Βρετανικός Τύπος: «Καμία διακοπή λειτουργίας» και «Τα τεστ πρέπει να είναι χαλαρώσουν», στα πρωτοσέλιδα

Η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι η Αγγλία μπορεί να «ξεπεράσει» το κύμα Omicron χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, παρά τις πιέσεις στο NHS, εμφανίζεται σε αρκετά πρωτοσέλιδα.

Παρά την αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον, η Sun σημειώνει ότι οι μεγάλοι αριθμοί των ανθρώπων που απομονώνονται πλήττουν τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία. Η γενική γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, Pat Cullen, λέει ότι οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν τη δήλωση του πρωθυπουργού «με δυσπιστία» και προειδοποίησε ότι η περίθαλψη των ασθενών είναι «υπό πραγματική απειλή». Ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος σε απομόνωση λόγω του COVID-19, δήλωσε η υπουργός Υγείας, Gillian Keegan η οποία τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει περισσότερα τεστ κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, προσθέτοντας ότι τα rapid test είναι εξαιρετικά ακριβή εάν οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί. Η κ. Keegan είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να καταγράφουν τα αποτελέσματα των rapid test τους, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων.

“Καμία διακοπή λειτουργίας!” είναι το πρωτοσέλιδο της Daily Express, ενώ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η μάχη κατά του Covid «δεν έχει τελειώσει» αλλά «μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε με αυτήν».  Ο Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει σήμερα τον έλεγχο σχετικά με τα σχέδιά του για το Ηνωμένο Βασίλειο να «ξεπεράσει» το κύμα Omicron αντί να επιβάλει νέους περιορισμούς για να προσπαθήσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Σε μια ομιλία στο έθνος χθες το βράδυ, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι τρέχοντες περιορισμοί σε συνδυασμό με τα ενισχυτικά εμβόλια είναι αρκετοί για να περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο τον χειμώνα, ωστόσο, είπε ότι το NHS «προσωρινά θα κατακλυστεί». Ο κ. Τζόνσον θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, όπου αναμένεται να εξεταστεί εξονυχιστικά από τους Συντηρητικούς βουλευτές που είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι για τους περιορισμούς του Covid, ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer σχετικά με την απόφασή του να μην επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ήρθε σε μια ημέρα ρεκόρ με 218.724 κρούσματα, καθώς 12 νοσοκομεία κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει η Metro. Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον εμμένει στους ισχύοντες περιορισμούς επειδή οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων δεν αντιστοιχούν σε θανάτους, αναφέρει η εφημερίδα. Συνολικά 174.961 θάνατοι όπου ο Covid αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό θανάτου έχουν σημειωθεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε μία ημέρα σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021, όταν αναφέρθηκαν 1.485 θάνατοι, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, ο ημερήσιος απολογισμός κορυφώθηκε σε 1.461 στις 8 Απριλίου 2020.

Οι Times αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας είναι διχασμένοι, με ορισμένους να λένε ότι δεν υπήρξε αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα νοσοκομεία άρχισαν να κατακλύζονται. Επικαλείται επίσης τον επικεφαλής ιατρό της Αγγλίας, Sir Chris Whitty, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ νεαρών ενηλίκων στο Λονδίνο φαινόταν να “ισοπεδώνεται ή να πέφτει”, αλλά τόνισε ότι η επίδραση των πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν έχει ακόμη φανεί. Επίσης οι Times δηλώνουν ότι «ο Νότιος Πόλος δεν είναι ολόλευκος», καθώς η 32χρονη αξιωματικός του βρετανικού στρατού, Preet Chandi, έγινε η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που ολοκλήρωσε μια σόλο αποστολή στο άκρο της Γης. Η Chandi ολοκλήρωσε το ταξίδι των 700 μιλίων, τραβώντας τον εξοπλισμό της σε ένα έλκηθρο, σε 40 ημέρες.

