Βρετανικός Τύπος: «Ο Χάρι αποκαλύπτει μυστικά» και «Τα συνδικάτα επιτίθενται στον νόμο για τις απεργίες», στα πρωτοσέλιδα

Ένωση Νοσηλευτών Ηνωμένου Βασιλείου RCN (Royal College of Nursing)

Τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής επικεντρώνονται σε ισχυρισμούς από αποσπάσματα που διέρρευσαν από τα νέα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «καταστροφικά» από τους Times. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το «εκρηκτικό» βιβλίο του Χάρι θα μπορούσε να «κάνει μόνιμη τη ρήξη μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας». Δημοσιεύοντας φωτογραφία με τον Χάρι και τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ στα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος της Νταϊάνα το 2021, η εφημερίδα αναφέρει «ένα από τα πιο επιζήμια αποσπάσματα του βιβλίου», όπου ο Χάρι λέει ότι ο αδερφός του τον έριξε στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας για τη σύζυγό του, Meghan Markle.

Η εφημερίδα i προειδοποιεί ότι η μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει «τη χειρότερη κρίση της εδώ και 30 χρόνια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάρι περιέγραψε τον αδερφό του Γουίλιαμ ως τον «αρχιδικαστή» του στη μεγαλύτερη βασιλική διάσπαση από την παραίτηση του Εδουάρδου Η’ και «την πιο οξεία κρίση από τότε που χώρισαν ο Κάρολος και η Νταϊάνα».

Μια ροή συγκλονιστικών ισχυρισμών και κατηγοριών από την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι, με τον τίτλο Spare, διέρρευσαν. Η Daily Express αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Χάρι «πούλησε την ψυχή του σε αντάλλαγμα για πολλά χρήματα» και ότι «δεν έχει καμία πιθανότητα να συμφιλιωθεί με την βασιλική οικογένειά εξαιτίας των ασυγχώρητων κατηγοριών», καθώς το βιβλίο του θα «διαλύσει τις ελπίδες για ανακωχή» με τον Γουίλιαμ. Τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνούνται να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Αναφερόμενος στον τίτλο του βιβλίου του Χάρι, το πρωτοσέλιδο της Daily Mail λέει: “Ω, φύλαξέ μας!”. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κόσμος είναι «ζαλισμένος» μετά τις «καταστροφικές επιθέσεις του πρίγκιπα στην οικογένεια», λέγοντας ότι στο νέο βιβλίο του ο Χάρι, «εξαπολύει τρομακτικές επιθέσεις». Ωστόσο αναφέρει ότι ο Χάρι περιγράφει τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τόσο ως τον «αγαπημένο του αδερφό» όσο και ως «αρχιδικαστή». Ισχυρίζεται επίσης ότι χρησιμοποιεί τα απομνημονεύματα για να περιγράψει τον Βασιλιά ως έναν «συναισθηματικά αναποτελεσματικό γέρο», που «κουβαλάει ακόμα το αγαπημένο του αρκουδάκι». Δημοσιεύοντας επίσης φωτογραφία με τον πρίγκιπα στην πρώτη γραμμή στο Αφγανιστάν γράφει: «Κατάπληξη καθώς ο Χάρι δηλώνει: Σκότωσα 25 μαχητές Ταλιμπάν». Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Χάρι, τον οποίο αποκαλεί «πρίγκιπα της μικροπρέπειας», πρέπει να τερματίσει τις «άχαρες και ανησυχητικές κατηγορίες» αν θέλει να ξεκινήσει τον «επώδυνο δρόμο» της συμφιλίωσης.

«Παρακαλώ μην παντρευτείς την Καμίλλα» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph. Δημοσιεύοντας φωτογραφία με τον βασιλιά Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλλα με τον Χάρι στη μέση, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δούκας του Σάσεξ ισχυρίστηκε ότι αυτός και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «παρακάλεσαν» τον πατέρα τους να μην παντρευτεί την Καμίλλα, φοβούμενοι ότι θα είχαν μια «κακή μητριά». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάρι επιτίθεται στην βασιλική σύζυγο, λέγοντας ότι η Καμίλλα τον «θυσίασε» με τη διαρροή λεπτομερειών μιας συνομιλίας με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στον Τύπο, «ως μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας» για να παντρευτεί τον τότε πρίγκιπα Κάρολο «εναντίον της επιθυμίας των γιων του». Η Daily Telegraph αναφέρει επίσης τους ισχυρισμούς του Χάρι ότι ο βασιλιάς αρνήθηκε να επιτρέψει στη σύζυγό του, Μέγκαν, να έρθει μαζί του στο Balmoral, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε. Ο βασιλιάς αναφέρθηκε στον Δούκα του Σάσεξ ως τον «εφεδρικό» γιο του και έκανε ένα «κακόγουστο» αστείο για το αν ήταν ο βιολογικός του πατέρας.

