Βρετανικός Τύπος: «Μπορούμε να ξεφύγουμε από την καταιγίδα» και «Γειά σου Liz», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο - Πρωθυπουργική κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο Αρχείου / Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο – Κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Times, διαλέγουν για τίτλο τους την ίδια φράση από την πρώτη της ομιλία προς το έθνος, από τα σκαλιά της  Downing Street: «Μπορούμε να ξεφύγουμε από την καταιγίδα». Η Liz Truss είναι και επίσημα η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και στην πρώτη της ομιλία ανακοίνωσε τρεις βασικές προτεραιότητες – την οικονομία, την ενέργεια και τις υπηρεσίες υγείας. Η κυρία Truss διόρισε την ομάδα της επιβραβεύοντας τους συμμάχους της με θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα ηνία από τον Μπόρις Τζόνσον. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός προέτρεψε τους Συντηρητικούς να στηρίξουν την διάδοχό του, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη Λεύκιο Κιγκινάτο, του οποίου η απέραντη αρετή εξαίρεται ως παροιμιώδης και για τον οποίο οι μελετητές επισημαίνουν ότι ανέλαβε για δεύτερη φορά ηγέτης της Ρώμης.

Η Metro χρησιμοποιεί την ίδια φράση για τίτλο της, αντιπαραβάλλοντάς το με μια φωτογραφία των συγκεντρωμένων βοηθών και υποστηρικτών της κυρίας Truss στριμωγμένους κάτω από ομπρέλες σε μια βροχερή Downing Street. H κυρία Truss έκανεν έναν «βίαιο» ανασχηματισμό κατά τον οποίο απέλυσε περισσότερο από το μισό του υπουργικού συμβουλίου του Μπόρις Τζόνσον. Η πρώτη συνάντηση μετά τον ανασχηματισμό γίνεται σήμερα το πρωί, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην κυρία Truss για να αντιμετωπίσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση την Πέμπτη, στην οποία θα θέσει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, κοστίζοντας δισεκατομμύρια στην κυβέρνηση στη συνέχεια. Θεωρείται ότι το ανώτατο όριο δεν θα καλύψει τις επιχειρήσεις, γεγονός που προκάλεσε μια προειδοποίηση από ειδικούς σε θέματα αφερεγγυότητας ότι δεκάδες χιλιάδες εταιρείες βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς υποστήριξη. Η κυρία Truss αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη πρόκληση – τις πρώτες της ερωτήσεις ως πρωθυπουργού, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Sir Keir Starmer.

Μια δύσπιστη Daily Mirror λέει ότι η κυρία Truss μπήκε στο Νο 10 «γεμάτη υποσχέσεις όπως εξάλλου και οι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί των Tories». Η εφημερίδα επισημαίνει πως, μετά από μια καταρρακτώδη νεροποντή, οι ουρανοί καθάρισαν «σε μια στιγμή γεμάτη ζητωκραυγές», καθώς η νέα πρωθυπουργός απηύθυνε την ομιλία της στο έθνος από την Downing Street. Η κυρία Truss «κατέβηκε στον βρεγμένο δρόμο με καλή διάθεση, εκφώνησε μια σύντομη, απέριττη ομιλία  και μάλιστα κατάφερε να κάνει μια αναφορά για τον βροχερό καιρό στο αποκορύφωμα». Για την Daily Mirror, τα λόγια δεν θα έχουν μεγάλη σημασία εάν η κυρία Truss δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η εφημερίδα λέει ότι «οι ανήσυχοι, καταπονημένοι και κακοπληρωμένοι Βρετανοί» θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν για την κυνική συμπεριφορά τους μετά τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς και απευθύνει μια ευθεία πρόκληση στην κυρία Truss: «Έλα λοιπόν, απόδειξε μας ότι κάνουμε λάθος.  Φτιάξε τώρα τη Βρετανία που διαλύσατε.»

Η Daily Express αναφέρει ότι η κυρία Truss ξεκίνησε την πρωθυπουργία της παίρνοντας «εκδίκηση» από τους συμμάχους του αντιπάλου της στην ηγεσία Rishi Sunak, με έναν «βίαιο ανασχηματισμό» και «με μια αστραπιαία κίνηση για τα ζητήματα που κρατούν πίσω τη χώρα».  Η εφημερίδα υπογραμμίζει τον σημαντικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, στον οποίο έχει επιβραβεύσει στενούς συμμάχους και εξόντωσε εξέχοντες υποστηρικτές του αντιπάλου της. Οι νέοι διορισμοί περιλαμβάνουν τον Kwasi Kwarteng ως καγκελάριο, την Therese Coffey ως Υπουργό υγείας και αναπληρώτρια πρωθυπουργό και τη Suella Braverman ως υπουργό Εσωτερικών. Σχεδόν όλοι όσοι υποστήριξαν τον αντίπαλο της Rishi Sunak απομακρύνθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο η εφημερίδα το αποκαλεί «υπουργικό συμβούλιο των κολλητών» και επισημαίνει ότι η επιθυμία της κυρίας Truss να ενώσει το κόμμα των Tories και την οικοδόμηση μιας κυβέρνησης με τη δική της εικόνα, διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει εξέγερση στην πορεία.

