Βρετανικός Τύπος: «Ο Πούτιν προειδοποιεί για αιματοχυσία» και «Πληρώστε για το δικό σας τεστ Covid», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

«Ο Πούτιν προειδοποιεί για αιματοχυσία καθώς μεταφέρει στρατεύματα στην Ουκρανία», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph, η οποία επισημαίνει ότι ο τόνος του Ρώσου ηγέτη και η περιγραφή του για την Ουκρανία ως επικείμενη απειλή για την ασφάλεια, αφήνουν «μικρή ελπίδα» ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ σε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος, διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στις δύο περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, στρατεύματα τα οποία όπως τόνισε, «θα διατηρήσουν την ειρήνη». Στην ομιλία του, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για «γενοκτονία» και είπε ότι είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια της Δύσης. Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι κρατάει «το μαχαίρι στο λαιμό της Ρωσίας», καθώς αποκάλεσε την Ουκρανία αποικία των ΗΠΑ με «καθεστώς μαριονέτα». Στη συνέχεια, υπέγραψε ένα διάταγμα που αναγνώριζε την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων περιοχών, οι οποίες ήταν υπό αποτελεσματικό ρωσικό έλεγχο από τότε που η Μόσχα πυροδότησε τον πόλεμο εκεί το 2014. «Απαιτούμε από εκείνους που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, διαφορετικά η ευθύνη για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το ουκρανικό καθεστώς», πρόσθεσε. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση περιλάμβανε πλάνα να υπογράφει δύο διατάγματα – το ένα αναγνωρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και το άλλο την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Οι ηγέτες των αυτονομιστικών κρατών παρουσιάστηκαν στο Κρεμλίνο να βάζουν τις υπογραφές τους σε μια συνθήκη φιλίας με τη Ρωσία που υπέγραψε ο κ. Πούτιν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών ως ανεξάρτητων κρατών, «απέρριψε μήνες δυτικών διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποτροπή εισβολής».

«Ο Πούτιν βάζει τη Ρωσία σε τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση για την Ουκρανία», είναι ο τίτλος στην Guardian, αφού αναγνώρισε δημόσια δύο περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως ανεξάρτητα κράτη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη Δύση βρίσκονται «σε αδιέξοδο» και ο ανταποκριτής της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Shaun Walker, γράφει «δυσοίωνα» λόγια για την Ουκρανία από έναν όλο και πιο απομονωμένο και «θυμωμένο» Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ανακοίνωση του Πούτιν προκάλεσε την καταδίκη των δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια συνάντηση Cobra σήμερα το πρωί. Η Υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας».  Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η κίνηση είναι «προφανώς παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι μια αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι για τη σύγκρουση», είπε έξω από την Downing Street, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες το βράδυ σε ένα «περιορισμένο» πακέτο κυρώσεων που θα στοχεύει τους «υπεύθυνους» για την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι οι πιο ισχυρές κυρώσεις θα πρέπει να τηρούνται ως εφεδρεία μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να περάσουν τα σύνορα. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα προσπάθησε να αποτρέψει τον πόλεμο προσκαλώντας τον Πούτιν να έχει μια συνάντηση κορυφής με τον Μπάιντεν για να συζητήσουν τα θέματα ασφάλειας, κάλεσε έκτακτη συνάντηση εθνικής ασφάλειας, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «καταδικάζει» την αναγνώριση.

«Ο Πούτιν στέλνει τανκς στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος των Times, που είναι δύσπιστοι για την ανάπτυξη από τον Ρώσο πρόεδρο στρατευμάτων που αποκαλεί «ειρηνευτικά στρατεύματα», λέγοντας ότι στην πραγματικότητα στέλνει «τανκς στην Ουκρανία», κάτι που αποκαλεί «de facto στρατιωτική εισβολή στην ανατολική γωνία της Ουκρανίας». Δεν ήταν ξεκάθαρο χθες το βράδυ αν ο κ. Πούτιν σχεδίαζε να αναγνωρίσει όλη την επικράτεια που διεκδικούν οι αυτονομιστές ή απλώς αυτό που ήδη ελέγχουν. Ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο θα μπορούσε να δει τη Ρωσία να περνάει τη γραμμή επαφής με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η εφημερίδα τον προειδοποιεί ότι η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν με κυρώσεις που θα στοχεύουν άτομα και εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία, αλλά το πλήρες φάσμα των μέτρων δεν θα εφαρμοστεί εκτός εάν υπάρξει “πλήρης εισβολή”. Η Ουκρανία εν τω μεταξύ, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει την απειλή μιας ρωσικής εισβολής, επικαλούμενη τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έλαβε σε αντάλλαγμα για την παραίτηση από το πυρηνικό απόθεμα της Σοβιετικής εποχής. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας του, ενώ ανέφερε στο Twitter ότι μίλησε με τον Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Τζόνσον και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για να συζητήσουν μια απάντηση.

