Βρετανικός Τύπος: «Ο φόρος τιμής των αδελφών» και «Ο Κάμερον ‘καλωσορίζει’ την έρευνα» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Τα αφιερώματα στον Δούκα του Εδιμβούργου από τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι καλύπτονται από τις εφημερίδες της Βρετανίας. Η πρώτη σελίδα της Daily Mirror έχει σε φωτογραφία και τους τρεις βασιλείς σε πιο ευτυχισμένες στιγμές με τον τίτλο «Θα μας λείψεις, παππού» και καλύπτει τα «σπαραχτικά αφιερώματα» του Δούκα του Κέμπριτζ και του Δούκα του Σάσεξ μετά το θάνατο του παππού τους. Τον ευχαρίστησαν για την υποστήριξη, τις συμβουλές και για όλα τα γέλια.

Η Sun φιλοξενεί αποσπάσματα και από τους δύο πρίγκιπες πάνω από μια φωτογραφία του Δούκα του Εδιμβούργου με τον εγγονό του, πρίγκιπα Τζορτζ. Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ θυμάται τα παιδιά του να απολαμβάνουν την «σκανδαλιάρικη αίσθηση του χιούμορ» του παππού του, ενώ ο Πρίγκιπας Χάρι τον εκθειάζει ως «τον θρύλο του πειράγματος». Η εφημερίδα περιγράφει τα λόγια τους ως «αντιπαραβαλλόμενα», ενώ αναφέρεται στα «αδέλφια που είναι σε κατάσταση πολέμου».

Όμως, η Metro καταδεικνύει την έντονη αντίθεση ανάμεσα στα αφιερώματα των δύο αδελφών, αποκαλώντας τα «διαφορετικά λόγια», εξηγώντας ότι και τα δύο αφιερώματα ήταν εγκάρδια και συγκινητικά, αλλά δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο διαφορετικά – με τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ να επαινεί μια “ζωή αφιερωμένη στο καθήκον”, ενώ ο Πρίγκιπας Χάρι έκανε αναφορά στα “αστεία” του.

Η Daily Telegraph χαρακτηρίζει τις δηλώσεις τους ως «πολύ διαφορετικές», επισημαίνει τον έπαινο του Γουίλιαμ για μια «ζωή στο καθήκον» και τη δέσμευσή του να «συνεχίσει τη δουλειά» σύμφωνα με αυτό που καταλαβαίνει ότι επιθυμούσε ο παππούς του, σε σύγκριση με τα «πιο ανεπίσημα» σχόλια του αδερφού του, σχετικά με το ότι ο δούκας ήταν «ο άρχοντας του μπάρμπεκιου και ο μύθος της πλάκας». Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι κατανοητό πως και οι δύο πρίγκιπες έγραψαν οι ίδιοι τις δηλώσεις τους. Η Camilla Tominey της Telegraph σημειώνει ότι η υπόσχεση του Γουίλιαμ να «συνεχίσει τη δουλειά» θα θεωρηθεί από ορισμένους ως μια προσπάθεια να υπογραμμιστεί η έντιμη συμπεριφορά των Cambridges με την «παραίτηση από τα καθήκοντα» από τους Sussexes. Η Daily Telegraph προειδοποιεί ότι η δημοτικότητα ορισμένων παμπ και μπαρ θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα ή την απώλεια των αδειών τους λόγω του σχηματισμού ουρών στο δρόμο, καθώς  περισσότερα από 100 άτομα περίμεναν έξω από μια παμπ στο Κόβεντρυ, ενώ κάποια δημοτικά συμβούλια δημιουργούν ομάδες ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ “θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Πρίγκιπα Φίλιππου” και δεσμεύτηκε να “συνεχίσει τη δουλειά”, λέει η Daily Express στην πρώτη σελίδα της. “Ο μελλοντικός βασιλιάς έβαλε πρώτα τη βασιλική θητεία και το καθήκον, όπως θα ήθελε ο παππούς του”, αναφέρει η εφημερίδα. Γράφοντας στην Daily Express, ο βασιλικός συγγραφέας Phil Dampier λέει ότι τα λόγια του Ουίλιαμ βγαίνουν κατευθείαν από το εγχειρίδιο της βασίλισσας «ότι όσα λιγότερα λες τόσο καλύτερα», ενώ ο Χάρι έχει ακολουθήσει μια «χαλαρή καλιφορνέζικη προσέγγιση με αναφορές σε μπάρμπεκιου, μπιφτέκια και μπύρα».

