Βρετανικός Τύπος: «Κατάσχεση βρετανικού σκάφους» και «Ηλεκτρονικά τσιγάρα με ιατρική συνταγή», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία

Αρκετά πρωτοσέλιδα ασχολούνται με την κλήση του Γάλλου πρεσβευτή από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της κλιμακούμενης διαμάχης για τα δικαιώματα αλιείας.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η κατάσχεση του βρετανικού σκάφους, Cornelis Gert Jan, είναι η πιο πρόσφατη διαμάχη που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες εν μέσω εντάσεων για τον αριθμό των αδειών που χορηγήθηκαν σε Γάλλους ψαράδες μετά το Brexit. Η Telegraph σχολιάζει ότι η απόφαση να κληθεί ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα βήμα που η Βρετανία δεν έχει κάνει με τη γείτονά της εδώ και δεκαετίες. Το άρθρο της,  χρεώνει τη διαμάχη, στην αποφασιστικότητα του Εμανουέλ Μακρόν να «παρουσιάσει μια εικόνα αδιάλακτου στους ψηφοφόρους» πριν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η Daily Telegraph σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δανειστές έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της «εποχής του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού».

Η Γαλλία εφαρμόζει το νέο αλιευτικό πόλεμο μετά το Brexit, αναφέρει η Metro, κατάσχοντας μια βρετανική τράτα και απειλώντας να «χρησιμοποιήσει βία» για να αρπάξει περισσότερες άδειες για τον εαυτό της. Στο αλιευτικό, Cornelis Gert Jan, επιβιβάστηκε η αστυνομία καθώς ψάρευε χτένια και το διέταξε να πλεύσει στη Χάβρη, όπου ο καπετάνιος και το πλήρωμά του ανακρίθηκαν. Οι βρετανοί ψαράδες ισχυρίζονται ότι είναι θύματα του Εμμανουέλ Μακρόν καθώς γίνεται σκληρός απειλώντας την αλυσίδα εφοδιασμού, με χρονοβόρους ελέγχους, για να τονώσει το προφίλ του στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του. Ο υπουργός Αλιείας George Eustice, με έκτακτη δήλωση, είπε στους βουλευτές να «παραμείνουν ήρεμοι». Αλλά ο βουλευτής των Tories, Andrew Bridgen του απάντησε: «Η ιστορία δείχνει ότι τα συμφέροντα του μεγάλου έθνους μας εξυπηρετούνται καλύτερα αν αντισταθούμε στις απειλές των μικρών Ναπολεόντων που προσκολλώνται στην εξουσία!»

Παρόμοιος ο τίτλος και της Daily Star. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρετανοί σήκωσαν «δύο δάχτυλα ψαριών» στην διαμάχη με τους Γάλλους χθες, μετά την κατάσχεση ενός σκάφους με άδεια για να αλιεύουν χτένια στα νερά τους. Καθώς η ένταση έφτασε σε οριακό σημείο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στο Υπουργείο Εξωτερικών για να τον επιπλήξει, μετά την κλιμάκωση του σκληρού αλιευτικού πολέμου μεταξύ των δυο κρατών. Η Βρετανία έχει χορηγήσει το 98% των αδειών που ζητούνται από πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε έναν αριθμό αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν να ψαρεύουν γύρω από το Τζέρσεϋ, αφού οι ιδιοκτήτες απέτυχαν να αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί, πριν το Brexit.

Για δεύτερη μέρα, πολλά πρωτοσέλιδα αναλύουν τον αντίκτυπο του Προϋπολογισμού, με την Daily Mirror να λέει ότι η προοπτική των στεγαστικών δανείων, του πληθωρισμού και των φόρων που όλα ανεβαίνουν έχουν δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «τέλεια καταιγίδα». Η Daily Mail αναφέρει επίσης ότι η Αγγλία πρόκειται να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Περιγράφοντας το σχέδιο ως «αμφιλεγόμενο», η εφημερίδα σημειώνει ότι έρχεται παρά τον «χείμαρρο αποδεικτικών στοιχείων» σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το άτμισμα. Εάν δοθεί το πράσινο φως σε μια συσκευή ατμίσματος, οι γιατροί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν ένας ασθενής θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια συνταγή. Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί, με σχεδόν 64.000 ανθρώπους να έχουν πεθάνει από το κάπνισμα στην Αγγλία το 2019. Ενώ τα ποσοστά είναι σε ιστορικό χαμηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να υπάρχουν 6,1 εκατομμύρια καπνιστές στην Αγγλία.

