Βρετανικός Τύπος: «Μη ασφαλής ο τοκετός στην Αγγλία» και «Διάρρηξη στους Beckham», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Οι Times αναφέρουν μετά την καταδικαστική ανασκόπηση των υπηρεσιών μητρότητας στο Shrewsbury and Telford NHS Trust, από την μαία, Donna Ockenden, ότι: «Ο τοκετός δεν είναι ασφαλής για τις γυναίκες στην Αγγλία», μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως οι συστάσεις της. Η εφημερίδα βασιζόμενη στα σχόλιά της τονίζει ότι, οι αποτυχίες εκεί «δεν ήταν μοναδικές» και ότι η «ασφαλής φροντίδα μητρότητας για όλους», πρέπει να είναι η κληρονομιά των 201 μωρών που πέθαναν. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο μητρότητας στην ιστορία του NHS», λέει η εφημερίδα καθώς περιγράφει λεπτομερώς τους θανάτους των βρεφών, όπως και 1.592 περιστατικά «ελλιπούς φροντίδας», όπως αναφέρονται στην έκθεση. Μια μητέρα είπε στην εφημερίδα ότι «παρακάλεσε» το προσωπικό να της κάνει καισαρική τομή πριν πεθάνει το μωρό της.

Η αστυνομία πρόκειται να διερευνήσει 600 περαιτέρω υποθέσεις που συνδέονται με την έκθεση Shrewsbury, αναφέρει η Guardian. Μέχρι στιγμής, η έρευνα έδειξε ότι 201 μωρά και εννέα μητέρες θα μπορούσαν να είχαν ή θα είχαν επιβιώσει εάν το σύστημα του NHS είχε παράσχει καλύτερη φροντίδα. Η Guardian έχει επίσης μια αναφορά για τη «σιδηροδρομική γραμμή σωτηρίας της Ουκρανίας» και αποκαλύπτει ότι το προσωπικό των σιδηροδρόμων διακινδυνεύει τα πάντα για να εκκενώσει με ασφάλεια αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες προς τα δυτικά, ενώ τα βαγόνια επέστρεψαν προς τα ανατολικά γεμάτα με τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι είναι “ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας”.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα i ισχυρίζεται ότι η Κίνα έχει προειδοποιηθεί από τον επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνο-πληροφοριών GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Jeremy Fleming, να μην ευθυγραμμιστεί “πολύ στενά” με τη Ρωσία. Ο Πούτιν παραπλανήθηκε από φοβισμένους συμβούλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που προκαλεί ένταση στις ρωσικές συνοικίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι οι σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ φοβισμένοι για να του πουν πόσο άσχημα πάει η σύγκρουση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας «αισθάνθηκε παραπλανημένος από τον ρωσικό στρατό», λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Kate Bedingfield και αυτό οδηγεί σε μια «συνεχόμενη ένταση» μεταξύ τους. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο ανενημέρωτος κ. Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, λέει το Πεντάγωνο. «Ο πόλεμος του Πούτιν ήταν μια στρατηγική γκάφα που άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη μακροπρόθεσμα και ολοένα και πιο απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε η κ. Bedingfield. Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν επίσης ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν σαμποτάρει τον δικό τους εξοπλισμό, κατέρριψαν δικό τους αεροσκάφος κατά λάθος και αρνούνται να εκτελέσουν εντολές καθώς είναι αποθαρρημένοι.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η «εμμονή» με τους λεγόμενους φυσιολογικούς ή φυσικούς τοκετούς και οι προσπάθειες να διατηρηθούν χαμηλά τα ποσοστά καισαρικών, συνέβαλαν στο σκάνδαλο. Η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Sajid Javid, ότι οι υπεύθυνοι θα «λογοδοτήσουν» και λέει ότι η αστυνομία ερευνά περίπου 600 περιπτώσεις. Αναφέρει επίσης λεπτομερώς πως οι μητέρες στις οποίες έπρεπε να γίνει καισαρική τομή «αναγκάστηκαν» να κάνουν φυσιολογικούς τοκετούς.

«Κλεμμένες ζωές», δηλώνει ο τίτλος της Daily Mirror καθώς περιγράφει το σκάνδαλο, μαζί με μια φωτογραφία δύο θλιμμένων μητέρων, της Kayleigh Griffiths και της Rhiannon Davies, που έχασαν τα μωρά τους, να αγκαλιάζουν η μια την άλλη. Οι δύο γυναίκες συνέβαλαν καθοριστικά στη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα αποκάλυψε “δύο δεκαετίες μοιραίων αποτυχιών”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μητέρες «κατηγορήθηκαν λανθασμένα για τον θάνατο των μωρών τους», ενώ τα ζητήματα με τη φροντίδα αγνοήθηκαν. Σε άλλο σημείο, έκθεση αναφέρει ότι η βασίλισσα «επέμεινε» στον βασικό ρόλο του πρίγκιπα Άντριου στην τελετή μνήμης του πρίγκιπα Φιλίππου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ την Τρίτη.

Η Daily Express έχει επίσης ως κύριο θέμα της την αναφορά για το μαιευτήριο του Shrewsbury, μεταφέροντας τα λόγια μιας μητέρας, της οποίας το παιδί πέθανε: «Η δικαιοσύνη έρχεται. Για κάθε μωρό». Η έκθεση των 250 σελίδων αποκάλυψε καταστροφικές αδυναμίες του συστήματος υγείας εδώ και 20 χρόνια.

