Βρετανικός Τύπος: «Μειώστε τις εορταστικές συναντήσεις» και «Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι Times σχολιάζουν την έκκληση του επικεφαλής ιατρού της Αγγλίας, καθηγητή Chris Whitty, προς τους ανθρώπους να μειώσουν τις προ-χριστουγεννιάτικες συναναστροφές τους, καθώς προειδοποίησε για μεγάλη αύξηση των νοσηλειών από την παραλλαγή Omicron. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα σχόλια του καθηγητή Whitty «ήρθαν σε άμεση αντίθεση» με αυτά του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι «αν και οι άνθρωποι πρέπει να «σκεφτούν προσεκτικά» πριν πάνε σε εκδηλώσεις, η κυβέρνηση δεν ακύρωσε τα πάρτι». Η διαδικασία για τους επιβάτες σε τρένα που καθυστερούν να λάβουν επιστροφές χρημάτων σύντομα θα απλοποιηθεί, αναφέρουν οι Times. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες από τον Απρίλιο, τα άτομα που έκλεισαν τα εισιτήριά τους μέσω της εφαρμογής του σιδηροδρομικού φορέα θα λάβουν μια ειδοποίηση που τους προτρέπει να διεκδικήσουν αποζημίωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 37% των επιλέξιμων για επιστροφή χρημάτων το έτος 2019/2020, λόγω καθυστερημένων ή ακυρωμένων υπηρεσιών, ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω.

«Είναι ο Μπόρις εναντίον των επιστημόνων» ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Daily Mail, η οποία έρχεται σε αντίθεση μεταξύ της «νηφάλιας αξιολόγησης» του καθηγητή Whitty για την Omicron ο οποίος  καλεί τους ανθρώπους να αποφύγουν τις άσκοπες συγκεντρώσεις  και το «αισιόδοξο» μήνυμα του πρωθυπουργού ότι οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις πρέπει να προχωρήσουν – περιγράφοντάς το ως “σημάδι διχασμού μεταξύ επιστημόνων και της κυβέρνησης”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον δίνοντας έναν «αισθητά πιο αισιόδοξο τόνο», επικεντρώθηκε στο ρεκόρ των ενισχυτικών εμβολιασμών και επέμεινε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να κλείσει ο τουρισμός.

“Επιφυλακτικά Χριστούγεννα” είναι ο τρόπος με τον οποίο η Daily Mirror συνοψίζει τις συμβουλές του καθηγητή Chris Whitty, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα “παρακάλεσε” τους γλεντζέδες να συναναστρέφονται μόνο με αυτούς που “πραγματικά έχουν σημασία”. Ο Chris Whitty είπε σε συνέντευξη Τύπου της Downing Street ότι θα «ενθαρρύνει έντονα» τους ανθρώπους να κάνουν τεστ πριν επισκεφτούν ευάλωτα άτομα και να συναντηθούν σε χώρους με καλό αερισμό ή σε εξωτερικούς χώρους, αν είναι δυνατόν, καθώς οι φόβοι αυξάνονται για την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας την Τετάρτη, με 78.610 νέα κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση ακολουθούσε τη σωστή προσέγγιση με το να μην επιβάλλει νέους περιορισμούς και είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα πάρτι δεν ακυρώνονταν, αν και προειδοποίησε το κοινό ότι σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό  των λοιμώξεων από την Omicron έχει διπλασιαστεί και θα προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων.

Πολλές από τις εφημερίδες σημειώνουν επίσης ότι ορισμένα από τα χριστουγεννιάτικα σχέδια της βασίλισσας είναι ακόμα στον αέρα. Η Daily Express γράφει ότι πρόκειται να δεχτεί έως και 40 συγγενείς στο Windsor την επόμενη εβδομάδα, αλλά σταθμίζει τους κινδύνους της «οικογενειακής συγκέντρωσης», καθώς όπως  αναφέρει, η βασίλισσα είναι απρόθυμη να ακυρώσει τις γιορτινές συναντήσεις, αλλά θα περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν αποφασίσει αν θα τις κάνει τελικά. Εν τω μεταξύ, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας επεξηγεί την συμβουλή του καθηγητή Whitty, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με το να «ευχηθεί στη Βρετανία «πολύ λογικά» Χριστούγεννα».

Το ίδιο θέμα εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της Guardian, η οποία αναφέρει την απαισιόδοξη πρόβλεψη του καθηγητή Whitty ότι όλα τα ρεκόρ του κορωνοϊού «θα σπάσουν τις επόμενες εβδομάδες» καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται από ρεκόρ λοιμώξεων από την παραλλαγή Delta και την «ταχέως αυξανόμενη» Omicron. Η Guardian αναφέρει ότι τα κρούσματα Covid έχουν αυξηθεί απότομα στα πανεπιστήμια καθώς περίπου ένα εκατομμύριο φοιτητές ετοιμάζονται να πάνε σπίτι τους για την εορταστική περίοδο, προκαλώντας φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την εξάπλωση του ιού. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει στη τηλεκπαίδευση πριν από το τέλος του τριμήνου και οι μαθητές καλούνται να κάνουν τεστ πριν ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους. 900.000 παραδόσεις κιτ δοκιμής PCR και πλευρικής ροής για οικιακή χρήση θα γίνονται κάθε μέρα από το Σάββατο, αριθμός διπλάσιος από τον συνηθισμένο.

