Βρετανικός Τύπος: «Μάρτιος με ελευθερία» και «επιστροφή στην υπέροχη ύπαιθρο» στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Στις εφημερίδες της Δευτέρας κυριαρχεί ο οδικός χάρτης που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, για να βγει από το lockdown η Αγγλία. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει ότι το μέτρο “διαμονή στο σπίτι” θα καταργηθεί τον επόμενο μήνα, τα υπαίθρια αθλήματα θα ξαναρχίσουν και οι οικογένειες θα μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Η εφημερίδα κατανοεί ότι ομάδες έξι ατόμων, ή δύο νοικοκυριών, θα μπορούν να συναντηθούν έξω από τις 29 Μαρτίου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το έγγραφο του οδικού χάρτη είναι σχεδόν 60 σελίδων και περιγράφει τέσσερα στάδια για το άνοιγμα που αντιστοιχούν περίπου στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

“Τα 4 βήματα για την ελευθερία” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Johnson επέμεινε ότι η χαλάρωση των περιορισμών κλειδώματος θα μετρηθεί σε σχέση με το ποσοστό μόλυνσης, την ταχύτητα της διάθεσης του εμβολίου, την αποτελεσματικότητά του και τον κίνδυνο μεταλλαγμένων στελεχών.

Η Guardian σημειώνει ότι η κοινωνική επαφή με τους αγαπημένους προηγείται για τον πρωθυπουργό από το άνοιγμα των καταστημάτων και του τουρισμού. Η εφημερίδα, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, πιστεύει πως είναι σημαντικότεροι οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν πάλι μεταξύ τους έστω και εάν τμήματα της οικονομίας παραμείνουν κλειστά.

Οι Times προσθέτουν ότι οι προτεραιότητες του κ. Johnson στην ελάφρυνση του κλειδώματος αντικατοπτρίζουν την ανησυχία του ότι η πανδημία ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τα παιδιά και εκείνους που δεν μπορούσαν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε ότι η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει την Αυστραλία απαιτώντας από το Facebook να πληρώσει για περιεχόμενο ειδήσεων που φιλοξενεί.

Όλα τα σχολεία θα ανοίξουν στην Αγγλία στις 8 Μαρτίου, γράφει η πρώτη σελίδα της εφημερίδας i, καθώς οι αίθουσες διδασκαλίας αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν στη Σκωτία και την Ουαλία από τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι πολίτες προτιμούν ο καγκελάριος να δώσει προτεραιότητα στην υποστήριξή τους από τον ισολογισμό των οικονομικών.

Η Daily Mail το αποκαλεί “αργή πορεία προς την ελευθερία”, σημειώνοντας ότι, παρά τους περιορισμούς που θα αρθούν για κάποιες κοινωνικές ομάδες, η “αγωνία” συνεχίζεται για καταστήματα, παμπ και ινστιτούτα ομορφιάς. Τέτοιοι τομείς είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστοί έως τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι οικογένειες δεν θα επιτρέπεται επίσης να κάνουν διακοπές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Η Daily Mirror χαρακτήρισε το σχέδιο του πρωθυπουργού ως “επιστροφή στην ύπαιθρο”. Σημειώνει επίσης την επιφύλαξη του υπουργού Εργασίας Sir Keir Starmer, ο οποίος είπε ότι ο κ. Johnson πρέπει να “ακολουθήσει την επιστήμη”.

Η διαδρομή εκτός κλειδώματος στην Αγγλία εμφανίζεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της Daily Express. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην «προσεκτική» προσέγγιση του κ. Johnson για την άρση των μέτρων.

Και η Sun γιορτάζει την αναμενόμενη χαλάρωση των περιορισμών, με τον τίτλο «πορεία προς την ελευθερία» στο πρωτοσέλιδο.

Και τέλος οι Financial Times αναφέρουν ότι η HSBC εντείνει τις προσπάθειές της να «στραφεί προς την Ασία», με την τράπεζα να μετακινεί ανώτατα στελέχη από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ. Η εφημερίδα τονίζει ότι η κίνηση γίνεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, η οποία άφησε την τράπεζα, που ιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε επισφαλή θέση.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...