Η Sun λέει ότι οι αποκαλύψεις «ταρακούνησαν τη βασιλική οικογένεια» και «βύθισαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε κατάσταση κρίσης», αν και οι αξιωματούχοι του Παλατιού δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημόσια κανέναν από τους ισχυρισμούς. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία τον Χάρι σε νεαρή ηλικία και εστιάζει στο γεγονός ότι έπαιρνε ναρκωτικά όπως αναφέρει, λέγοντας ότι ο Χάρι είπε ότι πήρε κοκαΐνη «αρκετές φορές» και κάπνιζε κάνναβη ενώ ήταν μαθητής στο κολέγιο Eton. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης το υποτιθέμενο «καμάρι» του Χάρι καθώς γράφει στα απομνημονεύματά του ότι σκότωσε 25 μαχητές Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε ως πιλότος ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν. Η Sun κατηγορεί τον Χάρι ότι διάλεξε έναν «καταστροφικό, εκδικητικό δρόμο» «ρίχνοντας την οικογένειά του κάτω από ένα λεωφορείο για εκατομμύρια δολάρια», ενώ προσθέτει ότι οι φίλοι του Δούκα «τον παρακαλούν να σταματήσει για το καλό του», αλλά φοβάται ότι «έχει ήδη πάει πολύ μακριά».

Πηγές λένε στην Daily Mirror ότι ο Χάρι «δεν θα συγχωρεθεί ποτέ» και «θα χαρακτηριστεί ως προδότης». Ο τίτλος της εφημερίδας είναι: «Τώρα τελείωσαν όλα». Δημοσιεύοντας φωτογραφία με τα δύο βασιλικά αδέρφια κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Χάρι στο σχολείο Wetherby το 1989, η εφημερίδα αφηγείται μερικούς από τους αναφερόμενους ισχυρισμούς από το επερχόμενο βιβλίο του πρίγκιπα, που πρόκειται να εκδοθεί την επόμενη Τρίτη. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ωστόσο, μεταφράζουν μανιωδώς μια ισπανική έκδοση του Spare, που δημοσιεύτηκε πριν από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του και μέχρι στιγμής οι αποκαλύψεις περιλάμβαναν τις αφηγήσεις του Χάρι για έρωτες, τη λήψη κοκαΐνης στα 17, το κάπνισμα κάνναβης στο μπάνιο στο κολέγιο Eton και ότι σκότωσε 25 μαχητές Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Απομακρυνόμενοι από τις διαμάχες στη βασιλική οικογένεια, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Downing Street αποκαλύπτει «αντι-απεργιακό νόμο» για την επιβολή ελάχιστων επιπέδων υπηρεσιών σε οκτώ τομείς, συμπεριλαμβανομένου του NHS. Υπήρξαν ωστόσο προειδοποιήσεις από το Συνέδριο των Συνδικάτων, καθώς επισημαίνει ότι τα συνδικάτα «θα πολεμήσουν σε κάθε βήμα». Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, δήλωσε ότι αυτές οι ιδέες, ακόμη κι αν γίνουν νόμοι, δεν θα κάνουν καμία διαφορά όσον αφορά τις απεργίες του φετινού χειμώνα και πρόσθεσε ότι εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, θα απαλλαγούν από αυτόν τον νέο νόμο.

Το πρωτοσέλιδο της Guardian εστιάζει στις αντιδράσεις των συνδικάτων μετά το σχέδιο του πρωθυπουργού Rishi Sunak «να απολύσει εργαζομένους που παραβιάζουν τους κανόνες απεργίας» και αναφέρεται εκτενώς στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει νέους αντιαπεργιακούς νόμους. Η εφημερίδα αποκάλυψε έγγραφα του Υπουργείου Μεταφορών, τα οποία, όπως λέει, δείχνουν ότι οι υπουργοί πιστεύουν ότι η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποτύχει, εξηγώντας ότι οι προτεινόμενοι νόμοι θα μπορούσαν «να ωθήσουν τα συνδικάτα σε συχνότερες απεργίες ως τρόπο άσκησης πίεσης στους εργοδότες» ή να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε άλλες ενέργειες, όπως η άρνηση να εργαστούν υπερωρίες. Η κυβέρνηση ωστόσο δήλωσε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του κοινού.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...