Βρετανικός Τύπος: «Ο Gove υποστηρίζει τον Sunak» και «Η μεταναστευτική κρίση μπορεί να συνεχιστεί για πέντε χρόνια», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός, Michael  Gove, δήλωσε την υποστήριξή του στον υποψήφιο για την ηγεσία των Συντηρητικών, Rishi Sunak, γράφοντας στους Times ότι η εκστρατεία της Liz Truss ήταν μια «διακοπή από την πραγματικότητα» και ότι οι προτάσεις της για τη φορολογία θα κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι ο κ. Gove υποστηρίζει ειλικρινά τον κ. Sunak, καθώς πιστεύει ότι η καριέρα του στην πολιτική έχει τελειώσει, ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τα κλειδιά για το Νο 10. Οι Times αναφέρουν επίσης ότι οι Εργατικοί έχουν λάβει το μεγαλύτερο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, από τη δυσαρέσκεια για τον χειρισμό του κόστους ζωής από την κυβέρνηση. Η έρευνα του YouGov για την εφημερίδα δείχνει ότι οι Εργατικοί έχουν την υποστήριξη του 43% των ψηφοφόρων, ενώ οι Συντηρητικοί έχουν μόλις το 28%. Αυτή η έρευνα συνοδεύεται από ένα σχόλιο του Michael Gove, στο οποίο διευκρινίζει γιατί υποστηρίζει τον Rishi Sunak, παρά τις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα που δείχνουν ότι η κυρία Truss έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα. Γράφοντας στους Times, ο κ. Gove λέει ότι «για τα κεντρικά οικονομικά ζητήματα», ο πρώην καγκελάριος «είπε την αλήθεια» και συνεχίζει λέγοντας ότι ο κ. Sunak θα δεσμευτεί μόνο σε ό,τι ξέρει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί και γι’ αυτό πιστεύει ότι τα μέλη των Συντηρητικών θα τον ψηφίσουν.

Οι πολιτικές της κυρίας Liz Truss βρίσκονται στο μικροσκόπιο στις εφημερίδες του Σαββάτου, με την εφημερίδα i να αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι «θέλουν οφέλη και όχι φορολογικές περικοπές». Μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα δείχνει ότι σχεδόν έξι στους 10 ερωτηθέντες λένε ότι τα «οφέλη» σε μετρητά θα ήταν καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν οι άνθρωποι με την κρίση κόστους ζωής από το σχέδιο φορολογικών περικοπών της κυρίας Truss. Περίπου το 33% τάσσεται υπέρ της πολιτικής της, αναφέρει η εφημερίδα, με το 26% να πιστεύει ότι ο πρώην καγκελάριος κ. Sunak θα χειριζόταν καλύτερα το κόστος ζωής, σε σύγκριση με το 20% που πιστεύει στην κυρία Truss.

Η Guardian αποκαλύπτει ότι η προηγούμενη για την ηγεσία των Συντηρητικών κ. Truss υποστήριξε προσωπικά τις περικοπές στο NHS, γράφοντας άρθρο σε ένα περιοδικό το 2009 όπου δήλωνε ότι η υπηρεσία υγείας «δεν μπορεί να τεθεί σε βάθρο», όπου επέκρινε επίσης την «αδυσώπητη» αύξηση των αμοιβών των γιατρών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το άρθρο της στο περιοδικό γράφτηκε για να υποστηρίξει μια έκθεση, η οποία περιλάμβανε εκκλήσεις να χρεωθούν οι ασθενείς για να δουν τον γιατρό τους, καθώς και να μειωθεί η αμοιβή των γιατρών κατά 10%.Η Guardian σχολιάζει ότι η εμφάνιση του άρθρου είναι πιθανό να «φέρει σε δύσκολη θέση» την υπουργό Εξωτερικών, καθώς δείχνει ότι «υποστηρίζει πλήρως» τέτοιες ιδέες. Ωστόσο, η ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας είπε ότι «η από κοινού συγγραφή ενός εγγράφου, δεν σημαίνει ότι κάποιος υποστηρίζει κάθε πρόταση που υποβάλλεται».

