Βρετανικός Τύπος: «Κερδίζουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό» και «Κόψτε τους φόρους τώρα!» στα πρωτοσέλιδα

Ρίσι Σούνακ
Πηγή: Associated Press

«Λοιπόν, κόψτε τους φόρους τώρα!» είναι ο τίτλος της Daily Mail, συνοψίζοντας τα αιτήματα επιχειρηματιών και βουλευτών των Tories, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το πρωτοσέλιδο της είναι αφιερωμένο στην προτροπή προς τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, να μειώσει τους φόρους. Αυτή τη φορά, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας είναι αποτέλεσμα της «αισιόδοξης πρόβλεψης» του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα φέτος, εάν οι τιμές της ενέργειας πέσουν. Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα η τοποθέτηση του κ. Bailey για την οικονομία έχει συσσωρεύσει νέες πιέσεις στον πρωθυπουργό Rishi Sunak να μειώσει τους φόρους και χθες σε δηλώσεις του είπε ότι, «μόνο οι ηλίθιοι» δεν θα καταλάβουν γιατί αρνιέται να το πράξει, όταν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία. Μια φωτογραφία του θριαμβευτή Andy Murray, η οποία εμφανίζεται σε πολλές εφημερίδες της Παρασκευής, βρίσκεται δίπλα στο κύριο θέμα, αφού ο τενίστας πέρασε στον τρίτο γύρο του Australian Open.

«Είναι επίσημο», λέει η Daily Express, «Κερδίζουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό»  αναφερόμενη στην «αισιόδοξη» έκθεση για το κόστος ζωής του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, κ. Bailey, ο οποίος επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το κόστος διαβίωσης θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα φέτος, αν το ίδιο κάνουν και οι τιμές της ενέργειας. Η εφημερίδα περιγράφει την εκτίμησή του ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ταχεία πτώση του ποσοστού από τα τέλη της άνοιξης» ως «την πιο αισιόδοξη εκτίμηση από τότε που ξεκίνησε η άνοδος». Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης μια φωτογραφία του Αμερικανού ηθοποιού Alec Baldwin, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πυροβολισμό της Halyna Hutchins, η οποία σκοτώθηκε στο πλατό μιας ταινίας, με ένα όπλο που κρατούσε ο ηθοποιός.

Η Daily Telegraph έχει μια ελαφρώς διαφορετική αντίληψη για τις δηλώσεις του κ. Bailey, αντίθετα με τίτλο στην προειδοποίησή του ότι «μια ύφεση είναι ακόμα στα χαρτιά» στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Υπάρχει επίσης μια αναφορά για τη δήλωση του κ. Sunak ότι μόνο οι «ηλίθιοι» δεν θα καταλάβουν γιατί δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους για να τονώσει την οικονομία. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της διεθνούς εκστρατείας που καλεί τη Γερμανία να στείλει τανκς στην Ουκρανία. Γράφει επίσης ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας «έχασε την ψυχραιμία του» όταν συζήτησε τη διστακτικότητα του Βερολίνου με έναν γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, καθώς αξιωματούχοι στο Κίεβο φοβούνται ότι χωρίς την υποστήριξη θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη. Η εφημερίδα κατηγορεί τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz ότι πέρασε μήνες προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει οποιαδήποτε σοβαρή δέσμευση σε μια σύγκρουση που βρίσκεται σχεδόν στο κατώφλι του και επιμένει ότι “η στιγμή για σοβαρή δέσμευση, έφτασε”.  

Η εφημερίδα Metro, σχολιάζει καυστικά την κίνηση του πρωθυπουργού, κ. Sunak να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό τζετ την Πέμπτη, με σκοπό να προωθήσει τον δεύτερο γύρο εξισορρόπησης της χρηματοδότησης σε διάφορα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Morecambe. Οι επικριτές του λένε στην εφημερίδα ότι με τα ταξίδια «σπαταλήθηκαν χρήματα ειρωνευόμενοι τη δέσμευση της κυβέρνησης».

