Βρετανικός τύπος: Κρούσμα κορονοιού στη Σουηδία από τον Νοέμβριο

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Daily Mail

Η Σουηδία πιθανότατα είχε κρούσματα του κορονοϊού ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα επιδημιολόγο Anders Tegnell. Ισχυρίστηκε ότι  τα μεμονωμένα περιστατικά είχαν εντοπιστεί σε ταξιδιώτες από τη Wuhan. “Δεν υπήρχε εξάπλωση μόλυνσης έξω από τη Wuhan μέχρι να το δούμε στην Ευρώπη αργότερα”, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων TT της Σουηδίας. Τα σχόλιά του έρχονται μετά από αναφορές από νοσοκομείο στη Γαλλία που αποκάλυψε ότι επανεξέτασε παλιά δείγματα γρίπης και βρέθηκε θετικό τεστ για τον κοροναϊό στις 27 Δεκεμβρίου. Περίπου 100 άτομα από τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολούθησαν τους Θερινούς Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες του 2019 τη Wuhan στα τέλη Οκτωβρίου και έμειναν στην πόλη για δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περίπου 23.000 κρούσματα κορονοϊού στη Σουηδία και καταγράφηκαν σχεδόν 2.800 θάνατοι.

Στη Βρετανία η μητροπολιτική αστυνομία συνέλαβε 45 ύποπτους για παιδοφιλία μέσω διαδικτύου, τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του lockdown. Εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν 68 έρευνες σε σπίτια υπόπτων από τις 23 Μαρτίου και κατά μέσο όρο κάνουν 10 νέες έρευνες κάθε εβδομάδα. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων που συνδέονται με την κακοποίηση παιδιών έχει παραμείνει μέχρι στιγμής στο ίδιο επίπεδο με τους μήνες πριν από το lockdown. Η επιθεωρητής της αστυνομίας ντετέκτιβ Helen Flanagan είπε: «Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός χώρος για τους νέους να συνδεθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν, αλλά χρησιμοποιείται επίσης από τους παραβάτες ως μέρος για να αλληλοεπιδράσουν με παιδιά και να διαπράξουν σοβαρά αδικήματα όπως κακοποίηση.  Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που κάνουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου, ή απασχολούνται ενώ οι γονείς είναι απασχολημένοι και αναπόφευκτα υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός παιδόφιλων που θέλουν να στοχεύουν στα παιδιά».

Είναι αναπόφευκτο ένα πιο θανατηφόρο δεύτερο κύμα; Η Ιταλία θα  αντιμετωπίσει ένα άλλο κύμα κοροναϊού που θα είναι ακόμη πιο θανατηφόρο καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα, σύμφωνα με την ανατριχιαστική έκθεση του Imperial College London. Οι ερευνητές κατέληξαν  πως ο ιός θα εξαπλωνόταν σε τρία σενάρια, εάν η χώρα παρέμενε σε καραντίνα ή εάν οι Ιταλοί αύξησαν τις κινήσεις τους κατά 20% και 40%. Ακόμα κι αν οι Ιταλοί επέστρεφαν μόλις στο 20% της κανονικής τους ρουτίνας, θα προκαλούσε αύξηση των θανάτων μεγαλύτερη από το πρώτο κύμα, το οποίο έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 30.000 ανθρώπους. Εάν η κινητικότητα επέστρεψε στα επίπεδα πριν το κλείδωμα κατά 40%, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον 23.000 θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εφαρμογή παρακολούθησης επαφής NHS Covid θα μπορούσε να είναι παράνομη και θα προκαλέσει χάος για τα ταξίδια στο εξωτερικό των Βρετανών επειδή είναι ασύμβατη με το σύστημα Apple-Google, γιατί η κυβέρνηση απέφυγε μια εναλλακτική λύση που υιοθετήθηκε από άλλες χώρες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η εφαρμογή NHS track-and-trace θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα μέτρα για τον ιό αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου της. Ωστόσο, έχουν τεθεί ερωτηματικά αφού άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ελβετία, επέλεξαν να εφαρμόσουν ένα σύστημα, με το οποίο τα δεδομένα παραμένουν πάντα στο τηλέφωνο ενός ατόμου.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εργασία προβλέπεται ότι η ανεργία των νέων θα μπορούσε να φτάσει το ένα εκατομμύριο, περισσότερο από το διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο των 408.000, δηλαδή αναμένεται να αυξηθεί κατά 600.000. Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, πρόκειται να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση φέτος.

Η επανέναρξη των σχολείων τον επόμενο μήνα θα ήταν «πολύ επικίνδυνη», προειδοποίησε ο Ντομίνικ Ράαμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών έσβησε τις ελπίδες για μια ευρεία επιστροφή, προειδοποιώντας ότι είναι  πολύ νωρίς για να εξεταστεί αυτή η κίνηση. Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση τύπου, ο κ. Raab είπε ότι στοιχεία από επιστήμονες έδειξαν ότι το άνοιγμα όλων των σχολείων θα οδηγούσε σε πραγματικά πολύ μεγάλο  κίνδυνο απότομης αύξησης των ποσοστών μετάδοσης.

