Βρετανικός Τύπος: «Κρίση στελέχωσης του NHS» και «H μυστική συμφωνία του Epstein», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Daily Telegraph έχει μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της κυβερνητικής συμβουλευτικής ομάδας των εμβολίων, ο οποίος λέει ότι τα τέταρτα εμβόλια Covid δεν θα πρέπει να χορηγηθούν μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικά. Ο καθηγητής Sir Andrew Pollard, από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, λέει στην εφημερίδα ότι «δεν είναι βιώσιμο» να δίνονται ενισχυτικά εμβόλια σε ολόκληρο τον πληθυσμό κάθε έξι μήνες και στο μέλλον «πρέπει να εστιάσουμε στους ευάλωτους». Η Daily Telegraph αναφερόμενη στην αγωγή της Virginia Giuffre κατά του πρίγκιπα Andrew επισημαίνει ότι εάν οι δικηγόροι του δεν καταφέρουν να σταματήσουν την υπόθεση, αντιμετωπίζει μια μακρά διαδικασία που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα στενά μέλη της οικογένειάς του», ενώ ο Δούκας της Υόρκης αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της κυρίας Guiffre. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει επίσης ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου σχεδιάζει να τερματίσει τη δίωξη νεαρών που πιάστηκαν με κάνναβη, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποποινικοποίησης των ναρκωτικών στην πρωτεύουσα. Το σχέδιο του Sadiq Khan θα περιλαμβάνει, μαθήματα ευαισθητοποίησης ή παροχή συμβουλών αντί για σύλληψη σε παιδιά κάτω των 25 ετών. Η δοκιμή αναμένεται να ξεκινήσει στις συνοικίες Lewisham, Bexley και Greenwich από φέτος.

Η εφημερίδα i αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο ο Covid επηρεάζει το NHS, αποκαλύπτει ότι οι οργανισμοί που εκπροσωπούν τους γιατρούς προειδοποιούν για μια αυξημένη κρίση του προσωπικού και ζητούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς στην Αγγλία. Αρκετά τμήματα του NHS έχουν πλέον δηλώσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», με ορισμένα μαιευτήρια να είναι κλειστά λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ενώ οι άνθρωποι στην ανατολική Αγγλία αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερες από εννέα ώρες για ένα ασθενοφόρο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εστιάζοντας στην πίεση στο NHS, η  Guardian αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι στον τομέα  της υγείας προειδοποιούν ότι πολλά τμήματα της υπηρεσίας βρίσκονται τώρα «σε κατάσταση κρίσης». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέκλεισε προς το παρόν την εισαγωγή νέων περιορισμών. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα νοσοκομεία στη βορειοανατολική Αγγλία και στο Γιορκσάιρ αναφέρουν τώρα την ταχύτερη ανάπτυξη ασθενών με Covid.

Οι Times επικεντρώνονται στην προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον ότι τα νοσοκομεία στην Αγγλία θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν «σημαντική» πίεση τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, επικαλείται υπουργό της κυβέρνησης να λέει ότι το Λονδίνο, το κέντρο της επιδημίας Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να έχει ήδη περάσει την κορύφωση του κύματος.

