Βρετανικός τύπος: Ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω Covid-19 παγκοσμίως πλησιάζει τα 25 εκατομμύρια – Τα κρούσματα αυξάνονται «εκθετικά» στη Γαλλία

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

Covid-19: Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως πλησιάζει τα 25 εκατομμύρια (επί του παρόντος 24.982.000 σύμφωνα με τον ιχνηλάτη Johns Hopkins). Περισσότεροι από 840.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό. Η Γαλλία ανέφερε 5.453 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το Σάββατο και το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ανησυχητική» μετά από μια απότομη αύξηση της προηγούμενης ημέρας όταν η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαρτίου. Η Βραζιλία έχει καταγράψει άλλους 758 θανάτους κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες και 41.350 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των θανάτων του έθνους να ανέρχεται σε 120.262 και 3.846.153 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσαν τον περιορισμό των γάμων και άλλων τελετών στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, καθώς ο αριθμός των καθημερινών περιστατικών και θανάτων λόγω κορονοϊού αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο για περισσότερο από δύο μήνες. Η Ινδία θα ανοίξει ξανά τα υπόγεια σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις με περιορισμένο τρόπο από την επόμενη εβδομάδα, παρά τα αυξημένα κρούσματα από κορονοϊό. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.108 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την κυβέρνηση το Σάββατο, χαμηλότερα από το ποσοστό που καταγράφηκε την Παρασκευή. Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανέφερε το Σάββατο 5.974 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κοροναϊό και 673 επιπλέον θανάτους, φθάνοντας το σύνολο σε 591.712 κρούσματα και 63.819 θανάτους.

Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου το Σάββατο μετά από μαζική διαμαρτυρία ενάντια στους πανδημικούς περιορισμούς της χώρας στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα ζήτησε 1,75 δισ. Δολάρια (1,31 δισ. Λίρες) οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς η οικονομία της χώρας χτυπήθηκε από την πανδημία.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν ξανά το Σάββατο στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακή διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

Mirror

Οι διακοπές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι μια επιλογή για τους Βρετανούς ταξιδιώτες χάρη στις κορυφαίες παραλίες της χώρας, το νόστιμο φαγητό και τη συναρπαστική ιστορία. Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στους παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ελλάδα έχει επιβιώσει στον κατάλογο ταξιδιωτικών προορισμών της Βρετανίας μέχρι στιγμής, παρά τους άλλους δημοφιλείς γειτονικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Κροατία. Κατά συνέπεια, πολλοί Βρετανοί ελπίζουν ότι μπορούν ακόμα να κάνουν μια απόδραση στην Ελλάδα.  Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊού αυξάνονται στη χώρα. Για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, οι ελληνικές αρχές παίρνουν αυστηρότερα μέτρα. Χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO) αποκάλυψε μια νέα ενημέρωση ταξιδιωτικών συμβουλών για την Ελλάδα. Η FCO εξήγησε ότι οι περιορισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί στα νησιά Πάρος, Αντίπαρος και στο νησί της Ζακύνθου. “Αυτή η λίστα μπορεί να επεκταθεί”, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.  «Οι ελληνικές αρχές είναι πιθανό να επιβάλλουν πρόσθετους τοπικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε ορισμένες περιοχές, εάν αντιληφθούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων».

Η φιλονικία του Harry Maguire «μπορεί να έχει αφήσει έναν αστυνομικό μόνιμα τραυματισμένο». Ο δικηγόρος Ιωάννης Παραδείσης, λέει ότι ο αστυνομικός έχει πάει δύο φορές στο νοσοκομείο, είχε πόνους και φοβάται ότι η πλάτη του δεν θα επανέλθει ποτέ.Ο κ. Παραδείσης, που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς, είπε στο Sunday Mirror: «Ο χειρότερος τραυματισμός ήταν του αστυνομικού που ρίχτηκε στο πεζοδρόμιο από τον Χάρι Μαγκουάιρ. Έχει τραύμα στη μέση. Χτύπησε την πλάτη του”. Ερωτηθείς εάν ο αστυνομικός θα μπορούσε να μείνει με μόνιμο τραυματισμό, είπε: «Δεν μπορώ να πω όχι. Είναι δυνατόν, ναι, με τέτοιου είδους τραυματισμό. Φυσικά και θα μπορούσε να του προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον». Ο Χάρι Μαγκουάιρ έσπρωξε επίσης έναν άλλο αστυνομικό που προσπαθούσε να του περάσει χειροπέδες και τραυμάτισε το δεξί του χέρι. Και ο αδελφός του Maguire, ο Joe χτύπησε έναν αστυνομικό, ο οποίος είχε σημάδια στα χείλη του που ήταν ορατά κατά τη διάρκεια της δίκης. Όταν ρωτήθηκε αν αξιωματικοί θα μηνύσουν τον Μαγκουάιρ, συνέχισε: «Δεν έχει συζητηθεί, αλλά δεν το αποκλείουν. Στο δικαστήριο η υπεράσπιση είπε ότι οι αστυνομικοί το κάνουν για τα χρήματα, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Θέλουν μια ηθική αναγνώριση του τι έχει συμβεί. Ο Maguire θα μπορούσε να πει Λυπάμαι πολύ για τους αστυνομικούς που χτυπήθηκαν, αλλά αντ’ αυτού λέει ότι δεν τους χτύπησε τόσο, όσο οι αστυνομικοί αυτούς. Ο δικηγόρος υπεράσπισής τους είπε στο δικαστήριο « Έχουμε βίντεο», αλλά δεν τα έδωσαν στο δικαστήριο. Αν τα έχουν, γιατί δεν τα δείχνουν; Αφήστε τους να δείξουν τι έχουν στα τηλέφωνά τους. Οι αστυνομικοί θέλουν μια συγγνώμη από τον Maguire ή ακόμα και την Manchester United ως ομάδα, ή την οικογένεια Maguire, λέγοντας ότι καταδικάζουν τη βία και ότι λυπούνται που οι αστυνομικοί χτυπήθηκαν».