Η Βρετανία καταγράφει 693 θανάτους, φτάνοντας τον επίσημο αριθμό θανάτων στους 29.000, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη ακόμη και από την Ιταλία. Άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι ο αληθινός αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 40.000. Αυτό σημαίνει  ότι το COVID-19 σκότωσε περισσότερους Βρετανούς σε οκτώ εβδομάδες από όσους σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στο  Blitz στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους θανάτους από τη Βρετανία, σχεδόν 70.000, ενώ έχουν σημειωθεί 25.600 στην Ισπανία και 25.200 στη Γαλλία.

Οι γιατροί λένε ότι κατακλύζονται από κλήσεις από άτομα των οποίων το μόνο σημάδι είναι μώλωπες και εξανθήματα στα πόδια τους. Το μυστηριώδες σύμπτωμα ονομάζεται «COVID toe» και έχουν εντοπιστεί κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Σημαντικό είναι η απουσία άλλων παραδοσιακών συμπτωμάτων όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ και τον κόσμο, τα εξανθήματα δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο συμπτωμάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία» επειδή καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό. Προειδοποιούν ότι τα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά εναντίον του, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Εργαστηρίου Los Alamos στο Νέο Μεξικό.

Ένας 43χρονος Γάλλος είναι ο πιθανός «ασθενής μηδέν». Ο Amirouche Hammar όπως αποκαλύφθηκε κατά την επανεξεξέταση παλιών δειγμάτων γρίπης, βρέθηκε θετικός στο τεστ για τον κοροναϊό. Δεκεμβρίου. Ο Hammar πήγε σε νοσοκομείο στο Παρίσι, λέγοντας ότι είχε «πολύ σοβαρούς» πόνους στο στήθος, αλλά οι γιατροί ήταν μπερδεμένοι προτού τελικά διαγνώσουν μια πνευμονική λοίμωξη. Κατέληξε στις 27 Δεκεμβρίου. Ο Hammar εργαζόταν στην κεντρική ψαραγορά, ήταν 43 ετών, γεννήθηκε στην Αλγερία δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο ιός εξαπλώθηκε στη Γαλλία πολύ πριν από τις 24 Ιανουαρίου, όταν η χώρα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα.

Ο επιστήμονας του οποίου οι συμβουλές οδήγησαν τον Μπόρις Τζόνσον να πάρει περιοριστικά μέτρα, για την καταπολέμηση του κοροναϊού, παραιτήθηκε από τον κυβερνητικό του ρόλο αφού παραβίασε τους περιορισμούς για να συναντήσει την παντρεμένη ερωμένη του. Ο καθηγητής Neil Ferguson, 51 ετών, επέτρεψε στην Antonia Staats, να ταξιδέψει για να τον επισκεφτεί στο σπίτι του τουλάχιστον δύο φορές παρά το lockdown, το οποίο ο ίδιος τόνιζε συνεχώς ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της εξάπλωσης του δολοφονικού ιού. Η κα Staats, 38 ετών, ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους σε ένα σπίτι 1,9 εκατομμυρίων λιρών στο νότιο Λονδίνο και  έχουν μια ελεύθερη σχέση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχεται ότι οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από τους 70.000 που είχε προβλέψει, καθώς τα κράτη ξεκινούν τη διαδικασία να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά. Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ABC News  και στον David Muir είπε: «Θέλω να πω ότι σας αγαπώ! Και για τους ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιον, δεν κοιμάμαι τις νύχτες να τους σκέφτομαι. Κανείς δεν έχει πληγεί περισσότερο από εμένα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε την υποχρεωτική μάσκα σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών  στην Αριζόνα και φορούσε μόνο γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύσει τα μάτια του, ακόμη και όταν περιβαλλόταν από εργαζόμενους με καλύμματα προσώπου ενώ στη συνέχεια επαίνεσε  τους εργαζόμενους για τις προσπάθειές τους. «Προσοχή, απαιτείται μάσκα προσώπου σε αυτόν τον χώρο. Παρακαλώ φοράτε τη μάσκα σας ανά πάσα στιγμή», ήταν μια από τις οδηγίες ασφαλείας σε μια πινακίδα κοντά στην είσοδο του εργοστασίου.

