Βρετανικός Τύπος: «Μυστική σύνοδος κορυφής για το Brexit» και «Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πρόθυρα της κατάρρευσης», στα πρωτοσέλιδα

Ο Observer ασχολείται με το Brexit και μια «έκτακτη διακομματική σύνοδο κορυφής που φέρνει σε επαφή κορυφαία στελέχη», συμπεριλαμβανομένου του Michael Gove και μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου του Keir Starmer. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα  για να συζητήσουν «τις αποτυχίες του Brexit και πώς να διορθωθούν προς το εθνικό συμφέρον», με πηγή να την περιγράφει ως «εποικοδομητική».  Η διήμερη συνάντηση μερικών από τους πολιτικούς των Εργατικών και των Tories και από τις δύο πλευρές της συζήτησης για το Brexit, μαζί με διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας και επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τράπεζες, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καταφύγιο Ditchley Park, στο Oxfordshire το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής. Έγγραφα από τη συνάντηση, που εξασφάλισε ο Observer, την περιγράφουν ως «ιδιωτική συζήτηση» με τον τίτλο: «Πώς μπορούμε να κάνουμε το Brexit να λειτουργεί καλύτερα με τους γείτονές μας στην Ευρώπη;» Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό σωματείο του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζει κλιμάκωση της διαμάχης με την κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο BBC» είναι ο τίτλος των Sunday Times, καθώς αναφέρει τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι ο πρόεδρος του BBC, Richard Sharp, έκανε «σημαντικά λάθη» ενεργώντας ως μεσολαβητής για ένα δάνειο του Μπόρις Τζόνσον, ενώ υπέβαλλε αίτηση για τη θέση. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι είναι “πιθανόν να ασκήσουν πίεση” σε αυτόν και ότι οι ελπίδες του κ. Sharp να επιβιώσει φαίνονται «καταδικασμένες», υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα έχουν «πλήξει σοβαρά» τη φήμη του. Η διαμάχη «προκάλεσε σοβαρή οργή στο BBC», καθώς ανώτερα στελέχη της εταιρείας λένε στην εφημερίδα ότι «υπονόμευσε σοβαρά την αμεροληψία της», ενώ ο κ. Sharp ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, βρετανικά όπλα και άλλος εξοπλισμός θα μπορούσαν σύντομα να κατασκευαστούν στην Ουκρανία, καθώς στελέχη της άμυνας στο Λονδίνο και το Κίεβο συζητούν «βάσει σχεδίων που θα σηματοδοτούσαν την εμβάθυνση των δεσμών της χώρας με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι βρετανικές εταιρείες «είναι πρόθυμες να μην χτυπηθούν με τους Γάλλους και Γερμανούς ανταγωνιστές», καθώς και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες διεξάγουν συνομιλίες. Περιλαμβάνει επίσης μια συνέντευξη με τη νέα υπουργό Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Michelle Donelan, η οποία λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποχωρήσει από το εμβληματικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 100 δισ. Ευρώ, εάν η ΕΕ αρνηθεί να συμφωνήσει με τους όρους ένταξης της Βρετανίας μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των 88 δισεκατομμυρίων λιρών, αλλά αναστέλλεται λόγω μιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Donelan γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «περισσότερο από έτοιμο να προχωρήσει μόνο του» και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ελβετία.

Οι Sunday People αποκαλύπτουν ότι το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες ιατρεία αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ώρες τους καθώς περισσότεροι από ένας στους 10 αυτοαπασχολούμενους γιατρούς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς θέρμανσης.

Το πρωτοσέλιδο της Sunday Express παρουσιάζει έκκληση από την οικογένεια του δίχρονου James Bulger για την 30ή επέτειο από τη δολοφονία του και δημοσιεύει μια συνέντευξη με τον αδερφό του. Ο Michael Fergus λέει στην εφημερίδα ότι δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους δολοφόνους του αδελφού του και προτρέπει τον υπουργό Δικαιοσύνης Dominic Raab να «μείνει πιστός στα σχέδιά του να κρατήσει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του έναν από τους δολοφόνους, τον Jon Venables.  

Η Mail on Sunday αναφέρει ισχυρισμούς ότι στο ΝΑΤΟ πιστεύουν πως ο βρετανικός στρατός δεν είναι κατάλληλος «να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άμυνας ενάντια στη Ρωσία». Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας, μια μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να αναπτύσσεται γρήγορα σε περίπτωση επίθεσης. Πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν στην εφημερίδα ότι το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Γερμανία να παραμείνει επικεφαλής. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της ειδικής ομάδας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...