Βρετανικός Tύπος: Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις 300.000

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

H προεδρία του Joe Biden πλησιάζει. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ακόμη δεν έχει κριθεί, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Σε αυτή τη στιγμή αβεβαιότητας, οι υπεύθυνες και ακριβείς αναφορές δεν είχαν ποτέ σημασία. Πρόκειται για μια χαοτική, επισφαλή προεδρική εκλογή γεμάτη παραπληροφόρηση. Το αποτέλεσμα θα έχει συνέπειες για τον κόσμο – για την παγκόσμια δημοκρατία και την πρόοδο. Οι διατλαντικοί δεσμοί, οι σχέσεις της υπερδύναμης και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Ο Joe Biden φαίνεται έτοιμος να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, αφού πήρε το προβάδισμα στην Πενσυλβάνια. Ο Μπάιντεν ηγείται τώρα του Ντόναλντ Τραμπ με 12.497 ψήφους στην Πενσυλβάνια, αλλά το AP δεν έχει ακόμη δηλώσει νικητή στην πολιτεία. Ο Μπάιντεν προτίθεται σαφώς να δηλώσει τη νίκη, σχεδιάζοντας να δώσει ένα πρώτο διάγγελμα απόψε. Μέχρι τώρα, ο Μπάιντεν ηγείται του Τραμπ στη Γεωργία με μόλις 1.558 ψήφους, όπου περίπου 5 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Το προβάδισμα του Μπάιντεν στη Νεβάδα αυξήθηκε σε 20.137 ψήφους.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον ιό στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις 300.000 και ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Οι καταγεγραμμένοι 300.688 θάνατοι της περιοχής είναι δεύτεροι μετά τους 408.841 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Σε όλο τον κόσμο, έχουν υπάρξει 1.235.148 θάνατοι που σχετίζονται με το Covid-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με 234.944 θανάτους, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία με 161.736, την Ινδία 124.985, το Μεξικό 93.772 και το Ηνωμένο Βασίλειο 48.120. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταγράψει περισσότερες από 120.000 νέες καθημερινές λοιμώξεις – σπάζοντας ένα ρεκόρ την προηγούμενη ημέρα. Η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Σουηδία ήταν μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων  την Παρασκευή. Η Γαλλία κατέγραψε ρεκόρ 60.486 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την Παρασκευή, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 58.046 την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Η Ιταλία έχει καταγράψει 37.809 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, το υψηλότερο της χώρας, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός ήταν πάνω από 3.000 σε σχέση με την Πέμπτη των 34.505. Η Ευρώπη συνεχίζει να βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πολλές χώρες επιλέγουν νέα καθολικά lockdown. Η Ρωσία κατέγραψε σχεδόν 10.000 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό τον Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα από την κρατική υπηρεσία στατιστικών στοιχείων, Rosstat, δείχνουν ότι 9.798 θάνατοι στη χώρα συνδέονται με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού τον Σεπτέμβριο, ενώ οι θάνατοι από όλες τις αιτίες αυξήθηκαν κατά 23% από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η ασπιρίνη πρέπει να αξιολογηθεί ως πιθανή θεραπεία για το Covid-19 σε μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων λόγω των υπερδραστικών αιμοπεταλίων, των κυτταρικών θρόμβων που βοηθούν στη διακοπή της αιμορραγίας. Η ασπιρίνη είναι αντιαιμοπεταλιακός παράγοντας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τη βιοασφάλεια σε χώρες που εκτρέφουν βιζόν, αφού η Δανία διέταξε την σφαγή των ζώων σε εθνικό επίπεδο. Η Μαρία van Kerkhove, τεχνική διευθύντρια του ΠΟΥ για το Covid-19, δήλωσε ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ ζώων και ανθρώπων ήταν «ανησυχητική». Από τον Ιούνιο, η Δανία κατέγραψε περισσότερες από 200 περιπτώσεις Covid που σχετίζονται με τα βιζόν. Είναι ένα στέλεχος του μεταλλαγμένου κορονοϊού που ώθησε τη Δανία να εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό των ζώων.

CTV News

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη ομόφωνα τη σοβαρή κακοποίηση ζώων ως κακούργημα που μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης 10 ετών κατ’ ανώτατο όριο. Μέχρι τώρα, η σκληρότητα απέναντι στα ζώα ήταν ένα λιγότερο σοβαρό αδίκημα, που τιμωρείτο με πρόστιμο. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, οι άνθρωποι που κακομεταχειρίζονται τα ζώα θα πρέπει επίσης να πληρώσουν “πρόστιμο που κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ”. Η ελάχιστη ποινή φυλάκισης θα είναι ένα έτος. Ο νόμος ορίζει κακοποίηση την «δηλητηρίαση, το κρέμασμα, την καύση ή τον ακρωτηριασμό των ζώων». Ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος εισήγαγε το νόμο, δήλωσε ότι ήταν «ένα ισχυρό μήνυμα που έστειλε το κοινοβούλιο στην κοινωνία. Η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να δέχεται τέτοιες πράξεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα και επιτάχυναν τη νομική αλλαγή. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, υπήρξαν 2.644 αναφορές για κακοποίηση ζώων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020 και υποβλήθηκαν 778 καταγγελίες.

