Βρετανικός Τύπος: Ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων εδώ και ένα μήνα

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Με την πανδημία να κυριαρχεί στον Βρετανικό τύπο, ξεχωρίζουμε την είδηση ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων εδώ και ένα μήνα.

Daily Mail

Ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων από κορονοϊό στη Βρετανία εδώ και ένα μήνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μόλις 360 θανάτους από COVID-19, τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό που σημειώθηκε από τις 30 Μαρτίου όταν καταγράφηκαν μόλις 180 θάνατοι. Η επιστροφή του Μπόρις λέει στο έθνος ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να χαλαρώσει το lockdown. Αναλυτικά η Αγγλία δήλωσε 329 ακόμη θανάτους από COVID-19, η Σκωτία 13, η Βόρεια Ιρλανδία 10 και η Ουαλία 8, φτάνοντας  τον συνολικό αριθμό των θυμάτων πάνω από 21.000. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι 22% χαμηλότερος από τους 449 θανάτους που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Η 8η Απριλίου ήταν η μέρα με τους περισσότερους θανάτους στη Βρετανία όταν έφτασαν στον αριθμό 980.

Η Βρετανία κράτησε ενός λεπτού σιγή  στις 11 π.μ. σήμερα για να αποτίσει φόρο τιμής στο προσωπικό του NHS (εθνικού συστήματος υγείας) και σε εργαζόμενους που πέθαναν πολεμώντας την πανδημία. Την εκστρατεία ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα το σωματείο Unison, το Royal College of Midwives και το Royal College of Nursing για να τιμήσουν το προσωπικό που ήταν στην πρώτη γραμμή και πέθαναν κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19. Τα σωματεία αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Θα υποστηρίξουμε την ενός λεπτού σιγή. Θα ζητήσουμε από όλους όσους εργάζονται στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν και ελπίζουμε ότι και άλλοι θα το κάνουν σε εθνικό επίπεδο». Η σιωπή της Τρίτης θα συμπέσει με τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων.

Η Ρωσία ξεπερνά τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού της Κίνας μετά την καταγραφή 6.200 νέων μολύνσεων σε 24ώρες για να γίνει η ένατη χώρα με τις περισσότερα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 87.147, αριθμός που είναι σχεδόν 4.000 μεγαλύτερος από της Κίνας που έχει ανέρθει στις 83.912. Ο πραγματικός αριθμός και στις δύο χώρες πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος επειδή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ελεγχθεί και μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με τον ιό χωρίς να αισθάνονται άρρωστοι. Πολλοί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις στη Ρωσία και στην Κίνα χειραγωγούν τις στατιστικές για πολιτικούς σκοπούς.

Ο στρατός των ΗΠΑ πρόκειται να χρησιμοποιήσει ρομπότ που σκοτώνουν τον ιό σε λίγα λεπτά για την απολύμανση κλειστών χώρων, τις επιφάνειες σε στρατώνες και αίθουσες, εξοπλισμένο με υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Τα ρομπότ θα ολοκληρώσουν το έργο σε λίγες ώρες, αντί για ημέρες. Η τεχνολογία είναι ικανή να ακτινοβολεί σχεδόν 110 watt χρησιμοποιώντας κάθετη βάση UV που απολυμαίνει μια επιφάνεια δύο πόδια μακριά σε λίγο περισσότερο από ένα λεπτό. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει εάν η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τον ιό, ο στρατός είπε ότι «χρησιμοποιεί διπλάσια ισχύ που είναι γνωστό ότι σκοτώνει άλλες παραλλαγές κορονοϊού για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα». Τουλάχιστον 150 στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ έχουν πληγεί από τον ιό και έχουν μολυνθεί περισσότερα από 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Τρεις ακτιβιστές στο Διαδίκτυο του Πεκίνου εξαφανίστηκαν, μετά την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας των λογοκριμένων αναφορών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Πιστεύεται ότι κρατούνται από την αστυνομία σύμφωνα με συγγενικά τους πρόσωπα. Η Κίνα δέχτηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της επιδημίας. Τιμωρήθηκαν όσοι προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον νέο ιό. Πολλοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι φέρεται να εξαφανίστηκαν. Ο Τσεν Μάι, ο Κάι Γουέι και η φίλη του Κάι Τανγκ, συνέβαλαν στη δημιουργία του Terminus2049, μια πλατφόρμα που διατηρούσε άρθρα που αποκλείστηκαν ή καταργήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, από την επιθετική διαδικτυακή λογοκρισία της Κίνας. Η εξαφάνιση των Τσεν και Κάι αναφέρθηκε για πρώτη φορά από ένα λογαριασμό Twitter, γνωστό ως «south_idiot», στις 25 Απριλίου.

