Βρετανικός Τύπος: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε το πλοίο Oruc Reis και πάλι στη Μεσόγειο

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Guardian

Τελευταία δεδομένα Covid-19 παγκοσμίως: Σύνολο κρουσμάτων:37.404.827. Συνολικοί θάνατοι:1.071.094.Νέα καθημερινά κρούσματα:268.268. Νέοι ημερήσιοι θάνατοι: 3.893. Δεδομένα στις 23.25 στις 12 Οκτωβρίου 2020.

Ο Π.Ο.Υ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Μιλώντας στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας στη Γενεύη, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του οργανισμού, χαρακτήρισε επίσης ιδέες για την ανοσία της αγέλης «επιστημονικά και ηθικά προβληματικές».

διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στη βρετανία
Από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στη Βρετανία

Express

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε το πλοίο Oruc Reis και πάλι στη Μεσόγειο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ. Μετά την αναχώρηση του πλοίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε: «Η νέα τουρκική Navtex σε έρευνες νότια του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, είναι μια σημαντική κλιμάκωση. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της». Η Τουρκία δήλωσε ότι το πλοίο θα παραμείνει επί 10 ημέρες διεξάγοντας έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνοδεύεται επίσης από δύο πολεμικά πλοία καθώς η ενεργειακή έρευνα θα πραγματοποιηθεί κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Σχολιάζοντας την αναχώρηση του πλοίου έρευνας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να την πιέσει. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε: «Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2016 μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας. Η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ΕΕ ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία, αντί να επιλύσει τα ζητήματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη χώρα μας, κάτι που είναι μάταιη προσπάθεια».  Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει πως η Τουρκία αγνοεί τις απειλές της ΕΕ, είναι πως ένα δεύτερο πλοίο, το Barbaros Hayreddin Pasa, θα πραγματοποιήσει παρόμοια σεισμική έρευνα στα ανοικτά των ακτών του νησιού έως τις 9 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των κυρώσεων της Τουρκίας και ισχυρίστηκε ότι η Ένωση πρέπει να παρουσιάσει μια ενιαία και σταθερή απάντηση. Είπε: «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε διάλογο με την Τουρκία εάν της επιτρέψουμε να περάσει τις κόκκινες γραμμές

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Ταξιδιωτικές συμβουλές για τα νησιά της Μεσογείου στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους Βρετανούς που θέλουν να κάνουν κράτηση για χειμερινές διακοπές. Το FCDO αναφέρει ότι η ηπειρωτική Ελλάδα και ορισμένα ελληνικά νησιά εξαιρούνται από τις συμβουλές του FCDO για όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια. Όσοι επιστρέφουν από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας στη Σκωτία θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Το FCDO πρόσθεσε: «Όταν φτάσετε στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές θα σαρώσουν τον κωδικό QR σας και ενδέχεται να απαιτήσουν να υποβληθείτε σε τεστ, ως μέρος του ελέγχου υγείας. Κάθε επιβάτης που εισέρχεται στην Ελλάδα μπορεί να κληθεί να υποβληθεί σε τεστ, αλλά είναι πιθανότερο να ερωτηθείτε εάν έχετε φτάσει από χώρα εκτός της ΕΕ , είτε απευθείας είτε μέσω έμμεσων πτήσεων. Εάν κάνετε ένα τεστ κατά την άφιξη, οι ελληνικές αρχές θα επικοινωνήσουν μαζί σας εάν είναι θετικό και θα σας πουν εάν πρέπει να απομονωθείτε για 14 ημέρες. Ανάλογα με τη φύση του καταλύματος, ενδέχεται να σας ζητηθεί να μετακινηθείτε σε ένα κατάλυμα που παρέχεται από την κυβέρνηση, ενώ οι ελληνικές αρχές θα πληρώσουν για τα νέα έξοδα διαμονής και μεταφοράς».


Metro

Τα υπαίθρια νοσοκομεία Nightingale στη Βόρεια Αγγλία ενεργοποιούνται ξανά για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του NHS για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα ασθενών. Τα ειδικά χτισμένα νοσοκομεία στο Μάντσεστερ, το Σάντερλαντ και το Χάρογκεϊτ θα είναι έτοιμα για χρήση μέσα στις «επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής της NHS England, Stephen Powis. Η Downing Street ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν αυξημένες δοκιμές του προσωπικού υγείας σε περιοχές hotspot. «Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς σε αυτά τα νοσοκομεία όσο το δυνατόν πιο ασφαλή». Και πρόσθεσε: «Δεύτερον, ζητήσαμε από τα νοσοκομεία Nightingale να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση. Τους ζητήθηκε να κινητοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να είναι έτοιμοι να δεχτούν ασθενείς όπου είναι απαραίτητο». Οι εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή. Με αρκετό χώρο για 750 ασθενείς, ο χώρος χτίστηκε σε μόλις 13 ημέρες μέσα σε ένα συνεδριακό κέντρο και κόστισε 10,25 εκατομμύρια λίρες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος δεν χρειάστηκαν, καθώς τα υπάρχοντα νοσοκομεία ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για κρεβάτια.

