Βρετανικός τύπος: «Μεθυσμένο στέλεχος των Tories παραιτείται» και «Το Νο 10 προγραμματίζει μείωση του ΦΠΑ», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η παραίτηση του Chris Pincherαπό αναπληρωτή αρχηγού της κυβέρνησης εμφανίζεται σε πολλές από τις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων.

Η Sun, η οποία ανέφερε πρώτη την παραίτησή του, σχολιάζει ότι έχει προκαλέσει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έναν «τεράστιο νέο πονοκέφαλο» Η εφημερίδααποκαλύπτει ότι ο αναπληρωτής αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Chris Pincher, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διότι σε κατάσταση μέθης, συμπεριφέρθηκε άσεμνα σε δύο άνδρες σε μια ιδιωτική λέσχη μελών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι φέρεται να χάιδεψε δύο συναδέλφους του στο Carlton Club, κάτι που οδήγησε αρκετούς βουλευτές των Tories να “παραπονεθούν στο γραφείο των κυβερνητικών στελεχών για τη συμπεριφορά του”. Εθεάθη στο Carlton Club, το κλαμπ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, την Τετάρτη, με μάρτυρες να λένε ότι ήταν εξαιρετικά μεθυσμένος. Ο κ. Pincher εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Tamworth, Staffordshire, και υπηρετεί στο γραφείο των Whips από τον Φεβρουάριο. Οι Whips είναι βουλευτές υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι βουλευτές στηρίζουν την κομματική γραμμή.

Η Guardian αναφερόμενη στην είδηση ​​της παραίτησης του κ. Pincher, σημειώνει ότι είναι η «τελευταία σε μια σειρά καταγγελιών για κακή σεξουαλική συμπεριφορά» από τους συντηρητικούς βουλευτές, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά του κ. Pincher θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στον κ. Johnson. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Pincher παραιτείται από στέλεχος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, αφού κατηγορήθηκε ότι προσέγγισε ακτιβίστρια του Συντηρητικού κόμματος το 2017. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από έρευνα από το Κόμμα των Tories, απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της. Η εφημερίδα εστιάζει και στις αμυντικές δαπάνες, με τον πρωθυπουργό να δεσμεύει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο  η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας Tobias Ellwood είπε ότι η υπόσχεση ήταν: “Πολύ λίγη, πολύ αργά”.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Pincher προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι είχε «πιεί πάρα πολύ» και «ντροπιάστηκε» στην ιδιωτική λέσχη στο Λονδίνο, γράφει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα κατανοεί ότι ο βουλευτής του Tamworth θα διατηρήσει τη θέση του στο Συντηρητικό κόμμα, προκαλώντας «νέα πίεση στον πρωθυπουργό» εάν γίνουν ενδιάμεσες εκλογές για την έδρα του, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη του επιτρέπεται να συνεχίσει να είναι βουλευτής των Tories. Σύμφωνα επίσης με την Telegraph, ο υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών έως και 9%, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απεργία. Σημειώνει επίσης ότι ο κ. Zahawi είναι ο πρώτος υπουργός που αμφισβήτησε τον καγκελάριο Rishi Sunak σχετικά με τις εκκλήσεις του για περιορισμό των μισθών, εν μέσω ανησυχιών ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό.

Η Daily Mail σημειώνει ότι ο Τζόνσον αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με την κρίση του, καθώς είχε προειδοποιηθεί για το διορισμό του κ. Pincher και αντίδραση επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει την παραίτηση του μετά τις κατηγορίες, οι οποίες οδήγησαν σε «μια σειρά καταγγελιών στην Downing Street». Η αντιπρόεδρος των Εργατικών Angela Rayner είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει «σοβαρές ερωτήσεις να απαντήσει» σχετικά με το γιατί στον Πίντσερ δόθηκε ο ρόλος του αναπληρωτή αρχηγού της κυβέρνησης και πώς μπορεί να παραμείνει Συντηρητικός βουλευτής. «Το Συντηρητικό Κόμμα είναι τόσο βυθισμένο στη διαφθορά και τα σκάνδαλα που είναι εντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βρετανικός λαός», είπε. Αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές αποχώρησαν από τις θέσεις τους, τους τελευταίους μήνες μετά από καταγγελίες για τη συμπεριφορά τους.

Η Metro αναφέρεται στη φυλάκιση του εφήβου που βοήθησε στη δολοφονία και στην εξαφάνιση του σώματος του Logan Mwangi σε ποτάμι στην Ουαλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο 14χρονος Craig Mulligan, η ταυτότητα του οποίου μπορεί να αποκαλυφθεί σήμερα, αφού ο δικαστής της υπόθεσης ήρε την εντολή ανωνυμίας, μετακόμισε στο ίδιο σπίτι με τον πεντάχρονο μόλις πέντε ημέρες πριν την δολοφονία του, παρόλο που απείλησε ότι θα τον σκοτώσει. Ο Mulligan καταδικάστηκε για τη δολοφονία μαζί με τη μητέρα του Logan, Angharad Williamson και τον σύντροφό της John Cole, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 28 και 29 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα.