Ο ιός παραμένει στον αέρα των πολυσύχναστων χώρων και των δωματίων που δεν διαθέτουν εξαερισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές στην Wuhan, την κινεζική πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα αέρα από διαφορετικά μέρη δύο νοσοκομείων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος. Οι ερευνητές βρήκαν ιικά σωματίδια που επιπλέουν στον αέρα των τουαλετών του νοσοκομείου, τα οποία είχαν πολύ μικρό εξαερισμό. Ανακάλυψαν επίσης ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στα δωμάτια όπου το ιατρικό προσωπικό φορούσε και έβγαζε τον προστατευτικό του εξοπλισμό. Το τελευταίο υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να κολλήσει στα ρούχα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα όταν αφαιρεθούν μάσκες, γάντια και ρούχα.

Η Ιταλία σημείωσε το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε σχεδόν επτά εβδομάδες με 1.739 νέες περιπτώσεις από 2.324 την προηγούμενη ημέρα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρουν την ασθένεια μειώνεται ξανά. Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος από τις 10 Μαρτίου, με τις συνολικές περιπτώσεις της Ιταλίας να ανέρχονται σήμερα σε 199.414, το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία. Οι θάνατοι από την πανδημία αυξήθηκαν κατά 333 τη Δευτέρα, έναντι 260 την προηγούμενη ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ιταλία από τότε που ξέσπασε η έκρηξή του ανέρχεται τώρα σε 26.977, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρακτορείο είπε ότι συνολικά 1.237.000 άνθρωποι έχουν δοκιμαστεί για τον ιό, από 1.211.000 την προηγούμενη ημέρα, από έναν πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων.

Independent

Γιατί δεν πρέπει οι Dominic Cummings να παρευρίσκεται σε συναντήσεις επιστημονικών συμβούλων για τον κορονοϊό;

Ο Dominic Cummings, είναι ο επικεφαλής συμβούλων του πρωθυπουργού. Είναι αυτός που κέρδισε το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος γνώρισε τους ενοχλητικούς τρόπους του από πρώτο χέρι όταν ο Cummings εργάστηκε για τον Michael Gove στο τμήμα εκπαίδευσης, τον χαρακτήρισε ψυχοπαθή. Η Theresa May τον απέλυσε από το Whitehall. Ο Μπόρις Τζόνσον τον αγκάλιασε, ενοχλώντας  πολλούς, ακόμη και σε κύκλους των Τόρι. Η αποκάλυψη ότι αυτή η περίεργη, ανατριχιαστική, απειλητική φιγούρα, καθώς και ένας φίλος του, ο Ben Warren, είχε παρευρεθεί σε συναντήσεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για έκτακτες ανάγκες (Sage), προκαλεί αναταραχή.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βρετανία πρόκειται να αρχίσουν να αποκαθιστούν μη επείγουσες θεραπείες για καταστάσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις την Τρίτη, καθώς οι ειδικοί γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι το πρώτο ξέσπασμα του κορονοϊού έχει περάσει. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος Chris Whitty είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς και μακρύς δρόμος» για να νικήσουμε την ασθένεια, με τους θανάτους να αυξάνονται πολύ πάνω από τον τρέχοντα αριθμό των 21.092 στα βρετανικά νοσοκομεία. Ο καθηγητής Whitty απομακρύνθηκε από την προηγούμενη πρόταση του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου Patrick Vallance ότι συνολικά 20.000 θάνατοι θα ήταν «ένα καλό αποτέλεσμα», τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε βάλει έναν αριθμό θανάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τέταρτη ημέρα λόγω των  σχολίων του σχετικά με την ένεση απολυμαντικού για να σκοτώσει το Covid-19. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη αν οι Αμερικανοί κάνουν ένεση ή καταναλώσουν με άλλο τρόπο απολυμαντικό για να σκοτώσουν τον Covid-19, παρόλο που το πρότεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης. Μια εθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προηγείται 10 μονάδες έναντι του Τραμπ.