Η Sun σε αποκλειστικό θέμα αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ ήταν σπίτι με τη 10χρονη κόρη τους Χάρπερ,  όταν ένας «μασκοφόρος διαρρήκτης» εισέβαλε στην έπαυλή τους. Το σπίτι στο Holland Park, στο δυτικό Λονδίνο, είχε πρόσβαση από ένα παράθυρο στον επάνω όροφο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζευγάρι δεν γνώριζε ότι ένας κλέφτης είχε διαρρήξει ένα υπνοδωμάτιο στον επάνω όροφο στο σπίτι τους και ο οποίος έφυγε με επώνυμα ρούχα αξίας χιλιάδων λιρών και ηλεκτρικά είδη. Σύμφωνα με τη Sun, η διάρρηξη ανακαλύφθηκε από τον γιο τους, Κρουζ, όταν επέστρεψε στο σπίτι με φίλους και η αστυνομία αναλύει τώρα πλάνα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Η Metro εστιάζει στη δήλωση της Τετάρτης από τον συντηρητικό βουλευτή, Jamie Wallis, ο οποίος είναι ο πρώτος βουλευτής που μίλησε δημόσια ότι είναι τρανσέξουαλ. Στην ανακοίνωση του στο tweet την Τετάρτη μοιράστηκε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού και εκβιασμού. Ο κ. Wallis, ο οποίος εξελέγη το 2019, είπε ότι “τα πράγματα έχουν πάρει μια πτώση. Δεν είμαι καλά”, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι ο βουλευτής υποστηρίζεται από συναδέλφους και αντιπάλους του. Από την άλλη πλευρά οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονται ακόμα παρά την προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και παραμένει ο σκεπτικισμός σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας για αποκλιμάκωση σε δύο βασικές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, λέει ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια νέα ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα επικεντρωθεί εκ νέου στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Υπάρχει μια «συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων για νέα χτυπήματα στο Ντονμπάς», λέει ο κ. Zelensky, ο οποίος λέει ότι τα χτυπήματα συνεχίστηκαν σε περιοχές που εμπίπτουν στη δέσμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, η Ρωσία – παρά το γεγονός ότι απαιτεί να παραδοθεί για να σταματήσει ο βομβαρδισμός – έχει ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου δεν υπάρχει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρόκειται να επαναληφθούν διαδικτυακά την Παρασκευή, λέει η Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής, η πρόταση να συναντηθούν ο κ. Πούτιν και ο κ. Ζελένσκι έχει απορριφθεί από τη Ρωσία επειδή, λέει, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για ένα προσχέδιο συνθήκης ειρήνης.

Το πρωτοσέλιδο των Financial Times εξετάζει τη Γερμανία και την Αυστρία που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό του φυσικού αερίου εν μέσω μιας διακοπής πληρωμών με τη Ρωσία. Η Μόσχα ζήτησε πληρωμές σε ρούβλια από τις 31 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία απάντησε καλώντας τους πελάτες και τις εταιρείες να χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας λόγω των φόβων ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να εξαντληθούν μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία η οποία είναι μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ΗΠΑ εξετάζουν εάν θα απελευθερώσουν έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τους επόμενους μήνες για να μειώσουν το κόστος των καυσίμων. Μολονότι είναι μόνο θέμα προς το παρόν, έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ εάν αυτό προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγή όλων των εποχών από τότε που οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Strategic Petroleum Reserve τη δεκαετία του 1970. Η ομάδα των μεγάλων χωρών παραγωγής πετρελαίου, γνωστή ως OPEC+, αναμένεται να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία της για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, ωστόσο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναλάβουν δράση καθώς οι τιμές των καυσίμων είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βγάλει μια ομιλία για «τις ενέργειες της κυβέρνησής του να μειώσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις τιμές της ενέργειας και τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τις αμερικανικές οικογένειες».

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρει ότι κορυφαία στελέχη του Βλαντιμίρ Πούτιν φοβούνται να αποκαλύψουν τις «γκάφες της εισβολής» στη Μόσχα. Η εφημερίδα μεταφέρει σχόλια από τον επικεφαλής του GCHQ ότι «οι βοηθοί του Πούτιν του λένε ψέματα». Σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του, ο Sir Jeremy Fleming είπε ότι οι σύμβουλοι του «φοβούνται» να πουν την αλήθεια. Η Telegraph αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη απολύσει οκτώ στρατηγούς και λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι στρέφεται εναντίον των αρχηγών της υπηρεσίας κατασκοπείας του, καθώς επίσης και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει «μια αυξανόμενη στρατιωτική εξέγερση για τον προσωπικό του πόλεμο». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αποστάτες έχουν ήδη ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό σε μια «λεγεώνα» εθελοντών, καθώς εικόνες Ρώσων στρατιωτών που μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν αντιαρματικά όπλα, κοινοποιήθηκαν χθες στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η εφημερίδα είναι επίσης μεταξύ πολλών που παρουσιάζει μια φωτογραφία του Μπρους Γουίλις αφού αποκαλύφθηκε ότι ο σταρ του Χόλυγουντ εγκαταλείπει την υποκριτική λόγω αφασίας.

«Αγωνίστηκε μέχρι το τέλος», είναι ο τίτλος της Daily Star μετά τον θάνατο του Tom Parker των Wanted ως αποτέλεσμα του όγκου στον εγκέφαλο. Ο 33χρονος τραγουδιστής είχε πρόσφατα εμφανιστεί στη σκηνή για μια περιοδεία επανασύνδεσης με το συγκρότημά του, μετά τη διάγνωση της ασθένειας, τον Οκτώβριο του 2020. Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...