Βρετανικός Τύπος: «Ο Μπόρις Τζόνσον, στερείται ιδεών ή σκοπού», στα πρωτοσέλιδα

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα παρουσιάζουν τον λόγο της Βασίλισσας στα εγκαίνια του κοινοβουλίου την Τρίτη, που εκφωνήθηκε για πρώτη φορά από τον διάδοχο του θρόνου, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Η βασίλισσα, η οποία έχει κινητικά προβλήματα, δεν παραβρέθηκε στην τελετή, για πρώτη φορά από το 1963.

«Wish you were ER II» είναι ο τίτλος της Metro, καθώς περιγράφει μια ιστορική στιγμή με μια συγκλονιστική νότα, τονίζοντας πώς ο πρίγκιπας Κάρολος κοιτούσε το στέμμα και πού θα βρισκόταν η μητέρα του. «Έμεινε η μεγαλοπρέπεια, η κοσμοθεωρία και το τελετουργικό», σημειώνει η εφημερίδα. «Ακόμη και το στέμμα της ήταν εκεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την Metro, από τον λόγο της Βασίλισσας έλειπε το «πραγματικό του κόσμημα» και αυτό ο πρίγκιπας Κάρολος «φαινόταν να το αισθάνεται περισσότερο, καθώς κοίταζε απέναντι, εκεί πού θα έπρεπε να βρισκόταν η μητέρα του».

«Ελπίζω να σε έκανα περήφανη, μαμά», είναι ο τίτλος της Sun πάνω από μια φωτογραφία του συγκινημένου πρίγκιπα Κάρολου,  να κάθεται στη Βουλή των Λόρδων δίπλα στο στέμμα, δίνοντας μια γεύση από το μέλλον της μοναρχίας. Είναι ο πρώτος κληρονόμος που εκφώνησε την ομιλία εδώ και 202 χρόνια, καθώς η βασίλισσα απουσίαζε λόγω κινητικών προβλημάτων και έχασε την εκδήλωση για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια, αλλά πηγές λένε στην εφημερίδα ότι η μονάρχης ήταν «πολύ περήφανη» για τον γιο της.

Η Guardian εστιάζει στο πολιτικό περιεχόμενο της ομιλίας, αναφέροντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει κατηγορηθεί, από κόμματα της αντιπολίτευσης και δεξαμενές σκέψης, ότι «στερείται ιδεών ή σκοπού», αφού η ομιλία της Βασίλισσας απέτυχε να συμπεριλάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του άμεσου κόστους ζωής. Επικαλείται δε, το Resolution Foundation ότι η ομιλία δικαίως τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη, αλλά «έκανε λίγα για να την επιτύχει», ενώ η εφημερίδα υπογραμμίζει πως το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την απασχόληση έλειπε από το πρόγραμμα της κυβέρνησης.  Μια προειδοποίηση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν φοβάται την ήττα στην Ουκρανία παρουσιάζεται επίσης από την Guardian, η οποία λέει ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει σε μια τέτοια τακτική εάν πιστεύει ότι η αποτυχία να κερδίσει τον πόλεμο συνιστά απειλή για το καθεστώς του. Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι το οπλοστάσιο του κ. Πούτιν είναι πιο επικίνδυνο από εκείνο του Χίτλερ ή του Στάλιν. Ο Mateusz Morawiecki λέει ότι η «τερατώδης ιδεολογία» του Ρώσου ηγέτη αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ευρώπη και πρέπει να ξεριζωθεί.

Υπήρχε, λέει η Daily Express, «μια ματιά στο στέμμα της μητέρας του» προτού ο Πρίγκιπας Κάρολος υπηρετήσει τη βασίλισσα και τη χώρα. Για την εφημερίδα, η απουσία της Βασίλισσας προκάλεσε «σοβαρό κενό», εν μέσω της αίσθησης ότι μια μακρά παράδοση τελειώνει και μια νέα εποχή ξεκινά. Ωστόσο οι υποσχέσεις για «δημοσιονομική δύναμη πυρός» από τον Μπόρις Τζόνσον και οι υπαινιγμοί για επιπλέον υποστήριξη στους εργατικούς ανθρώπους είναι το επίκεντρο της κύριας ιστορίας της Daily Express. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ότι η περαιτέρω βοήθεια ήταν καθ’ οδόν, αλλά προειδοποίησε να μην “χάσουμε τον δρόμο μας” για έξοδο από την κρίση.