Ένας εργαζόμενος της Amazon πέθανε από το COVID-19. Ο υπάλληλος εργαζόταν στην αποθήκη Staten Island στη Νέα Υόρκη, όπου οι εργαζόμενοι ζήτησαν μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας. «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια ενός συνεργάτη στο Staten Island της Νέας Υόρκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Amazon, Kristen Kish, σε δήλωσή της στη Daily Mail.com την Τρίτη. «Η οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα είναι στις σκέψεις μας και υποστηρίζουμε τους συναδέλφους του», πρόσθεσε. Η εταιρεία λέει ότι ο υπάλληλος επιβεβαιώθηκε ότι είχε τον ιό στις 11 Απριλίου και παρέμενε σε καραντίνα. Η ανίχνευση επαφών δεν αποκάλυψε σύνδεση με άλλους υπαλλήλους.

Περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι, ή 58% του εργατικού δυναμικού, είναι  θετικοί  στον ιό στο εργοστάσιο κρέατος Tyson στην Αϊόβα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τις εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος σε ολόκληρη τη χώρα. Την Τρίτη, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αϊόβα ενέκρινε την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων των δοκιμών σε χώρους εργασίας με επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έδειξε ότι τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων έχουν μολυνθεί.

Εκατομμύρια αγωνιζόμενοι Αυστραλοί θα επωφεληθούν από το καθεστώς επιδότησης μισθών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη. Περισσότερες από 73.000 επιλεγμένες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν 1.500 $ ανά δεκαπενθήμερο για κάθε υπάλληλο, ποσό που ισοδυναμεί στο 70% του εθνικού μέσου μισθού. Του μέτρου θα ωφεληθούν 4,7 εκ. εργαζόμενοι Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι νομικά υποχρεωμένοι να δώσουν τα χρήματα στους εργαζομένους τους.

Ένα εκατομμύριο στρατεύματα των Ναζί παραδίδουν τα όπλα τους στους Βρετανούς και σηματοδοτούν έτσι τη λήξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1945.

Reuters

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες χάνουν συνολικά περισσότερα από 10 δις. δολάρια σε μετρητά το μήνα που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο σε λιγότερους από δύο δωδεκάδες επιβάτες ανά πτήση εσωτερικού, λόγω της πανδημίας ιού κοροναϊού, δήλωσε ο όμιλος Air Lines, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών θα έκαναν ένα εμβόλιο κατά του  κοροναϊού αφού λάμβαναν ορισμένες διαβεβαιώσεις ότι ήταν ασφαλές και ένα άλλο 9% θα το έκανε ένα ήταν διαθέσιμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν συλλάβει δύο πολίτες των ΗΠΑ που συνεργάζονται με βετεράνο στρατιωτικό των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη ένοπλη εισβολή στη χώρα, όπωςδήλωσε ο Πρόεδρος Νικολά Μαδούρη τη Δευτέρα.

Οι εταιρείες CVC Capital Partners και Blackstone Group Inc βρίσκονται σε συζητήσεις σχετικά με επενδύσεις στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Serie A της Ιταλίας, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη. Η CVC βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει μερίδιο 20% στο πρωτάθλημα έναντι 2 δις. ευρώ (2,17 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η υποχρεωτική καραντίνα της Κολομβίας θα παραταθεί για δύο ακόμη εβδομάδες καθώς γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ivan Duque την Τρίτη. Παρόλα αυτά, θα επιτραπεί σε κάποιους τομείς να αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιρλανδίας κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, σε έρευνα που δείχνει τη δραστηριότητα σε λιγότερο από το μισό του προηγούμενου χαμηλότερου σημείου, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε ιδιαίτερα την Ιρλανδία πριν μια δεκαετία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξενούν σε σύνοδο κορυφής την Τετάρτη τους έξι Βαλκάνιους ομολόγους τους. Η σύνοδος κορυφής γίνεται με τη συμπλήρωση 20 ετών μετά την πρώτη συγκέντρωση ΕΕ-Βαλκανίων. Θα πραγματοποιηθεί μέσω βίντεο που θα συνδέει τους αρχηγούς της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας με τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η Walt Disney Co (DIS.N) υπολόγισε την Τρίτη ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας παγκοσμίως, μείωσαν τα κέρδη της κατά 1,4 δις. δολάρια, Δήλωσε ότι θα ανοίξει ξανά τη Disneyland στη Σαγκάη στις 11 Μαΐου με μειωμένο αριθμό επισκεπτών. Δεν είναι σαφές πότε τα άλλα πάρκα της Disney στην Ασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα καλωσορίσουν και πάλι τους επισκέπτες, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας. Η Disney είπε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

Η Airbnb Inc απολύει το 25% του εργατικού δυναμικού της, ή σχεδόν 1.900 υπαλλήλους, ανέφερε την Τρίτη η εταιρεία, καθώς η πανδημία COVID-19 ανατρέπει πλήρως το κεφάλαιο του τουρισμού. «Η επιχείρηση της Airbnb έχει πληγεί σκληρά, με τα έσοδα φέτος να είναι λιγότερα από τα μισά από αυτά που κερδίσαμε το 2019», δήλωσε ο ιδρυτής Brian Chesky σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...