Η Guardian γράφει ότι γιατροί, αξιωματούχοι και ακτιβιστές της υγείας χαιρέτησαν τα νέα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καθησυχάσει τους καπνιστές σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να αγοράσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αλλά η Mail επισημαίνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεράνει ότι οι συσκευές είναι «αναμφίβολα επιβλαβείς». Ο πρώην υπουργός Υγείας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σερ Νόρμαν Λαμπ, χαιρετίζει το σχέδιο στην Guardian, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού.  Η  Guardian εξετάζει επίσης τη διάσκεψη για το κλίμα της επόμενης εβδομάδας, COP26, καθώς και τις πιθανότητές της για επιτυχή έκβαση, αφού η Κίνα πρόσθεσε ελάχιστα στο τελευταίο της σχέδιο για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου. Οι αναλυτές αποκαλούν τις αποκαλύψεις “απογοητευτικές” αν και ήταν αναμενόμενες και δεν προκαλούν έκπληξη.

Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Daily Express αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε ότι η κίνηση «έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις έντονες ανισότητες στα ποσοστά καπνίσματος σε ολόκληρη τη χώρα», επισημαίνοντας ότι η πρόταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα «όπου κι αν ζουν και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση». Το σχέδιο θα μπορούσε να κάνει την Αγγλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει ηλεκτρονικά τσιγάρα με ιατρική συνταγή σε καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, σώζοντας ζωές.  Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε: «Αυτή η χώρα συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υγειονομική περίθαλψη, είτε πρόκειται για την κυκλοφορία του εμβολίου Covid-19, είτε για τα καινοτόμα μέτρα δημόσιας υγείας που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών των ανθρώπων». Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα είναι μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο παράλληλα με τις τοπικές υπηρεσίες Διακοπής Καπνίσματος, με ποσοστό έως και 68% να το διακόψουν επιτυχώς. Πέρυσι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν το πιο δημοφιλές βοήθημα που χρησιμοποιούσαν οι καπνιστές που προσπαθούσαν να κόψουν το κάπνισμα στην Αγγλία, με το 27,2% των καπνιστών να το χρησιμοποιούν σε σύγκριση με το 18,2% που χρησιμοποιούν προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως επιθέματα και τσίχλες.

Η εφημερίδα i εστιάζει στον Προϋπολογισμό, ασχολούμενη με το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών πως οι οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο χαμηλό βιοτικό επίπεδο ως αποτέλεσμα των μέτρων στην ανακοίνωση της Τετάρτης. «Επιστροφή της στριμωγμένης μεσαίας τάξης» είναι ο τίτλος του. Γράφοντας στο i, ο ειδικός μελετητής σε παγκόσμια συστήματα, James Dyke, τονίζει ότι η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στους απλούς ανθρώπους που είναι έτοιμοι να κάνουν μια αλλαγή. Προτείνει η Παγκόσμια Συνέλευση που αποτελείται από πολίτες μπορεί να προσφέρει λύσεις που οι πολιτικοί φοβούνται πολύ να κάνουν. Περίπου ένας στους 10 εργαζομένους θα μπει στη ζώνη φορολογίας υψηλότερων συντελεστών έως το 2026 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του προϋπολογισμού, ενώ οι οικονομολόγοι παρατήρησαν αύξηση 247% στους αριθμούς, σε σύγκριση με το 1990.