Οι γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδουν επείγουσα προειδοποίηση καθώς προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό «ενδέχεται να εμφανίζονται στα παιδιά». Η ασθένεια παρατηρείται σε νέους που έχουν βρεθεί τόσο θετικοί όσο και αρνητικοί για στον Covid-19. Έχει εκδοθεί επείγουσα ειδοποίηση για τους γιατρούς από το NHS England, (εθνικό σύστημα υγείας) που μοιράστηκε η Pediatric Intensive Care Society (PICS) την Κυριακή το απόγευμα σχετικά με μια νέα κατάσταση η οποία αναφέρει ότι υπήρξε «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπάρχει μια εμφανής αύξηση των παιδιών όλων των ηλικιών που εμφανίζουν ένα σύνδρομο το οποίο απαιτεί τη νοσηλεία τους στην εντατική σε όλο το Λονδίνο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου». Στην προειδοποίηση που εστάλη σε κυβερνητικούς αξιωματούχους οι επικεφαλής των νοσοκομείων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι ένα φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο έχει σχέση με τον κορονοϊό εμφανίζεται σε παιδιά στην Βρετανία. Επίσης υπάρχει σύσταση σε όσα παιδιά μεταφέρονται με πόνους στην κοιλιακή χώρα να αντιμετωπίζονται ως επείγοντα περιστατικά. Δεν είναι γνωστό πόσα παιδιά έχουν επηρεαστεί, ωστόσο, το PICS είπε ότι γνώριζε μόνο «έναν μικρό αριθμό παιδιών σε εθνικό επίπεδο που φαίνεται να ταιριάζουν στην κλινική εικόνα που περιγράφεται στην ειδοποίηση».

The Guardian

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα διενεργήσουν «σοβαρές έρευνες» σχετικά με τον χειρισμό της Κίνας για το ξέσπασμα του κορονοϊού. Με αυτές θα μπορούσαν να επιβληθούν δισεκατομμύρια αποζημιώσεις, επειδή η Κίνα «θα μπορούσε να σταματήσει» τον κορονοϊό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε «μια πολύ καλή ιδέα» για την υγεία του Kim Jong-un, αλλά «δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό τώρα». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «εύχεται να είναι καλά στον ηγέτης της Βόρειας Κορέας». Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αναφορές ότι οι άνθρωποι έχουν καταπιεί απολυμαντικό μετά τα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Ο επικεφαλής της Ιατρικής Αρχής της Ιαπωνίας είπε ότι θα ήταν «δύσκολο» να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και το 2021, εκτός εάν βρεθεί το εμβόλιο.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μερικώς χαλαρώσει τους περιορισμούς και το 75% της οικονομίας λειτουργεί τώρα καθώς 1 εκατομμύριο άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία και τα εστιατόρια ανοίγουν για πακέτο.

Περισσότεροι από 2.200 Ινδονήσιοι ενδέχεται να έχουν πεθάνει από το Covid-19, χωρίς να καταγραφούν επίσημα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα έχει αναφέρει έξι νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένα θάνατο.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 163 νέους θανάτους από Covid-19 και 1.144 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Robert Koch Institute. Στη Νιγηρία, οι αρχές αρνούνται ότι το Covid-19 ευθύνεται για την αύξηση των θανάτων από πνευμονία. Οι γιατροί στο Κάνο στα βορειοδυτικά της χώρας έχουν αναφέρει αύξηση σε θανατηφόρες περιπτώσεις πνευμονίας, αλλά οι αρχές κατηγορούν την ελονοσία, τη μηνιγγίτιδα, την υπέρταση και άλλες ασθένειες.

Σε ειδήσεις που δεν σχετίζονται με τον ιό, το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε πλάνα από πιλότους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που αντιμετώπιζαν τρία άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα. Τα βίντεο είχαν διαρρεύσει στο παρελθόν και δείχνουν συναντήσεις από το 2004 και το 2015. Το Πεντάγωνο είπε ότι τα κυκλοφόρησε για να «ξεκαθαρίσουν τυχόν παρανοήσεις από το κοινό σχετικά με το εάν το υλικό που κυκλοφόρησε ήταν πραγματικό ή αν υπάρχουν ή όχι περισσότερα βίντεο».

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει ακόμη πλήξει τους φτωχότερους του κόσμου, αλλά αυτό θα συμβεί τους προσεχείς τρεις έως έξι μήνες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in, δήλωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από τον κορονοϊό θα επιδεινωθεί στο μέλλον, όπως αναφέρει το Reuters. Αυτό συμβαίνει αφού η πανδημία οδήγησε την οικονομία της Νότιας Κορέας το πρώτο τρίμηνο στη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από το 2008.

Στο Χονγκ Κονγκ, η ηγέτης Carrie Lam είπε ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν σταδιακά στη δουλειά τους από τις 4 Μαΐου, όπως αναφέρει το Reuters. Το Χονγκ Κονγκ δεν ανέφερε νέα κρούσματα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και ο Lam είπε ότι οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκες και μουσεία θα ανοίξουν ξανά από τη Δευτέρα, αν και θα εξακολουθούν να υπόκεινται σε απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσότερων από τεσσάρων ατόμων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...