Βρετανικός Τύπος: “Κατευθυνθείτε προς τα σύνορα” και “Σχέδιο εμβολιασμού σε παιδιά 12 ετών”, στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Εφημερίδα i

Η εφημερίδα i καλύπτει τις τελευταίες εξελίξεις καθώς τα βρετανικά στρατεύματα απομακρύνουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν, αναφέροντας την ενημέρωση του υπουργού Άμυνας Ben Wallace, στην οποία είπε ότι μπορεί τώρα να είναι “ασφαλέστερο” για ορισμένους Αφγανούς να προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη χώρα μέσω ξηράς. Στην ενημέρωση προς τους βουλευτές, ο Wallace ανέφερε ότι έχουν απομείνει λίγα περιθώρια στις βρετανικές πτήσεις διάσωσης, οι οποίες έχουν μεταφέρει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους από την Καμπούλ από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν πριν από δύο εβδομάδες. Η εφημερίδα τονίζει ότι 10.000 άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και άλλοι προσπαθούν να μπουν μέσα σε αυτό. Το διπλωματικό προσωπικό λέει ότι «επεξεργάζονται εκατοντάδες κάθε ώρα», αλλά υπάρχει μια αίσθηση απελπισίας ανάμεσα στα πλήθη.


The Guardian

Η Guardian γράφει: «Οι Αφγανοί που θέλουν να φύγουν στη Βρετανία μπορεί να είναι καλύτερα να «προσπαθήσουν να φτάσουν στα σύνορα» παρά να περιμένουν την εκκένωση της RAF, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. Οι προσπάθειες εκκένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώνονται πλέον στους Αφγανούς διερμηνείς και άλλους που εργάστηκαν για τη βρετανική κυβέρνηση, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα επανεγκατάστασης στο πλαίσιο της αφγανικής πολιτικής μετεγκατάστασης και βοήθειας (Arap). “Ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να φύγουν είναι περίπου 1.500”, δήλωσε ο Wallace, μειωμένος κατά 500 σε σχέση με δήλωση νωρίτερα την ίδια μέρα.

Αλλά, η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία, οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει κράτηση στις πτήσεις εκκένωσης να πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να «κατευθυνθούν προς τα σύνορα». Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Ρωσία, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν πάνω από 100 ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής σε διάφορες καταστάσεις λειτουργικότητας, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, καθώς έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε συνεργεία συντήρησης.


The Times

Οι Times αντιλαμβάνονται ότι τα σχόλια του υπουργού Άμυνας δείχνουν για πρώτη φορά πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχεται ότι δεν θα απομακρύνει όλους τους Αφγανούς που βοήθησαν τη χώρα, προσθέτοντας ότι σε εκείνους που θα χάσουν τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνονται διερμηνείς που βοήθησαν τον στρατό, αλλά οι περισσότεροι θα είναι από την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαστών. Η προειδοποίηση να κατευθυνθούν προς τα σύνορα, έρχεται καθώς οι αμυντικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης», ιδιαίτερα μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την ομάδα γνωστή ως Isis-K. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων τσιμεντένιων φραγμάτων, έχουν εγκατασταθεί γύρω από το κέντρο επεξεργασίας εκκένωσης του αεροδρομίου.


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph επισημαίνει ότι το NHS στην Αγγλία έχει εκπονήσει σχέδια για να κάνει εμβόλια κατά του Covid σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Αξιωματούχοι από τον χώρο της Υγείας ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για πιθανή χορήγηση, από την εβδομάδα που θα επιστρέψουν στα σχολεία τον επόμενο μήνα, αναφέρει η εφημερίδα, αλλά προσθέτει ότι οι κυβερνητικοί σύμβουλοι δεν έχουν συστήσει μέχρι τώρα το εμβόλιο για μια τέτοια ηλικιακή ομάδα.


Daily Mirror

Υπάρχει ένας «αγώνας» για να γίνουν γρήγορα τα ενισχυτικά εμβόλια στους ανθρώπους,  καθώς αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα, σημειώνει η Daily Mirror, καθώς υπάρχουν φόβοι από τους ιατρούς ότι η προστασία των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50%.


Daily Express

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχει πίεση να επιταχυνθούν τα σχέδια για την διάθεση ενισχυτικών εμβολίων εν μέσω μελετών που δείχνουν ότι η προστασία από εμβόλια μπορεί να μειωθεί μέσα σε έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, η Express όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, δημοσιεύουν  μια φωτογραφία της Dame Sarah Storey, αφού η ποδηλάτης κέρδισε το 15ο χρυσό της Παραολυμπιακό μετάλλιο την πρώτη ημέρα των αγώνων του Τόκιο 2020. Η 43χρονη αγωνίστηκε ασταμάτητα για σχεδόν 30 χρόνια, σε δύο αθλήματα και σε οκτώ Παραολυμπιακούς Αγώνες.


Metro

Το κύριο θέμα της Metro επικεντρώνεται στον υπουργό Εξωτερικών που υπερασπίζεται την απόφασή του να κάνει διακοπές στην Κρήτη, καθώς οι μαχητές Ταλιμπάν, πλησίαζαν στην πλήρη κατάληψή του Αφγανιστάν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Dominic Raab αντιμετωπίστηκε με χλευασμό όταν απάντησε ότι στην πραγματικότητα όταν ήταν σε διακοπές, η θάλασσα ήταν κλειστή. Παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στη χώρα νωρίτερα καθώς, όπως τώρα τονίζει, “κάθε ώρα είναι κρίσιμη για να σωθούν οι Αφγανοί από τους Ταλιμπάν.”


Daily Star

Η Daily Star επικεντρώνεται επίσης στα σχόλια του Dominic Raab για τις διακοπές του. Στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει μια περιπαιχτική εικόνα του υπουργού Εξωτερικών με μαγιό και ένα κουπί, μια δραστηριότητα που απολάμβανε, αλλά όπως ο ίδιος είπε, δεν πραγματοποιήθηκε.


Daily Mail

Η Daily Mail ισχυρίζεται ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ σκέφτηκαν να κατονομάσουν το μέλος της βασιλικής οικογένειας, για το οποίο ισχυρίστηκαν ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια, πριν γεννηθεί ο γιος τους Άρτσι. Αναφέρεται στο βιβλίο τους όπου το ζευγάρι σκέφτηκε να μοιραστεί αυτήν την λεπτομέρεια στην συνέντευξη της Αμερικανίδας τηλεπαρουσιάστριας, Oprah Winfrey, αλλά αποφάσισε να μην το αποκαλύψει, πιστεύοντας ότι θα ήταν “επιζήμιο”.


Financial Times

Οι Financial Times τέλος αναφέρουν μια προειδοποίηση από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς λέει ότι δεν είναι σε θέση να επιβλέψει μία πλατφόρμα. Η παραδοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρχές στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για τους καταναλωτές που αγοράζουν συχνά μη ελεγχόμενα προϊόντα μέσω τέτοιων συναλλαγών.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...