Η Guardian εστιάζει στην προσεκτική προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι τμήματα του NHS ενδέχεται να κατακλυστούν τις επόμενες εβδομάδες και αναφέρει ότι νοσοκομεία σε όλο το Greater Manchester ανακοίνωσαν ότι ορισμένες μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και ραντεβού θα ανασταλούν, καθώς ο αριθμός των ασθενών στη βόρεια Αγγλία αυξήθηκε. Εν τω μεταξύ το Χονγκ Κονγκ έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες επτά χώρες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της Omicron. Οι κανόνες θα ισχύσουν για δύο εβδομάδες από τις 8 Ιανουαρίου και θα επηρεάσουν επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Γαλλία και την Ινδία.

Η Daily Mirror εστιάζει στην πίεση στο NHS, αναφέροντας ότι ορισμένα πληρώματα ασθενοφόρων ζητούν από ασθενείς που καλούν το 999, με συμπτώματα καρδιακής προσβολής στη βορειοανατολική Αγγλία να πάρουν ταξί για να μεταφερθούν στα επείγοντα του νοσοκομείου μόνοι τους, αντί να περιμένουν ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό, τα οποία μπορεί να χρειαστούν έως και δύο ώρες για να φτάσουν. Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι αυτό είναι το «τρομακτικό κόστος» της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ζήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Omicron και προσθέτει ότι ο ιός «σαρώνει βόρεια», με φόβους ότι αναμένεται ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι κανόνες δοκιμών θα χαλαρώσουν ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση των περιόδων απομόνωσης και τη μείωση των ελλείψεων προσωπικού. Εκατομμύρια άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί με rapid test,  δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν PCR, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα καθυστερεί την «επίσημη» έναρξη της περιόδου απομόνωσης για όσους δεν έχουν συμπτώματα Covid, αλλά εξακολουθούν να είναι θετικοί.  Κυβερνητικές πηγές δεν διέψευσαν αυτές τις αναφορές, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε ανακοίνωσης για το θέμα είναι ασαφές. Η Telegraph αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ σήμερα Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, εφημερίδα i εστιάζει στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι 100.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, σε βιομηχανίες όπως τα τρόφιμα, οι μεταφορές και η συνοριακή δύναμη, θα υποβάλλονται σε καθημερινές εξετάσεις. Η Downing Street είπε επίσης ότι ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα επίσης, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει εάν θα εγκρίνει μια νέα συσκευή δοκιμών η οποία χρειάζεται μόνο 50 δευτερόλεπτα για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει τον ιό. Ο κατασκευαστής λέει ότι η συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός επιτραπέζιου υπολογιστή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία και αεροδρόμια και χώρους ψυχαγωγίας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών σημείωσαν απότομη άνοδο χθες, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο σίγουροι ότι η οικονομική επίδραση της παραλλαγής Omicron εξασθενεί, παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων σε πολλές χώρες. Και για κάθε άνοδο υπάρχει μια πτώση – έτσι το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει σε εταιρείες τεχνολογίας θεωρείται ως ένα άλλο θετικό σημάδι από την παγκόσμια αγορά συναλλαγών. Ένας χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Mercedes Benz έφτιαξε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να ταξιδέψει σε όλη τη Βρετανία με μία μόνο φόρτιση, με περίπου τριπλάσια από τη μέση αυτονομία άλλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ένα εμπορικό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία θα κυκλοφορήσει το 2024. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ανακοίνωση είναι μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πελάτες ότι η έλλειψη υποδομής φόρτισης δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο για την αγορά ενός οχήματος με μπαταρία.

Η Daily Mail πρωτοστατεί στην εκστρατεία για την αφαίρεση της ιδιότητας του ιππότη από τον πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών Tony Blair, λέγοντας ότι οι καταγγελίες κατά του πρώην πρωθυπουργού, του ίδιου του υπουργού Άμυνας, Geoff Hoon, ο οποίος λέει ότι του δόθηκε εντολή από την Downing Street να κάψει ένα μυστικό σημείωμα που έλεγε ότι η εισβολή στο Ιράκ το 2003 θα μπορούσε να είναι παράνομη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ όταν προέκυψε ο ισχυρισμός το 2015, ο Sir Tony τον αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ήταν μια “ανοησία”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...