Βρετανικός Τύπος: «Καταιγίδα εμβολίων» και «Κύμα λοιμώξεων», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Πολλές από τις εφημερίδες του Σαββάτου δημοσιεύουν στοιχεία του Office for National Statistics που αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί έως και στα δύο τρίτα. Η εφημερίδα i αναφέρει ότι η πλήρης άρση των περιορισμών στην Αγγλία, που έχει οριστεί επί του παρόντος για τις 21 Ιουνίου, “είναι πιθανό να καθυστερήσει κατά λίγες εβδομάδες” λόγω ανησυχιών για τις μεταλλλάξεις και τις πιέσεις στο NHS.

Η Sun γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει κληθεί να προχωρήσει με την προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών «για χάρη των θαμώνων στις παμπς και των άσσων του ποδοσφαίρου». Πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο George Cohen ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της Αγγλίας, που  κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελο το 1966, λέει στην εφημερίδα: “Τα αγόρια μας χρειάζονται αυτούς τους οπαδούς σε παμπ και στάδια.”

Η Daily Telegraph σημειώνει ότι στους άνω των 25 ετών θα προσφερθούν οι πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά του Covid την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι άνω των 40 ετών αναμένεται να λάβουν τη δεύτερη δόση εντός οκτώ εβδομάδων, αντί των 12 και ότι όλοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πλήρως έως τις 5 Ιουλίου. Όλο αυτό συμβαίνει εν μέσω ανησυχίας ότι  “το εμβόλιο ειδικά μετά από μία δόση, θα μπορούσε να μην είναι αποτελεσματικό” στην  μετάλλαξη Delta που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά πέρυσι είδαν τους μαύρους κάδους τους να συλλέγονται μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες, λέγοντας ότι τώρα, 20 φορές περισσότερα σπίτια επηρεάζονται από ότι πέντε χρόνια νωρίτερα, με τα συμβούλια να ρίχνουν την ευθύνη στις πιέσεις για αύξηση της ανακύκλωσης. Τονίζει δε, ότι ορισμένα συμβούλια, συμπεριλαμβανομένων των Falkirk και Conwy, έχουν φτάσει ακόμη και σε μηνιαίες συλλογές. Οι Εργατικοί, προσθέτει η εφημερίδα, κατηγορούν γι’ αυτό τη μείωση των περικοπών επί 11 χρόνια των Συντηρητικών στα τοπικά συμβούλια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί εξετάζουν νέα μέτρα για την εξασφάλιση της συλλογής των δοχείων τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, αλλά ο Σύνδεσμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ότι οι νέες απαιτήσεις πρέπει να «χρηματοδοτηθούν πλήρως».

Η Daily Mirror γράφει ότι τα παιδιά “θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid πολύ σύντομα” μετά την έγκριση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για τη χρήση του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία ενός παιδιού που κάνει εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν εκκλήσεις για εμβολιασμό των μαθητών «κατά προτεραιότητα», αποκαλύπτει η Guardian. Τα διδασκαλικά συνδικάτα και οι υπεύθυνοι των σχολείων αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός των εφήβων σύντομα “θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα είχαν κάνει και τις δύο δόσεις μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς”, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι είναι ανήθικο επειδή τα παιδιά διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

“Τρομακτική αύξηση στις λοιμώξεις Covid” είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατά 76% σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, οι υπουργοί επιμένουν πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν την καθυστέρηση στο τελικό στάδιο ξεκλειδώματος στην Αγγλία στις 21 Ιουνίου. Η έκθεση αναφέρει ότι ο “οδικός χάρτης προς την ελευθερία” της Αγγλίας αντιμετωπίζει μια σημαντική αναθεώρηση. Προβλέπει ότι η πλήρης άρση των περιορισμών θα καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, με την κοινωνική απόσταση σε χώρους φιλοξενίας, την εργασία από το σπίτι και τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, να παραμένουν. Ωστόσο ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, το ποσοστό των ηλικιωμένων ασθενών στα νοσοκομεία μειώνεται, σύμφωνα με την έκθεση. “Οι ασθενείς είναι νεότεροι και λιγότερο άρρωστοι από εκείνους που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του δεύτερου κύματος”, επισημαίνει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται εντατική φροντίδα έχει “μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”. Οι Times σε άλλο άρθρο τους αποκαλύπτουν ότι οι Βρυξέλλες καταρτίζουν σχέδια για την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στη Βρετανία, λόγω της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας για το εμπόριο μετά το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι “τους περνάει για ανόητους”, αφού οι υποσχέσεις για κοινή χρήση τελωνειακών δεδομένων και κατασκευή υποδομής για φυσικούς ελέγχους στα εμπορεύματα δεν υλοποιήθηκαν, ενώ πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στους Times ότι η ΕΕ είναι “άκαμπτη”.  

Η Daily Express δεν επηρεάζεται από τους φόβους για την μετάλλαξη Delta που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει μια πιο θετική προοπτική, ισχυριζόμενη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα νικήσει την πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα με μια “Καταιγίδα εμβολίων”. Αυτό βασίζεται σε σχόλιο του υπουργού Υγείας Matt Hancock, ο οποίος «επέμεινε ότι το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού μας «έσπασε τη σχέση» μεταξύ λοιμώξεων και αριθμού των ατόμων που πηγαίνουν στο νοσοκομείο».

Οι αναγνώστες των Financial Times βλέπουν μια φωτογραφία του καγκελάριου Rishi Sunak, να χαιρετάει με τον αγκώνα του την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen. Η εφημερίδα αναφέρει ​​ότι η G7 πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα «ιστορικό σχέδιο» για την αλλαγή της βάσης του παγκόσμιου φορολογικού δικαίου των πολυεθνικών εταιρειών. Λέει ότι οι ΗΠΑ προωθούν μια «σκληρή συμφωνία» για το πόσο σύντομα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία απαλλάσσουν τους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών τους, μετά την επίτευξη συμφωνίας. «Σκοπεύει να αναγκάσει τις μεγαλύτερες εταιρείες να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται και όχι μόνο όπου εδρεύουν», αναφέρει η εφημερίδα η οποία προσθέτει ότι ήταν η συμφωνία ήταν «αμφίρροπη» την Παρασκευή το απόγευμα, με τον καγκελάριο Rishi Sunak, να λέγεται ότι είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών ότι “οι ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν αληθινά μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις δεν συμβαίνουν πολύ συχνά”. Όμως, ένα άμεσο τέλος, θα άφηνε τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώνουν λιγότερα από ό,τι τώρα, έως ότου η Ουάσιγκτον καταφέρει να επιτύχει οποιαδήποτε συμφωνία μέσω του Κογκρέσου.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...