Βρετανικός Τύπος: Κλείνουν όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο – Έντονη κακοκαιρία με ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Στο πρωτοσέλιδο της η Telegraph αναφέρει ότι καθώς οι περιπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει το ζήτημα του κατά πόσον τα σχολεία στην Αγγλία θα παραμείνουν κλειστά. Αφού ανακοινώθηκε ότι όλα τα δημοτικά σχολεία του Λονδίνου θα παραμείνουν κλειστά – σε αυτό που η εφημερίδα καλεί “περίπου-στροφή” από τον Υπουργό Παιδείας, η Εθνική Ένωση Παιδείας κάλεσε όλα τα σχολεία να κλείσουν. Η κυβερνητική πολιτική για τα σχολεία παραμένει «σε χάος», αναφέρει η εφημερίδα. Παρακάτω, αναφέρει ότι η AstraZeneca και η Pfizer “αντέκρουσαν” τις κυβερνητικές δηλώσεις για έλλειψη εμβολίου, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έγραψε στη Daily Telegraph για να πει ότι ανησυχεί σοβαρά για τον αντίκτυπο που έχει ο ιός στη θεραπεία του καρκίνου, λέγοντας ότι φοβάται, πως η ασθένεια θα μπορούσε με ραντεβού που ακυρώνονται και καθυστερημένες θεραπείες να προκαλέσει «απελπισία» σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο πρίγκιπας – ο οποίος είναι ο προστάτης της Υποστήριξης για τον Καρκίνο του Macmillan – προσθέτει ότι ο ιός είχε «καταστροφικές» επιπτώσεις στα έσοδα από τη συγκέντρωση χρημάτων για το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που αναμένεται να μειωθούν κατά 175 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Guardian επικεντρώνεται επίσης στην «στροφή» της κυβέρνησης στα σχολεία, παρακολουθώντας αυτό που χαρακτηρίζεται «εξέγερση» από συμβούλια, διευθυντές σχολείων και διδακτικά σωματεία. Γράφει πως οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα μπορούσε να υποχωρήσει το νέο έτος “υποχωρεί” καθώς ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κοροναϊού ξεπέρασε τις 50.000 για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων του Λονδίνου θα μπορούσε να ωθήσει τους γονείς να απαιτήσουν το κλείσιμο των σχολείων γενικά. Εν τω μεταξύ και η Guardian μιλά για κλιμακούμενη κρίση και αναφέρει ότι το νοσοκομείο Nightingale στο ανατολικό Λονδίνο αναμένεται να ξεκινήσει να δέχεται ξανά ασθενείς με Covid την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την περασμένη άνοιξη. Σε ένα ακόμη θέμα για την υγεία, μια έρευνα από την Guardian διαπίστωσε ότι 6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία έλαβαν αντικαταθλιπτικά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου πέρυσι, αριθμό ρεκόρ, εξηγώντας ότι ο αριθμός αυξήθηκε επειδή η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι ασθενείς διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια για να αποφύγουν να ασκήσουν επιπλέον πίεση στο NHS, ενώ οι συνεδρίες θεραπείας διαδικτυακά αυξάνονται θεαματικά.

Η Daily Mail αναφέρει ότι οι γιατροί επαναστατούν με την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το διάστημα μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer-BioNTech, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν την πρώτη δόση, ωστόσο, αρνούνται να ακυρώσουν τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση. Εκπρόσωπος της Ένωσης Ιατρών λέει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πληγεί είναι άνω των 80 ετών και έχουν κανονίσει ήδη τη μεταφορά για το δεύτερο ραντεβού τους, οπότε η ακύρωσή της “σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανείπωτα επίπεδα άγχους”. Στοιχεία που ελήφθησαν από την Daily Mail δείχνουν ότι οι κάμερες ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους αντιπροσωπεύουν πλέον 1 στα 10 πρόστιμα που εκδόθηκαν από την αστυνομία στην Αγγλία και την Ουαλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν επιφέρει 253.000 κυρώσεις τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς έχουν εγκατασταθεί περισσότερες κάμερες για την παρακολούθηση των λεγόμενων «έξυπνων αυτοκινητοδρόμων», όπου τα όρια ταχύτητας ποικίλλουν.

Οι Times έχουν μιλήσει με ένα μέλος της ομάδας εμβολίων Oxford-AstraZeneca, το οποίο αποκαλύπτει ότι δύο εκατομμύρια δόσεις του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου θα είναι έτοιμες κάθε εβδομάδα έως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, προσθέτει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μέλη της ομάδας έχουν «απογοητευτεί» από τον ρυθμό παραγωγής μέχρι στιγμής – κατηγορώντας την «σχεδόν ανύπαρκτη παραγωγική ικανότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την επιδημία.

