Βρετανικός Τύπος: “Μην το χαλάσεις Βρετανία” και “Απολαύστε την ελευθερία με μεγάλη δόση προσοχής” στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Με τον τίτλο “Μην το χαλάσεις Βρετανία” στο πρωτοσέλιδό της η Daily Mail συνοψίζει τον εορταστικό, αλλά επιφυλακτικό τόνο που έχουν πολλά από τα πρωτοσέλιδα καθώς σηματοδοτούν την τελευταία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η εφημερίδα στο ίδιο κλίμα με πολλές άλλες, κάνει αναφορά στα μέτρα για περαιτέρω χαλάρωση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία από τη Δευτέρα. Οι άνθρωποι θα μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά και οι πελάτες μπορούν να καθίσουν στο εσωτερικό σε παμπ, εστιατόρια και καφετέριες για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις νέες ελευθερίες τους. Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ωστόσο, οι συντηρητικοί βουλευτές έχουν πει στον πρωθυπουργό να απορρίψει σχόλια από ειδικούς ότι τα μέτρα κλειδώματος ενδέχεται να χρειαστεί να επεκταθούν λόγω της μετάλλαξης, προσθέτει η εφημερίδα.

Αρκετοί ειδικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δήλωσαν στην Guardian ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγνοήσουν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και να συνεχίσουν να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα σε παμπ και εστιατόρια για να αποτρέψουν τον κίνδυνο η ινδική μετάλλαξη να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων. “Η συμβουλή μου είναι, ότι επειδή μπορείς να κάνεις κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το κάνεις κιόλας”, δήλωσε ο καθηγητής Sir Mark Walport, πρώην διευθυντής της Wellcome Trust, στο Sky News. Ο καθηγητής ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, λέει ότι θα κάνει πράγματα έξω, όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ και ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, Martin McKee, λέει επίσης ότι δεν θα πάει σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια “για κάποιο χρονικό διάστημα”. Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία συνιστά επίσης στους νέους, που μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να υιοθετήσουν μια ιδιαίτερα προσεκτική προσέγγιση στην κοινωνική και σωματική επαφή.

Η Daily Telegraph φιλοξενεί και αυτή τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού στο κύριο άρθρο της, εν μέσω ανησυχίας ότι η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης τροφοδοτείται από άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν, καθώς η “συντριπτική πλειοψηφία” αυτών που βρίσκονται στο νοσοκομείο με την μετάλλαξη δεν είχαν εμβολιαστεί. Για να περιοριστεί η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, όλοι “πρέπει να παίξουν το ρόλο τους” και να κάνουν το εμβόλιο τους, είπε ο κ. Johnson. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τον επόμενο μήνα σχέδια για να προσπαθήσει να αντιστρέψει τα μειωμένα ποσοστά καταδίκης για βιασμό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των θυμάτων να το αποδείξουν σε βίντεο πριν από τη δίκη.  Οι υπουργοί λένε ότι ελπίζουν ότι η κίνηση θα αυξήσει τις δηλώσεις ενοχής, καθώς όσοι κατηγορούνται για βιασμό συχνά πηγαίνουν σε δίκη με την ελπίδα ότι το θύμα θα αποσυρθεί για να αποφύγει την τραυματική εμπειρία της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο δικαστήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσοστό των θυμάτων βιασμού που αποσύρουν τις διώξεις διπλασιάστηκε, από 20% σε περισσότερο από 40%, τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας των «αδιάκριτων» αστυνομικών ερευνών και των μακροχρόνιων δικαστικών καθυστερήσεων.

