Βρετανικός Τύπος: «Κύμα καύσωνα με 41 βαθμούς Κελσίου» και «Ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος υπόσχεται η Liz Truss», στα πρωτοσέλιδα

“Κατάρρευση” είναι ο τρόπος με τον οποίο η Daily Mirror περιγράφει τον πρώτο κόκκινο συναγερμό από καύσωνα στη Βρετανία από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε επίσης μια παράλληλη πορτοκαλί προειδοποίηση για να καλύψει την Κορνουάλη, τη δυτική Ουαλία και τμήματα της νότιας Σκωτίας. «Εξαιρετικές, ίσως και ρεκόρ θερμοκρασίας είναι πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος, Paul Gundersen. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει 50% πιθανότητα να δούμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και 80% να δούμε να σημειώνεται μια νέα μέγιστη θερμοκρασία». Η εφημερίδα αποκαλεί το κύμα καύσωνα «εθνική έκτακτη ανάγκη», καθώς η χώρα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες ρεκόρ έως και 41 βαθμούς Κελσίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και επισημαίνει ότι το NHS αναμένει θύματα αν και λειτουργίες ακυρώνονται σε τμήματα του. Προειδοποιεί επίσης ότι ορισμένα σχολεία κλείνουν νωρίς ή κλείνουν εντελώς και ότι οι συγκοινωνίες πιθανόν να διαταραχθούν καθώς προβλέπονται καθυστερήσεις στους σιδηροδρόμους. Η Network Rail συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία τη Δευτέρα και την Τρίτη και αναμένονται γενικοί περιορισμοί ταχύτητας από τις 12 έως τις 8 μ.μ. και τις δύο ημέρες. Υπάρχουν επίσης «φόβοι για διακοπές ρεύματος» τη Δευτέρα και την Τρίτη εάν το δίκτυο λυγίσει κάτω από το βάρος των κλιματιστικών που θα λειτουργούν για ώρες, ενώ «τα επιβατικά αεροπλάνα μπορεί να γίνουν πολύ βαριά να απογειωθούν» καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ατμοσφαιρική πίεση. Χάρτης στο πρωτοσέλιδο δείχνει ποια μέρη της Αγγλίας θα πληγούν περισσότερο από τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες.

Η εφημερίδα i Weekend επικεντρώνεται επίσης στον κόκκινο συναγερμό που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία και αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επεκτείνεται και μεταξύ ατόμων «σε καλή κατάσταση και υγιείς» και προτρέπει τους αναγνώστες να «προστατευτούν», ενώ τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί κάτι  «περισσότερο από ανεμιστήρες» για να μας προστατεύσει εάν η υπερβολική ζέστη γίνει τακτικό χαρακτηριστικό του καλοκαιριού τις επόμενες δεκαετίες. Οι επιστήμονες του κλίματος δήλωσαν ότι είχαν προβλεφθεί θερμοκρασίες 40 C για το Ηνωμένο Βασίλειο στη μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής και προειδοποίησαν ότι ο καύσωνας θα αυξήσει την πίεση στον επόμενο πρωθυπουργό να βελτιώσει την ανθεκτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να καταστρώσει ένα καλύτερο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης την προτεινόμενη πολιτική για το «καθαρό μηδέν», τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα, από τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους για την ηγεσία των Tories.

«Χιλιάδες μπορεί να πεθάνουν» είναι ο τίτλος της Guardian, η οποία αναφέρεται εκτεταμένα στους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της επόμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν μόνοι στους επάνω ορόφους των πολυώροφων κτιρίων τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στις ακραίες θερμοκρασίες, όπως συνέβη στο Παρίσι το 2003. «Θα μπορούσαμε να δούμε 1.500 έως 2.000 θανάτους μόνο από αυτή τη μία περίοδο καύσωνα», δήλωσε ο Bob Ward, διευθυντής πολιτικής στο Ινστιτούτο Grantham Research, ενώ πέρυσι, δύο μικρότερα διαστήματα ζέστης προκάλεσαν περίπου 1.600 θανάτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο συναγερμός επιπέδου 4 που ανακοινώθηκε για τη Δευτέρα και την Τρίτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σημαίνει ότι «μπορεί να εμφανιστούν αρρώστιες και θάνατος μεταξύ ατόμων σε καλή κατάσταση και υγιείς και όχι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου». Η Μετεωρολογική Υπηρεσία περιέγραψε τη ζέστη, που έρχεται από τη Γαλλία και την Ισπανία, ως «απολύτως άνευ προηγουμένου» και προέτρεψε τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν ως προειδοποίηση καταιγίδας και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής σχεδίων.

