Βρετανικός Τύπος: «Κύμα απεργιών» και «Η Liz Truss σκέφτεται περικοπή ΦΠΑ κατά 5%», στα πρωτοσέλιδα

Λιζ Τρας

Οι περισσότερες εφημερίδες της Κυριακής αναφέρονται και πάλι στην οικονομική κρίση.

Η Observer αποκαλύπτει ότι η Βρετανία «αντιμετωπίζει ένα κύμα συντονισμένης απεργιακής κινητοποίησης» ως ένδειξη διαμαρτυρίας και επισημαίνει ότι, ενόψει του ετήσιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου τον επόμενο μήνα, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κατέθεσαν μια σειρά προτάσεων που θα αναθέσουν στο TUC να διασφαλίσει ότι οι απεργίες θα συγχρονιστούν για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να επιτύχουν αυξήσεις μισθών λόγω πληθωρισμού. Η κίνηση, η οποία περιλαμβάνει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, την Unison και την Unite, έρχεται εν μέσω αυξανόμενου θυμού για την αποτυχία της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε ένα λεπτομερές πακέτο βοήθειας για τις οικογένειες μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι οι μέσοι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ρεύματος θα αυξηθούν κατά 80%. Μια άλλη πρόταση από το Unison, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, είναι ότι η κρίση κόστους ζωής είναι μια «κρίση χαμηλών μισθών» και απαιτεί επίσης από το TUC να συντονίσει τη δράση του συνδικάτου για την εκστρατεία για αυξήσεις μισθών «τουλάχιστον σύμφωνα με τον πληθωρισμό», που τώρα είναι στο 10,1%, καθώς και για κατώτατο μισθό 15 £ ανά ώρα. Η Observer υποστηρίζει ότι η σιωπή της κυβέρνησης των Συντηρητικών για την κρίση είναι «ασυγχώρητη».

Η Sunday Telegraph αναφέρει ότι η Liz Truss, επί του παρόντος φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, σκέφτεται μια μείωση του ΦΠΑ κατά 5% για να βοηθήσει στη μείωση του κόστους των νοικοκυριών εάν γίνει πρωθυπουργός. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το μέτρο, που βασίστηκε στην απάντηση του Gordon Brown στην οικονομική κρίση του 2008, θα κόστιζε στην κυβέρνηση 38,4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, αλλά θα εξοικονομούσε στο μέσο νοικοκυριό πάνω από 1.300 λίρες την ίδια περίοδο. Πηγές δήλωσαν ότι η Truss, είναι έτοιμη να καταθέσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό με μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά αμέσως μετά την ανακοίνωση του νικητή στις 5 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ η Truss είπε στην προεκλογική της εκστρατεία ότι προτεραιότητά της είναι να κάνει φορολογικές περικοπές και όχι να δώσει «επιδόματα», ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι θα βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να διευκρινίζει τι θα περιλαμβάνει αυτό. Ο George Eustice, Υπουργός περιβάλλοντος, δήλωσε χθες ότι οι άνθρωποι «δεν έχουν πολλά να περιμένουν», αλλά πρόσθεσε ότι τόσο η Truss όσο και ο Sunak «θα ήθελαν να εξετάσουν όλες τις σωστά κοστολογημένες επιλογές».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Βρετανία δεν θα λυγίσει κάτω από την ενεργειακή κρίση και έχει ένα «χρυσό μέλλον μπροστά», σύμφωνα με την Sunday Express. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ένα «τεράστιο» πακέτο στήριξης βρίσκεται στο δρόμο για να βοηθήσει τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το ενεργειακό κόστος θα κάνει τους επόμενους μήνες «πολύ δύσκολους», αλλά επιμένει ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη της Βρετανίας είναι δεδομένη». Η στήλη του εκδότη της εφημερίδας αναφέρει ότι είναι χαρακτηριστικό του κ. Τζόνσον να έχει μια αισιόδοξη άποψη για το μέλλον και υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του «απερχόμενου, υπερήφανα ενισχυόμενου πρωθυπουργού μας». Γράφοντας εν τω μεταξύ στην Sunday Express η κυρία Truss επιμένει ότι η διατήρηση της ασφάλειας του έθνους θα είναι η πρώτη της προτεραιότητα εάν γίνει πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ για να διασφαλίσει την πλήρη ανανέωση της πυρηνικής αποτροπής της Βρετανίας.

