Βρετανικός Τύπος: «Νέοι φόβοι για την Omicron» και «Αναταραχή στην έρευνα για τα πάρτι», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Η απόφαση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Simon Case να παραιτηθεί από την έρευνα για τα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown της Downing Street, είναι στο επίκεντρο των περισσότερων από τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Οι Times γράφουν ότι η έρευνα για τα πάρτι της Downing Street είναι «σε αναταραχή» αφού ο Case παραιτήθηκε από την έρευνα, τονίζοντας ότι ο «εξωθήθηκε» σε παραίτηση, αφού προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στο δικό του γραφείο, αφήνοντας την έρευνα σε «αταξία» και η Downing Street «βυθίστηκε σε μεγαλύτερη αναταραχή». Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, εν τω μεταξύ, δήλωσε στους Times ότι υπάρχει «τυφλός πανικός» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Omicron. Αυτός ο πανικός προκαλείται από την «ανίκανη» πολιτική ηγεσία που δεν αναπαράγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Michael O’Leary δηλώνει “απογοητευμένος” μετά από 20 μήνες ταξιδιωτικών περιορισμών. Υποστηρίζει ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυξημένους περιορισμούς στις ελευθερίες τους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης από τα διεθνή ταξίδια. «Αν πείτε σε κάποιον κάτω των 30 ετών ότι δεν μπορεί να μπει σε μια παμπ, θα εμβολιαζόταν πολύ γρήγορα», λέει.

Η Mirror γράφει: «Ήταν όλοι σε αυτό», αναφερόμενη στη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης στην παραβίαση των περιορισμών για τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του lockdown πέρυσι. Σημειώνει ότι ο Simon Case “παραιτήθηκε λόγω της ανάμειξης σε αυτό και της δικής του ομάδας”. Η εφημερίδα προτρέπει τον πρωθυπουργό να πάρει διδάγματα από αυτό το «βίαιο πλήγμα». «Κάνει 100 τοις εκατό λάθος», επισημαίνει, κατηγορώντας τους ψηφοφόρους του ότι αποσπώνται από άθλια πρωτοσέλιδα. «Τα προβλήματα βρίσκονται σταθερά στο Νούμερο Δέκα, με την ανησυχητικά ερασιτεχνική λειτουργία του».

Πολλές από τις στήλες κάνουν ζοφερό απολογισμό για τον κ. Τζόνσον καθώς αξιολογούν την κλίμακα της ήττας της Πέμπτης. Η Guardian εκτιμά ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «ενημερωμένος» σχετικά με τον χειρισμό της κυβέρνησης και αν ο πρωθυπουργός «δεν αναλάβει τις ευθύνες του»,  ενδέχεται να «φύγει μέσα σε ένα χρόνο». Περιγράφει την ήττα ως «βόμβα» και σχολιάζει ότι η τακτική αντισυντηρητική ψηφοφορία «παίζει τώρα έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο» στην πολιτική. Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η νίκη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών ήταν το «προβλέψιμο» αποτέλεσμα των παράνομων πάρτι και άλλων σκανδάλων, αλλά επιμένει ότι «αυτό συμβαίνει όταν φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει τις βασικές πολιτικές των Tories», συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών φόρων και της καταστολής της παράνομης μετανάστευσης.

Η εκτίμηση της Daily Telegraph είναι ότι η «προσπάθεια του πρωθυπουργού να απομακρυνθεί από τη σύγκρουση των δημοσκοπήσεων εκτροχιάζεται από νέες διαρροές». Υπό το πρίσμα της πρόσφατης ήττας στις ενδιάμεσες εκλογές και των ανησυχιών που εκφράστηκαν για την έρευνα των πάρτι, η εφημερίδα είναι απαισιόδοξη για τη θέση του κ. Τζόνσον. Επίσης, σύμφωνα με την Telegraph, οι υγειονομικοί έχουν εγκαταλείψει τη μοντελοποίηση που οδήγησε την κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι υπήρχαν 200.000 μολύνσεις Omicron την ημέρα, επειδή οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα σημείωμα, που “κυκλοφόρησε” την Παρασκευή από την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει ότι είναι πλέον λάθος να υποθέτουμε ότι τα κρούσματα Omicron διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες, καθώς η αυξημένη χρήση μάσκας και η εργασία από το σπίτι επιβραδύνουν την εξάπλωση.

