Βρετανικός Τύπος: «Ο πόλεμος των εμβολίων στην ΕΕ ξεκίνησε» και ο Macron «επιτίθεται» στην Οξφόρδη, στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2021

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Οι περισσότερες από τις εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση υπαναχωρήσει στις προσπάθειές της για τον έλεγχο της εξαγωγής εμβολίων.

Ο «πόλεμος των εμβολίων στην ΕΕ εκρήγνυται» είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της Daily Mail, καθώς η εφημερίδα συμφωνεί με  πολλές άλλες ακόμη για να καταλήξει με την απόφαση των Βρυξελλών νωρίτερα την Παρασκευή ότι θα επιβάλλει ελέγχους στην εξαγωγή εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ, που τελικά υποχώρησε, ήθελε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η Βόρεια Ιρλανδία ως πίσω πόρτα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ανησυχιών για την προμήθεια εμβολίου Oxford / AstraZeneca στην ήπειρο. Η Επιτροπή της ΕΕ επικαλέστηκε αρχικά το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο επιτρέπει την παράκαμψη τμημάτων της συμφωνίας Brexit. Η Daily Mail ενημερώνει την πρώτη της έκδοση αργότερα, λέγοντας ότι μετά την κατακραυγή από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, η ΕΕ πραγματοποίησε «αναγκαστική στροφή».

Η Daily Mirror αναφέρει ότι η ΕΕ έδειξε κακή συμπεριφορά σε κατασκευαστές εμβολίων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρυξέλες εισάγουν έναν «μηχανισμό» εξαγωγών όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενοι ένα άρθρο της συνθήκης του Brexit για τα σύνορα της Ιρλανδίας. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή το 11,8% του πληθυσμού, έχουν λάβει την πρώτη τους δόση.

Σε μια συνέντευξη στην Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποστήριξε ότι η εταιρεία φαρμάκων AstraZeneca ενδέχεται να έχει παραδώσει υπερβολικό αριθμό εμβολίων  στη Βρετανία και προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να “ελέγξει” τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ. Είπε ότι το εμβόλιο φαίνεται να είναι «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά αναγνώρισε ότι δεν είχε επίσημες πληροφορίες για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Macron προειδοποιεί την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αποφασίσει πού βρίσκονται οι συμμαχίες της, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή την Σιγκαπούρη. Αναφερόμενη στην αλλαγή της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Guardian την χαρακτηρίζει «ταπεινωτική».

Ωστόσο η Daily Telegraph αναφέρει ότι συντηρητικοί βουλευτές και επιστήμονες κατηγόρησαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι προέβη σε «ανοησίες» και «αναληθείς» ισχυρισμούς σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZeneca. Ο κ. Macron ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο “δεν λειτουργεί όπως αναμενόταν”. Ο Sir John Bell, πρόεδρος της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των δοκιμών εμβολίου, δήλωσε στην εφημερίδα: «Ίσως ο κ. Macron προσπαθεί να μειώσει τη ζήτηση του εμβολίου για κάποιο λόγο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικριθεί ότι δεν κατανοεί την επιστήμη από ειδικούς και Συντηρητικούς.

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή  του στους Times ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier είπε ότι θέλει ένα «πνεύμα συνεργασίας» μεταξύ Βρυξελλών και Ηνωμένου Βασιλείου. “Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση με υπευθυνότητα, σίγουρα όχι με το πνεύμα της μονιμότητας ή του κακού ανταγωνισμού”, συνέχισε, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν στην διαμάχη. Οι Times αναφέρουν τη λίστα των υψηλότερα φορολογουμένων, μεταξύ αυτών την ιδρυτή του Bet 365,  Denise Coates και την οικογένειά της που είναι στην κορυφή, τους αδελφούς Fred και Peter Done που είναι πίσω από άλλη μία στοιχηματική εταιρία, την Bet Fred, ενώ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών.

Οι Financial Times του σαββατοκύριακου περιγράφουν την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ ΕΕ και ΗΒ ως εμπρηστική, ενώ σχολιάζουν το σχέδιο εφαρμογής εμπορικών ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, λέγοντας ότι η απόφαση μπορεί να έχει ληφθεί «ακούσια» από κάποιον που δεν κατάλαβε τις πολιτικές επιπτώσεις. Παρακάτω αποκαλύπτουν ότι υπήρξε μια απότομη άνοδος των τιμών στα καταλύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι άνθρωποι ετοιμάζονται για διακοπές, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος διαχειριστής εξοχικών κατοικιών της χώρας, η Awaze, ανέφερε διψήφιες αυξήσεις στις τιμές. Στο κύριο θέμα της, η εφημερίδα επικεντρώνεται στη μάχη διαπραγμάτευσης μετοχών των ΗΠΑ, μεταξύ ιδιωτών επενδυτών και αντισταθμιστικών κεφαλαίων.

Η Daily Express φιλοξενεί δηλώσειςότι οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ παρουσίαζαν «συμπεριφορά τύπου μαφίας» όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid. Οι «Ευρωκράτες», απαγορεύοντας την εξαγωγή εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριφέρονται σαν γκάγκστερς, δηλώνει εξοργισμένος ο πρώην υπουργός David Jones.

Η Sun αναφέρει την δήλωση του πρώην ηγέτη των Tories, Iain Duncan Smith, ο οποίος κατηγορεί την ΕΕ για «παιδαριώδη και αλαζονική» συμπεριφορά. Η εφημερίδα έχει σαν κύριο τίτλο της: «Τώρα η ΕΕ μας δίνει πραγματικά τη βελόνα». Παρακάτω αναφέρει ότι ένας ερασιτέχνης ανιχνευτής μετάλλων, ο Kevin Duckett, ανακάλυψε κάτι  που πιστεύεται ότι είναι το κύριο κομμάτι, του από πάρα πολύ καιρό χαμένου στέμματος του Χένρι VIIΙ σε ένα χωράφι στο Northamptonshire. Αρχικά, ο Kevin Duckett εξέλαβε το μικρό χρυσό ειδώλιο για ένα τσαλακωμένο φύλλο αλουμινίου ή ένα καπάκι από μπουκάλι γάλακτος. Το Βρετανικό Μουσείο ελέγχει τώρα την αυθεντικότητά του, που μπορεί να αξίζει 2 εκατομμύρια λίρες.

Έχοντας έναν πιο αισιόδοξο τόνο, η εφημερίδα i του σαββατοκύριακο λέει: “Το άλμα εμβολίου θα προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο – και τον υπόλοιπο κόσμο”. Αναφέροντας το εμβόλιο Johnson και Johnson μιας δόσης, το οποίο θα μπορούσε να «αλλάξει τις προοπτικές για την καταπολέμηση του Covid-19», η εφημερίδα αναφέρει ότι κανείς από την κλινική δοκιμή δεν χρειάστηκε νοσηλεία ή πέθανε από τον ιό. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια δόσεις που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση στη Βρετανία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προσθέτει η εφημερίδα. Η εφημερίδα είναι μεταξύ άλλων εφημερίδων που αναφέρουν πως φημολογείται ότι χύνεται λάσπη σε σήραγγες που σκάβονται από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές κοντά στον σταθμό Euston για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον σιδηροδρομικό σύνδεσμο HS2.

Η Daily Star αναφέρει ότι και η πρώην επικεφαλής της Βρετανικής εμβολιαστικής υπηρεσίας, Kate Bingham καλωσορίζει το εμβόλιο της Novavax – το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι 89% αποτελεσματικό σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...