Οι Times επικεντρώνονται σε ένα από τα σχέδια που περιγράφονται στην ομιλία, επιτρέποντας στους γείτονες να διεξάγουν δημοψηφίσματα σχετικά με το στυλ και το μέγεθος των επεκτάσεων, τα νέα σπίτια και τις μετατροπές στο δρόμο τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι νέοι νόμοι θα επιτρέψουν «ψηφοφορίες στις γειτονιές» σχετικά με το εάν μπορούν να γίνουν περισσότερες μετατροπές χωρίς πλήρη πολεοδομική άδεια, κάτι που οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνει την οικοδομική ανάπτυξη. Ο υπουργός Michael Gove, απέρριψε προτάσεις για να καταστήσει πιο δύσκολο το μπλοκάρισμα των εξελίξεων σε ορισμένους τομείς, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές παραπονέθηκαν ότι θα μπορούσε να τους κοστίσει ψήφους. Δεν είναι πλέον σαφές πώς η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη δημιουργία πιο προσιτών σπιτιών ή θα ανταποκριθεί σε μια προεκλογική δέσμευση για τη δημιουργία 300.000 νέων κατοικιών ετησίως στην Αγγλία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, αν και πηγές λένε ότι ο στόχος παραμένει.

 «Πένθιμες καμπάνες» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της Daily Mail,  για το νομοσχέδιο που η εφημερίδα αναφέρει ότι δίνει στο προσωπικό το δικαίωμα να εργάζεται από το σπίτι, νομοσχέδιο που παραλείφθηκε από την Ομιλία της Βασίλισσας. Τα σχέδια στο αναμενόμενο νομοσχέδιο, έχουν καταργηθεί λόγω των φόβων ότι θα καταστεί αδύνατο να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, αναφέρει η εφημερίδα. Η Daily Mail περιγράφει επίσης τη λεγόμενη δίκη “Wagatha Christie” σχετικά με την υπόθεση συκοφαντίας που κατέθεσε η Rebecca Vardy, σύζυγος του επιθετικού Jamie, κατά της συζύγου του ποδοσφαιριστή Wayne Rooney, Coleen, ως “ηλίθια, επιπόλαιη, αλλά διασκεδαστική”  και υπονοεί ότι το δράμα της δικαστικής αίθουσας θα μπορούσε να συναγωνιστεί τη δικαστική διαμάχη μεταξύ των πρώην παντρεμένων ηθοποιών, Johnny Depp και Amber Heard.

Το κύριο θέμα της Daily Telegraph αναφέρει ότι η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αλλάξει μονομερώς τη συνθήκη μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία από την επόμενη εβδομάδα, αφού προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι οι προτάσεις της για επίλυση των προβλημάτων με τις εμπορικές ρυθμίσεις «θα χειροτέρευαν την κατάσταση». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείλησαν να ξεκινήσουν  διαδικασίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία αποχώρησης του 2019 για το Brexit. Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια κοινοβουλευτική εξέγερση για τα σχέδιά του να παρακάμψει τη συμφωνία. Πρώην υπουργός ανώνυμα είπε στην εφημερίδα: «Ακόμα κι αν περάσει από τη Βουλή, θα επανεξεταστεί από την Βουλή των Λόρδων».

Ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ χαρακτήρισε την απόφαση του Twitter να απαγορεύσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το κοινωνικό δίκτυο ως «ηθικά κακή» και «ακραία ανόητη», αναφέρουν οι Financial Times. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος συμφώνησε να αγοράσει το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ήταν επικριτικός στις προσπάθειές του να καταπολεμήσει τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση,  και σημειώνει ότι θα ανατρέψει την απαγόρευση.

Με τον τίτλο «Waggro», η Daily Mirror εστιάζει στην πρώτη μέρα της «πολυαναμενόμενης συκοφαντικής μάχης» μεταξύ των συζύγων δύο ποδοσφαιριστών. Η Coleen Rooney, σύζυγος του πρώην ποδοσφαιριστή Wayne Rooney, μηνύθηκε από την Rebekah Vardy, σύζυγος του επιθετικού Jamie, αφού η κυρία Rooney κατηγόρησε την κυρία Vardy ότι διέρρευσε ιστορίες για την ιδιωτική της ζωή. Η Mirror αναφέρει ότι η αναμέτρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε με «αξιώσεις, ανταγωγές και μια άθλια αναφορά σεξουαλικής επαφής». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυρία Vardy είπε στο δικαστήριο ότι έλαβε ένα «ανατριχιαστικό» και «απειλητικό» τηλεφώνημα από την κυρία Rooney μετά τις κατηγορίες της. 

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...