Η Daily Express συνεχίζει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και κυκλοφορεί με ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς αυτόν. Οι Tories πιστεύουν πως ο κ. Τζόνσον είναι «ο μόνος ηγέτης με το “θάρρος” να κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δύσκολες στιγμές». Η αξιολόγηση της εφημερίδας είναι: “Κάτω, αλλά όχι έξω! Γιατί πρέπει να πιστέψουμε στον Μπόρις”. Αφού ανακοίνωσε χθες ότι δεν «κλείνουμε», παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό νέο σχέδιο περιορισμού των κοινωνικών συγκεντρώσεων στους εσωτερικούς χώρους, συνεχίζει η εφημερίδα. Όπως φάνηκε τον περασμένο Απρίλιο, αυτή η πολιτική υποτίθεται ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το NHS. Προς το παρόν, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει εγκρίνει τον «διακόπτη κυκλώματος» για να επιβραδύνει την Omicron. Παρά τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν την περασμένη εβδομάδα, χθες αναφέρθηκαν 93.045 κρούσματα, η τρίτη συνεχόμενη ημέρα ρεκόρ, ενώ νέες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ορισμένα από τα σημερινά πρωτοσέλιδα αναφέρουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Covid-19 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο θέμα της εφημερίδας i  αναφέρει ότι οι λοιμώξεις από την Omicron είναι πλέον “εκτός ελέγχου” και ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Delta, υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος να μολύνεις άλλο μέλος της οικογένειας εάν έχεις μολυνθεί με την Omicron. Τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου πρόκειται να παραστεί και ο Πρωθυπουργός. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι κυβερνητικοί επιστήμονες «γίνονται όλο και πιο δυσάρεστοι» για τις επόμενες εβδομάδες, ωθώντας τους υπουργούς να καταρτίσουν σχέδια για ένα δεκαπενθήμερο lockdown μετά τα Χριστούγεννα. Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, οι ειδικοί της SAGE υποστήριξαν την απαγόρευση της κοινωνικής επαφής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ πιστεύεται ότι θέλουν τα νέα μέτρα να ληφθούν πριν από την 1η Ιανουαρίου για να αποφευχθεί η αύξηση των νοσηλειών σε 3.000 την ημέρα. Ο χρόνος λήψης τέτοιων μέτρων είναι κρίσιμος», αναφέρουν τα πρακτικά της συνάντησης, που διέρρευσαν από το BBC. «Η καθυστέρηση μέχρι το 2022 θα μείωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων και θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό ότι αυτές θα αποτρέψουν σημαντικές πιέσεις στις εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λοιμώξεις από την Omicron θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε “μεγάλο αριθμό ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία”. Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» πως η Omicron είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του Covid-19. Λέει επίσης ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak θα περάσει το Σαββατοκύριακο εξετάζοντας εάν θα προσφέρει νέα οικονομική στήριξη σε παμπ και εστιατόρια που υποφέρουν από κατάρρευση των επιχειρήσεων καθώς οι άνθρωποι ακυρώνουν τα χριστουγεννιάτικα σχέδια τους. Η εφημερίδα δίπλα από την φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζει ότι είναι “σε δοκιμαστική περίοδο” μετά την ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές του North Shropshire.

«Τώρα μειώστε τον κανόνα των 10 ημερών» είναι ο τίτλος της Daily Mail. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν πιέσεις οι κανόνες απομόνωσης του Covid να χαλαρώσουν και να μειωθεί η περίοδος καραντίνας σε επτά ημέρες, αντί της τρέχουσας οδηγίας για 10 ημέρες απομόνωσης ή να τελειώσει ακόμη νωρίτερα για τα άτομα που έχουν αρνητικό τεστ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι πως η Βρετανία θα μπορούσε να «κλείσει», καθώς η αυτοαπομόνωση φέρνει χάος στα σχολεία, τα νοσοκομεία και την οικονομία. Εν τω μεταξύ η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για lockdown δύο εβδομάδων, μετά τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων για την ανάμειξη των νοικοκυριών, για να περιορίσουν το κύμα Omicron.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Star είναι λίγο πιο γιορτινό. Η εφημερίδα γράφει ότι «υπάρχουν πιθανότητες να χιονίσει στις 25 Δεκεμβρίου» και τιτλοφορείται «white xmask», αναφέροντας την επιστροφή των υποχρεωτικών μασκών σε ορισμένες περιοχές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...