Για τη Mirror, είναι ένας «προϋπολογισμός των τραπεζιτών», εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας» αυξήσεων φόρων, πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εκατομμύρια αντιμετωπίζουν «πραγματικό πόνο» μετά την αποτυχία του καγκελαρίου να «ανεβάσει» τη χώρα. Ο προϋπολογισμός των τραπεζιτών πυροδοτεί έναν χειμωνιάτικο εφιάλτη για εκατομμύρια απλούς Βρετανούς που ήδη υποφέρουν, χωρίς καμία έμπνευση, καμία διορατικότητα και καμία ελπίδα για το μέλλον, λέει και συμπληρώνει καταλήγοντας: «Ο προϋπολογισμός της Τετάρτης δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν η Βρετανία. Δεν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, ούτε κανένα σχέδιο μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων.»

Οι Times επικεντρώνονται επίσης στην αναμενόμενη άνοδο των στεγαστικών δανείων, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δανειστές της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, Barclays και NatWest αυξάνουν ήδη τα επιτόκια λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό. Σημειώνει ότι οι ανησυχίες για την πτώση του βιοτικού επιπέδου έχουν ενταθεί μετά την προειδοποίηση των αναλυτών πως ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις φόρων είναι πιθανό να υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στους μισθούς για τους περισσότερους εισοδηματίες. Οι Times περιγράφουν τα σχέδια του καγκελαρίου ως «υπερβολές δαπανών», που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μπορούσε να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο οι κορυφαίοι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το αν αυτό είναι ένα δεδομένο συμπέρασμα.

Με τις τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι η «εποχή των εξαιρετικά φθηνών δανείων», που βοήθησε σε μια «ανεξέλεγκτη αγορά ακινήτων», πλησιάζει στο τέλος της. Τονίζει ότι αυτό θα προσθέσει μόνο πίεση στα οικογενειακά οικονομικά, τα οποία ήδη επιβαρύνονται από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό. Η εφημερίδα λέει ότι μια συμφωνία στη Γλασκώβη «φαίνεται πλέον πολύ απίθανη», αλλά υποστηρίζει ότι υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» εάν οι ηγέτες των χωρών της G20 που συναντώνται το Σάββατο μπορέσουν να συνεννοηθούν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, εξηγώντας ότι αν και οι συζητήσεις για το κλίμα έχουν πολλά ελαττώματα, είναι το «καλύτερο για να επιβάλουν την αλλαγή».

Η Sun γράφει ότι ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κριστιάνο Ρονάλντο, πρόκειται να γίνει πατέρας έξι παιδιών, αφού αποκάλυψε ότι η κοπέλα του, Georgina Rodriguez περιμένει δίδυμα. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έχει μια φωτογραφία του χαμογελαστού ζευγαριού στο κρεβάτι, που κρατά δύο υπερηχογραφήματα, δίπλα στον τίτλο “Two Ron Ron”. Είναι τα δεύτερα δίδυμα παιδιά του Ρονάλντο, αφού έκανε την Εύα και τον Ματέο με παρένθετη μητέρα το 2017, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των παιδιών του. Το ζευγάρι δήλωσε: «Με χαρά ανακοινώνουμε ότι περιμένουμε δίδυμα. Οι καρδιές μας είναι γεμάτες αγάπη». Και η μαμά του Dolores Aveiro, 66 ετών, δημοσίευσε: «Μακάρι τα εγγόνια μου να γεννηθούν υγιή». Ο Ρονάλντο πόζαρε επίσης σε ένα τζακούζι με τα άλλα τέσσερα παιδιά του, τον Κριστιάνο Τζούνιορ, 11 ετών, τα δίδυμα Εύα και Ματέο, τεσσάρων ετών και την Αλάνα Μαρτίνα, τριών. Ο 36χρονος σταρ  και η φίλη του Georgina, 26 ετών, απέκτησαν επίσης μια  κόρη, την Alana Martina, στα τέλη του 2017, ενώ έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς του Cristiano Jr το 2010, χωρίς ωστόσο να  αποκαλύψει το όνομα της μητέρας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...