Βρετανικός Τύπος: Νέο σύστημα φωτισμού της Ακρόπολης φωτίζει την «αιώνια πυξίδα» της Αθήνας

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Reuters

Το νέο σύστημα φωτισμού της Ακρόπολης φωτίζει την «αιώνια πυξίδα» της Αθήνας. Ένα νέο σύστημα φωτισμού αποκαλύφθηκε στην Ακρόπολη την Τετάρτη, το οποίο σύμφωνα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα χρησιμεύσει για να φωτίσει τις δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας καθώς και τους ναούς με θέα στην πόλη της Αθήνας.«Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει τώρα την Ακρόπολη, μια γιορτή που ξεπερνά τα σύνορα και τις γλώσσες. Οι αξίες που γεννήθηκαν εδώ απλώθηκαν σε ολόκληρη τη γη ως η σωστή απάντηση στο πώς να οργανώσουμε την κοινωνία», δήλωσε ο Μητσοτάκης.«Η Ακρόπολη είναι ένα ορυχείο μνήμης, μια αιώνια πυξίδα. Η δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας», είπε.Ήταν τον 5ο αιώνα π.Χ. υπό την ηγεσία του Περικλή όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Παρθενώνα, ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου. Ένα διαρκές σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας και της αθηναϊκής δημοκρατίας, ο Παρθενώνας υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια πολιορκίας από τους Ενετούς το 1687, όταν η πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στο ναό χτυπήθηκε από πυροβόλο και εξερράγη. Χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Ωνάση, το νέο σύστημα φωτισμού παρουσιάζει καλύτερα τη γεωμετρία των μνημείων του τόπου και το ανάγλυφό τους, φωτίζοντας τους βράχους του λόφου, τα τείχη της Ακρόπολης και τους ναούς με διαφορετικές εντάσεις.

Από την τελετή φωτισμού της Ακρόπολης 30/09/2020
Από την τελετή φωτισμού της Ακρόπολης 30/09/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Daily Mail

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βρίσκουν κορονοϊό σε δείγματα από οκτώ παραλίες κατά μήκος της λίμνης Superior από τον Ιούλιο – αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του νερού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν ίχνη του ιού σε τέσσερις από τις παραλίες. Εντοπίστηκαν μεταξύ 100 και 1.000 μικροσωματίδια του ιού ανά λίτρο, περίπου 10.000 φορές λιγότερο από τα επίπεδα που βρέθηκαν στα λύματα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονoϊός μπορεί να εξαπλωθεί ή να μεταδοθεί μέσω νερού. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα «ανιχνεύσιμο επίπεδο» του νέου κοροναϊού σε δείγματα παραθαλάσσιου νερού. Η ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα συλλέγει νερό κάθε Σαββατοκύριακο από οκτώ παραλίες κατά μήκος της λίμνης Superior από τις 4 Ιουλίου. Τέσσερις από αυτές είχαν ίχνη SARS-CoV-2 στο νερό, τα σαββατοκύριακα της 11ης Σεπτεμβρίου και της 18ης Σεπτεμβρίου. Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω λίμνης ή θαλασσινού νερού, μπορεί να περιέχει ενδείξεις για το πώς ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλη την κοινότητα.


The Guardian

Η μορφή των προεκλογικών προεδρικών συζητήσεων θα αλλάξει μετά από την καταστροφική αναμέτρηση στο Κλίβελαντ. Η έντονη σύγκρουση των Trump και Biden οδηγεί την Επιτροπή Προεδρικών Συζητήσεων να σχεδιάσει «πρόσθετη δομή» στο μέλλον. Μετά από μια χαοτική βραδιά στο Κλίβελαντ, η Επιτροπή Προεδρικών Συζητήσεων (CPD) εξέδωσε δήλωση την Τετάρτη. Θα ανακοινώσει σύντομα «πρόσθετη δομή στη μορφή των υπόλοιπων συζητήσεων, για να εξασφαλίσει μια πιο ομαλή συζήτηση των θεμάτων». Ο Ντόναλντ Τραμπ διασφαλίζει ότι η πρώτη προεδρική συζήτηση είναι εθνική ταπείνωση. Το CPD είπε ότι είναι ευγνώμων στον Chris Wallace για τον «επαγγελματισμό και τις δεξιότητές του» ως συντονιστή της πρώτης συζήτησης, αλλά άσκησε κριτική για τον χειρισμό του παρουσιαστή του Fox News για την επιθετική και καταχρηστική συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ όταν είπε ότι θα παρέξει «πρόσθετα εργαλεία για διατηρήσει την τάξη». Χάρη στον Τραμπ, η συζήτηση στο Κλίβελαντ ήταν βέβαιο ότι θα είναι κακή. Ο πρόεδρος διέκοψε ή αγνόησε τον Γουάλας, επιτέθηκε επίμονα στον Μπάιντεν, επιτέθηκε στην οικογένειά του, και μάλιστα υποστήριξε τους λευκούς υπερασπιστές.Απομένουν δύο ακόμη προεκλογικές προεδρικές συζητήσεις. «Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται ποτέ να αρνηθεί να μιλήσει με τον αμερικανικό λαό», δήλωσε η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, συνυποψήφια του Μπάιντεν στο CNN. Η επόμενη συζήτηση, στο Σολτ Λέικ Σίτι στις 7 Οκτωβρίου, θα είναι μεταξύ της Χάρις και του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Θα ακολουθήσει η συζήτηση του Trump  εναντίον Biden, προγραμματισμένος για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι, μια εβδομάδα πριν από την τελική συνάντηση στο Νάσβιλ του Τενεσί.