Σε άλλο θέμα που σχετίζεται με τον καιρό, η Daily Star αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε σύντομα να σημαίνει την άφιξη μεγάλων λευκών καρχαριών στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Θαλάσσιος βιολόγος ανέφερε στην εφημερίδα ότι «θα χρειαζόταν μόνο μια μικρή αλλαγή στις συνθήκες του νερού» για να επεκτείνουν οι καρχαρίες την κανονική ευρωπαϊκή εμβέλειά τους πέρα ​​από τη Μεσόγειο. Παρά τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονούν, η Star επιλέγει έναν χαρακτηριστικά ανάλαφρο τίτλο: “Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο στρώμα θαλάσσης!”

Κάποια από τα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στην κούρσα για την ηγεσία των Tories. Το κύριο θέμα της Telegraph δημοσιεύει συνέντευξη μιας από τους υποψήφιους για την ηγεσία των Συντηρητικών, της Penny Mordaunt. Η υπουργός είπε στην εφημερίδα ότι γίνεται στόχος συκοφαντιών σε μια εκστρατεία “μαύρης προπαγάνδας” και επέμεινε ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για την πρωθυπουργική θέση. «Κοιτάξτε την πορεία μου», είπε, «Στην πρώτη δουλειά που ανέλαβα στην κυβέρνηση, κατάφερα να τελειώσω τη διαμάχη των πυροσβεστών, τη διαμάχη για τις συντάξεις και τις απεργίες… άλλοι υπουργοί δεν το έκαναν».

Οι Times του Σαββάτου επικεντρώνονται στην εμφάνιση του πρώην καγκελαρίου Rishi Sunak στη συζήτηση για την ηγεσία. Χαρακτήρισε τους αντιπάλους του για την ηγεσία ως ανεύθυνους σχετικά με τις φορολογικές περικοπές και χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να “βγει στην επίθεση”. Ωστόσο, οι Times λένε ότι η διστακτική φύση της συζήτησης δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τον νέο ηγέτη των Tories να ενώσει το κόμμα. «Ίσως ο μεγαλύτερος νικητής», υποστηρίζει η εφημερίδα, «ήταν ο Sir Keir Starmer».

Η Daily Mail αναφέρεται εκτενώς στις υποσχέσεις για τη «ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος» από την αντίπαλό της για την ηγεσία της κυρίας Mordaunt, την υπουργό Εξωτερικών Liz Truss και αποκαλύπτει ότι στα σχέδια της είναι να προσφέρει στις οικογένειες φορολογική έκπτωση έως και 2.500 £ εάν κερδίσει τον αγώνα για την ηγεσία του Κόμματος. Ζευγάρια με μικρά παιδιά ή ευθύνες φροντίδας θα είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούν να μοιράζονται τις φορολογικές αποζημιώσεις.

Οι περισσότερες από τις εφημερίδες ωστοσο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυρία Truss τα πήγε άσχημα στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ στο Channel 4. Η Daily Express λέει ότι «έδειχνε νευρική και συχνά ταραγμένη» και δεν έδειξε «τίποτα» από τις επικοινωνιακές δεξιότητες του είδωλου της, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η υπουργός Εξωτερικών «διαλύθηκε» από τον Rishi Sunak επειδή «είναι ανέντιμη με τα οικονομικά της σχέδια». Η εφημερίδα πιστεύει ότι η Kemi Badenoch είχε την καλύτερη εμφάνιση, «καρφώνοντας την Penny Mordaunt επειδή άλλαξε την θέση της σχετικά με τις πολιτικές για το φύλο», ενώ ο Tom Tugendhat κέρδισε τις εντυπώσεις από το κοινό καθώς «στηλίτευσε» την διεφθαρμένη κουλτούρα στο Westminster. Ωστόσο  ο κύριος τίτλος της Daily Express είναι: «Το μήνυμα του Μπόρις στον επόμενο πρωθυπουργό: Πρέπει να τελειώσεις τη δουλειά με το Brexit»».

Ο Μπόρις Τζόνσον θα προσφέρει σε εκατομμύρια υπαλλήλους του δημόσιου τομέα αύξηση μισθού 5% την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι υπουργοί φοβούνται ότι οι προσφορά που πέφτει κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να περάσει το 11% το φθινόπωρο, θα οδηγήσει σε εκτεταμένες απεργίες. Λέει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήλπιζε να διατηρήσει τις αυξήσεις στο 2%, αλλά τώρα ήταν πιθανό να προχωρήσει περαιτέρω λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Το συνδικάτο Unison, επιμένει ωστόσο ότι η αύξηση των μισθών δεν θα είναι αρκετή για να μετριάσει το αυξανόμενο κόστος ζωής ή να πείσει το «απογοητευμένο» προσωπικό σε τομείς όπως το NHS.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...