The Independent

Ο Μπόρις Τζόνσον σε συνομιλίες με την αρχηγό της ΕΕ σε μια προσπάθεια αναβίωσης των καθυστερημένων εμπορικών διαπραγματεύσεων.  Ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου.Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε η ΕΕ να κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς για να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προετοιμάζεται για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Βον Ντερ Λέιν.Η Downing Street υποβάθμισε την προοπτική οποιασδήποτε ανοχής στις καθυστερημένες συνομιλίες, όταν οι δύο ηγέτες μίλησαν το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την προγραμματισμένη τηλεφωνική κλήση ως ευκαιρία να «καταγράψει» την κατάσταση.Μιλώντας πριν από τις συνομιλίες, ο κ. Τζόνσον είπε ότι υπήρχε «συμφωνία που πρέπει να γίνει» εάν το επιθυμεί η ΕΕ, αλλά είπε ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας εξαρτώνται από «τους φίλους και τους εταίρους μας απέναντι στο Κανάλι».Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «πολύ καλά προετοιμασμένο» για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο αναφέρεται ως αποχώρηση με τους «όρους της Αυστραλίας», επειδή η Αυστραλία δεν έχει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.Μετά από δύο εβδομάδες «εντατικοποιημένων» συνομιλιών μετά την απειλή του κ. Τζόνσον να αποχωρήσει από το τραπέζι, παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως η αλιεία, οι κρατικές ενισχύσεις και η απαίτηση των Βρυξελλών για ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, με μόλις πάνω από 50 ημέρες πριν από την αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία του κ. Τζόνσον για τη σύναψη συμφωνίας ή όχι, σε ένα Brexit.

Daily Mail

Ο Τζο Μπάιντεν καθυστερεί την ομιλία προς το έθνος καθώς περιμένει το αποτέλεσμα της Πενσυλβανίας και το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει την πολιτεία να παραμερίσει τα αργοπορημένα  ψηφοδέλτια – ενώ ο Τραμπ επιστρέφει στην Αριζόνα και προειδοποιεί τον αντίπαλό του να μην διεκδικήσει λανθασμένα τη νίκη. Ο Τζο Μπάιντεν προχωρά προς στη νίκη με το προβάδισμά του στην Πενσυλβάνια, όπου τώρα είναι μπροστά με περισσότερες από 27.000 ψήφους. Ο πρώην αντιπρόεδρος αναμενόταν να απευθύνει ομιλία στη χώρα την Παρασκευή το απόγευμα, ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές θα είχαν κριθεί υπέρ του ή όχι. Ο Μπάιντεν είναι μόλις 17 εκλογικές ψήφους μακριά για να κερδίσει την προεδρία, που σημαίνει ότι χρειάζεται να εξασφαλίσει μόνο την Πενσυλβάνια για να τον φέρει πέρα ​​από το όριο των 270. Αυτή τη στιγμή έχει το προβάδισμα 0,4% με 49,6% της συνολικής ψήφου, σε σύγκριση με το 49,2% του Trump. Το Associated Press περιμένει έναν υποψήφιο να έχει προβάδισμα 0,5% για να κριθεί η νίκη. Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, υπήρχαν περίπου 102.000 επιστολικά ψηφοδέλτια που πρέπει να καταμετρηθούν στην Πενσυλβάνια, συμπεριλαμβανομένων 36.000 στην κομητεία Allegheny, τη δεύτερη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας. Το Allegheny, το οποίο περιλαμβάνει τα οχυρά των Δημοκρατικών της Φιλαδέλφειας και του Πίτσμπουργκ, θα μπορούσε να είναι αυτό που φέρνει τον Μπάιντεν σε 270 εκλογικές ψήφους.

Daily Star

Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει Πάρκινσον. Ο καθηγητής Valery Solovei, Ρώσος πολιτικός, είπε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας ότι ο Πούτιν ήταν σε κακή υγεία.Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμτρί Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο  Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι άρρωστος ως «ανοησία», παρά τους ισχυρισμούς ότι αντιμετώπισε παραινέσεις από τα μέλη του κόμματός του να παραιτηθεί  λόγω φόβων για την υγεία του.Ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι η έκθεση, την οποία πήραν τα βρετανικά ταμπλόιντ ήταν ψευδής. “Είναι απόλυτη ανοησία. Όλα είναι καλά με τον πρόεδρο”. Ο κ. Πεσκόφ ρωτήθηκε επίσης για φήμες ότι ο κ. Πούτιν σχεδίαζε να παραιτηθεί από την προεδρία του στο εγγύς μέλλον, στην οποία ο Πεσκόφ είπε: «Όχι». Παρά τους ισχυρισμούς του κ. Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε πρόσφατα μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε νομοσχέδιο στον κυβερνητικό ιστότοπο που θα επέτρεπε στον κ. Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα  όταν λήξει η θητεία του το 2024. Προκαλώντας περαιτέρω εικασίες σχετικά με την απουσία του καθώς η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε να επεκτείνει την ασυλία από την ποινική δίωξη σε τυχόν αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους την περασμένη εβδομάδα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...