με αστεία, πάνω σε μια ειδικά φτιαγμένη σκηνή σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσιάζοντας ένα αισιόδοξο όραμα για μια οικονομία υψηλών αμοιβών και υψηλής εξειδίκευσης, υποσχόμενος ότι θα “απελευθερώσει” το “μοναδικό πνεύμα” του βρετανικού λαού.

Οι Times αναφέρουν ότι ο Τζόνσον αντιμετωπίζει έντονη “επιχειρηματική αντίδραση”, αναφέροντας ότι οι επικεφαλής της βιομηχανίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους αντιμετωπίζει ως το “φόβητρο” για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς ο πρωθυπουργός παρουσίασε το όραμά του για μια οικονομία υψηλών μισθών. Ο Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε ισχυρή επίθεση από επιχειρηματικούς ομίλους, συνδικαλιστικά σωματεία και νομικά στελέχη σε όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι επιχειρήσεις δεν είναι ένα ατελείωτο σφουγγάρι που μπορεί να συνεχίσει να απορροφά το κόστος με μια κίνηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ισλανδίας Ρίτσαρντ Γουόκερ.

Ο τίτλος “Build back banter” είναι ο τίτλος που χρησιμοποιεί η Metro για να χαρακτηρίσει την ομιλία που ήταν γεμάτη αστεία, αλλά “ελλιπής σε πολιτικές”. Ο Μπόρις Τζόνσον, γράφει η εφημερίδα, υποσχέθηκε να κάνει «πρωτοπόρο» τη Βρετανία, σε μια γεμάτη αισιοδοξία  διάσκεψη που έφερε επαίνους από τους πιστούς του κόμματος, αλλά δεν είπε πώς θα το κάνει. Ο πρωθυπουργός μετά την ομιλία του στο Μάντσεστερ, ανταμείφθηκε στη σκηνή με ένα φιλί από την έγκυο σύζυγό του Κάρι, ενώ επανειλημμένα είπε το σλόγκαν του Build Back Better, με παραλλαγές που περιλαμβάνουν “build back burger” χαιρετίζοντας τις εξαγωγές κρέατος και “build back beaver” για την αποκατάσταση των ποταμών, ενώ εξήρε τις χορευτικές κινήσεις του Michael Gove, ζητώντας να ακούσουν τον Jon Bon Govi.

Ο τίτλος της Daily Express χαρακτηρίζει τον Τζόνσον ως “Iron Man Boris”, ο οποίος υπόσχεται να “απελευθερώσει το πνεύμα της Βρετανίας”. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ήταν μια “καταιγιστική” ομιλία, στην οποία επικαλέστηκε τους πολιτικούς του ήρωες, Μάργκαρετ Θάτσερ και Ουίνστον Τσώρτσιλ, καθώς ορκίστηκε να απελευθερώσει το «μοναδικό πνεύμα της Βρετανίας» για να δώσει την ευκαιρία σε όλους. Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει η εφημερίδα, έριξε το βλέμμα του στην αύξηση των δεξιοτήτων και της παραγωγικότητας για να δημιουργήσει ένα μέλλον με υψηλούς μισθούς και χαμηλούς φόρους με ευημερία και θέσεις εργασίας που θα κατανέμονται ισοδύναμα σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Παραδέχτηκε ότι η αναθεώρηση μιας οικονομίας που βασίζεται σε ανεπαρκείς επενδύσεις και η εξάρτηση από φθηνή εργασία από το εξωτερικό θα είναι «δύσκολη», ενώ επέμεινε ότι ήταν αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της Ε.Ε. το 2016 και τις γενικές εκλογές του 2019. «Πιστεύω ότι μέσω της ιστορίας και των ατυχιών αυτή η χώρα έχει ένα μοναδικό πνεύμα, το πνεύμα των νοσηλευτών του NHS και των επιχειρηματιών», είπε στους πιστούς του κόμματός του στο συνεδριακό κέντρο του Μάντσεστερ, στο πρώτο τους αυτοπρόσωπο συνέδριο μετά την πανδημία.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph αναφέρει ότι οι υπουργοί αναπροσαρμόζουν το σχεδιασμό τους, ο κ. Τζόνσον σηματοδότησε μια ηπιότερη προσέγγιση της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τους φόβους και τις ανησυχίες τους, πως η ύπαιθρος μπορεί να «βεβηλωθεί από άσχημα νέα σπίτια» και υποσχέθηκε ότι τα σπίτια δεν πρέπει να χτίζονται σε καταπράσινα χωράφια. «Μπορείτε να δείτε πόσος χώρος υπάρχει για να χτίσουν τα σπίτια που χρειάζονται οι νέες οικογένειες σε αυτή τη χώρα». Τα σχόλια αποκαλύπτουν μια αλλαγή στη στρατηγική μετά από αντίδραση των ψηφοφόρων του σχετικά με τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων, που οδήγησε το κόμμα του να χάσει την ασφαλή έδρα των Chesham και Amersham, στις ενδιάμεσες εκλογές του Ιουνίου. Η Daily Telegraph κατανοεί ότι οι πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της μεγαλύτερης αναθεώρησης του συστήματος σχεδιασμού εδώ και 70 χρόνια έχουν ουσιαστικά απορριφθεί, καθώς οι υπουργοί εγκατέλειψαν τις προτάσεις για αναθεώρηση των κανόνων σχεδιασμού και αναζητούν αλλαγές που θα είναι λιγότερο ριζοσπαστικές. Η αύξηση των κατασκευών σε επαναχρησιμοποιημένη  γη θα είναι το νέο επίκεντρο του σχεδιασμού, ενώ υπάρχουν ακόμη συζητήσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου για το αν θα πρέπει να αλλάξουν τον στόχο του μανιφέστου τους να χτίζουν 300.000 σπίτια ετησίως.

«Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας i, καθώς αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «αδιαφορεί για την κρίση από το κόστος ζωής της Βρετανίας». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ένας «κεφάτος πρωθυπουργός» υποστήριξε πως το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μόνο τα προβλήματα μετάβασης μετά το Brexit στο δρόμο προς μια υψηλότερη μισθολογική οικονομία, αλλά προσθέτει ότι οι εντάσεις στο υπουργικό συμβούλιο αυξάνονται λόγω του κινδύνου του πληθωρισμού και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror επικεντρώνεται σε μία από τις κρίσεις προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου: η έλλειψη εργατών σφαγείων που σημαίνει ότι έως και 100.000 γουρούνια θα μπορούσαν να θανατωθούν και να καούν αντί να πωληθούν για κατανάλωση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το γεγονός ως «ανούσια σφαγή» την ώρα που έγιναν οι περικοπές της Universal Credit και «οι οικογένειες αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τους». Ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να καλέσει προσωπικό από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο κοσμος πιστεύει πως: «Δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται».

Οι τιμές του φυσικού αερίου, ένα από τα στοιχεία που επηρεάζει τραγικά το κόστος ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονται στο επίκεντρο των Financial Times. Η εφημερίδα γράφει για την απότομη αύξηση αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει το αυξανόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος. Σημειώνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν δέκα φορές.

Η πρώτη σελίδα της Daily Mail γράφει ότι η βασίλισσα δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τη φιλία της με τον Σεΐχη του Ντουμπάι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι χάκαρε το τηλέφωνο της πρώην συζύγου του Πριγκίπισσας Haya, που έφυγε στη Βρετανία φοβούμενη για τη ζωή της και του προσωπικού της, αλλά  και της δικηγόρου της, Fiona Shackleton. Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, φίλος της βασιλικής οικογένειας και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προέβη σε «πλήρη κατάχρηση εμπιστοσύνης και μάλιστα κατάχρηση εξουσίας», επειδή η Shackleton, είναι επίσης μια Συντηρητική ομότιμή της και πρώην βασιλική δικηγόρος. Οι εξαιρετικές αποκαλύψεις θα πρέπει να αποδειχθούν «κλήση αφύπνισης», δήλωσε χθες το βράδυ ο βουλευτής των Εργατικών Chris Bryant. Και πρόσθεσε: «Το Foreign Office πρέπει να κάνει μια σωστή έρευνα για τη σχέση μας με το Ντουμπάι και πιστεύω ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα καλέσει τον πρέσβη για μια συνάντηση χωρίς καφέ». Ο σεΐχης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την κατασκοπευτική επιχείρηση, όμως οι συνεργάτες του κατέφευγαν ακόμη και στην προσπάθεια να αγοράσουν ένα τεράστιο ακίνητο αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, δίπλα στο σπίτι της Πριγκίπισσας Haya στο Berkshire-Surrey, για να παρακολουθούν ακόμη πιο στενά αυτήν και τα παιδιά τους, σύμφωνα με το δικαστήριο. Η βασίλισσα είναι μια μακροχρόνια φίλη τόσο του σεΐχη όσο και της Haya, της λαμπερής κόρης του αείμνηστου βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, με σπουδές στην Οξφόρδη.

Τέλος, η Daily Star γράφει ότι ο Uri Geller έχει κατηγορήσει τους εξωγήινους για την διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επηρέασαν το Facebook και τις θυγατρικές του, το Instagram και το WhatsApp. «Σίγουρα έχουν συμβεί περίεργα τα τελευταία δύο χρόνια», γράφει ο δημοφιλής δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...