Η Daily Mail προειδοποιεί για «χάος» για τα άτομα που μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα σε τακτική βάση για να  εργαστούν και τους μαθητές καθώς επιστρέφουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται σε απομόνωση θα περιλαμβάνουν δασκάλους και εργαζόμενους στις μεταφορές. Τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο κινδυνεύουν να απομακρυνθούν, εάν οι δάσκαλοί τους βγουν θετικοί στον ιό, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια των τρένων, την τελευταία στιγμή, λόγω της απουσίας προσωπικού των τρένου, αναφέρει η εφημερίδα. Οι φορείς εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των Avanti West Coast και Cross Country, έχουν ήδη εισαγάγει μειωμένα χρονοδιαγράμματα.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την κατάσταση της πανδημίας σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα. «Είμαστε στο σωστό δρόμο για να νικήσουμε τον ιό» είναι ο αισιόδοξος τίτλος της Daily Express, καθώς επικεντρώνεται στην υπόσχεση του πρωθυπουργού να τηρήσει τους περιορισμούς του Σχεδίου Β στην Αγγλία προς το παρόν. Η εφημερίδα, επικαλείται τον πρωθυπουργό να λέει ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού της και προειδοποιεί ότι είναι «απόλυτη ανοησία» να λέμε ότι η πανδημία τελειώνει, ωστόσο ο κ. Τζόνσον τονίζει ότι η Omicron είναι «σημαντικά πιο ήπια» από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οι φωτογραφίες του Δούκα της Υόρκης εμφανίζονται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα και είναι το κύριο θέμα για την Daily Mirror. Η εφημερίδα αναφέρει τη συμφωνία που έκανε η Virginia Giuffre με τον καταδικασθέντα παιδόφιλο Jeffrey Epstein, η οποία έχει κατηγορήσει τον πρίγκιπα Andrew για σεξουαλική επίθεση. Λέει ότι ο πρίγκιπας Άντριου – ο οποίος αρνείται τους ισχυρισμούς – ελπίζει ότι η διευθέτηση θα προκαλέσει την κατάρρευση της υπόθεσης εναντίον του λόγω της συμφωνίας να μην μηνυθεί κανένας που συνδέεται με τον Έπσταϊν που θα μπορούσε να περιγραφεί ως “δυνητικά κατηγορούμενος”.

Ο τίτλος στη Metro περιγράφει τη νομική αυτή κίνηση ως «την τελευταία “ζαριά” του Δούκα της Υόρκης» ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει την απόρριψη της αγωγής του για σεξουαλική κακοποίηση στις ΗΠΑ. Ο διακανονισμός του 2009 που υπογράφηκε από τη Virginia Guiffre και τον Jeffrey Epstein κάλυπτε τον δισεκατομμυριούχο και οποιονδήποτε συνδεόταν μαζί του που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «δυνητικά κατηγορούμενος». Το έγγραφο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί σε ακρόαση στις ΗΠΑ σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, το κύριο θέμα της εφημερίδας εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια οικογένειες φέτος, οι οποίες μπορεί να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης ή φαγητού καθώς αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο μέσος ετήσιος λογαριασμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 46% στις 1.865 £ όταν το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αυξηθεί τον Απρίλιο και στη συνέχεια να περάσει τις 2.000 £ με άνοδο 20% στην επόμενη αναθεώρηση τον Αύγουστο, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η σύντομη περίοδος της Apple ως η πρώτη εισηγμένη εταιρεία, αποτιμήθηκε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν η συνολική αξία της μετοχής της ξεπέρασε προσωρινά αυτό το όριο. Αναλυτής δήλωσε ότι η απήχηση της εταιρείας για τους επενδυτές βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει την Tesla στην αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κατασκευαστής υπολογιστών iPhone και Mac επωφελήθηκε από την πρόσθετη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας από υπαλλήλους που αναβάθμισαν τα γραφεία τους στο σπίτι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι υπάρχει επίσης μια «ανοδική προοπτική» για την Apple λόγω της δραστηριότητας των υπηρεσιών «υψηλού περιθωρίου κέρδους» που έχει διακόψει την εξάρτησή της από τις αντικαταστάσεις iPhone.

Σύμφωνα με την Daily Star, τα σκουπίδια έχουν αφεθεί να συσσωρεύονται έξω από τα σπίτια στο Ρίτσμοντ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, ενώ τα δημοτικά συμβούλια σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ, το Έσσεξ και το Σόμερσετ έχουν περιορίσει ή ανέστειλαν τις συλλογές σκουπιδιών. Η εφημερίδα έχει επίσης θέμα για τα διαστημικά ταξίδια, αναφέροντας προειδοποιήσεις από ειδικό ότι οι αστροναύτες θα μπορούσαν να γίνουν κανίβαλοι εάν τα πράγματα πάνε στραβά κατά την εξερεύνηση του Άρη. Για την ανάγκη να εξηγήσει αυτή τη φοβερή προειδοποίηση, η εφημερίδα επιλέγει μια φωτογραφία του πρωταγωνιστή της ταινίας Silence of the Lambs, Sir Anthony Hopkins με διαστημική στολή.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...