Οι Financial Times παρουσιάζουν το ίδιο θέμα και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην «θυμωμένη τηλεοπτική ομιλία» του Πούτιν, στην οποία κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη χώρα ως εργαλείο για να καταστρέψει τη Ρωσία, ενώ προσθέτει ότι έχει θέσει τη Ρωσία σε «πολεμική βάση», επανασχεδιάζοντας τα σύνορα. Κατέστησε σαφές ότι τα παράπονά του με το Κίεβο εκτείνονται μέχρι την ύπαρξη της Ουκρανίας.  Λέει επίσης ότι οι αγορές έχουν ανταποκριθεί με ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηριακού δείκτη Moex στη Μόσχα, ο οποίος σημείωσε πτώση 10,5%, τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014. Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε όλο το εναπομείναν προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών από την Ουκρανία στην Πολωνία, ενώ είχαν προηγουμένως εκκενώσει το προσωπικό από το Κίεβο στη δυτική πόλη Λβιβ. Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Αυτή ήταν μια ομιλία στον ρωσικό λαό για να δικαιολογήσει έναν πόλεμο. Πιστεύουμε ότι αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις, καθώς κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την Ουκρανία ιστορικά ως μέρος της Ρωσίας». Ο Sullivan, δήλωσε στο NBC ότι μια ρωσική εισβολή στη γείτονά της θα ήταν μια «εξαιρετικά βίαιη» επιχείρηση ακολουθούμενη από μια βάναυση κατοχή. «Θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξάγει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό για να τον καταστείλει, να τον συντρίψει, να τον βλάψει», είπε. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, είπε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν επίσης «πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα περιελάμβανε το «καταστροφικό» πακέτο κυρώσεων που υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν εάν η Ρωσία εισβάλει πράγματι. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αργά χθες το βράδυ φάνηκαν να δείχνουν φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων κοντά στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατευθύνονται στις περιοχές δεν αντιπροσωπεύουν περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία. «Η είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς δεν είναι από μόνη της ένα βήμα», είπε. «Η Ρωσία είχε δυνάμεις στην περιοχή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μέχρι να μπουν τα τανκς». Χθες το βράδυ, αναφέρθηκε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν σχέδια με την ουκρανική κυβέρνηση για τον Zelensky να εγκαταλείψει το Κίεβο σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

«Τώρα εναπόκειται σε σένα» είναι ο τίτλος της Metro, καθώς αναφέρει το νέο σχέδιο του κ. Τζόνσον για να ζήσουμε με τον Covid. Η εφημερίδα εστιάζει στην επιθυμία του Μπόρις Τζόνσον οι άνθρωποι να επιδείξουν προσωπική ευθύνη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον Covid στο μέλλον και έκανε σαφές  ότι τώρα πρέπει  να αντιμετωπίζουμε τον Covid σαν τη γρίπη, καθώς αίρει τις απαιτήσεις για αυτοαπομόνωση και τα δωρεάν τεστ.

Ο τίτλος της Daily Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «η ώρα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας», καθώς αποκάλεσε «στιγμή υπερηφάνειας» την άρση των περιορισμών για τον Covid. Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει ότι έδωσε επίσης μια «σοβαρή προειδοποίηση» για την πιθανότητα να έρθουν νέες παραλλαγές.

“Νέο σχέδιο Covid: Πληρώστε για το δικό σας τεστ” είναι η άποψη της εφημερίδας i για την ανακοίνωση. Η εφημερίδα λέει ότι τα τεστ θα κοστίζουν μεταξύ 2 και 5 £ το καθένα και μόνο οι πιο ευάλωτοι θα έχουν δωρεάν προμήθεια. Η εφημερίδα επισημαίνει μια προειδοποίηση του επικεφαλής ιατρού της Αγγλίας, καθηγητή Sir Chris Whitty για νέες, πιο επιθετικές μορφές Covid και τονίζει ότι φιλανθρωπικές οργανώσεις και συνδικάτα κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το τέλος των νόμων απομόνωσης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι το σχέδιο «Ζώντας με τον Covid» του Μπόρις Τζόνσον θα παραμελήσει τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία και θα προκαλέσει «αβεβαιότητα, άγχος και κακουχίες».

Η αντίθετη άποψη της Daily Mail σχετικά με το τέλος των περιορισμών για τον Covid περιγράφει τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ως «ιστορική», καθώς ο πρωθυπουργός σπάει τα δεσμά, μετά από σχεδόν δύο χρόνια lockdown on-off. Αναφέρει τον κ. Τζόνσον να λέει ότι «τα πιο σκοτεινά, πιο ζοφερά χρόνια» στην ιστορία μας σε καιρό ειρήνης είναι στο τέλος τους. Η σκωτσέζικη έκδοση της Mail έχει επίσης αυτό το πρωτοσέλιδο μήνυμα που απευθύνεται στην πρώτη υπουργό της Σκωτίας. «Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε τα περιοριστικά μας για τον Covid, Nicola», γράφει ο τίτλος. Η κυρία Sturgeon πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα τα τελευταία της σχέδια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Πούτιν και κακός οιωνός», είναι ο τίτλος της Daily Mirror, καθώς επαναλαμβάνει τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. Η εφημερίδα κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι άναψε τις φλόγες στην Ουκρανία. Η Daily Mirror παρουσιάζει επίσης την κατάργηση των περιορισμών Covid από τον πρωθυπουργό στην Αγγλία. «Πλάγιο πλήγμα» είναι η αντίδραση της Daily Mirror στην είδηση ότι τελειώνουν τα δωρεάν τεστ, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν 5 £ για κάθε τεστ από τον Απρίλιο. Η εφημερίδα το αποκαλεί «φωτιά των διασφαλίσεων για τον ιό» και αναφέρει ότι οι ειδικοί λένε ότι οι πιο χαμηλόμισθοι θα πληγούν περισσότερο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...