Οι Sunday Times σχολιάζουν ότι η προπορευόμενη για την ηγεσία των Συντηρητικών θα μπορούσε να μειώσει τον φόρο εισοδήματος, μετά από εκκλήσεις των υποστηρικτών της. Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 58% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν πλέον ότι το NHS θα τους θεραπεύσει γρήγορα εάν αρρωστήσουν. Ο υπουργός Υγείας Steve Barclay θέλει να προσλάβει 20.000 νοσοκόμες από τη Σρι Λάνκα και την Ινδία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ φέρεται να έχει μιλήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη μείωση των τελών βίζας για να βοηθήσει τους νεοαφιχθέντες. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος εν τω μεταξύ έχει προειδοποιήσει ότι οι Βρετανοί πρέπει να είναι «λιγότερο σκεπτικοί» σχετικά με το πόσιμο ανακυκλωμένο νερό της τουαλέτας, εν μέσω ανησυχίας για τις μελλοντικές προμήθειες νερού. Γράφοντας στους Sunday Times, ο Sir James Bevan λέει ότι η επανεπεξεργασία του νερού από την επεξεργασία λυμάτων για να γίνει πόσιμο πρέπει να αποτελεί μέρος των προσπαθειών, διαφορετικά το Ηνωμένο Βασίλειο “θα αντιμετωπίσει την απειλή έλλειψης σε μόλις 20 χρόνια”, ενώ περιγράφει τη διαδικασία ως «απόλυτα ασφαλή και υγιεινή», αλλά αναγνωρίζει ότι «δεν είναι κάτι που φαντάζονται πολλοί».

Η Sunday Mirror χαρακτηρίζει ως «πολύ ευτελές» το ότι η κυρία Τρας αρνείται να πει πώς θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δεδομένου ότι είναι πιθανό να είναι πρωθυπουργός της χώρας σε οκτώ μόλις ημέρες. Η εφημερίδα εν τω μεταξύ σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι, η Syco, η εταιρεία παραγωγής που ανήκει στον Simon Cowell, αντιμετωπίζει νομικές διώξεις αφού έξι πρώην διαγωνιζόμενοι στο X Factor ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν bullying κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Μια διαγωνιζόμενη περιέγραψε την εμπειρία ως «φρικτή» και ισχυρίζεται ότι «υπόφερε για χρόνια», ενώ άλλοι συμμετέχοντες ισχυρίζονται ότι αυτούς και τους συνάδελφούς τους, τους «μεταχειρίστηκαν σαν πιόνια» πριν «πεταχτούν στον κόσμο με πολύ λίγη φροντίδα». Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο κ. Cowell γνώριζε ή εμπλέκεται στην υποτιθέμενη συμπεριφορά, ενώ ένας εκπρόσωπος του X Factor είπε στη Mirror ότι η ευημερία των διαγωνιζομένων “είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας”.

Η Sun on Sunday αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Dominic Raab, πυροδότησε ισχυρισμούς για μια κυβέρνηση «ζόμπι» αφού εθεάθη να παίζει πολεμικά παιχνίδια σε ένα πολυχώρο αναψυχής όταν ο Μπόρις Τζόνσον έλειπε στην Ουκρανία. Η στήλη του εκδότη της εφημερίδας σχολιάζει καυστικά ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να απουσιάζει χωρίς άδεια κατά τη διάρκεια μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης» και κατηγορεί την «παράλογα παρατεταμένη» κούρσα ηγεσίας των Συντηρητικών για τη δημιουργία «κενού εξουσίας» στο Νούμερο 10. Η εφημερίδα αναφέρει σε άλλο άρθρο της ότι οι «πιστές» κόρες του πρίγκιπα Άντριου, οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, ζήτησαν από τον Πρίγκιπα Κάρολο να επιτρέψει στον πατέρα τους να επιστρέψει στα βασιλικά καθήκοντα.

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την εννιάχρονη Lilia Valutyte στο Lincolnshire τον περασμένο μήνα δέχθηκε επίθεση στη φυλακή που κρατείται, αναφέρει η εφημερίδα Star, εξηγώντας  ότι ο Deividas Skebas, 22 ετών, υπέστη «σοβαρότατο τραυματισμό», με ένα αυτοσχέδιο όπλο από άλλον κρατούμενο και ήταν «τυχερός που επέζησε».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...