Βρετανικός Τύπος: «Νέο εμβόλιο Covid το φθινόπωρο» και «Χάος στο Heathrow», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει ένα νέο εμβόλιο Covid που στοχεύει τόσο στον αρχικό ιό, όσο και στη νεότερη παραλλαγή Omicron. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έγκριση του εμβολίου έρχεται μετά από ανησυχίες ότι ένα «επικίνδυνο κύμα Covid» θα μπορούσε να χτυπήσει το φθινόπωρο, καθυστερώντας τις προσπάθειες του NHS να μειώσει τους χρόνους αναμονής και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τα lockdown. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι το σχέδιο του εμβολιασμού βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς οι γενικοί ιατροί απειλούν με μποϊκοτάζ.  Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι  των γιατρών προειδοποίησαν ότι, η μείωση της πληρωμής για την παροχή κάθε εμβολίου σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος και τις ελλείψεις σε προσωπικό θα μπορούσαν να καταστήσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα «μη βιώσιμο», ενώ το Υπουργείο Υγείας και το NHS Αγγλίας δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Οι Times ασχολούνται επίσης με το νέο εμβόλιο της Moderna και αναφέρουν ότι σε όλους τους άνω των 50 ετών είναι πιθανό να προσφερθεί το εμβόλιο ως μέρος μιας ενισχυτικής εκστρατείας που πρόκειται να ξεκινήσει εντός ενός μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός καλείται τώρα να κάνει έναν τέταρτο εμβολιασμό και αναφέρει ότι οι επικεφαλής της υγείας βλέπουν και άλλο γύρο εμβολίων Covid ως ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της πίεσης στο NHS.

Η Daily Telegraph γράφει ότι το Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως υπεύθυνο για την αντιμετώπιση των μεταναστών που περνούν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η είδηση έρχεται τέσσερις μήνες αφότου ο Μπόρις Τζόνσον έβαλε τα πρώτα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού να περιπολούν τη Μάγχη, ενώ η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο στη Συνοριακή Δύναμη. Οι βουλευτές έχουν παραπονεθεί ότι η αστυνόμευση του Καναλιού μετέτρεψε το Πολεμικό Ναυτικό σε «σούπερ υπηρεσία ταξί» για τους μετανάστες. Σε άλλο άρθρο αναφέρει ότι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη αυξήσει τα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δύο εβδομάδες αφότου σημειώθηκε αύξηση 0,5 ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό επιτόκιο κατηγορώντας τες ουσιαστικά ότι απέτυχαν να μετακυλήσουν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων σε εκατομμύρια αποταμιευτές.  

«Το χάος στα αεροδρόμια θα φτάσει στο εξάμηνο» έχει τίτλο η Daily Mail, η οποία  αναφέρει ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επέκτεινε το όριο επιβατών έως τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το αεροδρόμιο δεν θα άρει το όριο του στον αριθμό των επιβατών που πετούν από το αεροδρόμιο λόγω ελλείψεων προσωπικού, γεγονός που σημαίνει ότι έως και ένα εκατομμύριο θέσεις θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι όσοι έχουν κρατήσεις έχουν «μείνει στον αέρα», καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με τις αρχές του αεροδρομίου για να αποφασίσουν ποιες πτήσεις θα ακυρωθούν.

Η υποψήφια για την ηγεσία των Συντηρητικών, Liz Truss, λέει στην εφημερίδα Daily Express ότι θα απορρίψει το αίτημα της Πρωθυπουργού της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, για άλλη μια ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι λάθος προτεραιότητα. Η Nicola Sturgeon και η κυβέρνησή της SNP θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες στη Σκωτία μέσω της παγκόσμιας κρίσης κόστους ζωής, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε. Είπε επίσης ότι τα πρώτα της χρόνια που ζούσε στη Σκωτία την είχαν κάνει «παιδί της Ένωσης» και υποσχέθηκε να προσφέρει σε όλα τα μέρη της χώρας. Η εφημερίδα προσθέτει ότι την εκστρατεία της κυρίας Truss για να γίνει πρωθυπουργός βοήθησαν οι δημοσκοπήσεις που την φέρνουν τέσσερις μονάδες μπροστά από τον ηγέτη των Εργατικών Sir Keir Starmer ως το καλύτερο πρόσωπο για να ηγηθεί της χώρας. Η κ. Truss επίσης υποσχέθηκε να πιέσει για μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία που θα μείωνε έναν μακροχρόνιο δασμό 150 % στις εξαγωγές.

Οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής των αποδοχών απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που θα συμπίπτει με το σχέδιο περικοπής 91.000 θέσεων εργασίας στο Whitehall, αναφέρει η Guardian. Η εφημερίδα τονίζει ότι η κίνηση δημιουργεί μια «πικρή αντιπαράθεση» για την οποία τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι μπορεί να οδηγήσει σε νομικές και βιομηχανικές ενέργειες. Το σωματείο Prospect φέρεται να λέει ότι «κανένας άλλος εργοδότης, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν θα πρότεινε τη μείωση των όρων απόλυσης ταυτόχρονα με τις σκληρές προτάσεις για απώλεια θέσεων εργασίας». Ωστόσο, το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου απαντά λέγοντας ότι «στο πλαίσιο του υψηλού εθνικού χρέους και των αυξανόμενων πιέσεων κόστους, είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι τομείς των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, να είναι προσιτοί καθώς και δίκαιοι τόσο για το προσωπικό όσο και για τους φορολογούμενους». Ένα έγγραφο διαβούλευσης αναφέρει ότι αλλαγές στις πληρωμές απολύσεων θα δημιουργήσουν «σημαντική εξοικονόμηση» στο κόστος των εξόδων.

