Βρετανικός Τύπος: «Μεγάλη πολιτική πίεση στους υπεύθυνους του BBC», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Star δηλώνει ότι οι «κάποτε πανίσχυροι βουλευτές του BBC και οι Torries » έχουν «ταπεινωθεί» από το γεγονός, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι του BBC βρίσκονται υπό νέα πίεση, αφού ο 62χρονος ανεξάρτητος παρουσιαστής Gary Lineker θα επιστρέψει στο Match Of The Day καθώς κέρδισε τη μάχη του στο Twitter με το BBC, χωρίς να χρειάζεται να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις. Οι υπεύθυνοι του BBC υποχώρησαν και ζήτησαν συγγνώμη που τον έδιωξαν στον αέρα το Σαββατοκύριακο, αφού δημοσίευσε μια ανάρτηση που επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης» όπου συνέκρινε τη γλώσσα της κυβέρνησης που χρησιμοποιήθηκε σχετικά με την πολιτική της για τους μετανάστες, με αυτή της Ναζιστικής Γερμανίας του 1930. Ο Lineker μετά την επιστροφή του, έγραψε στο Twitter: «Μετά από μερικές σουρεαλιστικές μέρες, είμαι χαρούμενος που το περάσαμε και αυτό. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την απίστευτη υποστήριξη».

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie και ο πρόεδρος Richard Sharp, βρίσκονται υπό «μεγάλη πολιτική πίεση» για το θέμα, λέει η εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι η Downing Street αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της εταιρείας, ενώ οι Εργατικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «το απόλυτο χάος». Ο Davie, 55 ετών επέμεινε ότι έκανε «το σωστό» ζητώντας του αρχικά να παραιτηθεί, ωστόσο, είπε ότι έκανε τον απολογισμό του το Σαββατοκύριακο και κάλεσε τον σταρ να επιστρέψει, κατηγορώντας τη «σύγχυση» και τις «γκρίζες περιοχές» στην καθοδήγηση του BBC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη δήλωσή του ανέφερε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό ήταν δύσκολο για το προσωπικό, τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και τους τηλεθεατές. Ζητώ συγγνώμη”. Εκπρόσωπος της Downing Street είπε ότι ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak ήταν «ευχαριστημένος» που τελείωσε η διαμάχη, ενώ μιλώντας στο San Diego, ο Sunak είπε: «Αυτό που απομένει είναι, το BBC να βεβαιωθεί ότι εφαρμόζει τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές αμεροληψίας του. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και ότι μπορούμε απλά να δούμε ξανά ποδόσφαιρο όπως πρέπει».

Η Guardian αναφέρει ότι το BBC ανακοίνωσε αναθεώρηση των οδηγιών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το προσωπικό και τους παρουσιαστές του. Αναφέρει επίσης ότι, το πρώην στέλεχος του BBC News, Craig Oliver, δήλωσε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια «αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο το BBC χειρίζεται κρίσεις σαν αυτές». Ο Sir Craig Oliver, 53 ετών, είπε: «Νομίζω ότι αυτό που συνέβη εδώ είναι,  Gary Lineker, 1 – η αξιοπιστία του BBC, 0». Ο Gary Lineker εν τω μεταξύ έγραψε ξανά στο Twitter για την καταστολή της μετανάστευσης από την κυβέρνηση, λέγοντας: «Όσο δύσκολες και να ήταν οι τελευταίες μέρες, απλά δεν συγκρίνεται με το να πρέπει να φύγεις από το σπίτι σου από διώξεις ή πόλεμο για να βρεις καταφύγιο σε μια μακρινή χώρα».

Η Metro αναφέρει ότι ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, ζήτησε συγγνώμη για τις «γκρίζες ζώνες» στις κατευθυντήριες γραμμές του BBC και ότι ο πρόεδρος του, Richard Sharp, κατηγορήθηκε ότι «είναι απών» κατά τη διάρκεια της κρίσης. ” Η εφημερίδα αναφέρει επίσης και τον Philip Davies, βουλευτή των Torries, ο οποίος σε δήλωσή του είπε: «Αυτή η αξιολύπητη συνθηκολόγηση είναι η “αρχή του τέλους”. Το BBC έχει δεχτεί κριτική για δεκαετίες, κυρίως επειδή είναι υπερβολικά αριστερό, ωστόσο, αυτή η διαμάχη σχετικά με τον παρουσιαστή Gary Lineker και το ακατάλληλο tweet του έχει βλάψει αυτόν τον πολύτιμο θεσμό και όσοι χαίρονται για τη νίκη του θα πρέπει να αναλογιστούν τις αρνητικές επιπτώσεις του, καταλήγει η εφημερίδα.

Το αποτέλεσμα της διαμάχης είναι ένα «χαστούκι για τους συνδρομητές του BBC», λέει η Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι οι υπεύθυνοί του έχουν κατηγορηθεί για «συνθηκολόγηση» επειδή άφησαν τον Lineker να επιστρέψει στον αέρα χωρίς περαιτέρω τιμωρία. Ο 62χρονος παρουσιαστής, το πιο ακριβοπληρωμένο αστέρι του BBC με 1,35 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, θα φιλοξενήσει τώρα την κάλυψη των προημιτελικών του Κυπέλλου Αγγλίας αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Παρουσιάζω τον αθλητισμό στο BBC για σχεδόν τρεις δεκαετίες και είμαι απεριόριστα περήφανος που συνεργάζομαι με τον καλύτερο και πιο δίκαιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στον κόσμο. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην καρέκλα του Match Of The Day το Σάββατο»