Η Guardian υποστηρίζει ότι στις εκλογικές περιφέρειες των Tories δόθηκαν «σημαντικά περισσότερα χρήματα ανά άτομο» από το ταμείο 4 δισεκατομμυρίων λιρών της κυβέρνησης «από ότι σε περιοχές με παρόμοια επίπεδα φτώχειας». Η αποκάλυψη ότι οι ψηφοφόροι σε έδρες των Tories έπαιρναν 19 λίρες περισσότερες ανά άτομο από εκείνους σε μη συντηρητικές περιοχές θα μπορούσε να «προκαλέσει περαιτέρω οργή» από ορισμένους περιφερειακούς βουλευτές που κατηγόρησαν τον κ. Sunak ότι διέπραξε προεκλογική δωροδοκία, προειδοποιεί η εφημερίδα. Η παραίτηση σοκ της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, είναι το δεύτερο θέμα της εφημερίδας, με μια φωτογραφία της από τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Οι «εξοργισμένοι» Συντηρητικοί στη βόρεια Αγγλία και τα Midlands είναι ο τρόπος με τον οποίο συνοψίζει η εφημερίδα i την οργή για τον κ. Sunak μετά την ανακοίνωσή του για εξισορρόπηση. Το κύριο θέμα της, ωστόσο, είναι μια αποκλειστική έκθεση που υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ο Sir Keir Starmer να γίνει πρωθυπουργός». Η είδηση έρχεται καθώς ο ηγέτης των Εργατικών βρίσκεται στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για πρώτη φορά και συνδιαλέγεται με μερικούς από τους ηγέτες και τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. «Δεν μπορώ να περιμένω τον Starmer… χτίζει αθόρυβα εμπιστοσύνη στις Βρυξέλλες», λέει στην εφημερίδα ένας Ολλανδός ευρωβουλευτής.

Όπως και άλλες εφημερίδες, οι Financial Times καλύπτουν την παραίτηση της κυρίας Ardern, η οποία είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι δεν είχε πλέον «αρκετά στη δεξαμενή» για να κάνει τη δουλειά της. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας περιλαμβάνει επίσης μια έκθεση για τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που δεσμεύονται να «παραμείνουν στην πορεία» σχετικά με τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι ισχυρισμοί ότι ο καγκελάριος Jeremy Hunt θέλει να επεκτείνει τη μείωση των 5p στα τέλη κατανάλωσης στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ για ένα ακόμη χρόνο βρίσκονται στο πρωτοσέλιδο των Times. Ο κ. Hunt «προτίθεται να παρατείνει τη μείωση» και σκέφτεται να ανακοινώσει την κίνηση στον εαρινό προϋπολογισμό του τον Μάρτιο, εάν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά. Συντηρητικοί βουλευτές είπαν στον Hunt ότι η αποτυχία διατήρησης της μείωσης θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία», με μια προειδοποίηση ότι «τα 30 εκατομμύρια άνθρωποι που βασίζονται στα αυτοκίνητά τους δεν μπορούν να βάζουν άλλο το χέρι στις τσέπες τους». Η φωτογραφία του τενίστα Andy Murray δημοσιεύεται και από τους  Times, να πανηγυρίζει αφού πέρασε στον επόμενο γύρο του Australian Open όπου κάνει και την τρίτη και τελευταία του εμφάνιση.

Η Daily Mirror γράφει ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία βρίσκεται «σε κρίση», καθώς τρεις αστυνομικοί, ένας εν ενεργεία αρχηγός της αστυνομίας και δύο συνταξιούχοι, έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά αδικήματα εναντίων παιδιών. Ο Richard Watkinson, βρέθηκε νεκρός την ημέρα που επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες, γράφει η εφημερίδα, ενώ οι δύο πρώην αστυνομικοί, ηλικίας 62 και 63 ετών, θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι για κατοχή άσεμνων εικόνων με παιδιά, προσθέτει.

Με τον τίτλο «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», η Sun αναφέρεται στην κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός ηθοποιός Alec Baldwin μετά τον θάνατο της κινηματογραφίστριας Halyna Hutchins σε μια ταινία γουέστερν το 2021. Μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και πέντε χρόνια εάν κριθεί ένοχος για την ακούσια ανθρωποκτονία της Hutchins, η οποία πυροβολήθηκε όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο με το οποίο έριξε ο Baldwin σε πρόβα των γυρισμάτων της ταινίας. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του ηθοποιού σε μια σκηνή από το Rust, την ταινία που γύριζε όταν έγινε το μοιραίο περιστατικό. Δικηγόρος της οικογένειας της κυρίας Hutchins είπε ότι ο σύζυγός της «νιώθει δικαιωμένος» από την εξέλιξη, ξαθώς ότι ο ηθοποιός αρνείται την ενοχή, υποστηρίζοντας ότι του είπαν ότι το όπλο με το οποίο έκανε πρόβα δεν περιείχε αληθινά πυρομαχικά.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...