Βρετανικός Τύπος: «Καραντίνα τέλος για τους πλήρως εμβολιασμένους», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Οι εφημερίδες του Σαββάτου γράφουν για το πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Times, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειαστεί να απομονωθούν ή να κάνουν καθημερινές εξετάσεις αν  έρθουν σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, σύμφωνα με σχέδια που καταρτίζονται από υπουργούς. Είναι το “σαφέστερο σημάδι ακόμη των σχεδίων των υπουργών να αντικαταστήσουν τους περιορισμούς με έμφαση στην προσωπική ευθύνη”, σημειώνει η εφημερίδα. Παρά τις επίσημες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν έως και 26%, η κυβέρνηση είναι πιθανό να “αποδεχτεί τον κίνδυνο” προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες, προσθέτουν οι Times. Η εφημερίδα πιστεύει ότι οι υπουργοί θα προβούν σε αλλαγές πολύ σύντομα.

Η εφαρμογή NHS Covid είναι στο επίκεντρο της πρώτης σελίδας της Daily Mail, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει πίεση από επιχειρηματίες, βουλευτές και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας για να επανεξετάσει το σύστημα, με τον φόβο ότι θα μπορούσε να “παραλύσει” την οικονομία. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι 1,7 εκατομμύρια θα μπορούσαν να μπουν σε καραντίνα κάθε εβδομάδα από το τέλος του μήνα, ενώ χθες το βράδυ κυβερνητικός σύμβουλος προειδοποίησε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν σύντομα να απομονώνονται κάθε μέρα εάν η πολιτική δεν αλλάξει. Περίπου 400.000 άτομα έπρεπε να απομονωθούν για 10 ημέρες, από το NHS Test and Trace, γεγονός που προκαλεί «χάος» σε γραφεία, μπαρ και εστιατόρια. Οι υπουργοί σκέφτονται τώρα να αντικαταστήσουν τους κανόνες αυτούς με ένα σύστημα καθημερινών δοκιμών, ώστε τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί να μην χρειάζονται καραντίνα, ενώ τα σχέδια πρόκειται να συζητηθούν σε συνεδρίαση της λεγόμενης επιτροπής «Covid-O» τη Δευτέρα.

Η “Ανάκαμψη των ταξιδιών για διακοπές στην Ευρώπη” είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i του σαββατοκύριακου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η «σκληρή στάση» που υιοθετήθηκε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την καραντίνα χαλαρώνει, με τη Γερμανία επίσης να ανακοινώνει το ίδιο λόγω των κανόνων χαλάρωσης για τους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Daily Express χαρακτηρίζει τη γερμανική ταξιδιωτική ανακοίνωση ως “νίκη για τους Βρετανούς”. Οι ταξιδιώτες που είναι εμβολιασμένοι και με τις δυο δόσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γερμανία δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα “στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η ηγέτης της Γερμανίας εγκατέλειψε τις απειλές της να απαγορεύσει την είσοδο στους Βρετανούς, μετά από τη συνάντηση της με τον κ. Johnson. Μιλώντας για την τελευταία της επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: «Εξετάζουμε συνεχώς τους ταξιδιωτικούς μας περιορισμούς. Πιστεύουμε ότι, στο άμεσο μέλλον, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την ταξινόμησή μας -και η Βρετανία τώρα είναι προφανώς μια περιοχή που εμφανίζει υψηλό ποσοστό-  θα μπορεί να ταξιδέψει ξανά χωρίς να χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. “

Ο χωρισμός του υπουργού Michael Gove, από τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Sarah Vine είναι το βασικό θέμα της Daily Telegraph, με την εφημερίδα να λέει ότι η διάσταση εγείρει ερωτήματα κοινωνικής απόστασης. Ο κ. Gove είναι ο δεύτερος υπουργός σε μια εβδομάδα που ανακοίνωσε το τέλος του γάμου του, με τον Ματ Χάνκοκ να παραιτείται από υπουργός υγείας το περασμένο Σαββατοκύριακο αφού είχε σχέση με μια βοηθό του. Καθώς ο υπουργός συμμετέχει στενά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διάσταση θα προκαλέσει ερωτήματα  σχετικά με το εάν έχουν παραβιαστεί κάποιοι κανόνες κοινωνικής απόστασης στην οικογένεια του κ. Gove. Η Downing Street αρνείται να κάνει κάποια δήλωση, οι φίλοι τους επέμειναν ότι δεν υπάρχει τρίτο πρόσωπο και ότι το ζευγάρι είχε απλώς αποξενωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς και ότι οι φήμες για την ιδιωτική ζωή του Gove είναι «εντελώς ανόητες». Εν τω μεταξύ η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι, ο Αρχιεπίσκοπος του York υποστηρίζει την εκστρατεία της εφημερίδας για τον τερματισμό των σχολικών φυσαλίδων καθώς, όπως λέει, τα παιδιά πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην επόμενη φάση της πανδημίας. Ο πρεσβύτερος Stephen Cottrell, ο δεύτερος τη τάξει Αγγλικανός στη χώρα, δήλωσε ότι η πανδημία ήταν «ιδιαίτερα τραυματική» για τα παιδιά και προέτρεψε την κυβέρνηση να τα βάλει στο επίκεντρο της ανάκαμψης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times του σαββατοκύριακου αναφέρουν ότι το Λονδίνο είναι και πάλι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο μετοχών της Ευρώπης, παίρνοντας πίσω το στέμμα από το Άμστερνταμ από το οποίο εκθρονίστηκε μετά τον Brexit, όταν σημείωσε απώλεια συναλλαγών άνω των 6,4 δισεκατομμυρίων λιρών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο. Περίπου 40 δισ. Ευρώ (33,3 δισ. Λίρες) συμφωνιών ολοκληρώνονται καθημερινά πλέον στην πόλη, προσθέτει η εφημερίδα και το μερίδιο του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε σταδιακά τους τελευταίους μήνες καθώς η επανάληψη των συναλλαγών της Βρετανίας σε ελβετικές μετοχές βοήθησε στην ανατροπή. Η εφημερίδα πιστεύει ότι αυτό έδωσε μια ώθηση καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αλλάξει τους εμπορικούς κανόνες για να καταστήσει την πόλη πιο ανταγωνιστική.