Daily Mail

Τα κρούσματα αυξάνονται «εκθετικά» στη Γαλλία: Ο Macron αρνείται να εφαρμόσει ένα εθνικό κλείδωμα μετά από 7.379 περιπτώσεις σε 24 ώρες – το υψηλότερο επίπεδο της χώρας που καταγράφηκε από την κορύφωση της αρχικής επιδημίας τον Μάρτιο. O Εμμανουήλ Μακρόν επέμεινε ότι η χώρα έκανε «τα πάντα για να αποφύγει άλλο κλείδωμα». Οι αριθμοί αντιπροσώπευαν αυτό που το υπουργείο Υγείας περιέγραψε ως εκθετική αύξηση λίγες μέρες πριν εκατομμύρια παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Kαθώς ένα δεύτερο κύμα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αύξηση έχει δημιουργήσει την πιθανότητα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κλείσει ξανά τη χώρα, με τον Πρόεδρο Macron να λέει στους δημοσιογράφους ότι θα ήταν επικίνδυνο να αποκλείσουμε οποιοδήποτε σενάριο.  Ο σημερινός αριθμός των 4668 περιπτώσεων ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος στις 29 Ιουλίου, ενώ υπήρξε επίσης αύξηση από την ίδια ώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο αριθμός ήταν 3169. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στη Γαλλία από το Covid-19 έχει φτάσει σήμερα σε 30.596. Οι αρχές αναζητούν τώρα τρόπους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου χωρίς νέο κλείδωμα. Από την Παρασκευή οι Παριζιάνοι φορούν μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους στην πρωτεύουσα.

Οι διασώστες ανέσυραν 209 μετανάστες με ασφάλεια από το σκάφος διάσωσης του Banksy σε άλλο σκάφος διάσωσης, αφού το πλήρωμα έστειλε προειδοποιήσεις λέγοντας ότι είχε κολλήσει στη Μεσόγειο λόγω υπερφόρτωσης και θα μπορούσε να ανατραπεί. Το σωστικό σκάφος που χρηματοδοτήθηκε από τον καλλιτέχνη του δρόμου Banksy, ήταν υπερφορτωμένο και κινδύνευε να ανατραπεί μεταξύ της Μάλτας και του νησιού της Λαμπεντούσα. Νωρίτερα το Σάββατο, οι Ιταλοί ακτοφύλακες μπόρεσαν να σώσουν μόνο 49 από τους πιο ευάλωτους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών, αλλά αργά χθες το βράδυ, το σκάφος διάσωσης Sea Watch 4 έφτασε για να βοηθήσει «όλους τους υπόλοιπους επιβάτες» από το Louise Michel.  Οι 209 μετανάστες μεταφέρθηκαν από το MV Louise Michel σε άλλο σκάφος διάσωσης, αφού το πλήρωμά του έστειλε μια σειρά προειδοποιήσεων λέγοντας ότι το σκάφος δεν μπορούσε να κινηθεί λόγω υπερφόρτωσής του.

Independent

Περίπου 100.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ Λούις στον Μαυρίκιο το Σάββατο, τρεις εβδομάδες μετά από πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την βύθιση ενός φορτηγού πλοίου και λίγες μέρες αφότου βρέθηκαν δεκάδες δελφίνια νεκρά. Η διαδήλωση έχει χαρακτηριστεί ως «σημείο καμπής» για τη χώρα. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι με μαύρα, κρατούσαν πλακάτ με σχέδια δελφινιών ή αναφέροντας «citoyen leve citoyen» (πολίτες ξυπνούν πολίτες) και άλλοι κυματίζουν σημαίες του Μαυρικίου καθώς περπατούσαν ειρηνικά στην πρωτεύουσα.  Ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία του Μαυρικίου. Πολλά καταστήματα στο Port Louis έκλεισαν νωρίς καθώς οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στην διαδήλωση. Απευθυνόταν σε αρκετούς ακτιβιστές που επέκριναν την κυβέρνηση του Μαυρικίου για τον χειρισμό της πετρελαιοκηλίδας και ζήτησαν να παραιτηθεί. Η βύθιση του πλοίου και οι εκτιμώμενοι 1.000 τόνοι πετρελαίου που χύθηκαν προκάλεσαν ευρεία λαϊκή οργή προς την κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά τη διαρροή πετρελαίου, οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να παρευρεθούν σε συνέντευξη Τύπου του βουλευτή του Δρ Arvind Boolell, αρχηγού της αντιπολίτευσης, έναν από τους βασικούς διοργανωτές της πορείας, ο οποίος είχε προηγουμένως ισχυριστεί, ότι υπήρξε μια προσπάθεια να τον εκφοβίσουν. Διοργανώθηκαν επίσης διαδηλώσεις από Μαυριτανούς στο εξωτερικό σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Γενεύη και στο Οντάριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...