ντιμπέιτ τραμπ μπάιντεν
Από το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν

The Mirror

Οι Αμερικανοί «δεν θα υπερασπιστούν» τον Ντόναλντ Τραμπ που αρνείται να φύγει από το αξίωμα εάν χάσει, λέει ο Μπάιντεν. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε επανειλημμένα να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα – επαναλαμβάνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η αύξηση των ταχυδρομικών ψηφοφοριών θα οδηγήσει σε εκτεταμένη απάτη. Ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να τον υπερψηφίσουν για να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ να παραμείνει στον Λευκό Οίκο εάν χάσει τις εκλογές. «Ο πρόεδρος θα παραιτηθεί. Ο αμερικανικός λαός δεν θα τον υποστηρίξει. Κανένας οργανισμός δεν θα υπερασπίζεται αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Μπάιντεν στο Alliance, Ohio. Ο Τραμπ, ο οποίος κέρδισε στις εκλογές του 2016, ρωτήθηκε κατά τη συζήτηση στο Κλίβελαντ εάν θα δεχόταν το αποτέλεσμα του 2020 και είπε: «Αν δω δεκάδες χιλιάδες ψήφους να χειραγωγούνται, δεν μπορώ να το ακολουθήσω. Αυτό θα είναι μια απάτη που δεν έχετε ξαναδεί». Ο πρόεδρος έχει τώρα πει πολλές φορές ότι δεν θα δεχόταν απαραίτητα το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Μπάιντεν κατέχει ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα στις εθνικές έρευνες για μήνες. Η συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε κακή από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Τραμπ και τους θυμωμένους αντιπάλους του Μπάιντεν, φάνηκε απίθανο να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική της καμπάνιας. «Ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Τελεία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi

Independent

Η Ρωσία προσπαθεί να παραπληροφορήσει σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, προειδοποιεί ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο στρατηγός Sir Nick Carter δήλωσε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, χρησιμοποιούν μια στρατηγική «πολιτικού πολέμου» για «υπονόμευση της συνοχής» και «διαβρώνοντας την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανθεκτικότητα» στον δυτικό κόσμο για την αποφυγή συγκρούσεων με άλλα κράτη. Σε ομιλία του την Τετάρτη, τόνισε το έργο μιας δεξαμενής σκέψης για την πολιτική άμυνας της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χώρες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση του Covid-19. «Η κρίση του Covid κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η χρήση προπαγάνδας, κακής χρήσης δεδομένων, παραπληροφόρησης και στρατηγικής επιρροής παρουσιάζει πολύπλοκες και ταχέως εξελισσόμενες προκλήσεις για τους ερευνητές, την κοινωνία των πολιτών και φυσικά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», είπε, προειδοποιώντας ότι οι «αυταρχικοί αντίπαλοι» αξιοποιούν αυτές τις τεχνικές πιο αποτελεσματικά. «Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας παρακολουθεί πώς μια σειρά από παράγοντες που χειρίζονται το περιβάλλον πληροφοριών για να εκμεταλλευτούν την κρίση Covid-19 για στρατηγικό κέρδος – συμπεριλαμβανομένης της φιλορωσικής πολιτικής εμβολίων των οποίων οι αφηγήσεις παραπληροφόρησης έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύσουν σε ομάδες κοινωνικών μέσων κατά του εμβολιασμού. Ο στόχος τους είναι να κερδίσουν χωρίς να πηγαίνουν στον πόλεμο, να επιτύχουν τους στόχους τους σπάζοντας τη θέλησή μας, χρησιμοποιώντας επιθέσεις που δε θα προκαλούσαν μια αντίδραση πολέμου», είπε. Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η χώρα είχε ολοκληρώσει κλινικές δοκιμές για ένα δεύτερο πιθανό εμβόλιο κατά του Covid-19, που αναπτύχθηκε από το Vector Institute της Σιβηρίας. Ακολούθησε η αμφιλεγόμενη απόφαση των Ρώσων ρυθμιστικών αρχών να εγκρίνουν το εμβόλιο Sputnik V coronavirus της χώρας για οικιακή χρήση στις αρχές Αυγούστου μετά από μικρές δοκιμές σε ανθρώπους. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επέκριναν την κίνηση αδειοδότησης του εμβολίου, καθώς δεν είχε περάσει τις λεγόμενες δοκιμές φάσης 3, που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Το εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε 40.000 άτομα στη Ρωσία σε μια δοκιμή που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...