Η επιτυχία του Εργατικού κόμματος στις εκλογές Batley και Spen κυριαρχούν στο πρωτοσέλιδο της Guardian, με τον Sir Keir Starmer να χαιρετίζει τη νίκη, ως νίκη για την «αξιοπρέπεια». Ο Starmer χαιρέτισε την νέα βουλευτή των Εργατικών στο Batley and Spen ως το μέλλον του κόμματος και αντιπαρέβαλε την αξιοπρέπεια και το πνεύμα της με έναν πρωθυπουργό «που βασίζεται στην ανεντιμότητα του». Χαιρετίζοντας τη νίκη στην εκλογή του Δυτικού Yorkshire ως «σημείο καμπής» στον αγώνα ενάντια στην διχαστική πολιτική, ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι η Kim Leadbeater ήταν ένα παράδειγμα της προσέγγισης που ήθελε να ακολουθήσει το κόμμα. Γράφοντας για την Guardian, ο Starmer επαίνεσε τον Leadbeater –μια πολιτική αρχάριο της οποίας η νίκη με 323 ψήφους σημαίνει ότι αναλαμβάνει την έδρα που παλαιότερα εκπροσωπούταν από την αδερφή της, Jo Cox- για μια εκστρατεία βασισμένη στην «ενότητα και την αξιοπρέπεια». «Θέλουμε να ενώσουμε τη χώρα, όχι να χωρίσουμε τις κοινότητες», έγραψε ο Starmer. Επισκεπτόμενος το Batley νωρίτερα, ο Starmer ισχυρίστηκε ότι οι «Εργατικοί επιστρέφουν  σπίτι», ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Tony Blair στο συνέδριο του κόμματος του 1996, που συμπίπτει με το τραγούδι του ποδοσφαίρου του Euro 96.

Και το όμορφο παιχνίδι είναι σίγουρα στο μυαλό εκατομμυρίων οπαδών της Αγγλίας πριν από τον αγώνα του προημιτελικού Euro 2020 εναντίον της Ουκρανίας, στον οποίο αναφέρεται η Daily Mirror όπως και πολλές άλλες εφημερίδες. Το “Yes, we Kane” είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Mirror. Η εφημερίδα φιλοξενεί  τις δηλώσεις του αρχηγού της Αγγλίας Harry Kane, ο οποίος δεσμεύθηκε να δώσει τα πάντα, για να εξασφαλίσει τη δόξα του Euro στη σημερινή σύγκρουση με την Ουκρανία. Οπαδοί των Three Lions συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη από ολόκληρη την Ευρώπη για τον προημιτελικό και ένας στρατός υποστηρικτών στο σπίτι αναμένεται να ξοδέψει 533 εκατομμύρια λίρες για ποτό και φαγητό, με 39 εκατομμύρια να παρακολουθούν τον κρίσιμο αγώνα στην τηλεόραση, προσθέτει η εφημερίδα.

Διατηρώντας την αισιοδοξία του, ο πρώην διεθνής παίκτης, Paul Gascoigne είπε στην Sun ότι εάν το έθνος υποστηρίξει τον προπονητή των Three Lions, Gareth Southgate, η Αγγλία μπορεί να κερδίσει το Euro. “Εάν εμπιστευόμαστε τον Gareth, όλα τα άλλα θα πάνε καλά”, δήλωσε. Ο εφημερίδα παρακάτω, σε άλλο άρθρο της, υποστηρίζει ότι χωρίς το σκάνδαλο του Ματ Χάνκοκ και την στάση  του πρωθυπουργού σε αυτό, οι Tories  θα είχαν κερδίσει στις εκλογές του Batley και Spen, προσθέτοντας  ότι ο Sir Keir δεν έχει κερδίσει τίποτα άλλο παρά λίγο περισσότερο χρόνο πριν από την αρπαγή από τους “σκληροπυρηνικούς αριστερούς γύπες “.

Υιοθετώντας μια πιο προσέγγιση «περιπαιχτική», η Daily Star προτρέπει τους αναγνώστες να χρησιμοποιήσουν την πρώτη της σελίδα -με τον Kane να κρατά δύο χρυσές ποδοσφαιρικές μπάλες- και να την τρίψουν για τύχη για να φτάσει η Αγγλία στους ημιτελικούς. Κάντε το καθήκον σας και «Τρίψτε τις τυχερές μπάλες του Χάρι Κέιν», στις 7:59 μ.μ. απόψε για να περάσει η Αγγλία στους ημιτελικούς του ευρώ. Στη συνέχεια, πλύνετε τα χέρια σας και απολαύστε το παιχνίδι, λέει στον τίτλο της.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...