Η Daily Star επίσης ασχολείται με την ιστορία του εμβολίου και αναφέρει ότι η γραφειοκρατία εμποδίζει το NHS να στρατολογήσει εθελοντές για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό. Εν τω μεταξύ, όπως πολλές εφημερίδες προβλέπουν έναν έντονο χειμερινό καιρό τις επόμενες δύο εβδομάδες που έχει χαρακτηριστεί ως νέο «θηρίο από την ανατολή» και η Daily Star αναφέρει ότι τμήματα της κεντρικής Σκωτίας μπορούν να αναμένουν μισό μέτρο χιόνι την Τρίτη, ενώ οι θερμοκρασίες την Τετάρτη μπορεί να πέσουν στους -10C.

Η εφημερίδα i επικεντρώνεται στην προειδοποίηση του προσωπικού της NHS σχετικά με το αυξανόμενο ποσοστό μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ακραία πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει στην υπηρεσία υγείας. Μια εικόνα έξι ασθενοφόρων που περιμένουν έξω από ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου είναι στην πρώτη σελίδα. Η εφημερίδα έχει επίσης ένα αποκλειστικό απόσπασμα από μέλος της κυβερνητικής ομάδας επιστημονικών συμβούλων, του Sage, ο οποίος λέει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν έως το τέλος του μήνα σε περίπου 6.000, προτού το τρέχον κύμα φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Η Daily Mirror στοχεύει στους «εκατοντάδες» ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι “απερίσκεπτοι παρευρισκόμενοι” διακινδυνεύουν τη διάδοση του ιού καθώς αυξάνεται ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ ένας γιατρός λέει: “Δεν ξέρουμε πότε πρόκειται να σταματήσει αυτό.” Σε άλλο άρθρο της  σημειώνει ότι ο υπουργός υγείας Γκάβιν Ουίλιαμσον επιβεβαίωσε την αλλαγή “24 ώρες μετά την επιμονή ότι ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία σε οκτώ δήμους”. Ο ιστότοπος Schools Week χαρακτηρίζει την κατάσταση «χαοτική». “Έξαλλο παραλήρημα” είναι ο τρόπος με τον οποίο η Mirror περιγράφει τους “εκατοντάδες γλεντζέδες” που αγνόησαν τους περιορισμούς  να διοργανώσουν πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο άρθρο της, αναφέρει ότι «η εγωιστική συμπεριφορά τους δεν ήταν απλώς προσβλητική για εκείνους που έχουν περάσει μήνες καραντίνας, αλλά κινδυνεύει να εξαπλώσει τη διάδοση» της νόσου.

Το Brexit βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Daily Express, η οποία παραθέτει ορισμένα αισιόδοξα μηνύματα από ηγέτες επιχειρήσεων και τον υπουργό εμπορίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η οικονομία θα «βρεθεί σε πλήρη υγεία φέτος», με τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας να λέει ότι οι εγχώριες εταιρείες θα είναι ο «φάρος που μας καθοδηγεί από τη θλίψη» της πανδημίας. Η Daily Express επισημαίνει τις «απίστευτες πιέσεις» που αντιμετωπίζουν οι γονείς ως αποτέλεσμα της συνέχισης του κλεισίματος των σχολείων – το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Επίσης η εφημερίδα επαινεί τη “συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων” που τήρησαν τους κανόνες και παροτρύνει τους αναγνώστες να παραμείνουν μαζί τους και να “περάσουν από αυτό το τελευταίο εξαντλητικό κεφάλαιο” της πανδημίας.

Το κύριο άρθρο των Financial Times αφορά επίσης το Brexit, σημειώνοντας ότι μετά την περίοδο μετάβασης που έληξε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε τους κανόνες της ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το περιέγραψε ως «καταπληκτική στιγμή» – αλλά αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon έγραψε στο Twitter: «Η Σκωτία θα επιστρέψει σύντομα, Ευρώπη».

“Μια άλλη ανατριχιαστική στροφή” είναι ο τρόπος με τον οποίο η Sun περιγράφει την κίνηση του υπουργού παιδείας να κλείσει όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο – λόγω ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19. Επίσης αναφέρει ότι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ant McPartlin αρραβωνιάστηκε  με τη φίλη του Anne-Marie Corbett, αφού της έκανε πρόταση την παραμονή των Χριστουγέννων. Η εφημερίδα επίσης, επικρίνει όσους διοργάνωσαν πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αποκαλώντας «θανατηφόρες κινήσεις» των οποίων η «ανεύθυνη αυταπάτη θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή τους σε κάποιον άλλο».

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...