Η εφημερίδα i τονίζει επίσης ότι οι σημερινές “νέες ελευθερίες έρχονται με μια προειδοποίηση για την υγεία”. Μεταξύ των μέτρων που έχουν αρθεί είναι οι κανόνες σχετικά με τα διεθνή ταξίδια, όπου επιτρέπονται τα ταξίδια σε χώρες της πράσινης λίστας. Ωστόσο, οι Εργατικοί ζήτησαν μακροπρόθεσμη απαγόρευση των διακοπών στο εξωτερικό ενώ ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε για ταξίδια στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι Times αναφέρουν ότι τα σχέδια για διακοπές στο εξωτερικό  έχουν βρεθεί στο «χάος», αφού ο κ. Χάνκοκ προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην επισκεφθούν προορισμούς στον πορτοκαλί κατάλογο, παρά την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, κάνοντας τα ταξίδια αναψυχής έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο νόμιμα πλέον. Τα σχόλιά του έγιναν όταν ο Sir John Bell, μέλος της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης για τα εμβόλια, προέτρεψε κατά των ηπειρωτικών διακοπών, λέγοντας ότι οι άνθρωποι “σίγουρα δεν πρέπει” να πάνε σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα, λόγω των κινδύνων που ενέχουν τα μεταλλαγμένα στελέχη της Covid, καθώς τμήματα της Ευρώπης παρέμειναν “σε μεγάλο βαθμό μη εμβολιασμένα”. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι Times αναφέρουν ότι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προβλέπεται να “προκαλέσει φρενίτιδα” για τα ταξίδια στο εξωτερικό, με τα αεροδρόμια να αναμένουν την πιο πολυσύχναστη ημέρα του έτους. Εν τω μεταξύ, τα εμβόλια προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες στο Bolton, ώστε οι κάτοικοι ηλικίας από 17 ετών και πάνω να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αναφέρει η εφημερίδα. Η πόλη έχει σημειώσει αύξηση των περιπτώσεων της ινδικής μετάλλαξης και οι τοπικοί αξιωματούχοι αψηφούν την οδηγία της κυβέρνησης να εμβολιάσουν όσους βρίσκονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, προσθέτει η εφημερίδα.

“Απολαύστε την ελευθερία με μεγάλη δόση προσοχής”, γράφει η Daily Express, επισημαίνοντας τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την άρση της απαγόρευσης της κοινωνικής απόστασης και αγκαλιάσματος σε κλειστούς χώρους, που λένε ότι το έθνος πρέπει να παραμείνει επιφυλακτικό. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να ελπίζει να φτάσει τους ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την ημέρα, προσθέτει η εφημερίδα.

Κάνοντας λογοπαίγνιο στον τίτλο της η Sun γράφει: “Πάρτε τα σφηνάκια-εμβόλια σας”, συνοδευόμενη από τη φωτογραφία μιας βελόνας και ενός εμβολίου και μιας άλλης γυναίκας που πίνει ένα σφηνάκι. Από σήμερα, οι πελάτες θα μπορούν να πίνουν σε εσωτερικούς χώρους στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. «Χαρούμενη Δευτέρα, φίλοι», σημειώνει η εφημερίδα. Προσθέτει επίσης ότι η διάθεση του εμβολίου θα χορηγείται με “μεγάλη ταχύτητα” για να αποτρέψει ένα νέο κύμα αφού επιβεβαιωθεί ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης που βρέθηκε στην Ινδία.

Η Daily Mirror γράφει στον τίτλο της: “Χαρούμενες στιγμές… προς το παρόν”, που περιλαμβάνει σχόλια από τον κ. Χάνκοκ ο οποίος προειδοποίησε ότι η ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να “εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά” σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρακάτω, η εφημερίδα έχει μια συνέντευξη με τον Άγγλο ποδοσφαιριστή Marcus Rashford σχετικά με το πώς οι δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας  επηρέασαν τη ζωή του σήμερα.

Η Daily Star αναφέρει στον κύριο τίτλο της ότι «οι γύπες της βρετανικής κουλτούρας» ξεχύνονται σε θέατρα, κινηματογράφους και γκαλερί τέχνης, αφού τελικά ανοίξουν τις πόρτες τους σήμερα, καθώς αίρονται κάποιοι περιορισμοί, ενώ προσθέτει ότι γίνονταν κρατήσεις εδώ μήνες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να «κάνετε κράτηση» εισιτηρίων, εξηγεί η εφημερίδα καθώς οι χώροι λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα 50% έως ότου αρθούν οι περαιτέρω περιορισμοί. Η Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ξεπούλησε για τον πρώτο μήνα της επανέναρξης.

Εν τω μεταξύ, ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών AT&T σύντομα θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για να συνδυάσει τη WarnerMedia με την αντίπαλη Discovery, δημιουργώντας έναν κολοσσό 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων (106 δισεκατομμύρια £), σύμφωνα με τους Financial Times. Η συμφωνία γίνεται λίγα χρόνια αφότου η AT&T εξαγόρασε τον ιδιοκτήτη των CNN, HBO και Warner Bros. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει επίσης ότι ο Καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak δεν δείχνει την υποστήριξη του για τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φορολογίας 21%, ενώ αντίθετα θέλει ένα ευρύτερο πακέτο για τη φορολόγηση ομάδων ψηφιακής τεχνολογίας.

Τέλος, η Metro ευχαριστεί τους αναγνώστες καθώς μειώνεται το κλείδωμα και η εφημερίδα αναφέρει ότι «επιστρέφει στην κορυφή» ως «η μεγαλύτερη» εβδομαδιαία εθνική εφημερίδα της Βρετανίας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...