Βρετανικός Τύπος: «Νίκη εμβολίου» και «Ο Captain Tom, Sir Tom Moore στο νοσοκομείο»

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι χαρούμενος αφού όλοι οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας της Αγγλίας έλαβαν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αναφέρουν οι Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι το NHS έχει φτάσει περίπου σε 10.000 κέντρα φροντίδας με ηλικιωμένους κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μικρός αριθμός είχε αναβάλει τις επισκέψεις τους λόγω των τοπικών εστιών κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, οι φωτογραφίες του Sir Tom Moore, γνωστού ως Captain Tom εμφανίζονται στις περισσότερες πρώτες σελίδες αφού εισήχθη στο νοσοκομείο με κορονοϊό.

Μετά τη διάθεση του εμβολίου στους  οίκους ευγηρίας, η Daily Telegraph γράφει ότι ο κ. Johnson δεσμεύεται να “επιταχύνει” το πρόγραμμα σε όλο τον πληθυσμό. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση, με ρεκόρ των 598.389 εμβολίων το Σάββατο. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία θα δώσει προτεραιότητα στην προσφορά εφεδρικών εμβολίων στην Ιρλανδία μόλις εξασφαλιστούν τα αποθέματα για την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους αφού πυροδότησαν τη διεθνή οργή με τα σχέδια τους να περιορίσουν την εξαγωγών εμβολίων, αναφέρουν οι Financial Times. Τα νέα μέτρα δίνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσία να αποκλείουν τις αποστολές εμβολίων από εταιρείες που έχουν επίσης συμβάσεις προμήθειας στην ΕΕ. Ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους νέους κανόνες εξαγωγής και η Νότια Κορέα προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην πάρουν περισσότερα εμβόλια από ό, τι χρειάζονται, συνεχίζει η εφημερίδα. Σε άλλο άρθρο της αποκαλύπτει ότι μεγάλες διεθνής επιχειρήσεις εξετάζουν αν πρέπει να αποκλείσουν το Χονγκ Κονγκ από τα συμβόλαιά τους εξαιτίας του φόβου ότι η αυστηρότητα των νέων κανονισμών που επιβάλλει η  Κίνα θα υποβαθμίσει την νομιμότητα στην περιοχή.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο σπάει το ρεκόρ του εμβολιασμού με 600.000 εμβόλια την ημέρα” είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i. Σχεδόν το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί σε μία ημέρα, αναφέρει η εφημερίδα, με τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού να αναμένεται να είναι εμφανή σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η εφημερίδα τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της υγείας προειδοποίησαν ότι η χαλάρωση του lockdown θα πρέπει να είναι σταδιακή.

Η Daily Express καλωσορίζει τα σχόλια του υπουργού Υγείας Matt Hancock ότι ο αυξημένος ρυθμός της διάθεσης εμβολίων σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο για ένα όμορφο καλοκαίρι, με τίτλο « 9 εκατομμύρια εμβόλια στον δρόμο μας για ένα υπέροχο Βρετανικό καλοκαίρι»

Ωστόσο, θα χρειαστούν μήνες για το NHS στην Αγγλία για να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς του μετά το τέλος της κρίσης του Covid, αναφέρει η Guardian, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι «εξαντλημένο και τραυματισμένο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος των νοσοκομείων προειδοποίησε ότι “πολύ μεγάλος αριθμός” προσωπικού ενδέχεται να πάρει μακροχρόνια άδεια ασθενείας ή να παραιτηθεί. Οι ακυρωμένες χειρουργικές επεμβάσεις θα χρειαστούν επίσης χρόνο για να επιστρέψουν στο φυσιολογικό, συνεχίζει η έκθεση. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το NHS θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια ένταση».

Η Metro γράφει και αυτή την είδηση ότι ο Sir Tom Moore είναι στο νοσοκομείο. Ο 100χρονος βετεράνος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος συγκέντρωσε εκατομμύρια για φιλανθρωπικά ιδρύματα του NHS πέρυσι, αρρώστησε μετά την επιστροφή του από ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στα Barbados, προσθέτει η εφημερίδα. Η κόρη του, Χάνα Ίγκραμ-Μουρ, είπε ότι είχε πάσχει από πνευμονία και βρέθηκε θετικός στον Covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα.

Και η Daily Mirror αναφέρεται στην εισαγωγή του Σερ Τομ στο νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός είπε: “Εμπνεύσατε ολόκληρο το έθνος και όλοι σας ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση.”

Το “Προσευχηθείτε για τον Τομ” είναι ο τίτλος στο μπροστινό μέρος της Sun, συνοδευόμενος από μια φωτογραφία του να περπατά. Η κόρη του, η κ. Ingram-Moore, είπε ότι δεν είναι σε ΜΕΦ και ευχαρίστησε τους γιατρούς που κάνουν “ό, τι μπορούν” για να τον κάνουν να νιώθει άνετα.

Εν τω μεταξύ, η Daily Mail ασχολείται με τον οικονομικό και επαγγελματικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η πανδημία στα παιδιά, σύμφωνα με μια οικονομική ερευνητική ομάδα. Οι μαθητές που έχασαν μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 350 δισεκατομμύρια £ σε χαμένα κέρδη από τη σταδιοδρομία τους, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Φορολογικών Σπουδών. Τα παιδιά που έχασαν έξι μήνες κανονικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να χάσουν κατά μέσο όρο εισόδημα 40.000 £ στη διάρκεια της ζωής τους, προσθέτει η έκθεση, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να βοηθήσει τους νέους να αναπληρώσουν τα κενά.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...