Μια μητέρα που πάσχει από καρκίνο από μερικές με τα δύο της παιδιά αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά λόγω του κόστους των λογαριασμών ενέργειας, αναφέρει η Mirror. Η Tammy Prescott κατηγορεί τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας ότι «κλέβουν τις πολύτιμες στιγμές» από τις δύο κόρες της κάτι που αποτελεί υπενθύμιση ότι μερικοί άνθρωποι ανυπομονούν για βοήθεια. Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές αφήνουν το στίγμα τους τώρα και η Tammy, η οποία έχει καρκίνο στο στομάχι, δεν μπορεί να ζήσει μερικές ευχάριστες στιγμές με τον σύζυγό της και τα δύο μικρά παιδιά της. Οι Συντηρητικοί, η Liz Truss, ο Rishi Sunak και ο Μπόρις Τζόνσον αξίζουν να πληρώσουν υψηλό τίμημα για την εγκατάλειψη της Tammy και δεκάδων εκατομμυρίων άλλων με υψηλές χρεώσεις, επιτρέποντας σε κερδοσκοπικές ενεργειακές εταιρείες να προκαλέσουν δυστυχία, καταλήγει η εφημερίδα.

Με τίτλο «Η μεγάλη ώθηση», η Sun χαιρετίζει την ανακοίνωση ότι η κυκλοφορία των ενισχυτικών εμβολίων για τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το NHS αυτόν τον χειμώνα, η αναζωπύρωση του Covid είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε».

Η Metro είναι μεταξύ των εφημερίδων που ασχολούνται με την πρώτη ημέρα της δίκης για βιασμούς, του ποδοσφαιριστή της Manchester City, Benjamin Mendy. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του Benjamin Mendy έξω από το Chester Crown Court, ενώ η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ορισμένα από τα φερόμενα θύματα πιστεύουν ότι ήταν κλειδωμένα σε δωμάτια όταν συνέβη η κακοποίηση. Αυτός και ο συγκατηγορούμενος του Louis Saha Matturie κατηγορούνται για βιασμό, ωστόσο και οι δύο άνδρες αρνούνται όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και λένε ότι οι συναντήσεις ήταν συναινετικές. Ο Mendy αρνείται οκτώ βιασμούς, μια απόπειρα βιασμού και μια σεξουαλική επίθεση σε επτά γυναίκες από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Ο Saha, από το Eccles, αρνείται οκτώ βιασμούς και τέσσερις σεξουαλικές επιθέσεις σε οκτώ γυναίκες. Η δίκη συνεχίζεται.

Η Daily Star αναφερόμενη στο ίδιο θέμαμεταφέρει απόσπασμα του εισαγγελέα Timothy Cray QC που ανοίγει την υπόθεση στη δίκη. Ο Benjamin Mendy είναι ένα «αρπακτικό» που πιστεύει ότι είναι ισχυρός που βίαζε θύματα σε ένα κλειδωμένο «δωμάτιο πανικού» στην έπαυλή του στο Mottram St Andrew, στο Cheshire, ισχυρίστηκε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο. Εννέα γυναίκες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι ή τον συγκατηγορούμενο του Louis Saha Matturie, 40 ετών, όπως ισχυρίστηκε. Μία από τις δουλειές του Saha, «ήταν να βρίσκει νεαρές γυναίκες και να δημιουργεί τις καταστάσεις όπου αυτές οι νεαρές γυναίκες θα μπορούσαν να βιαστούν και να υποστούν σεξουαλική επίθεση», πρόσθεσε. Ο εισαγγελέας είπε ότι ο Γάλλος νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Mendy, 28 ετών, και ο Saha ήταν «αρπακτικά που ήταν έτοιμοι να διαπράξουν σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα».

Και τέλος οι Financial Times σχολιάζουν το γεγονός να μειώσει η Κίνα το επιτόκιο δανεισμού σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω επαναλαμβανόμενων lockdown και ενός στεγαστικού τομέα σε «ελεύθερη πτώση» στη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία Perenna πρόκειται να προσφέρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου έως και 50 ετών. Η εφημερίδα εξηγεί ότι σε αυτή τη χώρα οι δανειστές συνήθως προσφέρουν μέγιστη διάρκεια για τέτοιες συμφωνίες 10 ετών, με την νέα εταιρεία να δηλώνει ότι ελπίζει να μειώσει το άγχος που προκαλείται από τα υψηλά επιτόκια. Η εφημερίδα εξηγεί ότι η περικοπή στο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού υπογραμμίζει την «εντεινόμενη ανησυχία» στο Πεκίνο, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης που προκαλείται από την πολιτική του για μηδενικό Covid, τους περιορισμένους αγοραστές των ακινήτων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...