Βρετανικός τύπος: Ο Μπολσονάρο ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει έρευνα – Μεξικανοί εργάτες συνωστίζονται σε σήραγγα

Μεξικανοί αγρότες

Reuters

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς επέκριναν την Κίνα την Πέμπτη για την επιβολή νέου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Ανέφεραν πως παραβιάζεται η Σινο-βρετανική συμφωνία του 1984 για την πρώην αποικία και θα απειλούνται οι ελευθερίες της.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ακυρώσουν βίζες Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών. Πιστεύεται από την διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν δεσμούς με τον στρατό της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται τώρα να χρειαστεί να αντιμετωπίζουν πλέον το Χονγκ Κονγκ σαν την Κίνα, λέει σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι το Χονγκ Κονγκ μπορεί τώρα να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί όπως η Κίνα όσον αφορά το εμπόριο και άλλα οικονομικά θέματα, δεδομένου ότι η κίνηση του Πεκίνου να θεσπίσει νέο νόμο που προειδοποιεί η Ουάσιγκτον θα υπονομεύσει την αυτονομία του.

Ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή για την  Κίνα, στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να πιέσει το Πεκίνο για τη μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ.

Τραμπ-ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αεροπορικών και πυραυλικών συστημάτων Patriot 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κουβέιτ.Η πώληση αφορά εξαρτήματα αναβάθμισης του συστήματος Patriot, όπως δήλωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη και ενημέρωσε το Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα φέρει νόμο που θα καταργήσει την προστασία εταιρειών του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Twitter και του Facebook, σε μια εξαιρετική προσπάθεια παρέμβασής του στα μέσα ενημέρωσης.

Το COVID-19 έχει μολύνει περισσότερους από 3.000 εργάτες συσκευασίας κρέατος στις ΗΠΑ και 44 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει, δήλωσε η μεγαλύτερη ένωση συσκευασίας κρέατος της χώρας την Πέμπτη.

Οι μεξικανοί εργάτες συνωστίζονται σε σήραγγα παρά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Εκατοντάδες αγρότες στο Μεξικό συνωστίζονται καθημερινά για ώρες σε μια στενή σήραγγα σε συνοριακό σταθμό για να φθάσουν στη δουλειά τους, στην Imperial Valley της Καλιφόρνια, χωρίς να επιβάλλεται κοινωνική απόσταση παρά τα κρούσματα κοροναϊού στα υπερπλήρη νοσοκομεία στην περιοχή.

Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει την έρευνα για «ψευδείς ειδήσεις». Ο Πρόεδρος Τζάιρ Μπολσονάρο κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας την Πέμπτη για τη διερεύνηση εκστρατείας παραπληροφόρησης και εκφοβισμού από τους υποστηρικτές του, καθώς η πολιτική κρίση βαθαίνει εν μέσω της επιταχυνόμενης επιδημίας της χώρας από τον ιό.

Το συγκρότημα πνευστών της Βολιβίας πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από μήνες εγκλωβισμού στη Γερμανία. Τα μέλη της ορχήστρας της Βολιβίας με παραδοσιακά φλάουτα και αυλούς ελπίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την επόμενη εβδομάδα αφού εγκλωβίστηκαν στη Γερμανία για 80 ημέρες λόγω της επιδημίας των κορονοϊού.

Το τέταρτο ιρανικό πετρελαιοφόρο εισήλθε στα ύδατα της Βενεζουέλας. Ένα τέταρτο δεξαμενόπλοιο καυσίμων από το Ιράν εισήλθε στα ύδατα της Βενεζουέλας αργά την Τετάρτη σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Οι Τυνήσιοι διαμαρτύρονται για την ανεργία, σε τουλάχιστον επτά πόλεις πιέζοντας την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια λόγω της πανδημίας. Εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν σε Hajeb El Ayoun και Sidi Bouzid. Μικρότερες διαμαρτυρίες ανέργων ξέσπασαν επίσης στις πόλεις Μπέτζα, Κασερίν, Τοζέρ και Σάφαξ, δήλωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP.

The Guardian

Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από το Covid-19 έχει ξεπεράσει τα 5,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% με 1.712.816, πολύ μπροστά από τη Βραζιλία (7,2%) με 411.821, τη Ρωσία (6,6%) με 379.051, το Ηνωμένο Βασίλειο (4,7%), την Ισπανία (4,1%) και την Ιταλία (4%). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στον κόσμο πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια.

Μέχρι έξι άτομα θα μπορούν έξω να συναντιόνται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Δευτέρα, αρκεί να συνεχίσουν να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να ανοίξουν ξανά από τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι υγείας στη Μόσχα ενημέρωσαν ότι εκτός από 636 θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από τον Covid-19, πρόσθεσαν τους θανάτους 756 ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα στον ιό αλλά πέθαναν από άλλες αιτίες.

Καταργείται η απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων στην Τουρκία, ενώ εστιατόρια, καφετέριες και αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, εκτός από εκείνους με χρόνιες ασθένειες, θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους την 1η Ιουνίου, ενώ οι εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις υπηρεσίες τους.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τις δουλειές τους τις τελευταίες 10 εβδομάδες αυξήθηκε σε πάνω από 40 εκατομμύρια. Προστέθηκαν άλλοι 2,1 εκ την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo είπε ότι θα υπογράψει νόμο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αρνηθούν την είσοδο σε πελάτες που δεν φορούν μάσκες. Είπε: «Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του… Δεν θέλετε να φορέσετε μάσκα, εντάξει. Ωστόσο, δεν έχετε το δικαίωμα να πάτε σε αυτό το κατάστημα εάν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν το θέλει».

Η υδροξυχλωροκίνη είναι επικίνδυνη για ασθενείς με καρκίνο  και με Covid-19. Οι ασθενείς με καρκίνο και με Covid-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό των φαρμάκων που προωθήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για την καταπολέμηση του κορονοϊού, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από εκείνους που έλαβαν μόνο ένα φάρμακο, ανέφεραν ερευνητές των ΗΠΑ.Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γιατροί δεν πρέπει να χορηγήσουν υδροξυχλωροκίνη με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη σε αυτούς τους ασθενείς έως ότου γίνει περισσότερη μελέτη.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν επείγουσα διεθνή οικονομική υποστήριξη στην Υεμένη εξαιτίας της εξάπλωσης του κοραναϊού στη χώρα. «Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για την κατάσταση στην Υεμένη», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της UNICEF, του Παγκόσμιου ΟργανισμούΤροφίμων και του Π.Ο.Υ.. Χαρακτηριστικά είπαν «ο χρόνος τελειώνει».Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η επιχείρηση βοήθειας σχεδόν κατέρρευσε και οι υπηρεσίες που προσπαθούν να βοηθήσουν τα εκατομμύρια που κινδυνεύουν από τη σύγκρουση στην Υεμένη, έχουν σχεδόν διαλυθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου Mark Lowcock.

Ένας στους 10 διαβητικούς με κοροναϊό πεθαίνει εντός επτά ημερών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη 1.300 ασθενών. Τα δύο τρίτα των ασθενών ήταν άνδρες ενώ η μέση ηλικία και στα δύο φύλα ήταν 70, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia. « Ο αυξημένος ΔΜΣ, δηλαδή, ο δείκτης μάζας σώματος, παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...