Βρετανικός Τύπος: «Κρουαζιερόπλοια και φορτηγίδες θα στεγάσουν μετανάστες» και «Περισσότερα χρήματα για το NHS», στα πρωτοσέλιδα

Υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) διαδηλώνουν για αυξήσεις σε μισθούς και κρατική ενίσχυση της Υγείας - Σεπτέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) διαδηλώνουν για αυξήσεις σε μισθούς και κρατική ενίσχυση της Υγείας – Σεπτέμβρης 2020 / Πηγή: TWITTER

«Οι υπουργοί αποκαλύπτουν σχέδια για τον τερματισμό της “φάρσας των ξενοδοχείων” που κοστίζουν εκατομμύρια λίρες καθημερινά», αναφέρει η Daily Mail, η οποία αποκαλύπτει σχέδια για στέγαση μεταναστών σε αχρηστευμένα πλοία και πρώην στρατιωτικές βάσεις. Στις τοποθεσίες περιλαμβάνονται ένα αεροδρόμιο του Έσσεξ και παλιές βάσεις της RAF από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Scampton. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι το συνολικό κόστος για τη στέγαση των μεταναστών σε ξενοδοχεία ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ξενοδοχεία και όχι ως κέντρα κράτησης, για να αντιμετωπίσουν πιθανές νομικές δυσκολίες. Η Daily Mail αναφέρει επίσης ότι το μέλλον φαίνεται ζοφερό για τη Royal Mail, αφού οι υπεύθυνοί της προειδοποίησαν ότι η απεργιακή δράση από τους εργαζομένους θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της εταιρείας. Η εφημερίδα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει, καθώς ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεν θα ήθελε η κατάρρευση της ταχυδρομικής υπηρεσίας να συμβεί στην πρωθυπουργία του, προσθέτοντας ότι η Royal Mail θα πρέπει να εθνικοποιηθεί εκ νέου.

ΟιTimes σχολιάζουν επίσης τα νέα σχέδια για τη στέγαση μεταναστών λέγοντας ότι οι υπουργοί ελπίζουν ότι το σχέδιο θα αποτρέψει τις διελεύσεις από τη Μάγχη. Από πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί μια «πτυσσόμενη φορτηγίδα φιλοξενίας» ικανή να φιλοξενήσει εκατοντάδες μετανάστες. Επικαλείται κυβερνητική πηγή να λέει ότι η γιγάντια φορτηγίδα θα έχει «αποτρεπτική επίδραση» στους ανθρώπους που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη. Προσθέτει επίσης ότι ο υπουργός Μετανάστευσης αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια μεταφοράς περίπου 3.000 μεταναστών από ξενοδοχεία σε βάσεις της RAF. Οι Times παρουσιάζουν επίσης ένα νέο πορτρέτο του Βασιλιά με «χαλαρή διάθεση φορώντας ένα βραχιόλι που υποδηλώνει τη δουλειά του για την κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με τους Financial Times τώρα, ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ πρόκειται να δώσει 3 δισεκατομμύρια λίρες στο NHS για να χρηματοδοτήσει μια νέα συμφωνία αμοιβών για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, που οι υπουργοί ήλπιζαν ότι θα δημιουργούσε ένα “φαινόμενο χιονοστιβάδας” για να τερματιστεί το κύμα απεργιών στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει περισσότερα χρήματα, αλλά αρνήθηκε ότι το ποσό αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί. Η είδηση έρχεται καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρχίζουν να ψηφίζουν στις εκλογές των συνδικάτων για την πρόταση της κυβέρνησης, εξηγεί η  εφημερίδα αλλά οι ελπίδες για μια συμφωνία για τον τερματισμό των απεργιών των δασκάλων έχουν καταρρεύσει. Τα συνδικάτα των δασκάλων θέλουν τώρα ο κ. Χαντ να δείξει την ίδια προθυμία να χρηματοδοτήσει και τον τομέα της εκπαίδευσης όπως έκανε με το NHS.

Η Daily Express κάνει λόγο για την «σοκαριστική απώλεια πίστης» στο NHS, αφού μια δημοσκόπηση της εταιρίας British Social Attitudes Survey δείχνει ότι μόνο το 29% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τις υπηρεσίες υγείας. Η κρίση στο NHS σημαίνει ότι 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σε αναμονή για περίθαλψη τον Ιανουάριο, με τρία εκατομμύρια  από αυτούς να περιμένουν για περισσότερες από 18 εβδομάδες. Η μάχη για την προσπάθεια μείωσης των καθυστερήσεων έχει παρεμποδιστεί από τα χαμηλά επίπεδα προσωπικού, με 137.000 κενές θέσεις στο NHS και τις απεργίες νοσηλευτών και γιατρών.

Η Metro αναφέρει μια έκθεση που εντοπίζει επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις εκφοβισμού και ένα τοξικό περιβάλλον στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ (UHB), ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα του NHS της Αγγλίας που έχει οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από το συνηθισμένο. Η έκθεση αποκάλυψε «εκτεταμένες καταγγελίες» από το προσωπικό σχετικά με τη συμπεριφορά και «πολλοί ανησυχούσαν για την «τοξική ατμόσφαιρα και τον εκφοβισμό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης» ενώ τονίζει ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι του Νοσοκομείου ήταν «υπερβολικά ενθουσιώδης και καταπιεστικοί». Το UHB απασχολεί επί του παρόντος 22.400 άτομα σε διάφορες τοποθεσίες και λειτουργεί τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία στα West Midlands. Η έρευνα υπό την προεδρία του καθηγητή Mike Bewick, πρώην αναπληρωτή ιατρικού διευθυντή στο NHS, ξεκίνησε πέρυσι μετά τον θάνατο από αυτοκτονία τον Ιούνιο του περασμένου έτους, της Δρ Vaish Kumar, 35 ετών, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

Η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι η βρετανική απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ που είχε προγραμματιστεί για το 2030 «έπεσε στο χάος» αφού οι Βρυξέλλες μείωσαν τους περιορισμούς τους, ως απάντηση στην αντίθεση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035, αλλά θα επιτρέψει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αρκεί να καίνε εναλλακτικά καύσιμα ουδέτερου άνθρακα. Η Telegraph έχει πληροφορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτρεπόμενη χρήση «ηλεκτρονικών καυσίμων». Τέλος, επισημαίνει ότι ο Βασιλιάς αναμένεται να δειπνήσει με τους Γερμανούς ξαδέρφους του και ότι θα γίνει ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο του έθνους, ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα αναφερθεί στη γερμανική καταγωγή του στην ομιλία του σε ένα συμπόσιο σήμερα το απόγευμα. Η αναγκαστική ακύρωση του ταξιδιού του στη Γαλλία δεν καθυστέρησε πολύ την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό και ανεξάρτητα από την τοποθεσία, ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: «Να δείξει ότι η Ευρώπη είναι η διπλωματική προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Guardian αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της, το Scott Trust, ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν οι ιδρυτές της εφημερίδας στο διατλαντικό δουλεμπόριο. Το Scott Trust είπε ότι θα επενδύσει εκατομμύρια λίρες σε ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης διάρκειας δεκαετίας. Ανεξάρτητη ακαδημαϊκή έρευνα αποκάλυψε ότι ο John Edward Taylor, ο οποίος ίδρυσε την Guardian το 1821, είχε δεσμούς με φυτείες βαμβακιού μέσω της κλωστοϋφαντουργίας. Η εφημερίδα λέει ότι έχει ξεκινήσει έναν «απολογισμό με την ιστορία της» και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα άτομα, θεσμοί και κράτη το παράδειγμά της.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...