Με τον τίτλο «Αθώος, χαμένος στο σπίτι του κακού», η Daily Mirror σχολιάζοντας την ίδια είδηση, αναφέρει ότι ο Mulligan, ο οποίος ήταν 13 ετών την εποχή που συμμετείχε στη δολοφονία, χαρακτηρίστηκε στο δικαστήριο ως «τέρας». Μεγαλωμένος σε χαοτικές συνθήκες, του άρεσε να βασανίζει ζώα και άλλα παιδιά, ενώ με την επιθετικότητα που τρομοκρατούσε ακόμη και τους ενήλικες. Λέει επίσης ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς οι αρχές επέτρεψαν στον άτυχο, Logan Mwangi, να παραμείνει με την «βάρβαρα δυσλειτουργική οικογένειά του». Κοινωνική λειτουργός που εμπλέκεται στην υπόθεση είπε στην Daily Mirror ότι έμεινε άναυδη από την απόφαση να επιτρέψει στον Mulligan να ζήσει με τον Logan. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί στον Craig Mulligan να ζήσει στο ίδιο σπίτι με τον Λόγκαν. Οποιοσδήποτε κοινωνικός λειτουργός θα το έλεγε αυτό. Είναι κοινή λογική. Το να βάζεις έναν έφηβο σαν αυτόν με ένα νεαρό αγόρι που είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα προστασίας παιδιών θα πρέπει να είναι ένα απόλυτο όχι». Ωστόσο, ο Mulligan μετακόμισε στις 26 Ιουλίου 2021. Πέντε ημέρες αργότερα βρέθηκε το σώμα του Logan.

«Πώς θα μπορούσε αυτό το τραγικό αγοράκι να είναι τόσο πολύ αβοήθητο;» αναρωτιέται η Daily Express αναφερόμενη στην ίδια δολοφονία. Υπάρχει «μεγάλος θυμός» για τον τρόπο με τον οποίο ο Logan «έμεινε εκτεθειμένος από τις ίδιες τις αρχές που είχαν σκοπό να τον προστατεύσουν», σημειώνοντας ότι η οικογένειά του χαρακτηρίστηκε από τη δικαστή ως το «απόλυτο κακό» καθώς τους καταδίκασε σε φυλάκιση. Δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί στον Mulligan να βρίσκεται ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων από τον Logan, ένα ευάλωτο παιδί του οποίου οι υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν. Αντίθετα, ελήφθη απόφαση από το οικογενειακό δικαστήριο να τεθεί επίσημα ο διαταραγμένος έφηβος στη φροντίδα του John Cole και της Angharad Williamson, που σημαίνει ότι θα ζούσε με τον Λόγκαν σε ένα διαμέρισμα με δύο κρεβάτια.

Οι Times αναφέρουν ότι το Νο 10 σχεδιάζει να μειώσει τον ΦΠΑ για να «περιορίσει τον πληθωρισμό και να βοηθήσει τα νοικοκυριά» με την επιδείνωση της κρίσης του κόστους ζωής. Ο Steve Barclay, επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού, πρότεινε μια προσωρινή περικοπή στο τρέχον 20% που χρεώνεται για τις περισσότερες συναλλαγές. Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από βουλευτές των Τόρις για να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση.

Η εφημερίδα i έχει σχόλια από τον Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην πρωθυπουργούς, που σηματοδοτούν την 50ή επέτειο της πρώτης βρετανικής πορείας Pride. Η πρώην πρωθυπουργός Theresa May ζήτησε από τον διάδοχό της να απαγορεύσει τη θεραπεία αλλαγής για τρανς άτομα, αναφέρει η εφημερίδα . Η Theresa May γράφει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να τηρήσει» την υπόσχεσή της να απαγορεύσει την πρακτική και εκφράζει τη λύπη της για την προηγούμενη αντίθεσή της στην ισότητα των LGBT.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η εμπορική απόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στο χειρότερο επίπεδο φέτος από τότε που άρχισε η καταγραφή των αρχείων το 1955, ασκώντας πίεση στην πτώση της αξίας της λίρας ακόμη περισσότερο. Οι «αδύναμες επιδόσεις» των εξαγωγών και η αύξηση των εισαγωγών υπογραμμίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit και προσθέτει τα νούμερα με ακαδημαϊκές μελέτες που δείχνουν μείωση των εξαγωγών από το 2021, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισήχθησαν νέοι συνοριακοί έλεγχοι. Οι Financial Times επίσης περιγράφουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που περιορίζει την ικανότητα της κορυφαίας περιβαλλοντικής ρυθμιστικής αρχής της Αμερικής να περιορίζει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά υπονομεύει την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...