Η ίδια ιστορία υπάρχει και στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph, η οποία ισχυρίζεται ότι στοιχεία από εστιατόρια, χώρους εργασίας και κίνηση χθες υποδηλώνουν ότι «οι άνθρωποι είχαν ξεκινήσει ένα αυτό-επιβεβλημένο lockdown» σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να καταλήξουν σε καραντίνα την ημέρα των Χριστουγέννων. Εν τω μεταξύ, το μεσημεριανό γεύμα των Χριστουγέννων ενός σχολείου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω της φτωχής ποιότητάς του. Η Daily Telegraph γράφει ότι ένας γονιός θεώρησε πως ήταν «επαίσχυντο» ότι πλήρωσε 3,50 λίρες για «ένα ρολό, ένα κομμάτι γαλοπούλας, λίγο λουκάνικο και λίγη γέμιση». Το Steyning Grammar School στο Δυτικό Σάσεξ ζήτησε συγγνώμη και πρόσφερε πλήρη επιστροφή χρημάτων, ενώ ανέφερε ότι το προγραμματισμένο γεύμα είχε επηρεαστεί από απρόβλεπτα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και από ελλείψεις προσωπικού που σχετίζονται με τον Covid.

Η εφημερίδα i για το ίδιο θέμα αναφέρει μια “ημέρα ρεκόρ” για την χορήγηση του ενισχυτικού εμβολίου και την ανακοίνωση ότι τα άτομα άνω των 12 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού  για την δεύτερη δόση του εμβολίου, από τη Δευτέρα. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι τα νοσοκομεία μπορεί να χρειαστεί να μοιράζονται γιατρούς και νοσηλευτές μεταξύ των τμημάτων τους, εάν η αύξηση των περιπτώσεων Omicron αφήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε αναρρωτική άδεια ή σε καραντίνα ταυτόχρονα. Το προσωπικό στο NHS και σε άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες παρακολουθείται και, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι όποιες ελλείψεις προκύψουν, θα καλυφθούν άμεσα από τον στρατό στο πλαίσιο “καλά δοκιμασμένων κυβερνητικών σχεδίων”. Το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων αναφέρθηκαν στο Λονδίνο, ενώ οι νοσηλείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 10% την εβδομάδα και σχεδόν κατά το ένα τρίτο στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περισσότερο προσωπικό έχει προσληφθεί στο NHS για να αποφευχθούν ελλείψεις προσωπικού, αλλά ο κ. Whitty είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «αρκετά σημαντικά κενά σε σύντομο χρονικό διάστημα». Προειδοποίησε επίσης ότι το ποσοστό μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων στα νοσοκομεία θα «αυξηθεί» επειδή τα εμβόλια δεν καλύπτουν απόλυτα την Omicron.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η προειδοποίηση του καθηγητή Whitty θα «εντείνει» τους φόβους των υπευθύνων των επιχειρήσεων, ότι η κυβέρνηση επιβλέπει ένα «lockdown με μυστικότητα» και θα αυξήσει την πίεση στους υπουργούς για ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης σε τομείς όπως η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια. Εταιρείες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται για μια μαζική αναταραχή που προκαλείται από ελλείψεις προσωπικού, καθώς αυξημένος αριθμός εργαζομένων νοσούν από κορωνοϊό, μεγαλώνοντας τους φόβους για περισσότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ενόψει των Χριστουγέννων. Ορισμένα στελέχη φοβούνται μια επιστροφή στο είδος της αναταραχής που βίωσαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κατάστασης όταν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομονωθούν αφού ήρθαν σε επαφή με τον Covid, ενώ  αναμένεται να πληγούν και οι δημόσιες υπηρεσίες. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Jenny Harries, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της Omicron ήταν «πιθανώς η πιο σημαντική απειλή που είχαμε από την αρχή της πανδημίας». Η Harries, είπε στους βουλευτές ότι το ποσοστό μόλυνσης διπλασιαζόταν σε λιγότερο από δύο ημέρες στα περισσότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας: «Οι αριθμοί που βλέπουμε στα δεδομένα τις επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά συγκλονιστικοί σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης που είδαμε στις προηγούμενες παραλλαγές.”

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα παρουσιάζουν φωτογραφίες του Sir Lewis Hamilton που έλαβε τον  τίτλο του ιππότη από τον πρίγκιπα Κάρολο χθες. Η Metro με τίτλο «Αυτό σου ταιριάζει Sir Lewis» γράφει “Αυτός είναι ένας τίτλος που δεν μπορούν να του αφαιρέσουν”, κάνοντας αναφορά στο αμφιλεγόμενο τέλος της σεζόν της Formula 1 το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν έχασε το όγδοο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Metro αναφέρεται επίσης στην καταδίκη του David Fuller, ενός διπλού δολοφόνου που κακοποίησε σεξουαλικά περισσότερα από 100 γυναικεία πτώματα σε νεκροτομεία νοσοκομείων. Αναφερόμενη στην περιγραφή του 67χρονου Fuller ως «όρνιο» από τον δικαστή, η εφημερίδα αναφέρει ότι θα «πεθάνει στη φυλακή» αφού καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες και σε ταυτόχρονη 12ετή φυλάκιση για τα άλλα εγκλήματά του.

Το πρωτοσέλιδο της Sun είναι επικριτικό για την ποινή φυλάκισης 16 εβδομάδων με αναστολή που δόθηκε στην τηλεπερσόνα Katie Price η οποία προκάλεσε ένα ατύχημα ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, με τον τίτλο «Τι τιμή έχει η δικαιοσύνη;», κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά της. Η Sun αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι καλούνται να «περιορίσουν το ποτό με φίλους και συναδέλφους» αυτό το διάστημα, εάν θέλουν να δουν την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...