Σε παρόμοια ανάλυση, η Guardian λέει ότι η «ανοιχτή κίνηση» της κυρίας Truss ήταν να επιβραβεύσει τους πιστούς και να απορρίψει ένα υπουργικό συμβούλιο ενότητας ενώ δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία της νέας πρωθυπουργού και του συζύγου της, Hugh O’Leary, να ακτινοβολούν στα σκαλιά του Νο 10. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην άφιξη της νέας πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «οι φόβοι για τον πληθωρισμό υποβαθμίστηκαν», ενώ προσθέτει ότι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ένα πάγωμα των εγχώριων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας «θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό και τη βαθιά ύφεση που καλπάζει». Η Truss αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας σε περίπου 2.500 £ ετησίως έως το 2024 στην πρώτη μεγάλη κίνηση της πρωθυπουργίας της και μαζί με το επίδομα των 400 λιρών που θα δοθεί στα νοικοκυριά αυτό το φθινόπωρο, αναμένεται το ανώτατο όριο τιμής της ενέργειας να διατηρηθεί ουσιαστικά περίπου στο τρέχον, των 1.971 λιρών.

Η εποχή της Truss έχει αρχίσει, γράφει η εφημερίδα i, η οποία αν και αναφέρει ότι η νέα πρωθυπουργός δεσμεύεται να αναπτύξει την οικονομία και να παγώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας,  επισημαίνει μια προειδοποίηση από οικονομολόγους, ότι οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές ενέργειας θα χρειαστεί τελικά να πληρώσουν για τη διάσωση της. Πηγές από την  Downing Street επιμένουν ότι δεν θα χρειαστούν νέοι φόροι για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού πακέτου, το οποίο ανέρχεται σε 200 δισεκατομμύρια λίρες, αντίθετα, θα πληρωθεί από τη γενική φορολογία. Η κυρία Truss πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι φορολογικές περικοπές θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τις φορολογικές εισπράξεις χωρίς να χρειάζονται νέες εισφορές για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της. Η πρωθυπουργός, ο κ. Kwarteng και ο νέος Υπουργός Επιχειρήσεων Jacob Rees-Mogg συνομιλούν για το πακέτο στήριξης εδώ και εβδομάδες και έρχονται σε επαφή με μια μικρή ομάδα αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών για τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής του.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι τα ενεργειακά σχέδια της κυρίας Truss θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό και το συνολικό κόστος θα μπορούσε να είναι πάνω από 150 δισεκατομμύρια λίρες. Υποστηρίζει τη διαβεβαίωσή της ότι έρχεται οικονομική βοήθεια και αναφέρει ότι οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να «μειωθεί στο μισό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», χάρη στα σχέδια για ένα ενεργειακό ανώτατο όριο, αν και ορισμένοι προειδοποιούν επίσης ότι μια ύφεση είναι ακόμα πιθανή. Η Daily Telegraph επίσης, επικροτεί το νέο υπουργικό συμβούλιο ως το «πιο διαφορετικό» που συστάθηκε ποτέ. Για πρώτη φορά, “κανένα από τα μεγάλα αξιώματα του κράτους”, καγκελάριος, υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Εξωτερικών, “δεν κατέχεται από λευκό άνδρα”, τονίζει. Ο σκιτσογράφος της εφημερίδας, Matt, δεν χάνει χρόνο για να βάλει στο στόχαστρο τα σχέδια, απεικονίζοντας μια οικογενειακή στιγμή ενός απογοητευμένου  καταναλωτή που κοιτάει τον λογαριασμό ρεύματος και λέει: “Κανείς σε αυτήν την οικογένεια δεν σβήνει ποτέ το φως; Τα σημερινά παιδιά θα καταλήξουν να πληρώσουν για αυτήν την ενέργεια.”

Σύμφωνα με τους Financial Times τώρα, το σχέδιο της κυρίας Truss για ένα πρόγραμμα διάσωσης ενέργειας μπορεί να ισοδυναμεί με «το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόνοιας στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πακέτο για οικογένειες και επιχειρήσεις θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια λίρες και ότι η εκτιμώμενη κλίμακα του ενεργειακού πακέτου είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόγραμμα υποστήριξης για την Covid. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η εξάρτηση της κυρίας Truss στις φορολογικές περικοπές για την ανάπτυξη, θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε υψηλό 40 ετών στο 10,1 %  και προβλέπεται να αυξηθεί έως και 20 %.

Η Sun ασχολείται με τη συνάντηση των «δύο Ελισάβετ», καθώς η βασίλισσα διόρισε επίσημα την κυρία Truss ως πρωθυπουργό στο Balmoral νωρίτερα την Τρίτη. Το πρωτοσέλιδο της Sun έχει μια φωτογραφία της Βασίλισσας να χαμογελά, με μπαστούνι στο αριστερό της χέρι και να χαιρετάει τη Liz Truss με μια χειραψία. «Γεια σου Liz», γράφει ένα κοινό συννεφάκι συνομιλίας πάνω από τους δύο.

Η Daily Star συνεχίζει με το γνωστό  καυστικό της ύφος,  δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με ένα κοστούμι κλόουν,  δηλώνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει τώρα μια «έλλειψη ανόητων με κόκκινη μύτη», καθώς και ότι οι εργαζόμενοι στο τσίρκο έχουν πει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει έλλειψη κλόουν λόγω προβλημάτων βίζας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...