Η Daily Mail έχει μια διαφορετική ιστορία για το θάνατο του δούκα, αναφέροντας ότι οι βασιλείς αποφάσισαν να έρθουν μαζί και να διασφαλίσουν ότι η βασίλισσα δεν θα μείνει να παρακολουθήσει τις δημόσιες εμφανίσεις μόνη της, μετά την απώλεια του συζύγου της μετά από 73 κοινής ζωής. Γράφει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα Άννα είναι μεταξύ εκείνων που θα εμφανιστούν μαζί της, με τον τίτλο, “Δεν θα περπατήσετε ποτέ μόνη σας, κυρία”.

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε έρευνα σχετικά με ένα «σκάνδαλο» που αφορά  τις πιέσεις του για λογαριασμό μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας είναι στο κύριο θέμα των Times. Ένας εκπρόσωπος του κ. Κάμερον είπε στην εφημερίδα ότι “χαιρετίζει την έρευνα και θα χαρεί να συμμετάσχει”. Άρθρο στους Times υποστηρίζει ότι η έρευνα πρέπει να είναι “ευρεία, διεξοδική και διαφανής για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα”.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι υπάρχουν φόβοι για τις ενέργειες του κ. Κάμερον εκ μέρους της καταρρέουσας χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, αποκαλύπτοντας μια «κουλτούρα διαπλοκής» στο Whitehall. Η έρευνα για τη συμπεριφορά ενός πρώην πρωθυπουργού είναι «χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή», αναφέρει η εφημερίδα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έρευνα εξέπληξε τους αξιωματούχους της Whitehall με την ευρεία αρμοδιότητά της, αλλά ότι οι Εργατικοί την έχουν απορρίψει ως συγκάλυψη, ενώ προσθέτουν επίσης ότι ο κ. Κάμερον είπε ότι είναι πρόθυμος να δώσει στοιχεία για την έρευνα.

Κυβερνητικές πηγές λένε στην Guardian ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο μιας «άνευ προηγουμένου ανεξάρτητης έρευνας» για τον ρόλο της εταιρείας και τις σχέσεις της  με την κυβέρνηση, έρευνα που όπως τονίζει η εφημερίδα δεν είναι προσωπική επίθεση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε έναν πρώην αντίπαλο, αλλά ότι το κοινό αξίζει μια καθαρή εξήγηση για το σκάνδαλο. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ανεξάρτητη έρευνα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αλλαγή του νόμου.

Μια εικόνα αγοραστών που περιμένουν στην ουρά καθώς οι περιορισμοί χαλάρωσαν και η κίνηση στους δρόμους αυξήθηκε, παρουσιάζεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i. Το κύριο θέμα της γράφει ότι οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στους ανθρώπους αναμνηστικά εμβόλια το φθινόπωρο, με μια επιπλέον δόση άλλου τύπου εμβολίου για να αυξήσουν περαιτέρω την ανοσία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι υπουργοί εξετάζουν τα σχέδια για ανάμιξη εμβολίων εάν θεωρηθούν απαραίτητα εξ αιτίας μιας αναζωπύρωσης που μπορεί να προκύψει το φθινόπωρο.

Και τέλος, η Daily Star έχει φωτογραφίες με παρέες να τρώνε καθώς το χιόνι του Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει γύρω τους, να πίνουν μπύρες στη βροχή και να σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα ανεξάρτητα από τον καιρό. Η εφημερίδα γιορτάζει με όσους “ζουν το όνειρο” της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά από μήνες απομόνωσης, τονίζοντας ότι «ειλικρινά δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενοι».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...