Βρετανικός Τύπος: «Καταδικαστική αναφορά για τις κυβερνητικές αποτυχίες για τον Covid», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανική Σημαία

Την πρώτη μεγάλη έρευνα για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανταποκρίθηκε στον πανδημία δημοσιεύει η Guardian, η οποία στέκεται στη «μοιρολατρική» προσέγγιση και σε στοιχεία που αύξησαν τον αριθμό των θανάτων. Σύμφωνα με την έρευνα των 151 σελίδων, με τίτλο “Κορονoϊός: διδάγματα μέχρι σήμερα”, ο χειρισμός της Βρετανίας για την Covid τις πρώτες μέρες “ήταν μια από τις χειρότερες αποτυχίες της δημόσιας υγείας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου”. Οι αποτυχίες είχαν «βαριές» συνέπειες, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Mail περιγράφει την έκθεση ως «καταστροφική», επισημαίνοντας τις «γκάφες» της κυβέρνησης. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στη διαπίστωση ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν σε κέντρα φροντίδας “πέθαναν άσκοπα” και οι ηλικιωμένοι θεωρήθηκαν ως “εκ των υστέρων σκέψη”. Επισημαίνει επίσης ότι η έκθεση επέκρινε το σύστημα δοκιμών και ιχνηλάτησης του NHS ως χαοτικό. Η εφημερίδα θυμάται ότι τον πρώτο μήνα του lockdown, 25.000 ασθενείς στο νοσοκομείο πήραν εξιτήριο σε οίκους ευγηρίας χωρίς να υποβληθούν σε εξετάσεις για Covid.

Για την Metro, τα ευρήματα από τις επιτροπές υγείας και επιστήμης είναι «καταδικαστικά». Το χάος και οι καθυστερήσεις από την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς συμβούλους στοίχισαν ζωές, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματικός της Αγγλίας, καθηγητής Chris Whitty και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σερ Patrick Vallance, βρίσκονται «στο στόχαστρο», με τίτλο “ντροπιασμένοι για τον Covid”.

Με τίτλο «Οι πιο θανατηφόρες καθυστερήσεις», η Daily Mirror εκτιμά ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 20.000 ζωές, αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε κλείσει το Ηνωμένο Βασίλειο μια εβδομάδα νωρίτερα τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την έκθεση, η εφημερίδα γράφει για τον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί εάν οι υπουργοί είχαν πάρει απόφαση να επιβάλουν lockdown λίγες μέρες νωρίτερα.

Τα λάθη που έγιναν από υπουργούς και κορυφαίους επιστήμονες περιγράφονται ως “μοναδικά”, γράφει η εφημερίδα i, η οποία σημειώνει ότι οι υπουργοί «τυφλώθηκαν από την ομαδική σκέψη», πράγμα που σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έμαθε από αυτό που συνέβαινε αλλού στον κόσμο. Η εφημερίδα i  προσθέτει ότι οι οικογένειες των θυμάτων είναι εξοργισμένες που δεν μπόρεσαν να δώσουν στοιχεία σε αυτήν την έκθεση και ζητούν να γίνει η έρευνα.

Στην έκθεσή τους, οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση και τους επιστήμονες ότι η βρετανική απάντηση ήταν «μπλοκαρισμένη» και «μοιραία» και ακολούθησε μια στρατηγική για την ανοσία της αγέλης, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει «εξαιρετική γνώση από οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρουν οι Financial Times.  Επισημαίνει η εφημερίδα ότι η έκθεση είναι η πρώτη έγκυρη έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου εν αναμονή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας έρευνας. Ως απάντηση, η κυβέρνηση είπε ότι καθοδηγήθηκε από επιστημονικούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες και πήρε έγκαιρα μέτρα.

Η Daily Telegraph ασχολείται με μια διαφορετική έκθεση, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών εν όψει του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σε δύο εβδομάδες. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις των εθνικών φόρων για την ασφάλιση που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον για το NHS και την κοινωνική φροντίδα δεν είναι αρκετές και ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση εισφορά για την υγεία και την κοινωνική φροντίδα μπορεί να χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να προσθέσει σχεδόν 1.000 λίρες στον ετήσιο φορολογικό λογαριασμό ενός εργαζομένου που κερδίζει 40.000 λίρες. Η έκθεση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των κρατικών δαπανών, προσθέτει η Telegraph.

Οι Times σχολιάζοντας την τελευταία  κρίση των τιμών του φυσικού αερίου, αποκαλύπτουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει τη διάσωση των βιομηχανιών που πλήττονται έντονα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, μέσω ενός προγράμματος κρατικών δανείων πολλών εκατομμυρίων λιρών. Επισημαίνει τη διαμάχη στο υπουργικό συμβούλιο για το αν θα δοθεί κυβερνητική υποστήριξη σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η χημική και η χαλυβουργική. Αφού ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών κατηγόρησε τον Υπουργό Kwarteng, ότι «φαντάζεται πράγματα», οι Times γράφουν ότι ο Καγκελάριος έχει χάσει τη μάχη του Whitehall  με τον Kwarteng, καθώς η κυβέρνηση πήρε την πλευρά του Υπουργού Εργασίας. Οι Times σημειώνουν ότι, η κυβέρνηση έχει κάνει “μεγάλα λάθη”, στη διαχείριση της πανδημίας, ιδίως στο ότι δεν επέβαλε ένα lockdown αρκετά γρήγορα.

Εν μέσω φόβων για έλλειψη τροφίμων ενόψει των Χριστουγέννων, η Daily Express προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγοραστές στην πρώτη της σελίδα. Η εφημερίδα επικαλείται εμπειρογνώμονα που λέει ότι οι λιανοπωλητές «κάνουν τα πάντα» και εργάζονται σκληρά με τις αλυσίδες εφοδιασμού για να βεβαιωθούν ότι τα ράφια θα είναι γεμάτα και οι αγοραστές θα μπορούν να προμηθευτούν όλα τα προϊόντα που χρειάζονται για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Καθώς η κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία με έναν κύριο παραγωγό διοξειδίου του άνθρακα, το φυσικό αέριο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων και ποτών, η πίεση στους λιανοπωλητές τελικά υποχώρησε χθες. Περίπου ένας στους έξι καταναλωτές ωστόσο δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς αντιμετώπισαν ουρές για να προμηθευτούν χαρτί υγείας και άλλα βασικά προϊόντα.

Το κύριο θέμα της Daily Star είναι για την Heinz, η οποία φέρεται να θέλει να αντικαταστήσει τα πλαστικά μπουκάλια κέτσαπ με γυάλινα φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά ο διευθυντής της εταιρείας λέει ότι το πρόβλημα με τα γυάλινα μπουκάλια είναι ότι οι πελάτες δεν τους αρέσει να τα χτυπούν στο κάτω μέρος για να βγάλουν και τις τελευταίες σταγόνες. Στη σκέψη της για την ημέρα, η εφημερίδα ρωτά: “Είναι κοινωνικά αποδεκτό να διευκολύνετε την κέτσαπ να βγει από το μπουκάλι με ένα μαχαίρι;”

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...