Η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα όπως στην Daily Telegraph, η οποία αναφέρει ότι το NHS ξεκινά μια εκστρατεία προτρέποντας τους ανθρώπους να αποφύγουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εκτός εάν έχουν μια πραγματική έκτακτη ανάγκη, ενόψει της ετήσιας χειμερινής κρίσης. Ο επικεφαλής του NHS είπε στα νοσοκομεία να προετοιμάσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι τέτοια επιστολή δεν έχει εκδοθεί ποτέ τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά. Η Telegraph την περιγράφει ως μια «εκστρατεία τύπου Covid» που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα μη επείγοντα περιστατικά μακριά από τα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, η Daily Mail κατηγορεί το NHS ότι έχει ξοδέψει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες σε «ομάδες ενημέρωσης», κάνοντας διαλέξεις και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως, «πικνίκ για τσάι και κέικ ουράνιο τόξο». Η Mail επικρίνει αυτό το γεγονός και τονίζει ότι η υπηρεσία υγείας χρειάζεται «απελπισμένα» περισσότερα μετρητά για τη φροντίδα των ασθενών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδόν 500 ομάδες έχουν δημιουργηθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που κόστισαν στον φορολογούμενο £1.081.878. Παρά τις εκκλήσεις των υπουργών προς το NHS να μειώσει τη «σπατάλη», ορισμένες ομάδες χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να διοργανώσουν εκδηλώσεις σχετικά με θέματα τρανς, σεξουαλικότητας και ρατσισμού, που συχνά πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Η Daily Express αναφέρει ότι η μεταναστευτική κρίση της Μάγχης θα μπορούσε να συνεχιστεί για πέντε χρόνια ή περισσότερο, επικαλούμενη κυβερνητική έκθεση. Μέχρι το τέλος του έτους, έως και 50.000 άτομα αναμένεται περάσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, φτάνοντας και τα 250.000 άτομα μέχρι το 2027. Η Liz Truss, η οποία είναι πιθανό να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, έχει ορκιστεί «να σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων μια για πάντα». Όμως παγκόσμια ζητήματα, όπως η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, οι ξηρασίες, οι ελλείψεις τροφίμων και οι τρομοκρατικές απειλές στην Αφρική, θα ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους προς την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ναυτική Ασφάλεια, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι η παγκόσμια αστάθεια θα σήμαινε ότι «η μετακίνηση ανθρώπων, είναι πιθανό να γίνει μια μεγαλύτερη πρόκληση».

Η Daily Mirror όπως και πολλές άλλες εφημερίδες παρουσιάζει τις εξελίξεις στη δίκη του Ryan Giggs, με τον πρώην προπονητή της Manchester United, Sir Alex Ferguson να λέει στους ένορκους ότι δεν είχε δει ποτέ τον πρώην ποδοσφαιριστή να χάνει την ψυχραιμία του. Ο Sir Alex, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, είπε ότι ο κ. Giggs είχε «φανταστικό ταπεραμέντο». Ο πρώην παίκτης της Manchester United αρνείται ότι είχε χειριστική συμπεριφορά και ότι επιτέθηκε στην πρώην κοπέλα του Kate Greville. Αρνείται επίσης ότι επιτέθηκε στη μικρότερη αδερφή της κυρίας Greville.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και το πρωτοσέλιδο της Daily Star, με τον τίτλο «Η ώρα του Fergie», αφού ο πρώην προπονητής Sir Alex Ferguson, κλήθηκε ως μάρτυρας για την υπεράσπιση του. Ο Sir Alex που περιγράφει τον Ryan Giggs ως «εμπνευσμένο», είπε ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν “αναμφίβολα το καλύτερο παράδειγμα που είχαμε στον σύλλογο” και “όλοι τον έβλεπαν ως το νούμερο ένα”.

Η Sun αναφέρει ότι ο ηθοποιός Stephen Tompkinson έχει κατηγορηθεί και αντιμετωπίζει δίκη για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, καθώς κατηγορείται ότι άφησε έναν άνδρα με διπλό κάταγμα στο κρανίο. Ο σταρ των DCI Banks, σύμφωνα με τη Sun αρνείται την κατηγορία.

Οι Financial Times του Σαββάτου, αναφέρουν ότι οι επενδυτές προειδοποιούν σχετικά με το ράλι των χρηματιστηρίων που έχει προσθέσει περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια ​​δολάρια (5,9 τρις λίρες) σε αξία στις μετοχές των ΗΠΑ από τον Ιούνιο, με τα hedge funds να οδηγούν σε κέρδη. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι ασφαλιστικές απαιτήσεις για καθίζηση έχουν αυξηθεί κατά 200%, καθώς η ξεραμένη γη προκαλεί μετατόπιση των σπιτιών. Οι πρόσφατοι καύσωνες έχουν προκαλέσει ρωγμές σε σπίτια, κυρίως σε όλο το Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εφημερίδα γράφει ότι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin είπε ότι έκανε τεστ ναρκωτικών μετά την εμφάνιση βίντεο που τη δείχνουν να χορεύει. Η ίδια αν και έχει αρνηθεί ότι είχε πάρει ναρκωτικά, δέχθηκε πυρά αυτή την εβδομάδα μετά τη διαρροή βίντεο από το πάρτι της.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...