Βρετανικός Τύπος: «Κόκκινος συναγερμός για την Omicron» και «Έρευνα για τις ευθύνες στην υπόθεση του Άρθουρ», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο)
Φώτο Αρχείου / PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Frank Albrecht @shotaspo

“Κόκκινος συναγερμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ικανότητα της Omicron να χτυπά τους πλήρως εμβολιασμένους” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i του Σαββατοκύριακου, η οποία αποκαλύπτει ότι οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας έχουν δώσει στην παραλλαγή το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ικανότητά της να αποφεύγει την ανοσία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι περισσότερα από τα μισά από τα γνωστά κρούσματα Omicron στην Αγγλία είναι σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια για διαφημιστική εκστρατεία ώστε να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν τεστ πλευρικής ροής πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις, ως τρόπο αποφυγής αυστηρότερων περιορισμών και σωτηρίας των Χριστουγέννων.

Οι υπουργοί καλούνται από τους δικούς τους επιστημονικούς συμβούλους να προτρέψουν τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν θα γίνουν γνωστά περισσότερα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η Omicron, αντί να περιμένουν τα δεδομένα, αναφέρει η Guardian. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για ένα δυνητικά «πολύ σημαντικό κύμα λοιμώξεων» που θα μπορούσε να κατακλύσει το NHS, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα τελευταία πρακτικά μιας επιτροπής της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες καταστάσεις (Sage). Η Guardian υπογραμμίζει την είδηση ​​ότι οι υπουργοί έδωσαν στους γενικούς γιατρούς στην Αγγλία το πράσινο φως για να παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο περίθαλψης σε εκατομμύρια ασθενείς για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην «εθνική αποστολή» για την παροχή του ενισχυτικού εμβολιασμού κατά του Covid, επειγόντως.

Οι υπεύθυνοι στον τομέα του τουρισμού κατηγορούν τα ασαφή κυβερνητικά μηνύματα, σχετικά με το εάν πρέπει να πραγματοποιηθούν τα πάρτι γραφείου, μετά από ένα κύμα χριστουγεννιάτικων ακυρώσεων που έπληξαν τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με τους Financial Times του Σαββατοκύριακου. Η εφημερίδα γράφει ότι ο βιομηχανικός εμπορικός όμιλος UK Hospitality λέει ότι, οι εορταστικές κρατήσεις είναι 30% χαμηλότερες από τις προσδοκίες για αυτήν την εποχή του χρόνου. Ο εμπορικός όμιλος εκτιμά ότι περίπου το 10% των κρατήσεων έχουν ακυρωθεί από τότε που εντοπίστηκε η τελευταία παραλλαγή, ένα νέο πλήγμα σε έναν κλάδο που ήδη ταλαιπωρήθηκε  από την πανδημία, όπως γράφει η εφημερίδα.

Η Daily Mail συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του εξάχρονου Arthur Labinjo-Hughes, ο οποίος πέθανε μετά από βασανιστήρια από τον πατέρα και τη θετή του μητέρα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την υπόθεση ως «αποκρουστική» και είπε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί τι άλλο θα μπορούσε να είχε γίνει για να σωθεί το αγόρι. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επανεξέταση της επαφής των αρχών με τον Άρθουρ πριν από το θάνατό του. Φυλακίζοντας την Tustin και τον Hughes την Παρασκευή, ο δικαστής Mark Wall QC είπε ότι η σκληρή κακοποίηση του ζευγαριού προς το ανυπεράσπιστο παιδί ήταν «αναμφίβολα μια από τις πιο οδυνηρές και τραγικές υποθέσεις που είχα να αντιμετωπίσω».

Αναφερόμενη στον θάνατο του Άρθουρ, η Daily Express επισημαίνει τα λόγια ενός πρώην αρχηγού της αστυνομίας που δήλωσε ότι η θετή μητέρα που χτύπησε και σκότωσε τον εξάχρονο δεν πρέπει ποτέ να αποφυλακιστεί. Η Emma Tustin καταδικάστηκε για φόνο και θα εκτίσει ποινή τουλάχιστον 29 χρόνια. Ο Thomas Hughes, πατέρας του Arthur, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία και θα φυλακιστεί για 21 χρόνια. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός είναι «βαθιά ενοχλημένος» από την υπόθεση και την αποκαλεί «υπόθεση κακοποίησης που έχει τρομοκρατήσει το έθνος». Η γιαγιά του Άρθουρ από τον πατέρα, Joanne Hughes, είπε ότι υπήρξε «μια τραγική  αποτυχία από ένα σύστημα που θα έπρεπε να τον είχε κρατήσει ασφαλή».

Η Daily Telegraph γράφει ότι μια αναθεώρηση των νόμων για τα εγκλήματα μίσους θα απαιτήσει να καταστεί αδίκημα η κακοποίηση γυναικών στο δρόμο ή στις παμπ. Αυτό περιλαμβάνει τη διατύπωση πρόστυχων σχολίων στο πλαίσιο σχεδίων ποινικοποίησης της «δημόσιας σεξουαλικής παρενόχλησης», προσθέτει η εφημερίδα. Όμως, σύμφωνα με πηγές του Whitehall, η Νομική Επιτροπή θα απορρίψει τα αιτήματα να θεωρηθεί ο μισογυνισμός έγκλημα μίσους, εν μέσω ανησυχιών ότι θα είναι αναποτελεσματικό. Η Telegraph αναφέρει επίσης  ότι οι οικογενειακοί γιατροί έχουν ενημερωθεί ότι μπορούν να σταματήσουν να πραγματοποιούν συνήθεις ελέγχους υγείας σε άτομα άνω των 75 ετών, παρόλο που θα συνεχίσουν να αμείβονται για αυτά τα καθήκοντα, ενώ θα λαμβάνουν επίσης μπόνους για τους εμβολιασμούς που θα κάνουν.

Οι Times γράφουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο εισοδήματος κατά δύο πένες στη λίρα ή να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. Μια τρίτη επιλογή που λέγεται ότι εξετάζεται είναι η μείωση του φόρου κληρονομιάς αυξάνοντας το όριο των 325.000 £ πάνω από το οποίο καθίσταται απαιτητός, ο οποίος έχει παγώσει από το 2009. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ενώ οι αυξήσεις στον εταιρικό φόρο και την εθνική ασφάλιση προβλέπεται να ανεβάσουν τη φορολογική επιβάρυνση στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ο κ. Σουνάκ είναι αποφασισμένος να χάσει τη φήμη του ως καγκελάριος «υψηλών φόρων, υψηλών δαπανών» μετά την πανδημία. Εν τω μεταξύ, σε μια συνέντευξη στους Times, ο Sir Keir Starmer δηλώνει ότι οι Εργατικοί είναι πλέον το κόμμα της Μέσης Αγγλίας και επιμένει ότι έχει τόσο το χάρισμα όσο και την ομάδα που απαιτείται για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης των Εργατικών λέει ότι ο σκιώδης ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του αυτή την εβδομάδα σχεδιάστηκε για να φέρει “την ισχυρότερη δυνατή ομάδα στο γήπεδο” και πιστεύει ότι το κόμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει ένα σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...