Σχεδόν 3.000.000 άνθρωποι θα είναι άνεργοι μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς το νέο σχέδιο Rishi Sunak είναι «απίθανο να αποτρέψει μια σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας». Το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα απολύσουν περισσότερο από το ένα τρίτο των  υπαλλήλων τους όταν το Σύστημα Διατήρησης Εργασίας τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου. Το νέο Σχέδιο Υποστήριξης Εργασίας θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα τον Νοέμβριο καταβάλλοντας έως και το 67% των μισθών των εργαζομένων ενώ το προηγούμενο κατέβαλε έως και το 80%. Αναλύοντας δεδομένα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε ότι 1.500.000 περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των ανέργων σε 3.000.000 και θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας στο 8,5%.  Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν το 67% των μισθών τους, έως και 2.100 £ το μήνα και πρέπει να είναι εκτός εργασίας για τουλάχιστον επτά ημέρες για να είναι επιλέξιμοι. Ο Sunak είπε: «Θα παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας για επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Η.Β που υποχρεούνται να κλείσουν προσωρινά, παρέχοντάς τους τη σωστή υποστήριξη την κατάλληλη στιγμή».

ποσοστά ανεργίας μετά τον κορονοϊό στην βρετανία

Το TikTok «κατέβηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Αυστραλία, με τους χρήστες να αναφέρουν προβλήματα σύνδεσης με την εφαρμογή. Υπήρχαν χιλιάδες αναφορές για τον ιστότοπο κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με το DownDetector. Τα ζητήματα ξεκίνησαν στις 1.06μμ, σύμφωνα με ιστότοπο που παρακολουθεί διακοπές σε δημοφιλείς σελίδες. Περίπου το 58% των ατόμων που ανέφεραν προβλήματα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προβολή βίντεο, το 35% είπε ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν και το 5% είπε ότι δεν μπορούσαν να ανεβάσουν. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη διακοπή και δεν φαίνεται να επηρεάζει όλους τους χρήστες. Υπήρξε σοκ καθώς τα likes  και οι αριθμοί των ακολούθων έπεσαν στο μηδέν. Άλλοι δήλωσαν ότι τους είπαν ότι πρέπει να αλλάξουν το όνομα χρήστη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να έλυσε το πρόβλημα.


The Telegraph

Εννέα εκατομμύρια κάτοικοι θα υποβληθούν σε τεστ σε πέντε ημέρες στην Κίνα μετά την επιβεβαίωση έξι περιστατικών στην πόλη Qingdao, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας τη Δευτέρα, την πρώτη μαζική δοκιμή σε μήνες. Την Κυριακή, έξι περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στο Qingdao – μια βορειοανατολική πόλη 9,4 εκατομμυρίων – που προήλθε από ένα νοσοκομείο, δήλωσε η δημοτική επιτροπή υγείας. Πέντε περιοχές θα δοκιμαστούν “εντός τριών ημερών” και ολόκληρη η πόλη “εντός πέντε ημερών”, ανέφερε η δήλωση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν ακριβή στοιχεία για το πόσα άτομα θα δοκιμαστούν. Η Κίνα διαθέτει εκτεταμένες, γρήγορες δυνατότητες δοκιμών και η επιτροπή υγείας δήλωσε ότι περισσότεροι από 140.000 υπάλληλοι έχουν ήδη ελεγχθεί στο Qingdao από την επιβεβαίωση των περιστατικών.

Κορονοϊός-Τεστ στη Wuhan-Κίνα
Τεστ Κορονοϊού στην επαρχία Wuhan της Κίνας

Greek City Times

Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας: Η πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας», απειλεί τα Βαλκάνια. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε ισχυρά μηνύματα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο κατά της προώθησης της «Μεγάλης Αλβανίας». «Υπάρχει μια διφορούμενη εντύπωση, η οποία λέει ότι παρά τον αμφίβολο και επικίνδυνο χαρακτήρα της« προσέγγισής τους», οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας συνεχίζουν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια», προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες αποτελούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Ταυτόχρονα, η Μόσχα τονίζει ότι η θέση για την «εξάλειψη των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου είναι ανησυχητική. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο [και αυτό επιβεβαιώνεται από την UNSCR 1244] είναι μέρος της Δημοκρατίας της Σερβίας και η αυθαίρετη επίκληση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας σε σχέση με ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως βάναυση παρέμβαση στο εσωτερικές υποθέσεις του», ανέφερε η δήλωση. Η ίδια δήλωση επεσήμανε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει «σαφής απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανέθεσε την αποστολή του διαμεσολαβητή στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Τέλος, τονίζεται ότι τέτοιες προθέσεις υπονομεύουν τη διαδικασία διευθέτησης του Κοσσυφοπεδίου, ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και επιδιώκουν την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης του προβλήματος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Βαλκάνια Χάρτης
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...