Η Daily Express ρωτά αν η υπόθεση «έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του τέλους συνδρομής», προσθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός Jacob Rees-Mogg χαρακτήρισε το μοντέλο χρηματοδότησης του BBC ξεπερασμένο. Το BBC δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει αξιόπιστα πολιτική αμεροληψία και έχει αποδείξει ότι δεν έχει τα κότσια να την επιβάλει. Το θέμα αφορά το BBC και όχι την άποψη του Lineker, ο οποίος έχει δικαίωμα σε όποια άποψη θέλει. Είμαστε όλοι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και να επιτρέπεται στους ανθρώπους να λένε πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούμε ή μπορεί ακόμη και να τα βρούμε προσβλητικά. «Το θέμα είναι ότι το BBC είναι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας και χρηματοδοτείται από φόρους. Αν δεν ήταν, τότε δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε για την αμεροληψία του. Αν αλλάζαμε τον μηχανισμό χρηματοδότησης του BBC, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο ελεύθερα μέσα ενημέρωσης όπως κάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο, παρά αυτό ότι το BBC είναι αμερόληπτο, κάτι που δεν είναι, και στη συνέχεια να έχει διαφωνίες σχετικά με τις απόψεις συγκεκριμένων παρουσιαστών».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας στις ΗΠΑ, διέλυσε τις αγορές τη Δευτέρα, οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο και να αλλάξουν τις προβλέψεις τους για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αναφέρουν οι Financial Times. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των κεφαλαίων τους και αποκαλεί το επεισόδιο τη «μεγαλύτερη δοκιμασία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από το 2008». Η στήλη του εκδότη της εφημερίδας κατηγορεί τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές ότι δίνουν πολύ λίγη προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των επιτοκίων, κάτι που άφησε εκτεθειμένους δανειστές όπως η Silicon Valley Bank. Για την εφημερίδα, οι βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας ανέπνευσαν με «αναστεναγμό ανακούφισης» όταν χθες επιτεύχθηκε συμφωνία την τελευταία στιγμή για την HSBC να αναλάβει τη βρετανική θυγατρική της Silicon Valley Bank.

Οι Times αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία συμφώνησαν να κατασκευάσουν μια «παγκόσμια κορυφαία» γενιά πυρηνικών υποβρυχίων ως μέρος μιας 20ετούς αμυντικής συνεργασίας. Πηγές λένε στην εφημερίδα ότι βάσει του συμφώνου ασφαλείας Aukus, η Βρετανία θα μπορούσε να διπλασιάσει τον στόλο των υποβρυχίων επίθεσης. Η συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απάντηση σε έναν κόσμο που γίνεται πιο επικίνδυνος, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Rishi Sunak έχει προειδοποιήσει ότι τα χρόνια της αυξανόμενης παγκόσμιας ασφάλειας έχουν τελειώσει και η Βρετανία πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα. Η εφημερίδα περιγράφει το σύμφωνο ως ένα «μεγάλο πραξικόπημα» για τη βρετανική βιομηχανία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καγκελάριος Jeremy Hunt ετοιμάζεται στον αυριανό προϋπολογισμό να αυξήσει το αφορολόγητο για τις συντάξεις κατά περισσότερες από 500.000 λίρες, με στόχο να αποτρέψει τους ανθρώπους από την πρόωρη συνταξιοδότηση και παράλληλα να ενθαρρύνει τους πρόωρα συνταξιούχους να επιστρέψουν στην εργασία τους, αναφέρει η Telegraph. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Μελετών Πολιτικής αποκαλεί το σημερινό όριο του 1 εκατομμυρίου λιρών ως το μεγαλύτερο «εμπόδιο» για την παραμονή στο εργατικό δυναμικό για όσους επηρεάζονται.

Η Sun ασχολείται με την είδηση ότι ο πρώην αστέρας της ποπ και καταδικασμένος παιδόφιλος Gary Glitter επέστρεψε στη φυλακή αφού η εφημερίδα αποκάλυψε  στην κυριακάτικη έκδοσή της ότι ο 78χρονος  είχε μαγνητοσκοπηθεί να συζητά για το πώς να αποκτήσει πρόσβαση στο Dark Web, το οποίο χρησιμοποιείται από παιδόφιλους, ενώ χρησιμοποιούσε smartphone. Ο Glitter κατηγορήθηκε για παραβίαση των όρων εγγύησης, ένα μόλις μήνα μετά την αποφυλάκισή του. Πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι το τηλέφωνο του Glitter παρακολουθούνταν και τώρα υποβάλλεται σε εξονυχιστική ανάλυση.

Η Daily Mirror αναφερόμενη στην ίδια ιστορία, αναφέρει πηγή που λέει στην εφημερίδα: «Ο Glitter δεν έχει φύγει από τον ξενώνα από τότε που αφέθηκε ελεύθερος, έβαλε άλλους κατάδικους να του κάνουν τα ψώνια του. Αλλά τον έστειλαν πίσω στη φυλακή επειδή παραβίασε την άδειά του. Είναι σαφές ότι δεν έχει τύψεις για τα εγκλήματά του». Επέστρεψε χθες το βράδυ στη φυλακή για παραβίαση των όρων εγγύησης, μόλις 39 ημέρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος στα μισά της ποινής 16 ετών για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών κάτω των 13 ετών. Ο δικηγόρος των Slater και Gordon, Richard Scorer, ο οποίος ενεργεί για ένα από τα θύματα του Glitter, είπε: «Είναι ένας άνθρωπος χωρίς τύψεις και ο πελάτης μου ήταν πάντα ξεκάθαρος ότι εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για το κοινό. Ελπίζω ότι θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του πίσω από τα κάγκελα, εκεί που ανήκει».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...